Şimdi Ara

CPU Çarpanı Düşüyor (..XMP problemi..)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    i7 10700
    Asus Prime z490 V
    Corsair Vengeance LED 2x16GB DDR4-3000 Sistemini kullanmaktayım.

    Öncesinde Bios sürümü 0806 da güncellediğimde bir problem yok iken, sürümü 1208 e yükselttikten sonra cpu hız yavaşlaması sıkıntısı yaşamaya başladım.

    Şöyleki; i710700 olan işlemcinin varsayılan 2.9Mhz işlemci hızı, yük bindiğinde (render işlemi sürecinde) yine kendinden tanımlanmış 4.7Mhz ye yükselebiliyor ve uzun süre kullanabiliyordum. Bu sırada sıcaklık değerleri 78derece civarlarında idi. Ancak bios update sonrası 4.7Mhz olan hız bir kaç sn sonra 3.6ghz ye düşüyor ve orada sabit kalıyor. Bu nedenle render süresi uzuyor. İşlemci bir nedenden çarpan kilidini düşürüyor ve kendini yavaşlatıyor. Bios güncelleme sonrası verimli kullanamamaktayım.

    Ekte paylaştığım imajda CPU çarpanı 47x de sabit kalabiliyordu ama şimdi 36x ya düşürüyor kendini. Renderi kapatında yeniden yükseliyor.

    Bu bir açılıp kapanabilen bir özellik midir? Bios üzerinden bir ayar var mıdır? Bir sekmeyi enable/disable yaparak bu problemi giderebilir miyim?

    Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.CPU Çarpanı Düşüyor (..XMP problemi..)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zan -- 2 Eylül 2020; 10:38:35 >







  • Bios güncellemesi sonrasında neden ''Çarpan düşme mevzusunun'' olduğunu halen anlamış değilim. Ya bir bug var yeni sürümde ya da yeni bir özellik eklendi bios içerisine. O da belirli güç üzerine çıkan işlemcinin çarpanını düşürerek kendini koruması... Saçma bir özellik kanımca, sonuçta o gücü kullanmak için para ödüyor insan, 5sn sonra daha 70 dereceye bile çıkamamış işlemci neden 4.7 mhz den 3.6 mhz ye düşsün ki? Böyle bir özelliğe kim para vermek ister? (Gerçi ben vermiş oldum:)

    Her neyse, problemin çözümünün bios üzerinden bir seçenek ile olacağını sanıyordum. Bunun için Asus'un teknik desteğine yazdım. Ancak gelen cevap çözüm olmadı maalesef...
    CPU Çarpanı Düşüyor (..XMP problemi..)

    Sıkıntının nedeni belli ama çözüm için doğru anahtar kelimeyi bulamadığım için google da da bulamamıştım. Bu işlerden anlayan bir arkadaşım sayesinde adım adım sıkıntının kaynağını ve çözümünü bulduk.

    1.Adım; ''intel extreme tuning utility'' programını kurarak CPU fonksiyonlarını takip ettik..
    CPU Çarpanı Düşüyor (..XMP problemi..)
    ve stres testinde, işlemci hızı 3.6Mhz ye gerilediğinde sol alttaki ''Power Limit Throttling'' sekmesinin sarıya dönüp YES dediğini gördük. Bunu bir şekilde disable etmek gerekiyor. Anahtar kelimeyi bulduk.

    2.Adım;https://www.windowscentral.com/how-manage-power-throttling-windows-10 buradaki linkte çeşitli çözümler mevcut. Belkide en riskli seçenek olan ''How to disable Power Throttling using Registry'' başlığı altındaki adımları uygulayınca problemim çözülmüş oldu.

    Artık Mhz düşmesi mevcut değil.
    Dilerim kimse böyle abuk bi sıkıntı yaşamaz ve bu yazıyı okumak zorunda kalmaz:)

    Selamlar,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zan -- 2 Eylül 2020; 10:38:3 >




  • Hocam Bios ta 47 ye sabitleme yok mu?
    Bir digeri de Z490 lar 350W kadar desteklemiyor muydu?Neden 3.6 ya cekip power Limit deyip dusuruyor.Fan falan mı yetersiz kaldı acaba?Yoksa sıkıntı sadece Bios mu?
  • huso kullanıcısına yanıt
    Soruların cevabını bilmiyorum maalesef:/ Yapmaması gerekiyor mantık olarak. Çünkü işlemci sıcaklığı 78 derecelerdeyken yapıyor. Hadi 100 dereceye geldi ve uzun süre inmiyor diyelim. O zaman düşür, kendini korumaya al... ama öyle değil.

    Ancak tesadüfen şöyle birşey öğrendim. Yukarıdaki anlattıklarım tamamen çöpmüş...Şöyleki;

    -XMP fonksiyonunu kapattığımda yine power limit devreye girdi.
    -XMP fonkdiyonunu açtığımda power limit devreye girmiyor. (Biıos güncelleme sonrası yukarıdaki yapılanları denerken paralelinde XMP nin disable olduğunu farketmiştim ve aktif etmiştim. Sonra da power limit probleminin yaptığım şeylerden sonra düzeldiğini düşünmüştüm. Ama tesadü denk gelmiş. Meğersem XMP yi aktif ettiğim için düzelmiş.)

    Aklıma takılan soru; XMP yi kapatınca neden böyle bir limit devreye giriyor? Acaba bu limiti devreye sokan fonksiyon nedir?

    Diyeceksin neden XMP yi açıp kapatıyorsun; Mavi ekran hatası yaşıyorum, her türlü olasılığı deniyordum. Olasılıklardan biri de XMP yi kapatmaktı, bu şekilde farkettim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zan -- 2 Eylül 2020; 12:59:29 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.