Şimdi Ara

Cpu ve gpunun aşırı ısınması, fanlardaki gariplik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, bilgisayarımda bazı oyunlarda ani fps düşüşleri oluyordu biraz araştırınca bunun sistem parçalarının ısınmasından dolayı olabileceğini öğrendim. Speedfan'da değerlere bakınca cpu ve gpunun diğerlerine göre aşırı ısındığını gördüm  Cpu ve gpunun aşırı ısınması, fanlardaki gariplik
    bu değerler en düşük ayarlarda bf3 oynarken oluyor belli bir süre sonrada bu 2 değerin sıcaklığı 70-80 dereceleri buluyor ve oyun kasmaya başlıyor. Yaklaşık 1 yıldır bu sorun var ama önceli pek üstüne düşmemiştim sonunda bıktım.
    Bilgisayarın özellikleri
    Asrock 970 Extreme3 AMD 970 AM3+DDR3 SATA3 USB3 ATX Anakart
    Aerocool Strike X 500W 80+ Plus Bronz Güç Kaynağı
    Akasa Venom AMD/Intel LGA 775/1156/1155/1366/2011 İşlemci Soğutucusu
    AMD FX-8150 Bulldozer AM3+ 16MB 3.6GHz Sekiz Çekirdekli İşlemci
    Team Xtreem Dark 8GB DDR3 1600Mhz CL9 Dual Kit
    Sapphire ATI HD6850 1GB DDR5 256 Bit PCI Ekspres Ekran Kartı
    Isı değerlerini görünce önceden çıkardığım siyah fanı yerine taktım ve işlemci fanının yerini değiştirdim(önceden ekran kartına bakan taraftaydı fan) ama tek fark bazı oyunlardaki donmalar hafif kasmalara dönüştü. Daha sonra fanların havayı verdikleri yerlere bakınca işlemci fanının havayı dışarı verdiğini gördüm. Tam tersi olması gerekmez mi?
    Siyah fan havayı dışarı veriyor
    Kırmızı olan da içeri veriyor
     Cpu ve gpunun aşırı ısınması, fanlardaki gariplik
    eğer bunların dönüşlerinde bir problem varsa nasıl düzeltebilirim?
    işlemci fanın diğer tarafına da bi fan taksam problemimi giderir mi?

    Bu arada bu kasmaları felan hep en düşük değerlerde alıyorum. Bf3 de değerleri ultraya çekersem normalde 5dk sonra başlayan kasma 3dk sonra başlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gökyüzü Yürüyeni -- 17 Haziran 2014; 17:26:54 >







  • kasayı bi temizle öncelikle. Fanların yönünüde dışa vericek şekilde ayarla,işlemcilerin üzerinide iyice temizle alkolle tekrar macun yap,fanların tam oturdugundan emin ol yalnız.ekran kartının macunuda eskimiş olabilir aşırı sıcaklık artışı olabiliyor.Hava alabileceği bi ortama koy mümkünse o şekilde bi dene.
  • Fanları dışarı ver. Hava sıcak olduğu için kasaya sıcak hafa verdirirsin. Ayrıca AMD'nin güç tüketimi fazla. Isınmasının sebebi bu da olabilir.
  • Fanları nasıl dışarıya verebilirim? Fanı ters taksam olur mu acaba
    Bir de işlemci fanını o tarafa takmam doğru mu?
    @Kurutucu @Mr_HANN



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gökyüzü Yürüyeni -- 17 Haziran 2014; 18:24:42 >
  • Aynı şekilde fanları dışarı vermek nasıl olacak? Soğuk havayı içeriye üflüyor bende 2 fanda. Bu yanlış mı? Biraz sorunumdan bahsedeyim konu açıp kirlilik yapmamak adına. bugün cpu soğutucusu aldım baağladım taktım 2 fan da bağladım her şey güzel. medal of honor a 2 dk girdim ve alev alıyor kasa. kasma sıfır fps çok yüksek sorunum yok oynarken ama öyle bi ısınıyor ki..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cattepiller

    Aynı şekilde fanları dışarı vermek nasıl olacak? Soğuk havayı içeriye üflüyor bende 2 fanda. Bu yanlış mı? Biraz sorunumdan bahsedeyim konu açıp kirlilik yapmamak adına. bugün cpu soğutucusu aldım baağladım taktım 2 fan da bağladım her şey güzel. medal of honor a 2 dk girdim ve alev alıyor kasa. kasma sıfır fps çok yüksek sorunum yok oynarken ama öyle bi ısınıyor ki..

    quote:

    Kısaca teknik olarak yazalım...

    Eğer güç kaynağı tek fanlı ise dışarı üfler,eğer 2 fanlı ise kasanın içine bakan güç kaynağına çeker o da tekrar dışarı üfler...

    CPU fanlarıda dışarı çeker.....

    Olay basitçe şöyle açıklanabilir aslında....

    Buzluktan 1 ufak kalıp buz alın ve üzerine sıcak fön makinası üfleyin ne olur bakın ?? Yada tam tersi sıcak bir şeye soğuk üfleyin ??? Ne olur sizce....

    Çatlar.....

    Dolayısı ile hiçbir ısınan parçaya hava üflenmez,tıpkı lehim yaptıktan sonra üfleyerek soğutulmayacağı gibi,neden üflenmez ??? Çünki kısa sürede lehim soğuyacağı için çabuk çürür ve atar.

    Temelde direk üfleme yerine homojen emmedir,işte buradada kasa'nın ve kullanılan güç kaynağının kalitesi ortaya çıkar.Bu nedenle çok profesyonel sistemler genelde pasif soğutulurlar,yani fan olmaz.

    Yani neden 1 kasa 25 dolarken diğeri 100 dolarların üzerinde....

    1. sorunun yanıtı ise kısaca......

    Eğer kasa sağlıklı bir havalandırmaya sahip ise her 2 fanda (biri yanda) havayı dışarıya atmalıdır,ancak mutlaka kasanın emiş yerleri rahat ve engelsiz olmalıdır.Kasanın önünde olan fan ise içeri çeker ancak dışa üfleme olan fan yoksa bu fanı dışarı üfleme yapmalısınız.Kasa içinde ters yönlerde üfleyen fan konulmaz.

    Sevgiler


    Yazmış birisi başka bir forumda gayet mantıklı geldi bana. Dışarı üflemeyi sanırım ters takarak yapacağız başka bir fikir gelmedi aklıma




  • benim aklım durdu :D

    Ya şimdi bi arkada birde yan kapakta fan var benim ve ikiside içeriye bol bol soğuk üflüyor. hadi güç kaynağı tek fanlı ve içeri üflüyor. olması gerekeni hala anlamadım ben :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cattepiller

    benim aklım durdu :D

    Ya şimdi bi arkada birde yan kapakta fan var benim ve ikiside içeriye bol bol soğuk üflüyor. hadi güç kaynağı tek fanlı ve içeri üflüyor. olması gerekeni hala anlamadım ben :D

    Dışarıdaki hava sıcak içeriye soğuk hava üfleyemez ki. İşlemcinin üzerindeki bakır tellere de sıcak hava üflediğin zaman işlemciye havayı götürmüş olursun öbür türlü ordaki sıcak havayı alacağın için soğur, böylece işlemci de soğumuş olur
  • Yan ve öndekini içeriye üflettim arkayıda dışarı atacak şekilde ters çevirdim şu anlık iyi duruyor. bir kaç oyuna girip test edeceğim şimdi :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.