Şimdi Ara

dc 220 volt ayarlı güç kaynağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar.

    elimde dc 220 volt ile çalışan 600w gücünde magnetik bir motor var. bu motoru çalıştırmak için dc 50 volt ile 220 volt arası ayarlanabilen ve toplamda 600w güç verebilecek bir güç kaynağı lazım. bunu hazır nereden bulabilirim ya da yapmak için devre nereden bulabilirim. yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.



  • Bir adet güçlü köprü diyot alıp artı/eksi uçlarına motoru bağlayın. Aynı zamanda motora ters paralel bir güç diyodu ekleyin.
    Köprü diyodun ac çıkışlarını büyük elektrikçilerden alabileceğiniz uygun güçte variyak (ayarlı transformatör) ile beslerseniz ayardı dc 0-220 volt güç kaynağınız olur. Gerekirse motora paralel 100 mikrofarad 350 volt kondansatör ekleyin (kutuplu elko olacak motor starter kondansatörü şeklinde birşey değil)
  • cevap için çok teşekkür ederim.

    motora ters paralel güç diyotunu tam anlayamadım. yani diyotun işaretli tarafı köprü diyot çıkışının artısına mı eksisine mi bağlanacak. birde elko dediğiniz sanırım elektrolitik kondansatör.

    bu güç kaynağı ile tam doğrultulmuş gerilim elde edilir mi?
  • Tam doğrultulmuş gerilim elde edilir. Diyodun çizgili ucu katoddur. Bunu motorun artı ucuna diyodun anodunu da motorun eksi ucuna bağlayın (Eğer yön kontrolü yok ise tabii) Motoru da köprü diyodun artı ucu, motorun artısına, eksi ucuda eksisine gelecek.

    Dimmer de kullanabilirsiniz ama motor biraz fazla ısınabilir zira dimmer voltaj ayarını yaparken sinüs şeklini bayağı bozarak yapar. Yükselen kenar biraz daha dik olduğundan motoru zorlar ve güçlü pik akım yaratır. Variyak ile daha yumuşak olur dalga şekli. Tercih sizin.
  • sozuak, tekrar teşekkürler.

    varyakı araştırdım ama bizim buradaki elektrikçilerde olmadığı gibi ne olduğunu bilen de yok. internette satan da bulamadım. eminim karaköyde vardır. benim ihtiyacıma sanırım 1 kw gücünde yeterli olacaktır. diyot bağlantısı basitmiş, peki bu diyot ne işe yarayacak.

    esasen ben sorunum şu:

    dc 220 volt ile çalışan 600w gücünde magnetik bir motoru aşağıdaki resmini verdiğim devre çalıştırıyor. motorun zorlandığı bir esnada bu devredeki iki adet tristör patladı. tristörleri değiştirince devre motoru çalıştırdı ama motor eskisi gibi akıcı çalışmıyor, içten titriyor sanki ve sesi daha vınıltılı çıkıyor. devrenin dc çıkışını analog avometre ile ölçünce, ibre titreyerek değer gösteriyor. motor da sanırım bu yüzden vınlıltılı çalışıyor ve dönerken arada tınlama yapıyor. bu devrenin arızası ne olabilir. neyi kontrol etmeliyim. yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

    veya yukarıda tarif ettiğiniz çözüm işe yarar mı.

    http://www.loadtr.com/777967-resim_bir.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbbilici -- 13 Mart 2012; 23:35:49 >




  • Tristörler eskilerinin aynısı mı?
    Tristörleri süren elemanların da değişmesi gerekebilir. Ayrıca tüm sürücü tristörleri değiştirmeniz de gerekebilir. Şema olsadaha iyi olurdu ama iyi bir elektronikçi devrede ölçümler yaparak kartı tamir edebilir.

    Motor yönü sabit mi devrenizde yani tek değişen motorun hızı mı?

    Köprü diyot ac voltajı dc ye çevirir böylelikle motor çalışır.
  • evet tristörler eskilerinin aynısı. 2 tane S6025 tristör yandı. bunları aynısı ile değiştirdim. başka da yanan birşey olmadı. aynı zamanda bu ikisinin yanında 3 tane de D8020L diye ikitane daha var ama bunların datasheetine baktım gate kapıları yok, devre üzerinde de zaten boştalar. ben bunları da yenileri ile değiştirdim.

    şimdi bu tristörelri süren elemanlar hangileridir.

    motor her iki yöne de dönüyor, bu yön değişimini, devreden dc çıkıştan sonra bir anahtar yapıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbbilici -- 14 Mart 2012; 15:26:28 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.