Şimdi Ara

dc -dc converter lar hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba. 12 voltluk bir akü veya pil den tekrardan 12 volt luk çıkış almak istiyorum ancak akünün veya pil in amperi 14a benim sorunum çıkış amperinin maximum 2 veya 3 amper olması gerekli ama böyle bir devreyi aradım taradım bulamadım bazı satış sitelerinde birkaç ürün buldum satıcılara mesaj attım giriş amperinde 2 veya 3 olmalı şeklinde cevap verdiler zaten pilim 3ah olsa o devreyi kullanmam dmi birde bazıları öyle birşey olamaz flan demiş şaşırdım olamıyorsa araba çakmaklığından cep telefonu şarjı 5volt ve 1ah a nasıl dönüşebiliyor demekki var diye düşündüm. çareyi sizde bulabilmeyi umarak sormak istedim bu işi nasıl çözebilirim 12volt 14ah giriş yaparak 12v3ah çıkış almak istiyorum yardım edebilirmisiniz. şimdiden teşekkür ederim..



  • Hocam ne çalıştıracaksınız acaba?

    3A görmedim ama burada 8-40V DC Giriş -> 8-40V 5A DC Regüleli çıkış devresi var IRF4905 ile yapılmış : IRF4905 İLE 5 AMPER AKIM REGÜLATÖRÜ
  • Öncelikle merhaba. Dediğiniz olay elbette mümkün. Mümkün değil diyenlere inanmayın.

    Bunu birkaç basit yolu var.

    Eğer akü ile besleyeceğin devre 3A den fazla çekmeyecekse veya akımı 3A de sabit tutmak istiyorsan öncelikle akü + çıkışına veya her iki çıkışına doğru polarma ile maksimum 3A verebilecek diyot bağlayabilirsin. Böylece diyot 3A den fazla akım geçirmeyeceği için max. akımın 3A olacaktır. Ya da akü çıkışına 3A lik tek kılıf halinde köprü diyot bağlayabilirsin. Devre 3A den fazla akım çekmek istediğinde diyotlar yada köprü ısınacaktır. Diyotları veya köprüyü bir soğutucu plaka üzerine kısa devre olmayacak şekilde bağlaman gerekebilir. Devre bir kutu içinde olacaksa diyot kısmındaki ısıyı atması için küçük bir fan eklenebilir.

    İkinci yöntemi ise akünün çıkışına max. akımı en az 3A yada daha yüksek bir transistör(örn:2N3055) koyabilirsin. Transistörü yüksek omajlı ve yüksek watt lı gerilim bölücü direncler ile base akımını kontrol ederek kollektör akımını max. 3A değerinde sabit tutabilirsin. Transistörün base girişine pot bağlayarak çıkış akımını istenilen seviyeye ayarlayabilirsin. Bağladığın transistörün çıkış akımı yüksek olursa ısı olayı olmaz ama max. çıkış akımı 3A e yakın olursa transistör yine ısınacaktır. Bir diğer problem kullandığın pot ve diğer gerilim bölücü dirençler uygun watt ve omajda olmazsa hem pot hem de dirençler yüksek akımdan dolayı yanacaktır.

    Başka bir yöntem ise tıpkı araç telefon şarj ünitelerindeki gibi aküden çıkan 12v gerilimi bir 555 devresi vb. ve çıkışındaki transistör yada mosfet ile kare dalgaya çevirip 1/1 oranında max. 3A çıkış verecek bir trafodan geçirdikten sonra tekrar doğrultup beslemek istediğin devreye uygulayabilirsin. Tabi bu biraz daha fazla eleman ve teknik detay gerektirir ama en sağlıklısı bu şekilde olur.

    İkinci yönteme ilave olarak LM317 gibi bir entegre ile mosfet yada transiströün base akımı kontrol edilebilir. Böylece uygun direnç aramak zorunda kalmazsın. Dirençlere göre çok daha stabil olur. Çünkü dirençler ısındığında değerleri değişeceğinden çok kararlı olmayacaktır.

    Bu tür devrelerin örneklerini nette arattırabilirsin. Örnek bir link koyuyorum. Linkteki devre elemanlarının değerleri değiştirilerek çıkış 3A sabitlenebilir.

    http://320volt.com/irf4905-ile-5-amper-akim-regulatoru/




  • öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. elektronikle hobi olarak uğraştığımdan tam anlamıyorum.

    çin den lcd kontrol kartı getirttim eski laptopumun ekranını hdmı girişli tv ye çevirdim 2ah bir adaptörle çalışıyor ancak ben bunu şarjlı hale çevirmeye karar verdim laptopun bataryası nı söküp pillerini kullanıyım dedim ancak bilmediğimden direk bağlayınca sigortasını yaktım meğer amperi fazla olunca olmuyormuş :) o pillerin amperini düşürerek bağlamak gerekliymiş anladığım kadarıyla

    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-guc-kaynagi-0-35v-3a-dc-dc-konvertor-185492243/detay/

    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-devre-montaj-dc-dc-converter-5-a-dijital-voltaj-dusurucu-step-down-187845132/detay/

    bu iki ilanı buldum satıvılar olmaz dedi




  • quote:

    Orijinalden alıntı: omrrdm

    öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. elektronikle hobi olarak uğraştığımdan tam anlamıyorum.

    çin den lcd kontrol kartı getirttim eski laptopumun ekranını hdmı girişli tv ye çevirdim 2ah bir adaptörle çalışıyor ancak ben bunu şarjlı hale çevirmeye karar verdim laptopun bataryası nı söküp pillerini kullanıyım dedim ancak bilmediğimden direk bağlayınca sigortasını yaktım meğer amperi fazla olunca olmuyormuş :) o pillerin amperini düşürerek bağlamak gerekliymiş anladığım kadarıyla

    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-guc-kaynagi-0-35v-3a-dc-dc-konvertor-185492243/detay/

    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-devre-montaj-dc-dc-converter-5-a-dijital-voltaj-dusurucu-step-down-187845132/detay/

    bu iki ilanı buldum satıvılar olmaz dedi

    Bence bu konuda yanılıyorsun. Akımı devrenin kendisi belirler. Adaptörün akımının yüksek olması devreyi etkilemez. Bence senin kullandığın adaptör ya 12V değil yada kullandığın laptop pillerinin çıkışı 12V tan fazla. Çünkü gerilim normalden fazla olursa çekilen akımda o oranda artacaktır. Ancak o zaman sigorta atar. Buna ohm kanunu denir. Bir kaynaktan çekilecek akım kaynağın bağlı olduğu devre ile alkalıdır. Devrenin toplam direnci (devrenin çıkışına bağlanan yük dahil) gerileme bölünerek çekilen akım bulunur. (I=V/R).

    Eğer ki senin kullandığın 2Ah lik adaptör 12V ise ve kartı zorlanmadan çalıştırabiliyorsa çıkışı 12V olan yüksek akımlı bir kaynakta sorunsuz şekilde çalıştırır.

    Kullandığın adaptörün çıkış voltajı kaç ise devreye bağlayacağın kaynağında voltajı aynı olduğu sürece sıkıntı olmaz.

    Örnek vermek gerekirse; varsayalım elimizde 12V 7A bir akü var. Bu akünün çıkışına sırasıyla önce 1R, 3R, 6R ve 12R direnç bağlayalım.

    1R direnç bağlandığında aküden çekilen akım I=V/R den I=12/1 sonuç 12A olacaktır. Akü üzerinde yazan 7Ah değer aküden max. 7A çekilebileceği anlamına gelmiyor. 7Ah eğer 7A çekilirse 1 saat boyunca çalışır demek oluyor. Yani akü 12A çıkış verebilir ama çalışma süresi oldukça kısalır ve yüksek akım çekildiği için akünün ömrü büyük oranda kısalır.

    3R direnç bağlandığında çekilen akım 12/3=4A olacaktır.

    6R bağlandığında 12/6=2A olacaktır.

    12R bağlandığında 12/12=1A olacaktır.

    Örneklerde de görüldüğü gibi çekilen akımı kaynağın kendisi değil kaynağın bağlı olduğu yük (devre, direnç, cihaz vs.) belirlemektedir. Aynı dirençleri bir araba aküsüne bağlasak bile voltaj aynı olduğu için çekilen akımlarda aynı olacaktır.

    LCD kartını beslediğin adaptörün voltajı ile birebir aynı olmak şartıyla herhangi bir yüksek akımlı kaynak bağlayabilirsin. Bu duruma dikkat edersen herhangi bir devre almana yada yapman gerek kalmaz.




  • Aklıma sonradan bir ihtimal daha geldi. Eğer kullandığın adaptörün voltajı ile devreye bağladığın diğer kaynağın voltajı aynı ise ve sigorta yanıyorsa bu tür elektronik devrelerde pek mümkün değil ama ilk başta anlık olarak yüksek akım çekildiğinden dolayı sigorta yanabilir. Ama dediğim gibi elektronik devrelerde pek böyle bi durum olmaz. Yinede oluyorsa tek sebebi sigortanın bağlı olduğu hat üzerinde + ile - arasında filtre olarak bağlanmış kondansatörlerin ilk anda kısa devre etkisi göstermesidir. Devrenin mümkün olduğu kadar ayrıntılı resimlerini koyarsan net bi sonuca ulaşırız diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.