Şimdi Ara

Dedektör Tavsiyesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
707
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Ben de merak ediyordum. Aşağıda cevabı var. Bana biraz karışık geldi ama define işine de kafayı takmadığımdan önemsemiyorum.

    Defineden para geleceğine gökten değerli meteor düşsün onu toplayayım.


    Soru Detayı

    - Bir kimse kendisine veya başkasına ait bir yerden bulduğu hazineyi-defineyi-madeni, devlete vermeyip kendine alabilir mi?

     - Ayrıca devlete veya başka bir şahsa ait bir araziden, kimseye haber vermeden izinsiz hazine çıkarsam, yarısı kendime kalanı da devlet kuruluşuna veya fakirlere versem aldığım helal olur mu?

    Cevap

    Değerli kardeşimiz,

    - Define, hazine veya rikaz denilen konuda alimlerin farklı görüşleri vardır. Hanefilere göre, hem madenler, hem de eski devirlerde yer altına gömülen her türlü kıymetli eşya “Rikaz” kapsamındadır. Diğer üç mezhebe göre, madenler “Rikaz” kapsamında değildir.

    - Altın-gümüş gibi defineler beş parçaya bölünür. Bunlardan beşte biri, devlet alır. Şafiilere göre bunu zekat olarak dağıtılması gerekir. Diğer mezheplere göre ise, kamu yararı için kullanılır.

    - Alimlerin cumhuruna göre, bulunan defineden alınan beşte biri devlet tarafından dağıtılır. Bazı alimlere göre ise, defineyi bulan kimse de bu beşte birini bizzat kendisi de dağıtabilir.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/786).

    Şahsın kendi evinde veya han ve otelinde yaptığı kazıda, vergi kapsamına giren madenlerden birine rastlarsa, İmam Ebû Hanîfe’ye göre, bundan vergi alınmaz. İmameyn'e göre, diğerlerinde olduğu gibi beşte bir vergi alınır. (Et-Tebyîn, Zeylaî)

    Başkasına ait bir arazide yapılan kazıda define ya da vergi kapsamına giren bir madene rastlanırsa, bunun beşte biri mutlaka devlete vergi olarak ödenir. Geriye kalan kısım, İmam Ebû Hanîfe'ye göre, arazi sahibine aittir. (Şerh-i Tahavi, Fetâvâ-yi Hindiyye)

    Arazinin sahibi var, ama bilinmiyorsa, varisleri de ortada yoksa veya tanınmıyorsa, devlet hazinesine bırakılır. (Tatarhaniyye-Bedayi-Bahrirâik-Şerh-i Tahavi) Vârisleri tesbit edildiğinde onlara verilir, tesbiti mümkün olmadığında olduğu gibi devlet hazinesine devredilir.

    Yapılan kazılarda, başkasına ait olmayan bir arazide silah, kap, süs eşyası, ve benzeri şeyler bulunursa, bu da define sayılır ve beşte bir vergisi alınır. (Et-Tebyin - Zeylai - Fetâvâ-yi Hindiye; bk. Celal Yıldırım, Kanaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/147-149)...



    sorularla islamiyet
    Bir kimse bulduğu hazineyi (defineyi, madeni) alabilir mi? » Sorularla İslamiyet
    https://sorularlaislamiyet.com/bir-kimse-kendisine-veya-baskasina-ait-bir-yerden-buldugu-hazineyi-defineyi-madeni-devlete-vermeyip




  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Benim de ilgi alanıma giriyor, bu sıralar dedektör fiyatlarını inceliyorum.



    dedektorfiyatlari.com
    Dedektör Fiyatları: Dedektör Bulmanın Hızlı ve Kolay Yolu
    https://www.dedektorfiyatlari.com

    Burada bir çok ürünün güncel fiyatları var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cango34 -- 28 Ocak 2024; 0:52:6 >
  • Cango34 kullanıcısına yanıt

    Kendiniz kullanıp ve öğrendikten sonra yine kendiniz test ediniz,

    satın alma işlemi tüm bunlardan sonra olsun.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.