Şimdi Ara

Dell Vostro 1015 Şarj Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir (1 Mobil) - 1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar benim Dell vostro 1015 dizüstü bilgisayarım var. Dün adaptörüm bozuldu bende evdeki başka bi adaptörün içini açıp dell'in adaptörünün kablo kısmını bu adaptöre monte ettim. Ama dell'in kablosında 3 ayrı kablo vardı evdeki boşta olan adaptörde 2 kablo vardı bende en içteki ince kabloyu boş bırakıp öyle taktım. Sonra bilgisayarda denedim bilgisayar çalıştı ama pili şarj etmedi (Fişe takılı dolmuyor yazıyordu) bende o boşta bıraktığım 3. kablodan diye düşündüm sonra o kabloyu da diğer ikisinden birine bağlayıp denedim yine aynı sorun oldu. sonra diğerine bağlayıp denedim. Bilgisayara taktıktan 3-4 saniye sonra bilgisayardan çıt diye bi ses geldi hemen adaptörü çıkardım. sonra pilde açmayı denedim açıldı. Adaptörü ilk baştaki fişe takılı dolmuyor haline getirdim ama bilgisayardan hiç bi tepki alamadım. bende bilgisayar açıkken pili çıkardım bilgisayar kapanmadı. Şu anda da prize takılı kullanıyorum ama taktığımdan beri bilgisayar pilde çalışıyormuş gibi görünüyor. pilin şarjı zayıf olduğu için 2 saattir pil uyarı ışığı yanıp sönüyor ama pilin yüzdesi de 2 saattir %9 da duruyor. Yani adaptörden gelen elektriği kullanıyor ama bilgisayar pilden kullanıyormuş gibi görünüyor ve pili de şarj etmiyor. Sorun nerde olabilir??
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • zorla bozmuşsun işte adaptör al bir tane ve cıt sesi iyi bir ses geğil devre kartını yakabilirsin
  • evet biraz bilerek bozmak gibi oldu benimki :( Zaten biyerlere bişeyler olduğu belli ama sizce sorun çok mu masraflı olur? ya da kendim yapabilir miyim?
  • Yok mu yardımcı olabilecek?
  • DH çok kan kaybetmiş belli :/
  • Bu konuda çok fazla bilgim olmasada düşüncemi yazayım ,dell adaptöründen çıkan 3 kablo dan biri lithuım ion bataryanın şarj kesme sinyal kablosu olabilir.
    arkadaşın yazdığı gibi N.b gelen çıt sesi hayıra alamet değil .Cihazınıza uygun bir adaptör ile deneme yapın olmazsa servis yolu gözüküyor.
    Her zaman bilmediğimiz bir şeyi kurcalamaktan başımıza geliyor . sağlık olsun .

    D.H hali nedir derseniz ,ben uzun yıllar üye olmadan takip ederim ,gerçekten çok faydalı bilgiler öğrendim ,yurtdışındaki teknik sitelerle kıyas edersek bencilliğimizden kaynaklanan bir durum var . yurtdışındaki sitelerde eliniz yatkınsa adamlar size yardım etmek için video lu fotoğraflı teknik detaylar sunuyor.

    Ayrıca burada göze çarpan herkes sizin gibi detay yazmıyor ,çok anlaşılır yazmışsınız . başkaları şöyle yazıyor . Acil Yardım başlığı altında bataryam şarj olmuyor ..
    soru cevap şeklinde sanki sorguya çekmişiz gibi soru sordukça anlatan bir profil var . haliyle bilgi sahibi olan bunalıyor .

    probleminizin kolay çözülmesi dileğimle.




  • teşekkür ederim cevabınız için. Evet o ses pek hayra alamet değil. Bilgisayarı yakın zaman içinde temizlemek için sökeceğim. Sorunun neden olabileceği yer neresi olabilir onu öğrenmek istiyorum aslında. Anakartı dikkatli incelersem yanık olan yeri görebilirmiyim acaba? Bi de şöyle bi şey var; ben daha önceden de eski bi acer laptop yakmıştım yani üstünde ki küçük çiplerden biri yanmıştı ve tüm ev leş gibi kokmuştu. Bu olaydan sonra ne koku oldu ne de duman. Bilgisayarın hava çıkışını özellikle kokladım ama yanık kokusu vs almadım hç. Acaba sigorta gibi bişey flan var da içinde o mu attı?
  • Batarya yolları yakınında ,adaptör soketinin kablosunun anakarta bağlı olduğu bölgede çıplak gözle görmek belki zor olabilir,büyüteç ile bakınız kararmış smd direnç kenarından çok ufak sivilce gibi çıkıntı olan trensistör ,mosfet ,diot yanmış olduğunun işareti ,bazende bu belirtiler olmadan yandığı oluyor ,bu bölgelerde bulunan sigortalar yüksek empedansa sahip ölçü aleti ile açık devre olup olmadığı kontrol edilmeli ,sigorta kontrol ederken 0 veya 1 ohm görmeniz gerekir ,devre üzerinde eleman ölçmen bazen yanıltıcı değerler okumanıza neden olur . smd elemanları kolay sökülemeyeceği için biraz işiniz zor .
    Aman daha fazla zarar vermeyin
    Geçen gün meraklı bir arkadaşım 2000 Tl değerindeki projeksiyon cihazını temizlemek için sökmüş ,flex kabloyu çıkarmak için tornavida kullanmış soketi beraberinde gelmiş ,lehimler kopmuş soket bağlantılarından ,yollar zarar görmüş .
    eğer bilginiz eksikse 100-200 Tl tamir ettireceğiniz onarımlar ,kendim yaparım diyerek bilinçsizce işlerle çok büyük masraflara sebep oluyor . hatta çöpe atılmasına kadar.

    bilgi ve tecrübe kolay kazanılan bir olgu değildir.




  • bilgisayar söküp takma gibi işlerde deneyimim fazla envai çeşit bilgisayar parçalayıp topladım ama işin içine elektrik devreleri vs. girince değişiyor tabi.
    normalde elektrikle uğraşmayı da severim ama bu yanık çip, diyot vs. işlerinden anlamam. Dediğiniz doğru, olan masrafı 2 ye katlayabilirim ama zaten sökecektim bilgisayarı temizlemek için. eğer yanık yerleri farkedersem anakartı elektrikçiye götürüp değiştirtmeyi düşünüyorum. tahminim tek biyer zarar gördü gibi. Malum bilgisayarcıya giriş 50 tlden başlıyo. küçük bi diyot değişiminde bile benim bilgisayarı 200 tl altında o dükkandan çıkaracaklarını düşünmüyorum.
    bu arada hala bilgisayar kendini pilde çalışıyo sanıyo :D hala %9 ve kalan pil süresi şaka gibi
     Dell Vostro 1015 Şarj Sorunu




  • Elektrikçi değilde Elektronikçi dersen daha doğru olur ,smd elemanlar büyük anakart plaketi üzerinden havya ile kolay sökülmez , ısı tabancası veya BGA cihazı gerektirir.
    elektrikçiye gidersen ,ben bunu sökerim kardeş deyip normal havya ile girişirse anakartı son görüşün olabilir.
  • tamam hocam çok teşekkür ederim ilgin ve alakandan dolayı. Eğer yanık bişeyler bulursam doğru elektronikçiye
  • Eski adaptörün içini tekrar açtım dikkatli bakınca lehimlerin değdiğini gördüm. Lehimlerini düzeltip kablo kısmını tekrar buna taktım. Bilgisayarda bi umut denedim orjinal adaptörünü ama yine aynı bilgisayar kendisini pilde sanıyo ve pil şarj olmuyor
  • arkadaşlar bilgisayarı söktüm baktım;
     Dell Vostro 1015 Şarj Sorunu

    bu resimdeki işaretlediğim parça pırtlamış gibi üstünde sivilce gibi delik oluşmuş baktım internetten bu seri numarası entegrede böyle bi delik izi yok.
    Entegrenin üstünde yazanlar:
    MAXIM
    8731AE
    TI933
    +ITUF
    İnternetten arattığımda maxim ae8731ae batery charging chip diye geçiyo. Sanırım sorunlu parça bu.
    Eee madem buldun sorunu ne burda ötüyon diyebilirsiniz :D
    Arkadaşlar asıl sorun bu parçayı ebay'da bile bulamadım.
    maxim 8731ae devresinin farklı versionlarını buldum ama ti933 +ITUF olanını bulamadım.
    Sizce bu devreyi nasıl bulabilirim. Babamın arkadaşı parçayı getir ben değiştiririm dedi ama devrenin yanık olup olmadığını bilemem dedi. Ben şansımı denemek istiyorum.
    http://www.ebay.com/itm/2PCS-IC-MAXIM-QFN-28-MAX8731AETI-MAX8731AETI-MAX8731AE-/261034885977?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc6e44359
    Bu devreyi alsam işe yararmı sizce maxim 8731ae ti kısmı doğru gerisi farklı.




  • Şu linke göz at ,soruların varsa telefon aç .
    kolay gelsin

    http://bgaturkiye.com/Notebook%20Onar%C4%B1m%20Entegreleri/MAX
  • aliexpressten getirttim parçayı. Bi tanıdığımız da montajını yaptı. Sonuç: Artık şarj oluyor :)
  • Geçmiş olsun ,güle güle kullan .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektürükçü

    Geçmiş olsun ,güle güle kullan .

    Teşekkürler :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.