Şimdi Ara

Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
363
Cevap
83
Favori
21.828
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı



    Eklemeler yapılacakdır.PDF olarak yapmak çok zahmetli olduğundan forumdan yayınladım şimdilik.



    Merhaba arkadaşlar, League of Legends oyuncularına bir katkımın olmasını istedim.Genelde zor bir rol olan adc sınıfını özellikle low elodaki arkadaşlarımızın pek iyi beceremediğini gördüğüm için bir rehber hazırlamak istedim.Genellikle Counter mantığını herkes biliyor ancak counterlayacak hareket yapan oyuncu sayısı az.Buna şöyle bir örnek vereyim;

    “FP Vayne picklenince rakip adc hemen Caitlyn alır ve aklınca counterlamıştır.Mantıkda counterlar ancak rakibi farmdan düşürmeye oynamaz rakip last hit yapıp minyon keser ve geri çekilir.Bu sırada bizim Caitlyn’imiz lane’i aldığı için mutludur tabi ama farmdan düşüremediği Vayne’in late game’de terör estireceğini unutmuştur.”

    Umarım size bir faydası olur ve sakın ama sakın unutmayın bu bir oyun.Sinirlenecek ve üzülecek bir şey yok amaç keyif almak.

    İşte bende bu durumdaki arkadaşlara ADC rolü hakkında çeşitli bilgiler vereceğim.Rehberi hazırlarken bahsedeceklerim;


    Soru 1 Lane: Rakip ADC’ye göre ADC Seçimi? (Counter Mantığı)
    Soru 2:Kite nedir? Nasıl yapılır?
    A Tuşu Yardımıyla Kite Yapmak
    Soru 3: Lane Freeze nedir? Ne durumlarda yapılmalıdır?
    Soru 4: Kule hangi durumlarda alınmalıdır?Hangi durumlarda base atılmalıdır?
    Kulemi erken alırsam nolur?
    Soru 5:Split Push nedir? Amacı nedir?
    Hangi şampiyon’a göre lane aşaması nasıl olmalıdır?
    Bazı şampiyonlar için lane taktikleri(Varus,Draven,Caitlyn,Jinx,Ezreal,Quinn)


    Soru 1 Lane: Rakip ADC’ye göre ADC Seçimi? (Counter Mantığı)

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı


    Temelden başlayalım. Counter kelimesinin oyunda geldiği anlamı şöyle açıklayayım;Rakip şampiyon’u gerek skill setiyle gerek mesafesiyle diğer şampiyonlara göre daha fazla zorlayan şampiyon en büyük counter’dır.Yani counter mantığındaki amaç rakibi zora sokarak kasılmasını,farm yapmasını engellemekdir.
    Her nekadar counter yesenizde bu lane’i hiçbir zaman %100 kaybedeceğiniz anlamına gelmiyor.Çoğu oyuncu bunun farkında değil ve Ezreal picklediğinde Draven gelince “aha gitti lane,offf napıcaz ya,yaklaşma yaklaşma bırak minyon kessin” şeklinde hareket ederek rakip adcye zaten birazda olsa eline aldığı üstünlüğü 5 katına çıkartmasını sağlıyor.Aslında böyle yapmak yerine daha temkinli oynayarak karşıdaki adc’nin ona yapması gereken şeyi her last hit için geldiği sırada yaparsa bu defa karşı adc aynı şeyleri düşünecek ve istemese de lane’de geri çekilecek.
    Bunu şu yüzden anlattım lane’i kazanan şampiyonlar veya aralarındaki farklar değil oyunculardır.Herşeyden önce kendinize güvenin ve unutmayın bu oyunda zorlanmadan başarılı olamaz ve gelişemezsiniz.

    Soru 2:Kite nedir? Nasıl yapılır?
    Kite Nedir?

    Kite adc’nin kaçmaya devam ederken belirli aralıklarla durarak arkasındaki rakibe hasar vermeye devam etmesi demektir.Kite yapmanın önemi şu gibi durumlarda vurgulanabilir;
    Eğer arkanızda 2-3 tane melee şampiyon varsa durmak bir hatadır çünkü anında 1 saniyede erirsin.Fakat koşarken durup damage atarsan o 3 kişi de alabilme şansın fazladır çünkü yiyeceğin hasar durduğun da yiyeceğin hasarın çeyreği kadardır.İnternet üzerinde onlarca kite yaparak atılan pentalar vardır hemde 1 v5.
    Kite Nasıl Yapılır?
    Kite yapmanın 2 farklı yolunu anlatacağım.İlk olarak klasik ve en çok kullanılan yöntem;
    Sağ Tıklayarak Kite Yapmak: Arkadaşlar bunu yaparken en fazla dikkat etmeniz gereken olay atak animasyonu bittiği andır.Sonra koşmaya devam edip biraz ilerleyip tekrar durmakdır.Yani şu şekilde yapılıyor rakibe sağ tıkladınız atak animasyonu tamamlandı hemen kaçış yolunuza tıklayın 2 adım attıkdan sonra tekrar rakibe sağ tıklayın yine aynı şekilde kaçış yolunuza tıklayın.Bu bol bol pratik yapılarak öğrenilecek birşeydir.Örnek;http://youtu.be/frWF8X5VWP0

    A Tuşu Yardımıyla Kite Yapmak: A tuşu saldırı yani sağ tıklama komutudur oyun içinde.Smartcast’e alarak koşu yolunuza tıkladığınızda durup en yakındaki rakibe dalacak şekilde ayarlamamız gerekmekdedir bunun için.Buyrun ayarlarınızı şu resimdeki gibi yapın.

    Bu ayarı yaptığınızda yapmanız gereken şey şudur;
    Rakip arkanızdan gelirken kaçış yönünde koşarken kendi önünüze a tuşuna basın bu durumda durup atack yapacaktır ve atak animasyonu bittiği anda önünüze sağ tıklayıp koşmaya devam edin ve aynı işlemi tekrarlayın.Sağ tıklamaya göre çok daha büyük rahatlık sağlar ancak etrafta minyonlar varsa bu işlemi yapamazsınız çünkü en yakında kim varsa ona dalıyor yani bu minyonda olabilir.

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı




    Ayrıca örneklendirme amaçlı video;



    Soru 3: Lane Freeze nedir? Ne durumlarda yapılmalıdır?
    Lane Freeze'lemenin anlamından başlayalım.Türkçe de koridor durdurma olarak çevriliyor.Bunu yaparken amacımız rakibi farmdan düşürmek-uzak tutmak ve buna bağlı olarak xp kaybettirmekdir.
    Lane Freeze'in en sağlıklı kullanımı koridorunuzu alıp rakibi farmdan uzaklaştırdığınız zamandır.Çünkü sizden korktuğundan yaklaşamaz ve dondurduğunuz için hep aynı yerde kaldığından yaklaşamadığından xp de alamaz.
    Soru 4: Kule hangi durumlarda alınmalıdır?Hangi durumlarda base atılmalıdır?
    Özellikle gördüğüm zamanlardan örnek vermem gerekirse çoğu adc rakipde baskı kurmasına rağmen kuleyi erken alarak karşı takım oyuncusunun geri kalmasına engel oluyor.Bildiğiniz gibi kuleye ölen minyonlardan oyuncuya para gelmez.Ama siz kulenizi erkenden alırsanız kulenin alacağı minyonları rakibinize hediye edersiniz.
    Kuleyi almak için rakibinizin farmdan iyice düştüğü ve jungle'ın tamamen size odaklandığı zamanları bekleyin.Ortalama 12-17. dakikalar arasında almış olun.
    Kulemi erken alırsam nolur?
    Kulenizi erken alırsanız eğer hem minyon sayınız az olduğundan daha fazla farm ihtiyacı duyacaksınız, bu durumda eğer ki rakip de pushlamıyorsa siz ittirdikçe ittirir ve en sonunda rakibin 2.kulesine dayanırsınız hal böyle olunca hem jungle hem mid lane tamamen size oynamaya başlar yani free kill olursunuz.

    Soru 5:Split Push nedir? Amacı nedir?
    Split push'u kendimce tanımlamam gerekirse mid ve late game'de farklı koridorlardaki minyonları kuleye hızlıca ittirip geri gelmekdir.
    Split Push'un amacı rakip takımı zor duruma sokmakdır.Çünkü siz sağdan soldan ittirdiğiniz sürece rakibiniz global görevleri almakda zorlanır,hızlı kule alamaz hemde fazla açılamaz .Ayrıca koridorların geri kalmasını önlersiniz mesela şöyle düşünün; Kendi base'inizin içinde 2-3 tf aldınız ama tüm minyonlar size odaklı yani koridor ittirmekden rakibin kulesini bile alamıyorsunuz gidene kadar adamlar doğuyor.Yani nekadar üstün olsanız bile bu yüzden oyun kaybedersiniz.
    Özellikle düşük ligdeki arkadaşlarımız (Bronz-Silver-Gold belki Plat) bu taktik ile takımına büyük etki kurar çünkü gördüğüm kadarıyla split push'a karşı pek gelemiyorlar.

    Açıklayıcı örnek olarak;

    Alttaki resimde gördüğüniz gibi Sizin takımınız ( 1 Numara ), rakip takımı (3 Numara ) orta koridorda oyalarken siz (2 Numara) üst koridordan hızlıca minyonları ittiriyorsunuz.Bu sırada karşı takım eğer ısrarcı olupda middeki kuleleri almak isterse sizde üstten inb. kulesine kadar yol açacağınızdan illaki dönmek zorunda kalırlar.Rakip takımın üst koridora geldiğini anlarsanız tp varsa bot laneden ittirebilir yada rakip takım top lanede ayrılmışken mide dönebilirsiniz.En önemli olay rakip takım size gelirken takımınıza global görev yaptırtmakdır.

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı



    Hangi şampiyon’a göre lane aşaması nasıl olmalıdır?


     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

    Vayne
    Vayne counter dediğimizde aklımıza ilk gelen tabiî ki Caitlyn olmuştur her defasında.Lakin özellikle low eloda (Bronz-Silver-Gold) dikkat ettiğim bir olaydan bahsedeceğim.Lane aşamasında Caitlyn alan şampiyon lane’de üstünlük kurar tabiî ki ama dikkat etmediği bir unsur vardır.Her trade’den üstün çıksada o Vayne’i farmdan düşüremezse Caitlyn almasının hiçbir önemi yoktur.

    Vayne geri durmalı sadece last hit için farm’a yaklaşmalıdır.
    Rakip last hit için geldiği sırada auto attack(Normal Vuruş) ile dürtüp q ile rakibin range’inden uzaklaşmalıdır.
    En azından 6 level olana kadar kafa kafaya trade girilmemesi gerekir ve early’de trade girmek için en önemli unsur lifesteal itemi olmasıdır.
    Botrk tamamlandıkdan sonra agresif oynanmaya başlanmalıdır.
    Early’de sizin yerine agresif bir support’unuzun olmasını tavsiye ederim.(Thresh,Zyra,Karma)
    Farm yaparken rakibin minyonları öldüğü sırada sizin 3-4 taneden fazla minyonunuz varsa takas girin çünkü minyon + siz onun vereceğinin 2 katı hasar vereceksiniz.
    Combo: A-A-Q
    "Q" yu sonda kullanmanın amacı özellikle lanede q + w pasifi bireşip hasar verdiği için rakibin beklediğinden çok daha fazla hasarı çok seri verirsiniz sebebi budur.

    Support Tavsiyesi:

    NAMİ-NUNU-LULU-THRESH-BLİTZ-ZYRA

    [simage]
     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı
    [/simage]
    Caitlyn
    Caitlyn oynarken öğrenmeniz gereken ilk şeylerden bir tanesi lane freezlemekdir.Bunun amacı rakibi sürekli range farkından dürtüleceğinden geri oynamak zorunda kalır ve siz rakibin minyonlarının önüne geçip sadece minyonların %3-4 canı kaldığında vurursanız lane donar ve orda kalır.Böylelikle rakip minyon+exp kaybeder ve uzun süre böyle devam ederse rakip oyundan düşer.Bunu yapmak için harita kontrol’ü çok önemli çünkü açık hedefsiniz.Bir gözünüz mid lane diğer gözünüz ward sürelerinde olmalı ve kesintisiz vision sağlanmalı haritada.
    Caitlyn almakdaki mantık rakibi early game’de laneden düşürüp farm yaptırmamakdır.(Vayne,Quin,Draven,Graves,Ezreal)
    Lane freze kesinlikle öğrenilmesi gerekmektedir.
    Rakibi aa (auto attack)larla sürekli olarak dürtmelisiniz.Kule altında vurup geri kaçabilirsiniz kuleden hasar yemeyerek.
    Farm almak için kule altına yaklaştığında atak animasyonu sırasında q atmalısınız.
    Çok agresif oynamanızla orantılı olarak jungle’dan camp yeme olasılığı en fazla olan lane olacaksınız.Bunun için vision ve kapanlarınızı sürekli olarak kullanarak kendinize birazda olsa güven sağlamalısınız.

    Support Seçimi

    Genellikle support olarak ya agresif(Zyra) yada can basan ve dürtme potansiyelide olan) sona tavsiye ederim.Ama can basan,kalkan veren ve koruyan suppotlar çok daha iyi bir seçenek agresif suplara göre.Çünkü Caitlyn zaten dürtme işini kendisi hallediyor tek ihtiyacı olan kendisini koruyacak şampiyon.

    Blitz-Nami-Zyra-Thresh-Sona-Janna

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

    Ezreal
    Ezreal oynarken lane’de sürekli q ile poke (dürtmek) gerekli.Draven tarzı şampiyonlar her ne kadar çok yüksek hasarlar verebilse de düzgün alınan bir pozisyonla ve düzgün bir supportla Draven’a ezilmeyeceğinden eminim.Ezreal oynarken farm ‘a dayalı oynayıp rakipden mümkün olduğunca az hasar yiyerek her fırsatta q ile rakibi dürtmelisiniz.Ezreal oynarken support seçimi çok önemli.Mesela bir Leona ult+Ez ult veya Sona ult+Ez ult çok büyük etki yaratacakdır.
    Ezreal oynarken ben ilk item üçlü kuvvet çıkmıyorum sebebine gelecek olursak üçlüden başlarsak lane’de hasarımız az olacak ki üçlü kuvvet pahalı bir item biz onu bitirene kadar karşı adc kanasusamısını + as itemini alıp sürekli dürtecektir bizi.İkinci sebepse Sustain olmadığından lane’de uzun süre kalamıyoruz ve sürekli base atmamız gerekecek demek buda ve farm kaçırmak demek buda.Ayakkabıdan sonra 2. İtem olarak gidiyorum her zaman üçlüye.
    Karşıda minyon yaklaştırmayan rakip varsa (cait,draven) harass yemeyecek bir mesafede olanları normal saldırıyla ama hasar yiyecekseniz q ile alın ve jungle’ınızdan gank isteyin
    TF’lerde e skilinizi iyi kullanın o sizin pozisyon almak için tek imkanınız.
    TF’ler başlamadan önce mümkün olduğunca dürtün sürekli q sallayın tabi mananızı bitirmemeye dikkat edin eğer karşıdan agresiflik sezerseniz en arkaya geçin ve tfye hazır olun zaten üzerinize gelen rakip’den e ile kaçarsınız.
    Ayrıca çok basit bir ip ucu vereyim.Karşıda support blitz varsa korkmadan ezreal pickleyin.Tam eli size gelirken e attığınız zaman tutsada kaçabiliyor ve bu blitz’i laneden düşürüyor.
    SUPPORT SEÇİMİ
    Lulu-Sona-Zyra-Taric-Annie


    Ezreal’ın kaçış skili olduğundan kendisini koruyacak support’a ihtiyacı yok.Support sürekli dürtmeli ve agresif olmalı Ezreal’da dürtünce rakip çok zorlanır.Ayrıca üstte belirttiğim gibi Sona,Taric,Annie stun attığı zaman ult combosu yapın inanılmaz bir hasar vereceksiniz.

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

    Quinn (Donanımhaber’den Floopper’a ve Turb0Fighter’a Teşekkürler)

    Ultisini hız ve split push için kullanabilirsiniz.
    Yanınızda Leona/Thresh gibi bir support varsa ve güvende olduğuzu hissederseniz direk ulti açıp adamlara dalabilirsiniz.Bu sırada pasifi bekleyip beklememek size kalmış. .(Pasif’in biraz cd'si var,aniden girmeniz gereken trade'lerde kullan(a)mıyabilirsiniz haliyle.)
    Valor'un saldırı hızı çok fazla olduğu için (W yeteneğinin pasifi) bol bol auto attack yapın.
    Kuş halini sadece kaçanları yakalamak ve focus yeme riski altında olduğum zaman kullanıyorum.
    Rakipde flash varsa ultiniz’den gelen ok yağmurundan kaçabilir bu yüzden comboyu hızlı bir şekilde yapmanız gerekmekde.
    -E skillinin geri sekme özelliğini dar bölgelerde arkanıza duvarı alarak kullanabilir ve rakiplerinizden kaçabilirsiniz.
    -Q skillinizin kör etme özelliğini mümkün olduğunca rakip takımın AD Carry'si üzerinde kullanmaya çalışın.
    Support Seçimi
    Leona-Thresh

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

    Varus (Donanımhaber’den ORANGEandLEMON’a teşekkürler
    Karşıda jax,shy vb direkt olarak üzerine atlayarak focus yapabilecek şampiyonlar varsa ultini bekletip onlara atabilirsin.
    Ayakkabı satılıp Zephyr alınabilir.
    Eğer healer support varsa early damage için 875 lik ad itemi de alınabilir.
    Skillerinizi kullanmadan önce stack yapmanız önemlidir.
    Combo: 3 Stack + Ulti + 2-3 Stack + E + 3 stack + Q
    Support Seçimi:Varus’un kaçma skili olmadığından kendisini koruyabilecek özelliklere sahip bir support seçimi çok daha mantıklıdır.
    Thresh-Nami-Allistar-Leona-Lulu

     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

    Draven
    Draven early game'de en yüksek hasar potansiyeli olan adcdir.Rakibinizi her fırsatta dürtmeniz önemlidir.
    Rakibi kule altına sokup ve o farm alırken dürtüp kaçabilirsiniz.
    Balta tutmayı kolaylaştırmak için balta tam çarptığı anda bir noktaya tıklayın balta koşu yolunuza düşecekdir.
    Takım savaşları sırasında başlarda baltanızı vurdukdan sonra geriye doğru düşürün.Uygun bir pozisyon aldıkdan sonra olduğunuz yerde vurmaya başlayın ve ileriye giden baltalar için durmayın.
    Özellikle karşıdaki supportlar genellikle Draven'ın baltasının üstüne atarlar skillerini, w tuşuna basıp hızlıca geri çekilebilirsiniz.




    Yardımcı olan kişiler;
    Floopper
    Turb0Fighter
    nyph
    ORANGEandLEMON
    KıLs
    Meleklerimin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sypex -- 7 Haziran 2014; 0:02:42 >







  • İyi birşey çıkçak gibi takep.
  • %100 olunca açaydın keşke heyecanla girmiştim
  • Takip

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jersey Devil

    %100 olunca açaydın keşke heyecanla girmiştim

    Aslında amacım buydu başta fakat DH'de adc oynayan arkadaşlarımızın konu için önerilerde bulunacağını düşündüğümden yapım aşamasınıda burdan yürütmek istedim.
  • Takip

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip.
  • Güzel olacağa benziyor .
  • takip
  • takip
  • Takip
  • güzel bir rehber gibi olucak önlerden kıvrılıyım şuraya
  • Mesajım bulunsun ama konu silinebilir yanlış yerde olduğu için.
  • takip
  • Önlerden

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel konu, birde adc oynıcakların şunu anlaması gerek, pozisyon aldıkdan sonra artık önüne kim gelirse ona vurursun, ortaya giriyimde işte şu apc yi aradan çıkartıyım yok adam uzaktaysa sen pozisyonunu aldın önünde tank varsa tanka yardırcaksın, tanka focus olurmu falan diye dalmıyorlar araya girip ölüyorlar çok rastladım buna, tank dahil hepsini eritebilirsiniz zaten pozisyonunuzu koruyun ölmeyin yeter.
  • Mesaj bulunsun, tamamlanınca değerlenir buralar.
  • Cait Vayne'i counter olayına bir ss atıcaktım ama karşı Caitin statlarını bulamadım bende benimkileri atayım dedim.Adam maç sonu kendini kanıtlamaya çalışıyordu.Vayne söyler misin kardeş ben seni feedledim mi diyordu.1 veya 2 killim olması lazımdı laning'den çıktığımızda.Takımı bunu suçluyordu vayne'i feedledin diye.Adamın suçu pasif oynamaktı :)
     Dev ADC Rehberi V1 Yayınlandı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • kardeş queen düzeltirsen takip
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kazee

    Güzel konu, birde adc oynıcakların şunu anlaması gerek, pozisyon aldıkdan sonra artık önüne kim gelirse ona vurursun, ortaya giriyimde işte şu apc yi aradan çıkartıyım yok adam uzaktaysa sen pozisyonunu aldın önünde tank varsa tanka yardırcaksın, tanka focus olurmu falan diye dalmıyorlar araya girip ölüyorlar çok rastladım buna, tank dahil hepsini eritebilirsiniz zaten pozisyonunuzu koruyun ölmeyin yeter.

    Yapmakdaki nedenlerimden bir taneside bu dostum dediğin gibi böyle bir durum hakim olmayan okadar arkadaş var ki bunu videolu anlatmayı düşünüyorum açıklayarak.Ve hatta adc koruma açısından support'un yapması gerektikleride açıklamam lazım bayağı ayrıntılı planlarım var önerilerinizle güzel birşey çıkacak umarım.

    ÖZELLİKLE BUİLD KONUSUNDA VE ANLATMAMI İSTEDİĞİNİZ KONULARDA ÖNERİ BEKLİYORUM.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.