Şimdi Ara

[DEV REHBER] Mezun Öğrenci Gözünden Yurtdışında Eğitim (Ukrayna)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar

    Uzun zamandan beri böyle böyle bir başlık açmayı istiyordum. Bu konuda size yurtdışında eğitim almaya değer mi? sorusuna kapsamlı bir cevap vermeye çalışacağım.

    Neden Yurtdışında Eğitim

    Yurtdışında okumak istemenin ilk sebebi, Türkiye'de istenilen bölümün devlet sınavı ile kazanılamamış olması. Bütün bir sene çalışıp, emeğinin karşılığını saatler içerisinde almaya çalışmak ve başarısız olmak. Sonuçta sınavı kazanamamanın birden fazla sebebi olabilir. Fakat sonuç olarak istenilen bölüme puan yetmez.

    İkinci sebebi farklı bir dil öğrenmek ve farklı bir kültür içerisinde eğitim almak. Gittiğiniz ülkenin dilini öğrenir, kültürünü alırsınız. Farklı insanları tanır ve değişik koşullarda yaşarsanız, olaylara bakış açınız genişler ve çözüm getirme yeteneğiniz gelişir.

    Üçüncü sebep, gideceğiniz ülkenin eğitiminin ucuz olması. Son zamanlarda dolar kuru çok arttığından maalesef ucuzluk yurtdışında (bazı ülkeler hariç) çok mümkün değil.

    Araştırdığınızda kendinizce farklı nedenlerde bulabilirsiniz. Gelelim avantaj ve dezavantajlarına.

    NOT: Yazının bu kısmından sonraki bilgiler benim tecrübelerime dayanmaktadır. Bu nedenle yazdıklarım Ukrayna'da eğitim ve yaşam hakkında daha fazla bilgi içerir.

    Yurtdışında Eğitim ve Yaşamın Avantajları

    Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi, farklı kültürlerden insanlarla bir arada yaşayacağınızdan, ben hiç böyle düşünmemiştim demeyi kendinize adet haline getiriyorsunuz. Çözülemez sorunlara, farklı yöntemlerle yaklaştığınızda, aslında ne kadar basit olduğunu görüyorsunuz.

    Yabancı dil öğreniyorsunuz. Ne demiş atalarımız, 1 dil 1 insan. Eğer gittiğiniz ülkenin ana dili ingilizce değilse, 2 tane yabancı dil öğrenme şansınız da var. Bu kısım biraz size kalmış.

    İstediğiniz bölümü seçebilirsiniz. Eğer üniversite sınavını kazanıp puanla gitmiyorsanız, istediğiniz herhangi bir bölümü seçebilirsiniz. Türkiye'de tıp, mühendislik gibi bölümleri kazanamamış olabilirsiniz, fakat Yurtdışında ücret karşılığında okuyabilirsiniz.

    Sosyal hayatınız oluyor. Belki Türkiye'de de mükemmel bir sosyal hayatınız olabilir. Fakat çoğu Avrupa ülkesinde, sosyal hayatın, ülkemizdekinden daha renkli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Ukrayna'da hem gece, hem gündüz keyifli vakit geçirebilirsiniz.

    Aslında bu bölüme daha fazla madde ekleyebilirim. Ancak herkes, deneyimi kendine göre yaşayacağından, objektif olmaya çalıştım.

    Yurtdışında Eğitim ve Yaşamın Dezavantajları

    Türk yemeklerini ve mutfağını bolca özleyeceksiniz. Bu bence yalnızca Ukrayna için geçerli değil. Hangi ülkeye giderseniz gidin, ki gittiğiniz yerde genelde bir Türk restoranı olur, yemekleri özlersiniz. O Türk restoranında yemek sipariş verir, olsun bu da kebap der kendinizi avutmaya çalışırsınız ama içten içe bilirsiniz. Annenizin yemeklerini özlersiniz, memlekette yediğiniz lahmacun ve kebapları özlersiniz. Ayrıca o ülkenin mutfağına alışmanın, dilini öğrenmekten daha zor olduğunu fark etmeniz çok uzun sürmez.

    Gittiğiniz ülkede ilk aşamada ön yargıyla karşılaşırsınız. Siz yabancısınız ve en önemlisi Türksünüz. Maalesef çoğu ülkede bizi çok sevmiyorlar. Özellikle Ukrayna, Rusya gibi ülkelerde ön yargıyla karşılaşmak mümkün. Fakat bu insanlar sizi biraz tanıyıp severlerse, asla yalnız bırakmıyorlar. Bu sürece gelene kadar yabancılık çekiyorsunuz, bilginize.

    "Türkün Türk'ten başka dostu olmaz." sözü, yurtdışında geçerli değil. Üst sınıf öğrenciler, genelde size ilk gittiğinizde yolunacak kaz gözüyle bakıyorlar. Hani şu askerlikte olan meşhur devrecilik var ya, onun farklı bir versiyonu. Siz gittiğiniz ülkeyi bilmediğiniz ve onlarda senelerden beri orada yaşadıklarından, size yardım edecek gibi görünüp sizi kullanıyorlar. Bunu o ülkenin vatandaşları değil, bizim vatandaşlarımız yapıyor. Dikkatli olmakta her zaman fayda var.

    Bir diğer sorun ise iklim. Eğer Türkiye'de Erzurum, Şırnak gibi illerde yaşamıyorsanız, benim gibi İstanbul'dan gitmişseniz, soğuk nedir?, nasıl yenir? sorularının cevaplarını bizzat alıyorsunuz. Kıyafet seçimini iyi yapmazsanız, kışlık kıyafet almak zorunda kalır, gereksiz masrafa girersiniz.

    Ukrayna'da Eğitim Kalitesi Nasıl?

    Eğitim kalitesi bazı bölümlerde Türkiye'den daha iyi durumdayken, bazı bölümlerde geri kalmış durumda. Bu kanıya, benimle beraber mezun olan ve şu an çalışan arkadaşlarımın deneyimleri üzerinden vardım. Ben Uluslararası Ekonomi bitirdim. Bölümümün en başarılı öğrencilerinden biri olarak mezun oldum ve şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim, eğer amacınız okumaksa ve bir hedefiniz varsa, üniversite size istediğiniz her şeyi veriyor. Rusça Olimpiyatlarında derece kazandım. Okuduğum bölgeden başkente, uluslararası konferansa giden tek öğrenci ben oldum. Katıldığım konferansta en iyi sunum ödülüne layık görüldüm ve hatta okulum beni Macaristan'a yaz kursuna göndermeyi teklif etti. Demem o ki, iş biraz siz de bitiyor.

    Paulo Coelho Simyacı kitabında çok güzel söyler;

    "Bir şeyi gerçekten istediğin zaman, arzunu gerçekleştirmeni sağlamak için bütün Evren işbirliği yapar."

    Birçok forumda ve konularda görürsünüz, rüşvetle ders geçen ve diploma alan insanlar, eğitim kalitesini kötüler. Fakat, eğitim almayı denerlerse işin böyle olmadığını görecekler. Tabi burada doğru üniversite seçimi çok önemli.

    Gelelim denklik konusuna. Bu konuya çok fazla kafanıza takmayın. Lakin, eğitiminizi aldıysanız ve bölümünüzü iyi bir ortalama ile bitirdiyseniz, Türkiye'de denklik sınavını verirsiniz. Bildiğim kadarıyla, en zor denklik sınavlarından biri Tıp bölümüne ait. Benimle beraber 2 tane arkadaşım Tıp okudu ve ikisinin de şu an denkliği var.

    Yazıyı buraya kadar okuduysanız, Yurtdışında eğitim almaya değer mi? sorusunun cevabını verelim. Kesinlikle değer. Bambaşka bir insan oluyor, değerlerinizi geliştiriyor, dil öğreniyor ve istediğiniz bölümü okuyorsunuz. Peki nasıl üniversite seçilir ve nelere dikkat etmeliyiz?

    Ukrayna'da Üniversite Seçimi ve Kaydı Nasıl Yapılır

    Üniversite seçiminden önce bölüm seçimi yapmanız gerekiyor. Size tavsiyem, kafanızda bölümünüzü netleştirmeden gitmeyin. Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra ilk yıl hazırlık okuyacaksınız, sonrasında sizden bölüm seçmeniz istenecek. Eğer Tıp okumayacaksanız, genel bir hazırlık eğitimi alıyorsunuz. Bölümünüzü seçmeden gittiyseniz, genel hazırlığın sonlarına geldiğinizde ve artık bölüm seçmeniz gerektiğinde, kafanız fena halde karışabilir ve yanlış tercih yapabilirsiniz. Bölümünüzü kafanızda netleştirdikten sonra, bu bölümü okuyabileceğiniz üniversite seçiminde bulunmanız gerekiyor. Ekonomik durumunuz çok iyi değilse, Kiev'den uzak durmanızı tavsiye ederim. Bence önce şehir seçimi, sonra üniversite seçimi yapmak daha doğru. Eğer maddi durumunuz el veriyorsa Kiev, el vermiyorsa Odessa veya Kharkiv seçmenizde fayda var. Böylece hem eğitim diliniz Rusça olabilir, hemde insanlarla Rusça anlaşabilirsiniz. Ayrıca bu şehirlerde eğitim kalitesi diğer şehirlerdeki üniversitelere göre daha iyi.

    Bölümünüzü, şehrinizi netleştirdikten sonra, doğru üniversite seçimini yapma konusunda biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu konuda teker teker üniversite incelemelerini yazmayacağım, bilgi için pm atabilirsiniz. Sadece şu kadarını söyleyeyim, denizcilik isterseniz Odessa, havacılık isterseniz, Kiev veya Kharkiv şehirlerinde bulunan üniversiteleri tercih edebilirsiniz.

    Üniversite seçimini yaptıktan sonra sıra geldi kayıt işlemlerine. Bir çok arkadaşımızın kafası bu esnada karışıyor. Danışmanlık firmaları tonla para alıyorlar, kendimiz kayıt yaptırsak olmuyor mu?

    Ben bir danışmanlık firması aracılığı ile kayıt yaptırdım. Size de tavsiyem firmayla gitmeniz yönünde. Neden mi? Benim gittiğim firma, vizemi uçak biletimi, üniversite kaydımı yaptırmakla kalmadı. İlk zamanlarda dil bilmediğim için bana fazlasıyla yardımcı oldular. Ameliyat oldum, yanımdan ayrılmadılar. Hatta param bittiği zaman bile (öğrencilik hali) çıkartıp harçlık verdikleri oldu. Tabi her firma böyle değil. Başka firmalarla gelmiş ve kandırılmış öğrenci arkadaşlarımız da vardı. Size demem o ki, üniversite ile alakalı bir sorun yaşarsınız, Allah vermesin sağlık ile ilgili sorun yaşarsınız, danışmanlık firması kaliteli ise asla sizi yalnız bırakmıyor. Bir nevi yurtdışında size abi. Fakat dediğim gibi, her firma böyle değil, iyi araştırıp seçim yapmak lazım.

    Kendiniz gittiğiniz senaryoda, ilk aşamada dil bilmediğiniz için sorunlarınızı çözmekte zorlanırsınız ve olası aksi bir durumda, yabancı bir ülkede istenmeyen olaylar yaşayabilirsiniz.

    Ukrayna'da Sosyal Yaşam

    Herkesin merak ettiği konu ile başlayayım. Ukrayna'da gece hayatı. Gideceğiniz şehre göre değişkenlik göstermekle beraber, en ufak köyde bile en az 2 tane gece kulübü var. Alkol fiyatları uygun olduğundan, gece eğlenmesi de size pahalıya patlamıyor. Amacınız dans etmek, içmek ve eğlenmek ise, size bizzat garantisini veriyorum. Eğlencenin dibine vurursunuz. Ukrayna'dan geldikten sonra, Türkiye''de farklı kulüplere gittim ve bir gram eğlenemedim. Herkes bir kasıntı, herkes birbirini süzüyor. Eğlenmeye mi gidiyorsunuz, yoksa gerilim filmine mi belli değil. Ukrayna'da ise gece kulüpleri genelde, dans eğlence ve arkadaş bulma mekanı olarak öne çıkıyor.

    Sinemada amerikan filmine, Rusça dublaj gittiyseniz vay halinize. Türk sinemasının dublaj konusunda ne kadar geliştiğine o an şahit oluyorsunuz. Onun haricinde sinemalar da oldukça konforlu ve ucuz. Futbol seviyorsanız, okuduğunuz şehrin takımının maçlarına gidebilirsiniz. Öyle çok fanatik bir ortam yok, fakat biletler 2$ civarında. Bir keresinde Dnipro- Napoli maçına gitmiştik. Unutulmaz bir atmosfer vardı ve sanırım gittiğim en iyi maçlardan biriydi. İlk defa Galatasaray haricinde başka bir takımı desteklemiştim .

    Sinema, futbol, gece kulübü bir tarafa, Ukrayna'da tiyatro bir tarafa. O kadar güzel tiyatroları ve piyesleri var ki, Türkiye'de tiyatroya gitmeyen bir insansanız bile, belli bir zaman sonra tiyatroya gitmeye başlıyorsunuz. Ben haftada en az 1 kere giderdim. Üstelik bilet fiyatları da uygun.

    Canınız sıkılıyor ve kendinize yeni arkadaşlar arıyorsanız, tinder'a ihtiyacınız yok. Çıkın bir parkta turlayın. Hoşunuza giden biri olursa, yaklaşıp sizinle tanışabilir miyim diyebilirsiniz. Kimse yüzünüze bir tokat atmaz ve size küfür edip bağırmaya başlamaz. Hatta biraz gözlem yaparsanız, bu şekilde tanışan bir sürü insan olduğuna şahitlik edebilirsiniz.

    En Hızlı Nasıl Rusça Öğrenilir

    Forumda 4 ayda akıcı şekilde konuşan kimse olamaz gibi yazılara denk geldim. Bu tür söylemlere ben ilk okumaya gittiğimde de denk geliyordum. Arkadaşlar, siz yapamadıysanız, kimse yapamaz diye bir kaide yok. Ben 2 ayda da akıcı konuşan adam gördüm, 4 sene kalıpta iki kelimeyi bir araya getiremeyen adamda. İş biraz yetenek baya bir çaba gerektiriyor. Benim bu konuda size tavsiyem, havalimanına iner inmez, Türkçe ile bağlantınızı kopartın. Dinlediğiniz müzikten başlayabilirsiniz. Çalma listenizdeki tüm Türkçe parçaları, Rusça parçalar ile değiştirin. Ardından izlediğiniz dizi ve filmlerden devam edin. Rusça dizi izleyin, filmlerine bakın. Şimdi diyeceksiniz ki hiç bir şey anlamıyorum, niye dinleyeyim veya izleyeyim. İlk zamanlarda hiç bir şey anlamayacaksınız zaten, fakat zamanla kulak dolgunluğu olacak, şarkıları ezberlemeye başlayacaksınız. Filmlerde duyduğunuz kelimeleri sokakta duyunca anlamanız kolaylaşacak, telaffuzunuz gelişecek.

    Sokağa çıkın ve iki Rusça konuşan insana yakın bir yerde durun. Konuşmalarını dinleyin. Markete gittiğinizde, bilmediğiniz bir ürünü kasiyere gösterip ne olduğunu sorun, mesela. Yabancı olduğunuz zaten anlaşılıyor ve Rusça öğrenme çabanız,
    o insanların gözünde takdir topluyor. Böylece çevrenizle daha samimi ve sıkı bir bağ kurmaya başlıyorsunuz.

    Yapabiliyorsanız ve duygusal anlamda da müsaitseniz, kendinize bir erkek/kız arkadaş ayarlayın. Böylece artık 1 değil 2 öğretmeniniz olacak.

    Yanlış konuşmaktan çekinmeyin. Bırakın insanlar sizi düzeltsin. Böylece siz, bir sonraki konuşmanızda doğru gramer kullanırsınız.

    Bu taktiklerin faydasını ben çok gördüm, umarım sizlere de yardımcı olurlar.

    İşin Ekonomi Kısmı

    Sen paradan bahset der gibisiniz. Tabi o kadar sosyal hayat, eğitimden bahsettik. Ne kadar mal olacağını anlatmazsak olmaz.

    Net rakamlar hakkında bilgi sahibi olmamakla beraber, TIP okumak isteyen öğrenciler, danışmanlık firmasıyla giderlerse ilk yıl için 4500-5000 dolar civarı ücret ödemeleri gerekiyor. Bu ücretin içinde uçak bileti, 1 yıllık üniversite ücreti, 1 yıllık yurt, (İlk aşamada yurtta kalmanızı tavsiye ediyorum, gayet rahat ve 2 kişilik odada kalıyorsunuz, banyo ve tuvaleti de ayrıca var), sağlık sigortası, vize ücreti ve danışmanlık bedeli var. Sonraki yıllarda daha az ödüyorsunuz. Eğer, başka bir bölüm tercih ederseniz (her bölüm var), 3500-4000 dolar ücreti var. Yine yukarıda yazan her şey içerisinde.

    Bu masraflar haricinde, eğer yemeğinizi yurtta kendiniz yapar ve haftada 1 veya 2 kere eğlenmeye giderseniz, ayda 300 dolar gibi bir tutarla gayet rahat geçinirsiniz. Burada kilit nokta, yemeği dışarıda yememeniz. Hatta ilk giderken, anneniz bavula , sürü ile bakliyat ve yemek malzemesi koyacağı için, ilk zamanlarda daha az bile harcayabilirsiniz. Ama ben yemek yapmayı bilmiyorum demeyin, istemeseniz de öğreneceksiniz.

    Şimdilik bu kadar, sizlerden gelen sorular dahilinde rehberi genişletirim. Soru sormaktan çekinmeyin. Okuduğunuz için teşekkür ederim.







  • Hocam danışman firmanızın adı nedir?
  • MohCod kullanıcısına yanıt
    Danışmanlık vermiyorum hocam. Sadece bilgi amaçlı açtım.
  • Merhaba hocam lise 2 yim (1 yılım 1.sinifta tekrar,) illa özel okulda mı okumak gerekiyor ve iç mimarlık için hangi şehri önerirsiniz ? Rusça öğrenmeye çalışıyorum okuma-yazma kolay gibi Ukrayna'da dili ru olan üniversitede okuyabilir miyim ?
  • Ukrayna'da mezun olsam mezun olduğum işi orada yapabilir miyim ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.