Şimdi Ara

Devrim niteliğindeki yeni pervane tasarımı hem ses hem de performans sorununu çözecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
4
Favori
3.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Devrim niteliğindeki yeni pervane tasarımı hem ses hem de performans sorununu çözecek
    Pervaneler, genellikle hava veya su gibi bir akışkanı almak ve bu akışkanı itmek için dönme hareketi yapmak üzere tasarlanmışlardır. Esasında günümüzdeki pervane tasarımlarının Arşimet'in vidasından esinlendiği ve muhtemelen Arşimet’ten binlerce yıl önce eski Mısır'da kullanıldığı düşünülüyor.



    Bununla birlikte pervane tasarımlarında ise çok uzunca bir süredir devrimsel değişiklikler yaşanmadı. Pervaneli uçaklar halen daha Wright kardeşlerden beri verimlilik noktasında pek bir değişiklik göstermedi. Benzer problem gemi ve teknelerde kullanılan pervanelerde de var.



    Drone ve hava araçları için önemli gelişme



    Devrim niteliğindeki yeni pervane tasarımı hem ses hem de performans sorununu çözecek
    Ancak radikal bir tasarım değişikliği hem verimlilik hem de ses sorunlarını çözmek için geliyor. MIT'nin Lincoln Laboratuvarı'nda ortaya çıkan bu devrimsel tasarımın radikal bir şekilde gürültü faktörünü azalttığı görüldü. Lincoln Laboratuvarı'nın Yapısal ve Termal Akışkanlar Mühendisliği Grubunda kıdemli bir personel olan Dr. Thomas Sebastian, yeni tasarım sayesinde pervanelerin havada daha az girdap oluşturduğu ve bunun sesi azalttığını ifade ediyor.



    Ekip bu tasarımı sadece ses konusunda test etmedi, aynı zamanda performans noktasında da bir dizi testler gerçekleştirdi. DJI’ın bir drone modelinde yapılan testlerde bu toroid tasarımlı yenilikçi pervanelerin daha fazla itme gücü ürettiğini buldu. Öte yandan bu pervane tasarımının güvenlik açısından da daha iyi olduğu söyleniyor.






    Elbette MIT’nin yapmış olduğu testler küçük ölçekli ve büyük ölçeklerde performans ve verimliliğin ne düzeyde olacağını söylemek imkansız. Bununla birlikte elektrikli VTOL hava taksilerinin gelecekte yaygınlaşacağı düşünüldüğünde ve mevcut pervane şeklinin yüksek ses ürettiğini göz önüne aldığımızda bu alandaki yenilikçe pervane tasarımlarının önemli olabileceğini düşünüyoruz. Bu arada ekip halihazırda pervanenin patentini almış durumda ve MIT, ilgili üreticilere lisans vermeye hazır gibi görünüyor.



    Benzer bir tasarım suda daha büyük avantaj sağlıyor



    Devrim niteliğindeki yeni pervane tasarımı hem ses hem de performans sorununu çözecek
    Sharrow Marine, benzer bir yaklaşım sayesinde standart kanatlar yerine toroidal döngüler kullanan tekne pervanelerinden açıkçası olağanüstü sonuçlar aldığını belirtiyor. Birkaç yıl süren geliştirmenin ardından şirket, pervanelerini yüzlerce standart pervaneye karşı test etti ve aradaki fark oldukça büyük.



    Sharrow Marine’in pervane tasarımı, çok daha fazla suyu emerek yüksek bir itki gücü açığa çıkarıyor. Düşük ve orta aralıklı RPM’lerde yeni pervane tasarımı iki kata kadar verimlilik vadediyor. Hatta ve hatta bu pervane tasarımı yakıt tüketimini de yüzde 20 oranında azaltıyor. Sharrow Marine aynı zamanda Sharrow MX olarak adlandırdığı yeni pervane tasarımı sayesinde teknelerdeki yunuslamanın da azaldığını ifade ediyor.



    Ayrıca Bkz.NASA ve DARPA uzay yolculukları için nükleer roket motoru geliştiriyor



    Hemen aşağıdaki videoda ses faktöründeki ciddi azalmayı da görebilirsiniz. Sharrow Marine, bu pervanesini herhangi bir dıştan takma motora takılabileceğini söylüyor. Firma halihazırda pervanelerinin satışına da başlamış durumda.  Ancak tek sorun maliyet gibi görünüyor. Zira geleneksel pervaneler 500 dolar civarına bulunabilirken Sharrow MX için istenen fiyat 5000 dolar.






    Kaynak:
    https://newatlas.com/aircraft/toroidal-quiet-propellers/







  • kaynak derken. askeri sir olan seylere kaynak gostermek biraz zor. ama yeni insa edilen denizaltilarin tersane fotorlarina bakarsaniz her zaman pervanenin gizlendigini gorursunuz. keza bir denizalti icin en onemli sey sessizlik ve en cok ses yaratan parcada pervanesi. boyle yeni nesil pervanelerden en cok fayda sagliyacak araclar denizaltilar, bu sebeble mevcut ticari urunlerden yillarca ilerde olduklarini tahmin etmek zor degil. ama su haberdeki pervaneyi gorene kadar bu kadar radikal farkli seyler olabilcegini dusunmuyordum, ufak hidrodinamik farklar vardir diyordum. simdi dusununce kim bilir ortunun altinda nasil bir sey var.



    foto ingiltrenin yeni nesil astute sinifi nukleer denizaltisi.

    Şu dikkatimi çekiyor bütün bu teknoloji şirketlerinin başına son zamanlarda Hintli mühendisler CEO'lar gelmeye başladı ki bunların geçmişine baksanız çoğu belli ki bu ülkelere mülteci olarak gitmiş bile olabilir. Bizim ülkemizden yurt dışına giden üniversitelilerin çoğu ya dönerci, ya taksici veya kaportacı olup bir de kendilerine son model araba alınca kendilerini başarılı görmeleri veya görmemiz ne garip.
    Denizaltının pervanesi denizaltının parmak izi gibidir.

    Açıkta kalırsa karşı taraf akustik ses analizi için bilgisayarda modelini oluşturup önceden denizaltının ses izini kaydederek dost/düşman tanımlaması yapabilir. O sebeple örtülür.

    Uçaklar için RadarCrossSection neyse denizaltılar için pervane izi de odur.
  • GELİŞİM BUNDAN SONRA DÜNYADA DAHA HIZLI OLCAK

  • yeni insa edilen denizaltilarda pervane kisminin neden ortulup saklandigi anlasildi. belkide bu tasarimi yada yakin benzerini uzun senelerdir kullaniyorlardi.

  • Benimde anlayamadığım. Teknelerde yakıt ekonomisi için neden vites olmaz

  • quote:

    geleneksel pervaneler 500 dolar civarına bulunabilirken Sharrow MX için istenen fiyat 5000 dolar.


    Tasarım güzel, sessizlik, verim derken 10 kat fiyat çekmek de ne bileyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    İlk seride yapılan arge masrafları yükü vardır. Seri üretim ve satış rakamları arttıkça fiyat düşer. Burda haklısın 10kat fiyatta fazla.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Kaynak var mı acaba?

  • cunku vites kutusu en cok enerji kaybina neden olan verimliligi dusuren parcalardan bir tanesi. disli aktarim parcalari ciddi enerji kayiplari yaratiyor. kara araclarinda gerekli cunku icten yanmali motorlar dar bir devir araliginda istenen guc ve torku sagliyabiliyor, dusuk hizlardan yuksek hizlara geciste surekli degisen disli oranlari kullanmak gerek. deniz araclari icin boyle bir dusuk devir sorunu yok, deniz araci dusuk hizda olsa bile motor optimal devirlerinde pervaneyi cevirebilir, dusuk devirde cevirse bile yuksek tork ihtiyaci olmaz.

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

    kaynak derken. askeri sir olan seylere kaynak gostermek biraz zor. ama yeni insa edilen denizaltilarin tersane fotorlarina bakarsaniz her zaman pervanenin gizlendigini gorursunuz. keza bir denizalti icin en onemli sey sessizlik ve en cok ses yaratan parcada pervanesi. boyle yeni nesil pervanelerden en cok fayda sagliyacak araclar denizaltilar, bu sebeble mevcut ticari urunlerden yillarca ilerde olduklarini tahmin etmek zor degil. ama su haberdeki pervaneyi gorene kadar bu kadar radikal farkli seyler olabilcegini dusunmuyordum, ufak hidrodinamik farklar vardir diyordum. simdi dusununce kim bilir ortunun altinda nasil bir sey var.



    foto ingiltrenin yeni nesil astute sinifi nukleer denizaltisi.

    Devrim niteliğindeki yeni pervane tasarımı hem ses hem de performans sorununu çözecek




  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt
    benim anlamadığımda denizde neden yokuş yok.

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Kaynak derken bunu kastetmiştim aslında, yani böyle pervanesi kapalı bir deniz taşıtı var mı, foto vs.


    Eyw.

  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt
    Suyun yoğunluk oranı belli ondan tek vites her şeyi çözüyor. Değişken hatveli pervaneler var ama sadece yük gemilerinde kullanılıyor...

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Pervane uçlarında hızlı dönüşte su kaynadığı için baloncuklar oluşur. Bunu engellemek için örtüyorlar büyük ihtimalle.

    Baloncukların patlama sesi denizaltıların bulunmasına sebep olur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • halitozbasli kullanıcısına yanıt

    Benim bahsetmek istediğim o değil. Mesela teknelerde yüksek hıza çıktığınız zaman anormal derecede yakıt tüketir ve fazla bir hıza da çıkamaz çünkü tek viteste hızlı gidebilmek için yüksek devir çevirmek zorundalar


    ''İki zamanlı modeller saatte 27 ila 40 litre tüketir ve dört zamanlı modeller – saatte 10-130 litre aralığında. Tabloda 500 kilograma kadar olan, teknelerde kullanılması amaçlanan motorların gücüne bağlı olarak yakıt tüketimi gösterilmektedir.''


    https://www.salomonstore.sk/yat-saatte-kac-litre-yakar/#:~:text=ne%20kadar%20yakar%3F-,İki%20zamanlı%20modeller%20saatte%2027%20ila%2040%20litre%20tüketir%20ve,bağlı%20olarak%20yakıt%20tüketimi%20gösterilmektedir.


    mesela araba 8 bin devirde 1.viteste 30 görüyorken aynı devirde 5. viteste 150 yi görüyor ama o devirde aynı yakıtı tüketiyor şöyle çok bir vitesli bir sistemleri olsa düşük devirde yüksek pervane çevirimi ile daha az yakıt daha yüksek verim sağlayamazlar mı diye düşünüyorum. Teknelerde bildiğim kadarıyla şanzıman sadece ileri ve geri şeklinde. Mesela bir cvt şanzıman hem küçük hem de verimli olabilir diye düşünüyorum.


    Benim merak ettiğim bu





  • Şu dikkatimi çekiyor bütün bu teknoloji şirketlerinin başına son zamanlarda Hintli mühendisler CEO'lar gelmeye başladı ki bunların geçmişine baksanız çoğu belli ki bu ülkelere mülteci olarak gitmiş bile olabilir. Bizim ülkemizden yurt dışına giden üniversitelilerin çoğu ya dönerci, ya taksici veya kaportacı olup bir de kendilerine son model araba alınca kendilerini başarılı görmeleri veya görmemiz ne garip.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 30 Ocak 2023; 12:45:09 >
  • ozgutozkan kullanıcısına yanıt

    ortu suyun disindayken pervanenin gorunmesini teknolojinin sizmasini engellemek icin.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    çünkü dünya düz.Devrim niteliğindeki yeni pervane tasarımı hem ses hem de performans sorununu çözecek 

  • GELSİN HEMEN. Kasa soğutucu işlemci fanı değiştirelim...az kulaklar rahat etsin

  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt
    Şanzımanın kendisi ekstra maliyet ağırlık ve mekanik kayıp. Pervane hızı arttıkça kavitasyon ve sürtünme artıyor dolayısıyla verim düşüyor.

    Bir diper konu tekne gövde tasarımı. Tekneler tasarlanırken optium hıza göre tasarlanır.

    Araçlardaki şanzımanlar motorun değişik eğimlerde fonskiyonunu yerine getirebilmesi için var. Suda böyle bir problem pek yok.

    Denizde suyun direnci sabit. Pervaneler zaten motor gücü devri ve aracın hızı göz önünde bulundurularak tasarlanıyor.

    Bir diğer konu özellikle büyük dizel makineli tekne ve gemiler için değişen kanat geometrili pervaneler var pitch-controlled propeller diye aratabilirsiniz.

    Bu tip ürünler daha çok leisure craft denilen tipteki tekneler için mantıklı görünüyor. Büyük çapta uygulaması yakın zamanda çok pratik olmayabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 30 Ocak 2023; 21:50:23 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Denizaltının pervanesi denizaltının parmak izi gibidir.

    Açıkta kalırsa karşı taraf akustik ses analizi için bilgisayarda modelini oluşturup önceden denizaltının ses izini kaydederek dost/düşman tanımlaması yapabilir. O sebeple örtülür.

    Uçaklar için RadarCrossSection neyse denizaltılar için pervane izi de odur.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.