Şimdi Ara

Diferansiyel Yağı Hakkındaki Sorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese öncelikle merhaba, yıllardan beri aklımı kurcalayan bir sorum var size, elimde 2011 yılında satın aldığım Ford Transit çift teker 2004 model kamyonetim var ben 130.000 km civarında aldım şuan 160.000 km de araca çok iyi bakıyorum her yıl yağını değiştiriyorum zaten yılda 2000-3000 km arası yol yapıyor sorum şu size; şimdi şanzıman ve diferansiyel yağını değiştirmek istiyorum fakat aklıma takılan şu değiştirirsem ötme yapar mı ya da herhangi bir soruna yol açar mı hangi ustaya sorsam diferansiyel yağı değişmez eklenir diye söylüyor sebebi şundanmış yağın içinde metal talaşlar oluşuyormuş ve dişlilerin arasını doldurduğundan ötme yapmıyormuş yeni yağ koyarsam bu talaşlar gideceği için dişlerin arasındaki boşluğu yağ doldurmadığı için ötme yaparmış diyor ustalar. Sizce yağı değiştirmeliyimiyim yardımcı olursanız çok olurum cidden.



  • Bizim memlekette pek diferansiyel yağı değiştirilmediği için bakımsızlıktan dişliler yıprar ve yağ da çamurlaştığı için arızayı gizler, değiştiren adamın elinde kalir o dişli kutusu. Uğuldamaya başlar genelde. Kaliteli bir yağla Zamanında değiştirince güzel olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sancar10 kullanıcısına yanıt
    Peki hocam sizce değiştirmeli miyim yağı uğultu yaparmı sizce?
  • Merhaba, daha dün bu konuyla ilgili araştırma yapmıştım internette 


    Anladığım kadarıyla olay şuymuş;


    Diferansiyel yağı, çarklı sistemin bulunduğu yerde çarkların sorunsuz bir şekilde birbirine geçmesini sağlıyormuş. Her yağda olduğu gibi o da zamanla özelliğinin kaybediyormuş. Zamanla o çarklar ister istemez sürtüne sürtüne küçük küçük çapaklar çıkarıyormuş ve yağ bu çarkların arasında dolaşa dolaşa bu çapakları bir arada tutuyormuş.

    Yani çapaklar ayrılmıyor sistemden çünkü yağ artık eskidiği için akışkanlığı biraz daha katı hale geliyormuş.


    Yağ değişiminde daha akışkan olan yeni yağ konulduğunda ise bu çapaklar akışkanlık sayesinde yerinden ayrılıyor ve bir süre araçta uğultu benzeri sesler duyulabiliyormuş. Ama bu durum kalıcı olmayabiliyormuş. Tavsiye edilen, değişen yağ ile bir süre aracı uğultulu da olsa kullanmak ve sonrasında dibe çöken çapakları tamamen sistemden çıkarmak için ilk değişimden çok zaman geçmeden tekrar yağ değişimi yapılmasıymış. Böylece çapaklar sistemden temizlendiği için 2. yağ değişimi sonrası uğultu sorunu ortadan kalkıyormuş.


    Benim okuduklarım bu şekildeydi. Eğer yapacaksanız 2 sefer değiştirmeniz daha iyi olacaktır.





  • bay baykuş kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam çok teşekkür ederim şanzıman için bi fikriniz varmı peki?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SmashDoctor

    Peki hocam sizce değiştirmeli miyim yağı uğultu yaparmı sizce?

    Kendi adıma konuşayım, aracı uzun yıllar yoğun olarak kullanacaksam kesinlikle orjinal yağı ile degistiririm.


    Aracı az kullaniyorsam, yakında yenilemek ya da satmak gibi bir düşüncem varsa riski almazdım. Çıkmacılarda parça aramak da var sonunda.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sancar10 kullanıcısına yanıt
    Hocam bende ki durum şöyle yıllık 2000km yapıyorum ve uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum fakat yeni model olanları ucuzlarsa satma durumum olabilir o yüzden risk almak istemiyorum.
  • SmashDoctor kullanıcısına yanıt

    Manuel araçlarda şanzıman yağı değişimine karşı acayip bir ön yargı var ülkemizde. Bunu teklif edince sanki kötü bir şey söylemişsiniz gibi bakıyorlar. Halbuki onda da yağ var ve diferansiyel yağında da söylediğim gibi her yağın ömrü vardır. Kullanıma ve çevre koşullarına bağlı olmakla birlikte eninde sonunda özelliğini kaybedecektir.


    Aslında burada önemli nokta şanzıman yağının değişim aralıklarını çok açmamak. Çünkü çok şikayet eden görülür değişim sonrası vites geçişlerim daha kötü oldu vs. şeklinde. Bunun sebebinin çok yıpranan sistemin değişimde geç kalındığı için yeni yağa uyum sağlayamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ha değiştirip viteş geçişleri çok rahatladı, geriye falan daha rahat geçiyor diyenlerin sayısı da bir hayli fazladır.


    Değiştirmek istiyorsanız öncelikle bunu zorla yapacak değil de isteyerek yapacak birini bulun bence. Şanzıman yağının seçimi ve kalitesi önemliymiş.


    Benim fikrim araçta viteş geçişlerinde sıkıntı varsa ve şanzıman yağı değişim aralıkları çok açık değilse değiştirilebilir şeklinde.





  • bay baykuş kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam aydınlattığınız için yüksek ihtimal şanzıman yağını aracın önerdiği yağdan koyacağım iyi bir usta bulup değiştirmesi için ikna edeceğim
    Dediğim gibi aracın kmsi 160.000 çok değil bu araçlara göre zaten aldığından beri nazik kullandım aracı diferansiyel yağı içinde risk almak istemiyorum o yüzden soğudum diferansiyel işinden.
  • https://www.youtube.com/watch?v=qw31F9d0k0M&feature=youtu.be

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • emir.ksk kullanıcısına yanıt
    Daha dün izlemiştim bu videoyu
    Ama bu kadar olacağını zannetmiyorum benim aracım için.
  • SmashDoctor kullanıcısına yanıt
    benim de aklıma hemen bu video geldi.

    bu kadar olmasa da araçtaki her sıvının bir ömrü var ama denilenler gibi değişim süresi geçen akışkanı değiştirince yeni sorunlar açabiliyor. ama değişmeyince de tam 12den vuruyor bir problem olunca. bugün olmaz yarın olur kaçışı olmayan şeyler bunlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • emir.ksk kullanıcısına yanıt
    Evet bende farkındayım aracı sıfır alsaydım periyodik olarak değiştirirdim zaten fakat ikinci el aldığım için hiç değişmemiş yağı bende bu konuda endişelendim ustalara sordum neredeyse hepsi değişmez ötme yapar eksilmişse ekleriz dediler. Bende risk almak istemiyorum o yüzden. Şanzıman yağı hakkınızda bilginiz varmı sanırsam diferansiyel kadar sorunlu bir durumu yok.
  • Ustaların ötme yapar değiştirme demesinin Türkçesi şu, değiştiririz sonra ses yaparsa müşteri bize gelir durup dururken uğraşmayalım. En klasik sanayide başından müşteri savma usulüdür. Tabi ustalar haksız mı değil ayrı konu, değiştirirsin sorun olur sonra müşteri gelir başının etini yer. Sen değiştirdikten sonra ses başladı, ustaların benim de tabi en gıcık olduğum kelime. Senin veya araç alırken yaptığın hatanın bedeli banane.


    Ford Transit türü araçların özellikle arka diferansiyel yağları belli aralıklarla kesinlikle değişmesi lazım. Şanzıman yağı baskı balata değiştirilirken değişim yapılsa yeterli ama değişmesinde 80 bin km-100 bin km de bir tabi yine fayda var.


    Yapılacak olan şanzıman ve diferansiyel yağları değiştirilecek. Eğer çıkan yağlar koyu ise sorun yok, çamurlaşmış ise diferansiyel ve şanzıman inip işi açılacak ve aşınan parçalar değiştirilecek. Bugün değiştirmez isen ilerde komple diferansiyel,aks vs değiştirirsin ki bunun da orjinali ucuz değil. Kısacası zararın neresinden dönersen kardır, bir an önce değiştirmen gerekli.





  • tenekekutu kullanıcısına yanıt
    Gerçekten çok yardımcı oldunuz hocam fikrimi değiştirdim dediğiniz gibi yağı değiştireceğim.
    İnşallah çamurlaşmış yağ yerine koyu sadece kararmış yağ akar şanzımanda böyle bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü şanzıman pek yüke giren bir eleman değil olay diferansiyelde bitiyor tekrardan çok teşekkür ederim mesajınız için içimi açıcı bir mesaj oldu benim için. Tabii ki diğer hocalarıma da çok teşekkür ediyorum.
  • Şanzıman sürekli karlı yollarda kullanılmadı ise çok düşük bir ihtimal yağın kötü olması. Şanzıman indirmek tabi uzun iş ama ben pek sorun olacağını zannetmiyorum 150 bin km civarı manuel şanzıman yağı değişimi için sorun olmaz en azından ben daha normal kullanılan bir araçta sorun olduğunu görmedim. Çoğu kişi bu kmlerde değiştirir çünkü bu yağı.


    Diferansiyel indirmek basit, arka kapağı sökülecek ( normalde yağ değişiminde sökmeye gerek yok) önce göz ile kontrol edilir eğer gerekli ise contaları, bilyesi önce değişir, dişlilerinde sorun olacağını zannetmiyorum onun için yağın çamur değil pelte haline gelmesi lazım. Çıkan yağın akışkanlığı kötü ise kapağı söktürüp balata spreyi ile yine temizletmekte fayda var ayrıca.

  • tenekekutu kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam şimdi araç bende iken hiç kar yüzü görmedi yaşadığım yer dolayısıyla. Araç bende iken hiç zorlamadım biliyorsunuz Transitleri genellikle ağır yükler için kullanıyorlar bende iken 3 tonu geçmedi attığım yük önceki sahipleri de bildiğim kadarıyla çok ağır yükler taşımamış araçta belli ediyor. Ben aldığından beri periyodik bakımlarını hiç aksatmam. Son günlerde aklıma diferansiyel ve şanzıman yağı geldi ve ustaların hepsi değişmez dedi. Ama size çok teşekkür ediyorum cesaretimi topladım yağını kendim değiştireceğim elim az çok yatkındır bu işe inşallah yapabilirim
    Diferansiyelin arkasında bildiğim kadarıyla tıpa var oradan yağın çok az bir kısmını boşaltacağım ki yağın durumunu göreyim diye burada da paylaşırım.
  • Yaparsanız zor birşey değil, youtubedan videoları izleyin değiştirmesi basit şeyler özellikle diferansiyel yağını değiştirmek en basiti. Zaten bir tapadan boşaltıyorsun diğer tapadan taşıncaya kadar dolduruyorsun. Tapa yoksa kapak sökülüyor yağı boşaltmak için, kapak sonra sıvı conta ile yapıştırarak tekrar yerine takılıyor 1 saat kadar yapışmasını bekledikten sonra tapadan taşıncaya kadar yağ dolduruyorsunuz bu kadar. Sıvı contayı çok ince sürün, o kendi kendine yayılır yapışır, aşırı sürmenin gereği yok yine youtube da videoları var.


    Kaç lt alıyor, yağı nedir bilmiyorum ama google da aratın çıkar sonucu ayrıca parçacılar, yağcılar da bilir. Veya kullanıcı kitapçığına bakın orada da yazar.


    Araç zorlanmadı ise daha önce sorun yoktur, diferansiyel yağlarının çoğu 150 bin kmye kadar sorunsuz dayanıyor normal kullanımda, şanzıman da aynı. Bu kmden sonra yağda bozulmalar başlıyor çoğunlukla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 5 Şubat 2021; 2:5:49 >
  • tenekekutu kullanıcısına yanıt
    Şanzıman için 1.2lt diyor kitapçık
    Diferansiyel için ise değişmez diyor kitapçık
    Google'dan kapasitesine bakarız illaki vardır ne kadar olduğu tavsiye edilen yağlar kitapçığında yazıyor. YouTube'dan bununla ilgili bayağı video izledim tıpa var diye söylemişti bir tanesi Transit için. Sanırsam bi yağ pompası almam lazım yağı doldurmak için bir de yarın altına yatayım aracın tıpaları neyle açabilirim diye bakacağım eğer elimde alet varsa açabilecek yağın durumunu buradan paylaşacağım sizin fikriniz önemli.
  • Şanzımanda, diferansiyel yağı da doldurma tapasınndan yağ taşıncaya kadar doldurulur. Kaç lt olduğunu bilmeseniz bile olur. Değişmez diye birşey yok iyi moda oldu bu değişmez lafı da firmalar tarafından ülkemizde. Değişmesin sonra arıza yapsın, parçayı sonra değiştirelim dünyanın parasını vererek.


    Ama aynı firmalar Amerikan kullanıcı kitapçıklarında değiştirilir yazıyor tabi Amerika'da kanunlar sıkı olunca. Hatta Amerikan kitapçıkların da eğer sıcak havada uzun süre karavan çekerseniz arka diferansiyel yağını 5 bin km veya 3 ayda bir değiştirin yazar ( Normalde asfalt kullanımında160 bin km de bir).


    Bu tür iş makinası dediğimiz araçlarda zaten kullanılan ortam,yük durumu, bu yük ile kullanım vs gibi birçok faktör yağ değişim periyotların değiştirir. Ama firmalara sorarsan değiştirmeye gerek yok, peki yağ bozuldu parça gitti ne olacak. Ömrü bu kadarmış rahmetlini sen oradan ver bana bir 50 bin TL şanzıman parası sana bir ömür daha verelim. Süper mantıklı, bu arada ömür dediklerini de 3 yıl/100 bin km veya işte ne kadar ise o olmuş oluyor.


    Aracın ingilizce kullanım kitapçığı CD'sinde varsa ona bakın. Orada daha net ifadeler yazıyor kaç lt,ne yağ kullanılacak vs vs genelde.


    Eczaneden en büyük boy şırınga veya zirai ilaç satan yerlerden küçük el pompası ve bunların ucuna takılacak hortum alsanız işinizi görür.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 5 Şubat 2021; 2:27:3 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.