Şimdi Ara

dikkat amatör var! tüplü anfi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    Ben elektronikle amatörce uğraşan bir lise öğrenciyim, daha doğrusu uğraşmaya yeni başladım, ilk projem olarak da aynı zamanda ihtiyaç duyduğum bir alet olan "tüplü gitar anfisi" devresini seçtim.
    Devre şemalarını ve gerekli devre elemanı listesiniwww.ax84.com adresinden edindim.
    Ancak daha önce elektronikle uğraşmadığım için sorunlar yaşıyorum.Bunların başında sitenin ingilizce olması dolayısıyla KARAKÖY'de elektronikçiler çarşısına girdiğim zaman istediğim devre elemanlarını açıklayamamam.Bu konuda sizden yardım isteyeceğim.Yeterince açık olmak için anlatımımı bir kaç fotoğrafla destekleyeceğim.Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürler, anlatmaya çalışcağım sorunların hepsine cevap vermenizi beklemiyorum ama 1 soru bile yanıtlasanız çok makbule geçer.

    1- Genewww.ax84.com sitesinden edindiğim bilgilere göre, tüplü gitar anfilerinde PCB baskı devre kullanmak ses kalitesi açısından uygun değil.Bu yüzden ekte ki fotograf 1'de görülen "turret" ismi verilen parçaları kullanıyorlar.Bu parçaları karta monte edip, devre elemanlarını bağladıktan sonra lehimliyorlar.Ben bu "turret" denilen parçanin nasıl birşey olduğunu kimseye anlatamadım, bu parçayı nasıl ve nerden bulabilirm? Bu parçanın monte edildiği kart özel bir kart mı yoksa genel bir devre kartı aynı işi görür mü?

    2- İkinci sorun ise, gerekli parçalardan kapasitör ve dirençleri temin etmek üzere(Bu parçaları uygun biçimde anlatabileceğimi sanıyordum, yanılmışım) KARAKÖY'e gittim, gerekli değerlerdeki dirençleri aldım ama sıra kapasitörlere gelince farkettim ki, satın aldığım kapasitörlerin bacakları aynı kutupdan çıkıyor ve bacaklar çok kısa, oysa fotograf 2 ve 3'de de görüldüğü gibi devre elemanlarının "turret kartı" na uygun biçimde oturtulabilmesi için aynı dirençlerde olduğu gibi bacakların kapasitörün iki ucundan çıkması ve uzun olması gerekiyor.KARAKÖY'de bunu söylediğim elektronikçiler suratıma garip garip baktılar ve sessiz kalmayı yeğlediler.Bunu satıcıya nasıl anlatabilirim? Özel bir ismi var mıdır?Ayrıca kapasitör ve dirençlerin yapıldığı malzemelerin de önemli olduğunu okudum(Seramik, karbon, metal vs...) Sizce böyle bir anfi projesi için hangi malzemeler uygun olur?

    3- Üçüncü ve son sorum ise trafolar hakkında. Bu anfi için biri "çıkış" biri de "güç" olmak üzere 2 tane transformatör gerekiyor.Bu transformatörlerin özellikleri şu adreslerde mevcut:
    Power(Güç) Trafosu:http://www.hammondmfg.com/263.htm
    Output(Çıkış) Trafosu:http://www.hammondmfg.com/125SE.htm

    Bu özelliklere dayanarak, bu transformatörler Türkiye'de yani 220 V şehir şebekesinde çalışır mı?
    Single-Ended, Push-Pull terimleri transformatörler için ne ifade eder, farkları nelerdir?
    Linklerde ki trafoları Türkiye'de bulabilirmiyim?
    NOT: Linklerde bulunan trafoları İzmir'de bir şirketin getirdiğini öğrendim ancak bu şirkete henüz ulaşamadım.

    Son olarak da 4. ve 5. eke projenin tam şemasını atıyorum, sizce bu proje Türkiye'de kaliteli biçimde gerçekleştirilebilir mi?

    Bazı konularda cahilim ancak devre elemanlarının tanıyorum ve de lehim yapabiliyorum ( Evet çok zor biliyorum :) ), bu projeyi gerçekleştirmek istiyorum, yardımlarınız için çok teşekkürler.
    Cevabınızı bekliyorum


    Saygılarımla
    cosku.bas@gmail.com

    EKLER - FOTO - ŞEMA
    1 :http://img232.imageshack.us/img232/5324/14op2.jpg
    2 :http://img232.imageshack.us/img232/3563/23gd.jpg
    3 :http://img232.imageshack.us/img232/8366/38yz.jpg
    4 :http://img232.imageshack.us/img232/9563/46ny.jpg
    5 :http://img214.imageshack.us/img214/2866/53ni.jpg







  • Lütfen beni yanlış anlama sana birkaç önerim var.
    Bir kere başlangıç için zor bir proje seçmişsin.Lambalı amfileri bırak amatörler bazen profesyoneller bile yapmakta zorlanır.Bunu yerine mesela TDA 1554 ile gayet başarılı bir başlangıç amfisi yapabilirsin.Çok az devre elemanı ile yapılabilir.Aynı şekilde STK serisini de kullanabilirsin.Yüzlerce hobi devresi arasında en zorlarından birini seçmişsin.Çok daha kolay devreler var.Daha sonra lambalı amfilere geçersin.
    KOLAY GELSİN.
  • merhabalar.
    Öncelikle cesaretinizden ötürü tebrik ediyorum sizi.Benim ilk elektroniğe meraklandığım yıllarda lambalı ampliler henüz üretiliyordu ama benim hiç uğraşmışlığım olmadı. Aslında pek merak da etmediğimi söyleyebilirim.
    Yapmak istediğiniz devreyi burada yapamamak için bir sebep göremiyorum. Ancak en önemli konu şemadaki lambaları bulabilmeniz. Tabii ayrıca bunların soketlerini de.İlk aramanız gereken malzemeler bence bunlar. Bunları alabildi iseniz gerisi bir nebze daha kolay olacaktır. Gelelim sorularınıza :

    "turret kartı" dediğiniz malzeme bildiğimiz BAKALİT olacak.Yani kahverengi eskiden çok daha sık kullanılan pcb malzemesinin kalını yani. üzerine geçmiş zamanlarda perçinler çakılarak devreler dizayn edilirdi.Ben birkaç tanesinde tamir amaçlı olarak gördüm.nerede bulunabileceğini bir araştırıp tekrar bildirmeye çalışacağım. ( şu an çalıştığım şirketteki usta zamanında lambalarla çok boğuşmuş bir kişi. Trafo konusunda da bilgilerine başvurabileceğimi düşünüyorum ! )
    kapasitörün iki ucundan çıkması demek ise bu kondansatörün AXIAL yani yatık montaja uygun olması demektir. axial elektrolitik kondansatörlere biraz zor ulaşılıyor şimdilerde ( resim 3 de soldan 2. ve 5. malzeme yani mikrofarad lar mertebesindeki kapasitörler ! ) . 7. , 10. ve 12. kondansatörler ise polyester ve aksiyel ( piyasa tabiri ile ! ) kondansatörlerdir.
    1. ve 3. malzemeler ( dirençler ) sanırım 5Watt lık , ve 4. malzeme ise 3Watt lık taş dirençler gibi görünüyor. Ama görünüşleri yanıltıcı olabilir çünkü yüksek omajlı olan bazı dirençlerin de bu boyutta olduğunu gördüm. Diğer dirençler ise genelde matal film dirençler olarak görülüyor ( yani %1 veya %2 lik dirençler gibi.).


    Ayrıca :
    http://www.hammondmfg.com/

    http://www.hammondmfg.com/intl.htm
    " TURKEY

    HATFON ELEKTRONIK
    Gaziosmanpasa bulvari 1.onur garsisi no: 38-111
    35210 gankaya
    IZMIR
    TURKEY


    Tel: 90-232-489 60 71
    Fax: 90-232-484 54 08

    e-mail: hatfon@ttnet.net.tr
    www.hatfon.com
    "

    linkleri de sanırım işine yarayacaktır.

    NOT:
    aldığınız parçaların ve ekdik kalanların listesini yazabilirseniz ve İstanbul da iseniz yardımcı olmaya çalışırım.Trafo konusunu yine de çözemezseniz , bir trafocuya ( orjinaller kadar kaliteli olamaz ama işinizi görebilir ) sardırma durumu da olabilir.

    Kolaylıklar diliyorum.Saygılar.




  • Selam konun güzel ama biraz zor seçmişsin herhalde gitara merakın olmalı..
    Lambalar dışındaki malzemeler çok zor değil hepsini temin edebilirsin yanlız bu tip eleman montajı yapılan kartlardan artık kalmadı ama kendin yapabilirsin .
    Aradığın malzemelerin hepsi Karaköyde var yanlız sana yaşını başını almış bir satıcı lazım yeni olanlar bunları bilmezler sana tavsiyem Karaköydeki karaköy pasajında BAYRAK ticarete resimlerle ve şemasınla git bendende selam söyle ilgilenecektir Amatörlere yardımcı olmasını seven bir Ağbimizdir sana malzemeleri temin eder ..
    turret piyasada bulman çok çok zor onun yerine dediğim gibi senin yapman lazım nasıl olacaqk o tabakayı nasıl bulacağım dersen çok net olmamakla birlikte bulacağın yeri tarif edeyim elanik pasajından köprü istikametine doğru giderken alt geçit çıkışındaki sokaktan içeri gir orada orada epoksi ve diğer yan ürünlerini satan bir dükkan var içeri girip elektirik izalasyonunda kullanılan bir malzeme varmış dersen bilirler açık kahverengi ve biraz pahallı bir malzemedir zaten görünce anlarsın adını yazmak isterdim fakat bilenler yazsın ben hatırlayamadım teminde güçlük çektiklerini yaz ben malzemecilere tarif ederim onlar sana verirler..Lambaları temin etmediysen Topkapıda Tim 1 yakınlarında elektronik malzeme hurdacıları var onlara bakabilirsin aklımda başka bir yer gelmedi ...
    Merak etme bu işi bitireceğiz Sana destek olacağım yanlız başına bırakmayız seni..

    Sevgili untayk arkadaşım ben satırlarımı yazarken yazmış bitirmiş bile bu sebeple bazı hatırlayamadığım isimler benden önce yazılmış ve cevap verilmiş..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 29 Ağustos 2005, 23:03:12 >




  • tahmin ettim aynı anda yazdığımızı... Bayrak ticaret konusuna katılıyorum...
    Ayrıca benim işyerim Karaköy e yakın olduğundan gerekirse bir öğle paydos saatinde arazi olup yardım da edebilirim arkadaşımıza...
    Saygılar...
  • oncelikle butun cevaplar için teşekkürler

    quote:

    Lütfen beni yanlış anlama sana birkaç önerim var.
    Bir kere başlangıç için zor bir proje seçmişsin.Lambalı amfileri bırak amatörler bazen profesyoneller bile yapmakta zorlanır.Bunu yerine mesela TDA 1554 ile gayet başarılı bir başlangıç amfisi yapabilirsin.Çok az devre elemanı ile yapılabilir.Aynı şekilde STK serisini de kullanabilirsin.Yüzlerce hobi devresi arasında en zorlarından birini seçmişsin.Çok daha kolay devreler var.Daha sonra lambalı amfilere geçersin.
    KOLAY GELSİN.

    kesinlikle haklısın ama bilinçli bir şekilde seçtim, çünkü sadece bir hobi olarak bakmıyorum, bütün paramı yeni aldığım gitarıma yatırdığım için, ona yaraşır bir anfi yapmaya çalışıyorum :D gerekirse uzun bir süre bu proje üstünde çalışıcam ve üstesinden gelcem (sizin yardımlarınızla tabiki)


    quote:

    merhabalar.
    Öncelikle cesaretinizden ötürü tebrik ediyorum sizi.Benim ilk elektroniğe meraklandığım yıllarda lambalı ampliler henüz üretiliyordu ama benim hiç uğraşmışlığım olmadı. Aslında pek merak da etmediğimi söyleyebilirim.
    Yapmak istediğiniz devreyi burada yapamamak için bir sebep göremiyorum. Ancak en önemli konu şemadaki lambaları bulabilmeniz. Tabii ayrıca bunların soketlerini de.İlk aramanız gereken malzemeler bence bunlar. Bunları alabildi iseniz gerisi bir nebze daha kolay olacaktır. Gelelim sorularınıza :

    "turret kartı" dediğiniz malzeme bildiğimiz BAKALİT olacak.Yani kahverengi eskiden çok daha sık kullanılan pcb malzemesinin kalını yani. üzerine geçmiş zamanlarda perçinler çakılarak devreler dizayn edilirdi.Ben birkaç tanesinde tamir amaçlı olarak gördüm.nerede bulunabileceğini bir araştırıp tekrar bildirmeye çalışacağım. ( şu an çalıştığım şirketteki usta zamanında lambalarla çok boğuşmuş bir kişi. Trafo konusunda da bilgilerine başvurabileceğimi düşünüyorum ! )
    kapasitörün iki ucundan çıkması demek ise bu kondansatörün AXIAL yani yatık montaja uygun olması demektir. axial elektrolitik kondansatörlere biraz zor ulaşılıyor şimdilerde ( resim 3 de soldan 2. ve 5. malzeme yani mikrofarad lar mertebesindeki kapasitörler ! ) . 7. , 10. ve 12. kondansatörler ise polyester ve aksiyel ( piyasa tabiri ile ! ) kondansatörlerdir.
    1. ve 3. malzemeler ( dirençler ) sanırım 5Watt lık , ve 4. malzeme ise 3Watt lık taş dirençler gibi görünüyor. Ama görünüşleri yanıltıcı olabilir çünkü yüksek omajlı olan bazı dirençlerin de bu boyutta olduğunu gördüm. Diğer dirençler ise genelde matal film dirençler olarak görülüyor ( yani %1 veya %2 lik dirençler gibi.).


    Ayrıca :
    http://www.hammondmfg.com/

    http://www.hammondmfg.com/intl.htm
    " TURKEY

    HATFON ELEKTRONIK
    Gaziosmanpasa bulvari 1.onur garsisi no: 38-111
    35210 gankaya
    IZMIR
    TURKEY


    Tel: 90-232-489 60 71
    Fax: 90-232-484 54 08

    e-mail: hatfon@ttnet.net.tr
    www.hatfon.com "

    linkleri de sanırım işine yarayacaktır.

    NOT:
    aldığınız parçaların ve ekdik kalanların listesini yazabilirseniz ve İstanbul da iseniz yardımcı olmaya çalışırım.Trafo konusunu yine de çözemezseniz , bir trafocuya ( orjinaller kadar kaliteli olamaz ama işinizi görebilir ) sardırma durumu da olabilir.

    Kolaylıklar diliyorum.Saygılar.


    istinye'de "timpani" adlı bir hi-fi dükkanında ihtiyacım olan bütün lambaları buldum, onun haricinde tüneldeki müzik dükkanlarında da var, ama henüz lamba soketi için bir araştırma yapmadım, bu söylediğim yerlerde olacağını umut ediyorum.
    turret kartı ve perçinler konusunda yardımlarınızı bekliyorum, özellikle de bu trafolar çok sorun çıkarıcağa benziyor
    çok teşekkürler
    not: hatfon'a bugun ulastım ancak trafo getirtmediklerini ogrendim(sadece kutu getirtiyolarmıs)

    quote:

    Selam konun güzel ama biraz zor seçmişsin herhalde gitara merakın olmalı..
    Lambalar dışındaki malzemeler çok zor değil hepsini temin edebilirsin yanlız bu tip eleman montajı yapılan kartlardan artık kalmadı ama kendin yapabilirsin .
    Aradığın malzemelerin hepsi Karaköyde var yanlız sana yaşını başını almış bir satıcı lazım yeni olanlar bunları bilmezler sana tavsiyem Karaköydeki karaköy pasajında BAYRAK ticarete resimlerle ve şemasınla git bendende selam söyle ilgilenecektir Amatörlere yardımcı olmasını seven bir Ağbimizdir sana malzemeleri temin eder ..
    turret piyasada bulman çok çok zor onun yerine dediğim gibi senin yapman lazım nasıl olacaqk o tabakayı nasıl bulacağım dersen çok net olmamakla birlikte bulacağın yeri tarif edeyim elanik pasajından köprü istikametine doğru giderken alt geçit çıkışındaki sokaktan içeri gir orada orada epoksi ve diğer yan ürünlerini satan bir dükkan var içeri girip elektirik izalasyonunda kullanılan bir malzeme varmış dersen bilirler açık kahverengi ve biraz pahallı bir malzemedir zaten görünce anlarsın adını yazmak isterdim fakat bilenler yazsın ben hatırlayamadım teminde güçlük çektiklerini yaz ben malzemecilere tarif ederim onlar sana verirler..Lambaları temin etmediysen Topkapıda Tim 1 yakınlarında elektronik malzeme hurdacıları var onlara bakabilirsin aklımda başka bir yer gelmedi ...
    Merak etme bu işi bitireceğiz Sana destek olacağım yanlız başına bırakmayız seni..

    Sevgili untayk arkadaşım ben satırlarımı yazarken yazmış bitirmiş bile bu sebeple bazı hatırlayamadığım isimler benden önce yazılmış ve cevap verilmiş..


    öncelikle yaklaşımınız için ayrıca teşekkür ederim
    evet, gitarla ilgili olduğum için bu projeyi seçtim esasen :D
    en kısa zamanda BAYRAK ticarete gideceğim, bu turret olayını halledersek ne mutlu, yok olmazsa baskı devreyi de uygun bir yerleşim ayarlayarak, çeşitli cızırtı ve kotu seslerden ayıklayabilirimişiz,(ornek olarak trafoları "sinyal hatlarından" uzağa koymak mesela)
    baskı devre soz konusu olursa, uygun bir "layout" (terimlerle aram cok kotu ) düzenlerken gene yardımlarınızı bekliyorum
    tekrar teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi almbfsek -- 16 Aralık 2007; 3:43:33 >




  • Trafoda sorun olmaz bu işi yapabilecek trafocularım vqar ve konularında iyiler..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.