Şimdi Ara

Din Felsefesi Hakkında Değişen Görüşlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Din felsefesi ile uğraştığımdan bu yana hep din felsefesinin imtihan için olduğunu söylemiştim. Bir Tanrı varsa onu bulmamızı amaçladığını bu yüzden her insanın din felsefesi ile uğraşması gerektiğini söylüyordum fakat;son zamanlarda bunu savunmaktan vazgeçtim. Neden? Bizim umurumuzda olan sıradan bir insanın inançları değil, akademinin de ilgilendiği üzere, makul birtakım nedenleri gerçekten elde edip edemeyeceğimiz... Yani amacımız entelektüel bir çaba ile bir sonuca varmak. Sokaktaki insana bıraksan, entelektüel bilginin değerine dair hiçbir şey bilmezler. Örneğin çevremdekilerin sürekli hiçbir araştırma yapmadan çok büyük iddialarda bulunduklarını görüyorum. Ve bu bir insanın çevresine olduğu kadar kendisine de zarar veren bir şey gibi geliyor bana. Hayat sadece eğlenceden, çalışmaktan vs. ibaret değil. Entelektüel bilgi ve genel kültür de çok önemli.

    Elbette iman eden bir kimse kendi görüşünü savunmaya çalışacaktır din felsefesi ile ilgileniyorsa. Ama hâlâ ateistlerin de ılımlı yaklaştığı birtakım cevaplar verilebiliyorsa adam gerçekten de makul bir şeyler söylüyor olabilir. Buna dikkat etmek lâzım. İlk paragrafta din felsefesinden insanları tamamen rasyonel bir imana itmesini beklememeniz gerektiğini anlatmaya çalıştım. Yani her insanda din felsefesi böyle bir etki yaratmamalı. Her insan din felsefesi ile ilgilenmeli bence, ama rasyonel bir inancın peşinden koşma akademidekilere ait olacaktır. Diğer insanlar ise bu alanı en azından genel kültür seviyesinde takip edip, doğru ya da yanlış (bariz mantık hatası içermeyecek bir şekilde) kendi görüşlerini de belirtip en azından çevresiyle bu konuyu daha seviyeli bir şekilde konuşabilir.

    Din felsefesinin illâki sıradan bir insanı etkilemesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Ona bakarsanız Mars'a birkaç gün önce araç yollandı ve pek çok insan muhtemelen bunu bilmiyor. Ya da bilse bile umursamıyor. Din felsefesinin akademisinde olanlar sıradan bir insanı etkilemeyecektir tabii, bu diğer tüm ilmi alanlarda da böyle. Örneğin bir tarih profesörü bir konu üzerine çalışmalar yapıp bunları dergide yayımlayacak ama sıradan bir insan o konuda internette basit bir siteye girip okuduğu şeye inanacak... O konuda ne çalışmalar yapılmış hiç takmayacak, hatta böyle ilmi çalışmaların önemini dahi kavramayacak. Demem o ki siz siz olun ne din felsefesini küçümseyin ne de onu inançlarınız uğruna kullanın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 12 Ocak 2019; 17:58:51 >








  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Luther'in yaklaşımını keşfetmişsin, helal, ciddi bir adım bu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Din Filozoflarında bile görüş değiştirenler çok az oluyor.

    Kısaca şöyle diyebiliriz bence: Herkesin istediği şeye inanma hakkı vardır fakat literatüre hakim olmadığı halde din ve Tanrı hakkında konuşma hakkı yoktur.

    Konuştukları şeyin aptalca ve yanlış olduğu gerçeğini değiştirmez.



    Thomas Nagel, "The Last Word" kitabında şöyle demektedir:



    "Bu korkuya güçlü bir şekilde maruz kalmış birisi olarak, tecrübemle konuşuyorum: Ateizmin doğru olmasını istiyorum ve tanıdığım en zeki, en bilgili insanların bazılarının dindar kişiler olması beni huzursuz ediyor. Sadece, Tanrı’ya inanmamamdan ve doğal olarak bu inancımda haklı olduğumu ummamdan bahsetmiyorum. Tanrı’nın var olmamasını ümit ediyorum. Tanrı’nın var olmasını istemiyorum: Evren’in o şekilde olmasını istemiyorum… Tahminim odur ki, bu kozmik otorite problemi az görülen bir durum değildir ve günümüzdeki bilimcilik ve indirgemeciliğin çoğundan sorumludur."

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • eşom21 kullanıcısına yanıt
    Konuşma hakkı yoktur demek çok ağır kaçar. Ben şunları yazmıştım :

    "Diğer insanlar ise bu alanı en azından genel kültür seviyesinde takip edip, doğru ya da yanlış (bariz mantık hatası içermeyecek bir şekilde) kendi görüşlerini de belirtip en azından çevresiyle bu konuyu daha seviyeli bir şekilde konuşabilir. "

    Ben bu şekilde olanının doğru olduğunu düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 12 Ocak 2019; 19:4:35 >
  • Konuşma hakkından kastım entelektüel ortamda.Dediğin gibi mantık çerçevesinde konuşma hakkı var.

    Hocam mesaja cevap veremiyorum.Telefonu onaylamadım çünkü.Dediklerinizi okuyacağım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.