Şimdi Ara

Distro karmaşası (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
1
Favori
3.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Birde MX Linux diye bir dağıtım var onu da deneyin hocam şu anda en populer dağıtım olarak geçiyor belki daha stabildir.
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Güncelleme yaptığınız kaynak 3. parti bir depo mu? Eğer öyleyse böyle şeyler olma ihtimali var, Ubuntu kullandığım zamanlarda amd ekran kartı güncellemesi olmadığı için 3. parti herkesin kullandığı bir depodan güncellemiştim sonuç mortingen strayze, 3. parti bir depodan vlc güncellemiştim vlc çalışmadığı gibi diğer bir çok uygulamada sırf bunun yüzünden artık çalışmamıştı.

    Ubuntu ve türevleri kullanıcıyı her zaman 3. parti depolara itiyor, yada al sana on numara Snapd paketleri diyor

    Nvidia olayını bilmiyorum, ama buradaki sürücüler fedora takımı tarafından paketleniyor 3. parti depo değil

    Fedora Cinnamon 30 da çıkmış:https://spins.fedoraproject.org/cinnamon/download/index.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Saab9000

    Hocam şakasına demiştim ya


    Linux Mint Cinnamon kurdum. Nvidia driverını güncelleyeyim dedim. 418'i kurdum. Şifre giriş ekranı komple siyah oluyor şuan. Işıklar ve fan yandığı için şifreyi girdim. Direkt masaüstü geldi. Nvidia Settings uygulaması da hiçbir şekilde gözükmüyor. Neden böyle oldu anlamadım. Dakika 1 gol 1 oldu yine.
    Açıksa, secureboot özelliğini pasifleştirin. Secureboot kapalıysa, aşağıdaki komutla Intel GPU'ya geçmeyi deneyin.

    sudo prime-select intel


    Bir de sistemi tam olarak güncelleyin.

    Bununla ilgili bir konu açarsanız inceleyebiliriz, bu başlık altında çözüm aramak uygun olmaz.




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Galiba 3.parti bir depoydu. Tam olarak bilmiyorum. Sorunu halledemeyince sıfırdan kurulum yaptım tekrar. Bu sefer oldu. Mint Cinnamondayım şuan için. Patlarsa Fedora Cinnamon'a bakacağım.
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Hocam internetten biraz bakınca Bumblebee kurun düzelir gibi yorumlar vardı. Ben de internetten kurmaya çalıştım. Fakat olmadı. Tekrar sıfırdan kurulum yapayım, hazır zaten pek bir şey yüklememişken dedim. Sıfırdan kurulum yapıp hemen ilk olarak ekran kartını güncelledim. Bu sefer sorunsuz oldu. Prime düzgün bir şekilde çalışıyor şuan. 418 nvidia driver'ı kurulu.

    Sorun yaşadığım sırada nedense Nvidia uygulaması yoktu. Bununla alakalı bir sorundu sanırım. Bilemedim. Şuan düzgün.

    Bumblebee kurmalı mıyım sizce? Performans kaybı var mı? Ve Vulkan desteği geldi demiştiniz. Bunun için ek ayar yapmam falan gerekir mi? Vulkan'da da performans kaybı var mı Prime'a göre?

    İsterseniz bir başka konu açabilirim. Bununla ilgili bilgilerin çoğu hep eski.
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Distrowatch'da en üst sıradaydı. Sorun yaşarsam ona da bakacağım hocam. Çok teşekkürler.
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Bu tür durumlarda, kurduğunuz sürücüyü kaldırıp yeniden kurun. Aşağıdaki komut sürücüyü kaldırmak için yeterli olacaktır. Tabii soruna neden olacak başka bir düzenleme ya da sürücünün etkinleşmesini engelleyen bir değişken kullanmıyorsanız.

    sudo apt purge nvidia* libnvidia*


    Bumblebee projesi Nvidia GPU'yu köprüler aracılığı ile kullanır. Yakın zamana kadar VirtualGL ve Pimus adında 2 farklı köprü kullanabiliyordu. Primus bunlardan görece olarak daha yenisi ve güç yönetimi ile ilgili avantajları olduğu için tercih edileniydi. Varsayılan köprü VirtualGL'dir, bu kurulu değilse otomatik olarak Primus kullanılıyor. Primus'ta dikey senkronizasyon etkin geliyor ve bunu ortam olarak pasifleştirmeyince FPS hızı sınırlanıyor. Bunu aşmak için kullanılan değişkenler kullanılarak yapılan performans testleri ise kısıtlardan dolayı istenen sonucu vermiyor. Bumblebee ile ilgili performans açıklamaları bu sentetik testlere dayanıyor ve tam olarak doğru olmayabilir.

    Harici GPU'lar ile kullanılan gerçek uygulamalarda ise GPU'ya daha fazla işlem gücü bindiriyor ve sentetik testlerin karşılaşabileceği dar boğazlara muhatap olmayabilir. Mesela sentetik bir testte 10.000 FPS gibi bir değere ulaşılabilirken, bir oyunda bu tür değerlere ulaşmak mümkün değil. Böyle gerçek uygulamalar ile yapılmış testleri ben görmedim, basit şekilde Mesa araçları ile yapılan testler sağlıklı olmayabilir.

    Bumblebee ile Vulkan kullanmak için, VirtualGL ve Primus haricinde, yine Primus'tan esinlenilmiş bir başka köprü (primus-vk) kullanılabiliyor. Ama ben bunu test etmedim. Ve şu an derleyerek kurmaktan başka bir kurulum yolu bulunmuyor, ama kurulum o kadar da zor değil. Linux Mint Türkiye'de nasıl yapılacağı anlatılıyor.

    Bumblebee'yi tercih etmeniz için şu an ki tek neden, Nvidia GPU'yu kullanmak için oturumu kapatıp açmamamak olabilir. Bunun haricindeki tüm durumlar için Nvidia Prime daha başarılı. Bumblebee köprüleri kullandığı için, aradaki katman sebebiyle her şekilde Nvidia Prime'dan daha düşük performans verir. Ama bu yakın sonuçlar almayacağınız anlamına gelmemeli. Şu ana kadar primus-vk ile yapılmış bir Vulkan performans testine rastlamadım. Zaten çok eski bir proje değil.

    Bir de yaşadığınız olası sorunların kaynağını tespit etme konusunda çok tecrübeli olmadığınız olgusunu eklersek, bu alışma döneminde çok fazla macera aramayın derim. Elinizde sorunsuz çalışan bir sistem varsa, bunun keyfini sürün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 1 Mayıs 2019; 12:30:14 >




  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    tar.gz dosyalarını içindeki metne göre kurmak derken ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Donanım sürücü desteği özellikle GPU/Network aygıt sürücüsü ve on-board yongalar bazında uyumluluk olayı 2019 da bile halen kanayan yara :(

    En geniş donanım desteği hangi dağıtımda acaba? Mint ve Ubuntu bile halen sorunlu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 2 Mayıs 2019; 0:27:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Arch diyorum buna. Uğraşmak istemezseniz manjaro.

    Hiç kimseden şu donanımda sorun yaşıyorum diye bir geribildirim görmedim daha arch tabanlı distrolarda. Sorun olursa da donanım modülünü pacman depolarından rahatça kurarsınız :)
  • İçinde yükleme talimatlarının yazdığı metinden bahsediyorum hocam. Örneğin Pycharm'ı oradan bir türlü uygulama şeklinde kuramadım. Aslında kurulum yapıyordu. Fakat açmak için her seferinden klasör içindeki bin klasörüne girip "sh ./pycharm.sh" komutunu girmem gerekiyordu.
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    "sh ./pycharm.sh" 'i atıyorum kafadan dosya /usr/local/pycharm-2.2/bin/pycharm.sh ise o dosya yolunu masaüstü veya taskbar a tanımlayarak kısayol ikon şeklinde ekleyebilirsin
  • Evet hocam mesajları geç gördüm. Dün bu yolu öğrendim. İlkinde yapamadım ama sonra tekrardan deneyince yapabildim.



    Batarya performansı bana aşırı düşük geldi ya. Windows'ta 4 saat falan çok rahat görebiliyorken bunda Intel ile 1:30 saat zor gördüm. Ekran parlaklığı ortanın bir tık altında ve klavye ışığı kapalıydı. Nvidia ile de deneyeceğim. Internetten TLP gibi bir şey vardı. O da kuruluydu.
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Linux Windows a göre daha az CPU harcar. Benim aynı Lenovo laptop'ta kullandığım bir Windows 7 64bit bir de Ubuntu 64bit harddisklerim var, Ubuntu diskini takınca fan uzun süre dönmüyor, Windows 7 de 1dk geçmeden dönmeye başlıyor. Okey, burada önemli olan konu Windows 7 - Linux da değil, her sistemde gereksiz CPU ve RAM harcayan programları kapatmak, en iyi konfigrasyonu yapmak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Saab9000

    Evet hocam mesajları geç gördüm. Dün bu yolu öğrendim. İlkinde yapamadım ama sonra tekrardan deneyince yapabildim.



    Batarya performansı bana aşırı düşük geldi ya. Windows'ta 4 saat falan çok rahat görebiliyorken bunda Intel ile 1:30 saat zor gördüm. Ekran parlaklığı ortanın bir tık altında ve klavye ışığı kapalıydı. Nvidia ile de deneyeceğim. Internetten TLP gibi bir şey vardı. O da kuruluydu.
    Aşağıdaki komutlarla slimbook güç yönetimi aracını kurmayı deneyin. Bu araç TLP'yi kullanır ve güç yönetimi ile ilgili profillere sahiptir. Normalde TLP'yi elle yapılandırarak ince ayarlarını yapmak gerekiyor, bu araç sayesinde buna gerek kalmıyor. TLP'yi kaldırmanıza gerek yok, bu araç zaten TLP'yi kullanıyor.

    sudo add-apt-repository ppa:slimbook/slimbook
    apt update; apt install slimbookbattery


    Kurulumdan sonra menüden Slimbook Battery kısayolunu tıklayın. Sistem çekmecesinde açılacak araç yardımıyla "Energy Saving" profilini seçmeyi denersiniz. Performansa İhtiyaç olduğunda "Maximum Performance" profilini seçebilirsiniz.

    Distro karmaşası




  • Hemen altınızda belirtilen yol ve sizin söylediklerinizi de dikkate alıp değerlendireceğim. Umarım çözebilirim bunu. Teşekkürler hocam.
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Deneyeceğim hocam çok teşekkürler. Umarım halleder bunlar.
  • Bash shell, Git ve SSH öğrenelim diye Linux'a geçtik. Bugün Microsoft bunları Windows Terminal'inin içine native entegre edeceğini açıkladı. Hem de open source olacakmış.
  • linux ile bosa zaman kaybetme kendisi coptur ve son kullaniciya uymaz. ag tabanli isler yapmiyorsan, serverin yoksa copinux fanteziden oteye gecmez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saab9000 kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğin programlar Linux'a bağımlı değil ki. Bash esasında bir programlama dilidir ve Windows dahil her sistemde çalışabilir, tek şart bash derleyicinin kurulmuş olması. Linux ta bash default kurulu old için çalışır ancak FreeBSD'de bash default kurulu deildir ki FreeBSD 100% Unix sistemidir, defaul olarak C Shell kurulu gelir. Windows ta Bash derleyici kurulu ise örneğin Java web uygulamalarını çalıştırmada kullanılan Tomcat 'i Windows 'ta başlatmak için startup.sh isimli bash programını kullanabilirsin. Git ise Linus Torvalds 'ın kod repertuarı yönetim çözümüdür ve yine Windows XP de dahi çalışmaktadır; örneğin daha geçenlerde Windows 7 laptopumda yazdığım bir programı, CMD.exe konsolu içinde "git push origin master" komut satırı ile github'a yükledim. SSH'ye gelince, PuTTY SSH'nin Windows versiyonudur ve 2000'lerden bu yana sorunsuz kullanılmıştır son yıllarda ise OpenSSH'nin Windows portu yaygınlaşmıştır örneğin şu anda kullandığım Windows XP laptop'ta openssh-7.3p1 kurulu ve onunla sunuculara sorunsuz bağlanabiliyorum cunku SSH temelde bir spesifikasyondur, PuTTY ve openssh-7.3p1 ise onun Windows implementasyonu.

    Özet: Açık kaynak paketleri kullanmak için Linux, macOS, Windows ... belli bir sisteme asla bağımlı değilsiniz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.