Şimdi Ara

dizel arabalarda buji varmı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
90.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • geçenlerde bir arkadaş toplantısında biri bu taşı attı, biz 40 akıllı çıkaramadık, dizel arabada buji varmı yokmu? benzinlide buji var eminim, çünkü gördüm ama dizel arabada varmı yokmu bilmiyorum, yok diyenler öyle hararetli savundu ki şüpheye düştüm, nedir bu işin aslı arkadaşlar?
    eğer yoksa ateşleme neyle yapılıyor?



  • ateşleme enjektörle yapılır

    dizellerde sadece ısıtma bujileri vardır
  • quote:

    Orjinalden alıntı: triger

    ateşleme enjektörle yapılır

    dizellerde sadece ısıtma bujileri vardır


    işte bu kadar

    yani sorunun cevabı evet. ama bujinin kullanım amacı ve yeri dizelde farklı.
  • yani bildiğimiz benzinli motorlardan farklı demek...
    eyvallah arkadaşım sağol
  • Bildiğim kadarı ile dizelde ateşleme piston yukarı çıktığında içindeki havanın sıkıştırlarak ısının 2000 dereceye ulaşması ve bu sıcak ve basıncı yüksek havanın içine enjektörden mazotun püskürtülmesi sonucu mazot sıcak ve basınçlı havada bir anda alev alarak patlama meydana geliyor ve bu patlama basıncı sonrası pistonu aşağı itiyor.



    KIZDIRMA BUJİSİ NEDİR NE İŞE YARAR?



    Dizel motoru, benzin motorunun aksine kendi kendine ateşlenen bir motordur. Emilen hava silindirlerin içinde sıkıştırma yoluyla yakl. 700-900°C’lık bir sıcaklığa kadar ısıtılarak yakıt püskürtüldüğünde oluşan karışımın kendi kendine tutuşması sağlanır. Dizel motorları bu yüzden benzin motorlarından daha yüksek bir sıkıştırma oranı (20-24) ve buna uygun olarak da daha sağlam bir tasarım gerektirir. Gerekli sıcaklığa ulaşılmasını, soğuk çalıştırma ya da don soğukluğu gibi elverişsiz kullanım şartları altında da güven altına alabilmek için, yanma odasına ek ısı iletilmek zorundadır.


    Kızdırma bujisi bu süreçte prensip olarak bir elektrikli su ısıtıcı gibi çalışır. Elektrik enerjisi bir kızdırma rezistansından geçirilir, o da bu sırada şiddetle ısınır (1.000°C’ye kadar).

    Bununla birlikte bu basit prensip, pratikte uzun ömürlülük, aşırı ısınma koruması ve akım çekişi açılarından bazı zorluklara neden oldu. 1960’lı yıllarda motor çalıştırma işlemleri bu yüzden henüz 30 saniyeye varabilen süreler gerektiriyordu. Bu, 1980’li yıllarda 3-5 saniye gibi kısa çalıştırma sürelerine indirilebildi. TDI motorlarının kullanıma girmesiyle birlikte 0°C’nin üstündeki dış sıcaklıklarda benzin motoru ile hemen hemen hiçbir farklılık algılanamaz oldu. Yalnızca 0°C’nin altındaki sıcaklıklar hala bir ön kızdırma gerektirmeye devam etti.





    Ancak bu alandaki gelişim bununla sona ermiş değil. Sonradan kızdırma özelliğine sahip bujilere ihtiyaç duyulmakta. Kızdırma bujileri sadece çalıştırma süreci sırasında değil, sıcaklığa bağlı olarak 3 dakikaya kadar sürebilen motorun ısınması evresi boyunca da harekete geçmelidir. Ancak bu şekilde çalışmanın daha en başından itibaren çok düzgün bir çalışma ve düşük emisyonlar sağlanabilir. Bu da kaçınılmaz olarak, kızdırma bujilerinin uzun ömürlülük açısından çok daha yüksek şartları yerine getirmesini gerektiriyor.

    Bunun ötesinde gelecekte, şiddetli bir şarj sonucunda yüksek bir gücü düşük emisyonlarla birlikte elde edebilen düşük sıkıştırmalı dizel motorları kullanılmaya başlanacaktır. Bu türden konseptler gerçi yapılışları gereği kötü bir ilk çalıştırma özelliğine sahiptir. Seramikten yapılma yüksek sıcaklıklı kızdırma bujileri bu noktada, metal kızdırma bujilerinden çok daha fazla ısındıklarından ve ayrıca uzun ömürlü oldukları için belirli avantajlar sağlar.

    İleri kızdırma buji teknolojisi sayesinde gelecekte dizel ile benzin motorları arasında çalıştırma özelliği bakımından pek fark görülemeyecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ototube -- 25 Aralık 2008; 15:00:03 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ototube

    Bildiğim kadarı ile dizelde ateşleme piston yukarı çıktığında içindeki havanın sıkıştırlarak ısının 2000 dereceye ulaşması ve bu sıcak ve basıncı yüksek havanın içine enjektörden mazotun püskürtülmesi sonucu mazot sıcak ve basınçlı havada bir anda alev alarak patlama meydana geliyor ve bu patlama basıncı sonrası pistonu aşağı itiyor.


    evet doğrusu budur ısıtma bujileride silindir içindeki havayı ısıtarak ilk çalışmaya yardımcı olur.
  • Kendi kendine patlar ki bunu nedeni çok yüksek bir ısıya ulaşmasıdır.Benzinli motorlarda piston üst ölü noktadayken buji patlar,bunda sıkıştırmayla..
  • dizelde buji değişimi var mı
  • boombip kullanıcısına yanıt
    Isıtma bujisi değişimi vardı.Ancak bozulduğunda değişiyor.Benzinli gibi her 30 bin km de değil...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: one man one engine

    Isıtma bujisi değişimi vardı.Ancak bozulduğunda değişiyor.Benzinli gibi her 30 bin km de değil...

    evet ısıtma bujisinin değişim aralığını merak ettim
  • Isıtma bujileri genelde patladığında değişir ama araç hiç değişmemiş ise senede bir kez değiştirmek de fayda vardır,Dizel araçlarda marşa basmadan önce aracı en az 2 kez ısıttıktan sonra basmak idaeldir.Dizel araçlarda araç soğukken aracı ısıtıp marşa bastığınızda eğer geç çalışma yapıyorsa %70 ihtimal bujilerinizden bir kaçı patmamış olabilir

    Teknik iş Oto Ailesi :)
  • Dizel yakıt hava karışımı sıkıştırıldığında kendiliğinden patlama gerçekleşir. Benzinde yakıt hava karışımı sıkıştırıldığında kendiliğinden patlama gerçekleşmez, bujiden çıkan kıvılcım ile patlama gerçekleşir.

    Benzinlideki bujiyle dizeldeki kızdırma bujisi olarak adlandırılan parçanın alakası yoktur.


    Benzinli araçta bujiye giden voltaj öncelikle bir transformatör ve voltaj yükseltme devresi ile yaklaşık 30.000 volta yükseltilerek sonra gerekli ateşleme anında bujiye yönlendirilir. Buji tırnakları arasında bu çok yüksek voltaj nedeniyle kıvılcım oluşur ve yakıtı ateşler.


    Dizelde ise ısıtma/kızdırma için kullanılan rezistansa sadece marşa basılmadan önce bir veya birkaç saniye 12 v gider ve ısınır. Sonra kızdırma rezistansının işi biter.



    Bujinin TDK Tanımı:

    buji Fr. bougie

    Patlamalı motorlarda yakıtı tutuşturmaya yarayan araç.

    Şeklindedir. Bu da sadece Benzinli motorda var.


    Dizel motorda benzindeki ataşleme bujisi yoktur. Sadece ilk ateşlemede yanma odasının belirli bir sıcaklığa gelerek ilk ateşlemenin olması için kızdırma/ısıtma rezistansı vardır. Tekrar ediyim bu parçanın benzinli motordaki bujiyle alakası yoktur,görevi çok farklıdır.


    Dizel kızdırma rezistansında sorun varsa ortam sıcaklığının yeterli olduğu durumda dizel motor çalışır.

    Benzinli araçta bujilerden birisinde sorun varsa o silindirde yanma/patlama olmaz, motor tekler bujilerin hiçbiri çalışmıyorsa motor çalışmaz.

    Benzinli araçlarda bujiler sağlam bile olsa bujilere yükseltilmiş voltajı gönderen bobin bozulursa ona bağlı buji/bujiler çalışmaz.

    Piyasada dizeldeki sözüne ettiğimiz parçanın kızdırma bujisi olarak adlandırılmasının nedeni muhtemelen "glow plug" teriminin doğrudan Türkçeye çevrilmesidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fxmaster -- 24 Ocak 2021; 21:12:25 >




  • fxmaster F kullanıcısına yanıt
    5 senelik hort :)
  • fxmaster F kullanıcısına yanıt
    faydalı bir hort ancak sizin dizeller için dediğiniz ‘glow coil’dir. kızdırma bujisi rezistansı olarak geçer.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.