Şimdi Ara

dizel motorlar ile sorunlarınızda çözümler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
202
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar

    Günümüz şartlarına uygun olarak ekonomik araçlar tavsiye edilmektedir.
    Alacagımız aracın ilk akla gelen yakıt ve bakım masrafları olmakla beraber komforlu güçlü atak ve seri olması gibi seçenekleri arda arda sıraladıgımızda karşımıza çıkan sonuc dizel olmasıdır.

    Bir dizel aracda en çok dikkat edecegimiz şey alacagımız yakıt ve bakım zamanında değiştirecegimiz yakıt filtremizdir.
    sistemin elektro mekanik olmasından kaynaklanan pahalı malzeme ve yedek parçaları bir hayli araç sahiplerini zora sokmaktadır.
    Commonrail enjektör fiyatları ortalama adeti 200 eurodan başlayıp 800 yüz euroya kadar çıkmaktadır.

    Belli başlı yaşanan pompa enjektör arızaları

    Arac ilk marşda bir kaç defa marş yaparak çalışıyorsa bu enjektörlerin tamir takım valf grubunun bozulması ile geri dönüşler de oluşan basınç kaybından dolayı geç çalışma arızasıdır,basit bir test ile araç üstünde geridönüş kontroleri ölçülerek arıza varmı yokmu görülebilir
    Araç rolantide çalışırken sallantılı yada teklemeli çalışıyorsa buda bir enjektör problemidir
    Aşırı siyah duman, yada rolanti esnasında çiğ yakıt dumanı bu genellikle beyaz olur ve gözleri yakar
    Çekiş düşüklügü motorda performans düşüklüğü hissediyorsanız enjektörlerden motora püskürtülen olması gereken yakıt miktarının düşük oldugu durumlarda araç geç gaz yer ve performansı düşer.
    Araç boşta park halinde çalışırken motor seisnin ve rolanti devrinin kendi başına düşüp kaltıgı gibi duurmlarda yakıt hatındaki basınç ayarlayıcı valfin arızalanmasından dolayı yapar ve tek çözümü drv valfinin degiştirilmesidir.
    Yakıt pompalarından mazot sızdırması, yüksek basınç pompası zamanla oring tamir takımlarının aşınması ile cevresinden mazot kaçırır.
    Bazı araçlar delphi marka yakıt sistemini tercih ederler,RENAULT,FORD,NISSAN,SANGYONG,gibi bu araclarda enjektörler bozuldugunda mutlaka yakıt pompası ve deposunuda kontrol ediniz.Pompalarda oluşan çapak nedeni ile bütün yakıt sisteminde çapak bulaşır ve servisler genelde komple siistei degiştirirler, daha düşük maliyet ile yapmak için depo temizlenir,pompa ve enjektörler tamir takımı degiştirilir mazot filtresi yenilenir ve araç tekrar normal hale döner,aksi taktirde aynı gün içerisinde veya sonrasında tekrardan sistemi bozabilir.
    Araç kullanıcısnın dizel yakıt sistemine kullanımda arıza verme gibi bir durumu olamaz,yalnız araca chıp tunıng diger adı ile yazılım yükledigi takdirde bu sisteme arıza vermesine sebep olabilir.

    Genel olarak dizel pompa enjektör üretici bir kaç firma bulunmaktadır,bunların en bilineni BOSCH ,DELPHİ,DENSO,SİEMENS VDO,CONTINENTAL pompa enjektör üretimi yaparak araç üreticilerine satmaktadırlar.

    Bu markalar arasında en saglamı ilk piezzo enjektör geliştirerek siemens başarılı olması ile lakin yedek parça sıkıntısı yaşanmaktadır.
    delphı,bosch gibi markalar genellikle orjinal yedek parça üreterek tamir edilebilir ürün sunmaktadır.

    Kısaca commonrail sistemi biraz tanıyalım.

    Common rail dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir.
    Eski dizel araclarda direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farklı olarak Common-Rail’de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır.

    Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha başarılı bir sistemdir.
    Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 150 ile 900 bar’lık bir basınç ile çalışırken,

    Common-Rail Sistemi, yakıtı 1500 ile 2500 bar’a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır.
    Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar.

    Püskürtmeyi, enjektörler üzerinde bulunan manyetik supaplar sağlamaktadır.
    Bu da püskürtmenin şekillendirilmesi, püskürtme miktarının ölçülmesi ve yakıt püskürtmesi bakımından yeni imkânlar sağlamaktadır.

    Ayrıca yine bu imkânlar sayesinde yeni sistemin mükemmel bir avantajı olan ön Püskürtme ortaya çıkmaktadır.
    Ön püskürtme, esas ana püskürtmeden önce oluşarak yakıtın yanmasına ilişkin çıkış oranlarını yüksek derecede iyileştirmektedir.

    Ön veya çoklu püskürtme, süratli manyetik supaplarına çok kere kumanda edilmesi ile oluşturulur.
    Böylece hem zararlı eksoz gazları gürültü emisyonu hem de dizel motorlarının yakıt sarfiyat değerleri daha da azaltılmaktadır.

    Common-Rail sistemi, motorda önemli değişiklikler yapılmadan, motor üzerine monte edilebilir.
    Pompanın oluşturdugu basınçı ve püskürtmenin ayrılmasına ilişkin tek şart, bir dağıtıcı boru (rail) ve enjektörlere giden borulardan oluşan, Yüksek Basınç hattındaki raildir.

    Sistemin çekirdek parçası, manyetik supap kumandalı enjektördür. Püskürtme olayı, motor kumanda ünitesinden manyetik supaba giden bir sinyal ile başlatılır.
    Bu arada püskürtülen miktar, hem manyetik supabın açılma süresine hem de hattaki basıncına bağlıdır.

    Sistem basıncını, yüksek basınçlı, pistonlu yakıt pompası oluşturmaktadır.
    Yakıt pompası, düşük tahrik dönme momentleri ile çalışır, bu da pompa tahrikinin yükünü azaltmış olur.

    Basınç oluşumu için, binek otomobillerde distribütör tipi pompalar; ticari araçlarda ise sıra tipi pompalar öngörülmüştür.
    Common-Rail sistemlerinde, beyin, sensörler ve çoğu sistem fonksiyonları,

    Common-Rail tekniği ile varılan gelişmeler bilgisayarlı test cihazları ile araç üzerinde ölçülebilmektedir.
    Ön püskürtme sayesinde ön yanma odalı motorun düşük gürültü seviyesi ile çalışırken
    aynı zamanda en katı egzoz gazı kurallarına da uymaktadır.

    Alacagınız en kaliteli yakıt sizi en az masrafa sokacak yakıt olacaktır







  • Merhaba Adem bey benim aracım crysler300 c bir haftadır bir problemle uğraşıyorum bi türlü bi sonuç alamadım sorun şu aracım geç. Çalışıyor 3 bin deviri geçince kırmızı bir Yıldırım ikazi ve sarı renkli motor ikizi yanıyor ve bazende seyir hakında aracım istop ediyor servislerde dpf filteri tıkalı olduğun için dediler dpf filtresini söktüm aynı problem devam etti tekrar gittiğimde aracın beyninden tamamen silmesi lazım dediler onu da yaptım ama hala aynı problemler devam ediyor ayrıca aşırı bi siyah duman atıyor teste koyduğumda 3 enjektör gitti dediler alip taktım siyah duman kesildi ama aracım tekrar aynı problemleri yapmaya başladı ve bugün tekrar siyah duman çıkıp araba seyir halinde istop ediyor sizden rica ediyorum acil bi yardim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.