Şimdi Ara

DİZEL MOTORU UZUN SÜRE KULLANMA YOLLARI (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
402
Cevap
8
Favori
132.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1. Aracınızı sıfır aldıysanız rodaj zamanına dikkat edeceksiniz.
    2. Aracınıza aldığınız yakıt kaliteli olmalı ve münkünse hep aynı yerden alınmalı.
    3. Motoru çalıştırdıktan sonra ve stop etmeden önce en az 20-30 saniye hava soğuksa biraz daha fazla rolantide bekletmelisiniz.
    4. Aracınızın max. tork ve bg devrini bileceksiniz; buna göre aracınızı uygun devirde kullanacaksınız ve mecbur kalmadıkça yüksek devirde kullanmayacaksınız.
    5. Aracın bakımları zamanında yapılmalı.
    6. Dizel motorun ömrü kullanıma göre değişir; kimi 50-60 bin kmde motoru bitirir, kimide 500-600 bin kmye kadar sorunsuz gelir.
  • Merhaba.

    Fiat Palio aracım multijet 1.3 mk2. Aracı ilk çalıştırma sırasında ısıtmasını beklerken bir elektrik motoru sesi geliyor acaba o tam olarak hangi parçanın sesidir? Şundan dolayı soruyorum geçenlerde motoru çalıştıramadım marş motoru devreye girdi ancak motor çevrimi tamamlayamadı. Kontağı kapatıp bir daha denedim yine almadı. Pek alışık olduğum bir durum değil 200.000km de araç hiç yapmazdı böyle şeyler. Neyse 2dk bekleyip tekrar denedim motor çalıştı. Çalışmadığı zaman tek dikkatimi çeken şey o ısıtma sırasında çalışması gereken parçadan ses gelmediğiydi.

    Bu arada multijet motorlarda enjeksiyon temizliğini kaç km de bir yapılması sizce daha sağlıklı olur? Tavsiyeniz?
  • quote:

    eğer bu araca yüklenmek ise otobanda gaz pedalı dipte istanbul-ankara 1 defa gittim


    Turbo diesel aracı olan bunu yapmasın mümkünse. Sürekli aşırı yüksek hız yüksek devir anlamına gelir. Bu da turbo kanatçıklarının sıcaktan zarar görüp balansın bozulmasına ve turbonun olağandan farklı ses yapmasına sebep olur. Bu sadece bir yolculukta da başınıza gelebilir.
  • Yıllardır benzinli-lpg li araçlarımdan sonra şimdi dizel bir araç aldım. Sizlere danışmak istediğim konu şehir içi kullanım yaparken vitesi 3 e atıp deviri 1500 ile 2000 arasında sakin sakin seyir yapıyorum. Hızlanmak istediğimde de gaza yavaş yavaş basarak deviri 2500 e getiriyorum ardından vitesi 4 lüyorum ve 2000 devirde 4 vitesde seyir ediyorum bu kullanma tarzım dizel için doğru mu yanlışmı acaba. hızlanmalarda kesinlikle sert bir şekilde gaza yüklenme olayım yoktur. Ayrıca şehir içi bu sakin kullanımlarından önce ve sonrada 15*20 saniye araçı boşta rolantide çalıştırıp sonra hareket ediyorum yada stop ediyorum.
    araçım: 2007 megane2 63000 km de expression 60000 km bakımları yapılmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serci2001 -- 7 Temmuz 2011; 22:40:34 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serci2001

    Yıllardır benzinli-lpg li araçlarımdan sonra şimdi dizel bir araç aldım. Sizlere danışmak istediğim konu şehir içi kullanım yaparken vitesi 3 e atıp deviri 1500 ile 2000 arasında sakin sakin seyir yapıyorum. Hızlanmak istediğimde de gaza yavaş yavaş basarak deviri 2500 e getiriyorum ardından vitesi 4 lüyorum ve 2000 devirde 4 vitesde seyir ediyorum bu kullanma tarzım dizel için doğru mu yanlışmı acaba. hızlanmalarda kesinlikle sert bir şekilde gaza yüklenme olayım yoktur. Ayrıca şehir içi bu sakin kullanımlarından önce ve sonrada 15*20 saniye araçı boşta rolantide çalıştırıp sonra hareket ediyorum yada stop ediyorum.
    araçım: 2007 megane2 63000 km de expression 60000 km bakımları yapılmış


    aracınız hayırlı olsun,doğru bir kullanımınız var,ş.içi sakin kullanımda bu tarzınız hiç bir sıkıntı çıkarmayacaktır..




  • Merhaba;
    LPG li, benzinli ve dizel araç kullandım ve son 2 aracım dizel..

    hangi araç ekonomiktir, hangisi çok yakar, hangisi avantajlıdır? benim fikirlerim şöyle;

    2003 senesinde bir pejo 106 almaya niyet ettim ve aldım benzinli tabi; serviste ustaya sordum bunlar çok yakar mı? ustanın cevabı halen kulaklarımdadır: arabaya binersen çok yakar :)

    lpg li hondam vardı az yakıyor çok kaçıyodu :) ben de çok biniyor ve çok geziyordum ve aylık 250 tl civarı yakıt tüketimi, benzinli tipom vardı çok yakıyor az kaçıyordu, az biniyordum az yakıyordu:) dizel focusum vardı; az yakıyor çok kaçıyordu; çok biniyor 350 tl mazot parası veriyordum :) şimdi dizel 307 im var ve yine aylık 300 tl civarı tüketimim var..

    bence insanın keyfi ve gereksiz araç binmeye engel olması gerekiyor. yoksa az yakan araçlarla da zaten çok fazla tüketim oluyor.

    bakımlı dizel araçlar elbette ekonomik ama az kullanımda.. bakımlı dizel 1.6 motoru hiç birşeye değişmem.




  • Tek Cevap Çalıştırdıktan Sonra 7 Dk Isnmasını Beklemek Arabyı Park etmeden Önce 5 dk Bekleyip Stop Edersen O Arabaya Hiç Bişy olmazz
  • 2009 120bg ford transit kamyonet kullanıyorum. aracı düşük devir ile yüksek viteste kullanmamın zararı olurmu ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sol_ak

    2009 120bg ford transit kamyonet kullanıyorum. aracı düşük devir ile yüksek viteste kullanmamın zararı olurmu ?



    aracınızda aşırı kurumlanmaya bağlı sorunlar ilen boğuşursunuz,ayrıca yüksek basınç pompanızıda büyük riske atıyorsun.
  • yukarılarda bir yerde aracı boşa atmayın zaten viteste de gaza basmassanız yakıt kesiyor, yakmıyor lafını gorünce, geçen ay bir oto dergisindeki aracın tekinin tasarruf özelliği geldi aklıma, şöyle ki; adamlar bunu özellik olarak yazmışlar. araç otomatik vites bir araç özellik de şu; "gazdan ayağınızı çektiğiniz anda vitesi boşa atarak tasarruf sağlar" diyor. ilk başta şaka gibi geldi. sonra altındaki açıklamayı okuyunca şaşırdım. yokuş aşağı giderken boşa attığında herhalde hızlanmaması için de bir fren mekanıizması yapmışlardır diye düşündüm.

    enteresan değil mi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SERKISOF

    yukarılarda bir yerde aracı boşa atmayın zaten viteste de gaza basmassanız yakıt kesiyor, yakmıyor lafını gorünce, geçen ay bir oto dergisindeki aracın tekinin tasarruf özelliği geldi aklıma, şöyle ki; adamlar bunu özellik olarak yazmışlar. araç otomatik vites bir araç özellik de şu; "gazdan ayağınızı çektiğiniz anda vitesi boşa atarak tasarruf sağlar" diyor. ilk başta şaka gibi geldi. sonra altındaki açıklamayı okuyunca şaşırdım. yokuş aşağı giderken boşa attığında herhalde hızlanmaması için de bir fren mekanıizması yapmışlardır diye düşündüm.

    enteresan değil mi

    bugüne kadar ki mevcut bilgileri ,akılları karıştıracak bir açıklama yapmışlar,araç hangi firmanınmış acaba?
  • walla dün arkadaşimdaki 3 dergiye şöyle bir göz attım. ama haberi bulamadım. detaylı da bakmadım aslında, sonuçta manşete çıkmış bir yazı değildi. bir de aklımda kalan araba sanırsam lüx segmente daha yakındı. bir de arkadaşta çok fazla oto dergisi var. üşendim açıkçası. modeli görürsem tekrar yazarım.
  • Dizelin yüksek torku sayesinde yaşattığı sürüş keyfini ve konforu hiçbir şeye değişmem. Benim için araba dediğin gaza bastığında tepki vermeli. Uzun yolda, sollamalarda, ara hızlanmalarda büyük keyif.

    Çok yol yapan birisiyim denilebilir, benzin fiyatlarının da etkisi ile 2006'da dizel araca geçtim. O günden beridir de iyi ki geçmişim diyorum. 0km 110HP premium donanımlı 307 almıştım, hala da biniyorum, 180.000km oldu hala da değiştirmeyi pek düşünmüyorum. Çevremdeki kullandığım diğer araçlarla karşılaştırdığımda performansı hala çok tatminkar, bu nedenle değiştirmek için de bir sebep bulamıyorum. Şu ana kadar 1 kere ağır bakıma girdi, 120.000de, ikinci ağır bakım 240.000de olacak. Aracı yeri geldi çok performanslı kullandım, yeri geldi çok sakin kullandım, ilk ağır bakım sonrasında servisin hatasından kaynaklanan ufak bir enjektör probleminden başka şimdiye kadar motorla ilgili en ufak bir sorunum, yolda kalma, tekleme durumum olmadı. Yalnız yakında sanırım turboya el atma zamanı geliyor, çünkü biraz ıslık çalmaya başladı gibi. Bunun da 180.000km yapmış bir motor için çok da garipsenecek bir durum olduğunu sanmıyorum.

    Çalıştığım şirket dolayısı ile envai çeşit marka/model benzinli/dizel araç kullandım, kullanıyorum. Turbodizele geçtiğim günden beri de kullandığım hiç bir atmosferik emişli benzinli araçta o sürüş keyfini almıyorum. Kağıt üzerinde güya araçlardaki motorlar da 100-110HP ama düşük tork nedeni ile bana çok ruhsuz geliyor. Hele ki araba bir de doluysa, hele hele üzerine bir de klima açıksa yokuş falan çıkarken kendimi kamyon kullanıyor gibi hissediyorum. Hızlanma yok, tepki yok, üzerine yaktığı bir ton benzin de cabası. İlla ki vitesi alabildiğine düşürüp 4000-5000 rpm çevireceksiniz, bağırtacaksınız ancak o zaman kımıldamaya başlıyor araç. Ben aynı ivmelemeyi dizel aracımda motorum henüz mırıldanıryorken yakalıyorum. Aynı şekilde bu uzun yolda da konforu etkiliyor, tabi benim görüşümdür, katılan olur, katılmayan olur. Ya da artık dizele çok alıştığım için midir bilmiyorum, kendi arabamda otobanda 120-130 giderken 2000-2500rpm civarında motor sesini dinlediğimde sakin, güzel bir mırıltı duyuyorken aynı hızları benzinli bir aracta yaptığımda motor sesine konsantre olduğumda (arabaya göre değişiyor tabi ama genelde ~4000rpm civarı oluyor), rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaa motor sanki yırtınıyormuş gibi hissettiriyor bana :) Bir garibime gidiyor, kendi aracımda 150 ile giderken bile (~3000rpm civarı) motordan bu kadar zorlanıyormuş gibi ses duymuyorum, o potansiyeli hissettiriyor olması bile güzel geliyor bana.

    Kısacası bir kere turbodizelin tadını alan insan bir daha dönüp de kolay kolay +-100 HP civarındaki 1,6 1,4 vs. benzinli araçların yüzüne bakmaz, en azından kendi adıma bu böyle. Hayatında yeni nesil dizel kullanmamış insanlar bilip bilmeden atıp tutuyor, benim çevremde de mevcut bu tür insanlar, itibar etmeyiniz.

    Varsın parçası pahalı olsun, benim için sürüş keyfi önce gelir. Farklı insanların farklı beklentileri var otomobillerden, ama benim önceliğim budur.

    Zaten artık benzinli araçlarda da turbo motorlar yaygınlaşmaya başlıyor, THP, TSI, tork değerleri dizelleri yakalamış durumda (THP 156HP araçlarda 240nm), o eski ruhsuz benzinlilerden kurtuluyoruz. Henüz bu motorları kullanmadım ama çok daha iyi sürüş keyfi yaşatacakları muhakkak.

    Neyse biraz fazla uzattım, belki biraz konudan da uzaklaştım ama dayanamadım, bir turbodizel sever olarak tecrübelerimi paylaşayım dedim.

    180.000km'dir sorun yaşamadan HDI kullanan birisi olarak o 40.000de, 100.000de motor bitirenlerin önce şoförlüklerini bir sorgulamaları gerektiği kanaatindeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 7 Aralık 2011; 12:08:18 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: rstknksl

    Dizelin yüksek torku sayesinde yaşattığı sürüş keyfini ve konforu hiçbir şeye değişmem. Benim için araba dediğin gaza bastığında tepki vermeli. Uzun yolda, sollamalarda, ara hızlanmalarda büyük keyif.

    Çok yol yapan birisiyim denilebilir, benzin fiyatlarının da etkisi ile 2006'da dizel araca geçtim. O günden beridir de iyi ki geçmişim diyorum. 0km 110HP premium donanımlı 307 almıştım, hala da biniyorum, 180.000km oldu hala da değiştirmeyi pek düşünmüyorum. Çevremdeki kullandığım diğer araçlarla karşılaştırdığımda performansı hala çok tatminkar, bu nedenle değiştirmek için de bir sebep bulamıyorum. Şu ana kadar 1 kere ağır bakıma girdi, 120.000de, ikinci ağır bakım 240.000de olacak. Aracı yeri geldi çok performanslı kullandım, yeri geldi çok sakin kullandım, ilk ağır bakım sonrasında servisin hatasından kaynaklanan ufak bir enjektör probleminden başka şimdiye kadar motorla ilgili en ufak bir sorunum, yolda kalma, tekleme durumum olmadı. Yalnız yakında sanırım turboya el atma zamanı geliyor, çünkü biraz ıslık çalmaya başladı gibi. Bunun da 180.000km yapmış bir motor için çok da garipsenecek bir durum olduğunu sanmıyorum.

    Çalıştığım şirket dolayısı ile envai çeşit marka/model benzinli/dizel araç kullandım, kullanıyorum. Turbodizele geçtiğim günden beri de kullandığım hiç bir atmosferik emişli benzinli araçta o sürüş keyfini almıyorum. Kağıt üzerinde güya araçlardaki motorlar da 100-110HP ama düşük tork nedeni ile bana çok ruhsuz geliyor. Hele ki araba bir de doluysa, hele hele üzerine bir de klima açıksa yokuş falan çıkarken kendimi kamyon kullanıyor gibi hissediyorum. Hızlanma yok, tepki yok, üzerine yaktığı bir ton benzin de cabası. İlla ki vitesi alabildiğine düşürüp 4000-5000 rpm çevireceksiniz, bağırtacaksınız ancak o zaman kımıldamaya başlıyor araç. Ben aynı ivmelemeyi dizel aracımda motorum henüz mırıldanıryorken yakalıyorum. Aynı şekilde bu uzun yolda da konforu etkiliyor, tabi benim görüşümdür, katılan olur, katılmayan olur. Ya da artık dizele çok alıştığım için midir bilmiyorum, kendi arabamda otobanda 120-130 giderken 2000-2500rpm civarında motor sesini dinlediğimde sakin, güzel bir mırıltı duyuyorken aynı hızları benzinli bir aracta yaptığımda motor sesine konsantre olduğumda (arabaya göre değişiyor tabi ama genelde ~4000rpm civarı oluyor), rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaa motor sanki yırtınıyormuş gibi hissettiriyor bana :) Bir garibime gidiyor, kendi aracımda 150 ile giderken bile (~3000rpm civarı) motordan bu kadar zorlanıyormuş gibi ses duymuyorum, o potansiyeli hissettiriyor olması bile güzel geliyor bana.

    Kısacası bir kere turbodizelin tadını alan insan bir daha dönüp de kolay kolay +-100 HP civarındaki 1,6 1,4 vs. benzinli araçların yüzüne bakmaz, en azından kendi adıma bu böyle. Hayatında yeni nesil dizel kullanmamış insanlar bilip bilmeden atıp tutuyor, benim çevremde de mevcut bu tür insanlar, itibar etmeyiniz.

    Varsın parçası pahalı olsun, benim için sürüş keyfi önce gelir. Farklı insanların farklı beklentileri var otomobillerden, ama benim önceliğim budur.

    Zaten artık benzinli araçlarda da turbo motorlar yaygınlaşmaya başlıyor, THP, TSI, tork değerleri dizelleri yakalamış durumda (THP 156HP araçlarda 240nm), o eski ruhsuz benzinlilerden kurtuluyoruz. Henüz bu motorları kullanmadım ama çok daha iyi sürüş keyfi yaşatacakları muhakkak.

    Neyse biraz fazla uzattım, belki biraz konudan da uzaklaştım ama dayanamadım, bir turbodizel sever olarak tecrübelerimi paylaşayım dedim.

    180.000km'dir sorun yaşamadan HDI kullanan birisi olarak o 40.000de, 100.000de motor bitirenlerin önce şoförlüklerini bir sorgulamaları gerektiği kanaatindeyim.





  • Arkadaş benim merak ettiğim birşey var : İçten yanmalı bir motorda , dizel olsun , benzinli olsun , lpg olsun yokuş aşağı inerken gaza basılmadığı halde bu motor depodan yakıt çekmiyor mu ?

    Abimin fluencinde gaza basmadığında araça vitesteğken anlık yakıt göstergesi sürekli 0 da . Ama boşa aldğında gaza basmasan bile yakıt değeri artıyor 1lt mi ne öyle bişey . Bunun nedeni nedir ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: by_xray

    Arkadaş benim merak ettiğim birşey var : İçten yanmalı bir motorda , dizel olsun , benzinli olsun , lpg olsun yokuş aşağı inerken gaza basılmadığı halde bu motor depodan yakıt çekmiyor mu ?

    Abimin fluencinde gaza basmadığında araça vitesteğken anlık yakıt göstergesi sürekli 0 da . Ama boşa aldğında gaza basmasan bile yakıt değeri artıyor 1lt mi ne öyle bişey . Bunun nedeni nedir ?

    araba 1.700 devir civarından sonra cut-offa girer. Motor zaten döndüğü için sende gaz vermeyip yavaşlamasını istediğin için motor 1750 civarına kadar yakıt göndermez. gaz pedalına dokunduğunda anlık tüketim yükselir . Buna ek olarak 4.000 3.000 2.000 1.000 devire düşecek şekilde yavaşladığını farz edersek 1.750 civarından itibaren yakıt göndermeye başlayıp aracın rölanti devrinde sabit kalmasını sağlar.




  • Arkadaşımda 204.000 de pejo 307 1.4 hdi var . Genelde şehir içinde kullanıldı 2004 model .Arkadaşımda hor kullanır genelde ama bakımlarını bazen 7.000 de bir yapar parçalarını yan sanayi orijinal kafasına göre alır. 10.000 km de bir elime geçer araba.Bakımlarını bazen ben yaparım . şu anki durumu 2.200 devirde turbo anca basıyor bastımıda gidiyor eskiden 1.750 devirde basardı. Ayrıca 4.000 civarı duman atıyor. Motora anahtar değmedi sadece bi ara blow off takıldı :) Turbosu değişse aracın motoru yeniden 0 gibi olacak eminim.

    Nasıl bu kadar gitti dedğimidede çalıştırdıktan sonra en az 30 40 saniye bekilyor . Kapatmadan öncede 10 saniye bekliyor.
  • dizel motorlar benzinli motorlardan daha uzun ömürlüdür. adamn gibi kullanılırsa en beğenbmediğiniz dizel motor bile rahatlıkla 300 bin km yi devirir. Multijet motorlar taksicilerin o berbat kullanışına rağmen 500 bin km yi sorunsuzca deviriyor. fakat özellikle fiatlarda turbo çok kısa sürede iflas ediyor.
  • Cut Off basitçe aracın kendi atalet momentiyle yol aldığı sürece ve belirlenen devire gelinene kadar (genelde 1500 - 1800 devir) enjektörlerin kapatılarak yakıt tüketilmemesi olayıdır. Motor halen çalıştığı için ona bağlı tüm mekanik parçalar (yağ pompası, su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, servo sistem) çalışır. Çalışmayan tek şey ECU tarafından kapatılan enjektörlerdir. Belirlenen devire gelindiğinde aracın stop etmemesi için ECU enjektörleri çalıştırır ve çevrime yakıt gönderilir. Enjektörler kapalıyken dahi silindirlerde sadece hava sıkıştırılır ve egzosdan atılır. Sadece yanma gerçekleşmez.

    Şu çevrimi hatırlayın.
    Motor - volan - şanzuman - diferansiyel - aks - tahrik tekerleri.
    Siz gaza basmadığınızda bu çevrim tersine döner ve bu sefer hareketli olan tekerler vasıtasıyla motor döndürülmeye devam eder.
  • arkadaşlar neredeyse tüm yazılanları okudum. aklıma takılan bir şey var, teknik bilgisi olan varsa paylaşalım isterim: son dönemde satın alma amaçlı yeni araç araştırıyorum ve şu anda kullandığım dizel (110bg HDI) araçtan memnun olduğum için tercihimi yine dizel yapacağım. baktığım araçların tamamında start-stop sistemi var. eğer dizel motorlarda ilk çalıştırmada yada stop etmeden önce beklememiz gerekiyorsa bu araçlara neden otomatik start-stop koyuyorlar?
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.