Şimdi Ara

dizelin kış kulanımı hakkında bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar kış mevsiminde olduğumuz bugünlerde aklıma takılan bir soru var. yıllar önce arabadan çok iyi anlayan yada benim öyle sandığım akrabam "motor soğukken 2. vitesten yukarı çıkılmaz" demişti. o laftan 15 sene sonra yeni aracımı aldığımda bu laf hep aklıma geliyor. özellikle kış ayında sabah aracı çalıştırdıktan sonra hararet göstergesinde hareketlenme görene kadar 2. vitesle ve 2500 rpm i geçmemeye çalışıyorum. şimdi devir olarak 2500 rpm in motor ısınana kadar geçilmemesi gerektiğinde sanırım herkes hemfikir ancak vites olayının doğruluğu var mıdır.



  • takipteyim bende merak ediyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erdemego

    arkadaşlar kış mevsiminde olduğumuz bugünlerde aklıma takılan bir soru var. yıllar önce arabadan çok iyi anlayan yada benim öyle sandığım akrabam "motor soğukken 2. vitesten yukarı çıkılmaz" demişti. o laftan 15 sene sonra yeni aracımı aldığımda bu laf hep aklıma geliyor. özellikle kış ayında sabah aracı çalıştırdıktan sonra hararet göstergesinde hareketlenme görene kadar 2. vitesle ve 2500 rpm i geçmemeye çalışıyorum. şimdi devir olarak 2500 rpm in motor ısınana kadar geçilmemesi gerektiğinde sanırım herkes hemfikir ancak vites olayının doğruluğu var mıdır.

    Motor soğukken yüksek devir çevirmek iyi değildir, nedeni soğuk motorda aşınma daha fazladır ve ne kadar yüksek devir çevirirseniz aşınma o kadar fazla olur, ama ikinci vitesi geçmemek saçma olmuş, yok öyle bir şey. Otoyola çıktınız diyelim, ne yapacaksınız sağdan sağdan ikinci vitesle tintin mi gideceksiniz, fayda sağlamasından çok araca daha çok zarar verir. Motor ısınana kadar aracı fazla zorlamamaya dikkat edin, yeterli olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ARroWCoLT -- 6 Ocak 2014; 13:22:59 >




  • Şehir efsanelerinden bir başkası daha
  • yani kışın motor soğukken istenilen vitese çıkılabilir. deviri düşük tutmak yeterli öyle mi.
    ve evet ne yazık ki 2. viteste yolun sağından bi 10 dakika kadar tin tin gidiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erdemego

    yani kışın motor soğukken istenilen vitese çıkılabilir. deviri düşük tutmak yeterli öyle mi.
    ve evet ne yazık ki 2. viteste yolun sağından bi 10 dakika kadar tin tin gidiyorum.

    Motor ısınana kadar 1500 1800 devir iyidir.
  • bu çok iyi oldu. 2. viteste takılı kalmamak demektir bu. 2. viteste 1800rpm yapacağıma 5. viteste 1800rpm yaparım sıkıntıdan patlamam. teşekkür ederim arkadaşlar
  • Saçma sapan konuşmuş...
  • Okumadım.

    Lakın kısa ve net,kış ayların da dızel araclar yol'a gıtmeden 15dk once calıstırılmalı veya calısır hal de olmalı,o sureye kadar fön çek,kahve ıc cay ıc,ayakkabılarını temızle parlat vs vs nasıl degerlendırmek ıstıyorsan ve dızel arac devırlı kullandıkca ıyıdır,uzun omurludur,kısa devırler dızel arac omru ıcın sıkıntı ve randuman vermez,bu da dızel aracların kadrajların da redlıne gorme durumu degıl tabı..Gereklı numaralı ve kalıtelı motor yag'larını da perıyodık bır sekıl de kullanırsanız sorun yoktur..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arabanın kitapçığını okuyup kullanırsanız bu sorunlarla uğraşmazsınız zaten. Çoğu kitapçıkta çalıştırınca rölantide beklemenin gereksiz olduğu yazar. Önemli olan kısa süre turbo ve belirli aksamların yağlanması için devri yükseltmemek. Dakikalarca rölantide bekletmek yada tedirgin tedirgin 2000 rpm ile sürmek mantıksız bana kalırsa.
  • Dizel aracım 7 yaşında ve 100 bin olmak üzere.
    7 senedir çalıştırdığım gibi yola çıkarım, bir sıkıntı yaratmadı.
    Sadece genelde motor soğuk ışığı sönene kadar zorlamam ve max 2500 devir gibi vites değiştiririm.
    Zorladığım da olmuyor değil bu arada
  • manueli aldığım ilk gün okumuştum. orada 2 dakikadan fazla rölantide çalıştırmayın arabayı yolda düşük devirde ısıtın yazıyordu. devir konusunda sıkıntı yok ama aklıma takılan vites konusuydu onun da doğru olmadığını öğrenmiş oldum.
  • Genel bir motor prensibidir bu..

    İdeal çalışma ısısına gelene kadar motoru zorlamamak, sıkıştırmamak gerekir, olayımız bundan ibaret..

    Yazın dışarı sıcak olduğu için hem ilk çalıştığında ısı çok düşük olmuyor, hemde ısınması çok daha kolay oluyor saniyeler alıyor diyebiliriz..

    Kışın ise ilk çalışma ısısı -10/-20 gibi çok düşük rakamlar olabiliyor ve haliyle ısınmasıda zaman alıyor.. Bu sebeple motor ısınana kadar devir çevirmemek yani yük bindirmemek gerekiyor..

    Vitesle alakası olan bir durum değil, motora binen yük başlıca devir sayısıyla alakalı.. Şanzuman işin aktarma kısmında devreye giriyor..

    Düşük devirde gitmeniz gerekir sadece tabi motoru çok düşük çevirde ayakta tutmaya zorlamamalısınız bu seferde başka sıkıntılar çıkabilir..

    Dizeller için ideal devir Turbo'nun (hissedilir derecede) basmaya başladığı devirdir.. 1750-2000dd arası değişir motorunuza göre.. Bu devirlerden sonra 2500dd'ya kadar aracın toplamasına izin vererek vites yükseltebilirsiniz..

    Soğukken 3000dd'yı geçerseniz zaten can sıkıcı sesler duyarsınız.. Genel olarak kimse zaten bu sesleri duya duya (el arabası değil ise hor kullanmıyorsa) basmaz içgüdüsel olarak..




  • Kışın soğuk havalarda motor ısınmadan 2500 devri geçmemek doğru bir şey çünkü motor soğukken yağlaması çok iyi olmaz ve yağlama çok iyi olmadan yüksek devirlere çıkmak iyi bir şey değildir.

    Ama 2. vitesin üstüne çıkılmaması gerekir muhabbeti tam bir şehir efsanesi.

    Mesela adamın evi TEM'in dibinde, TEM'e çıkacak ama motor ısınana kadar (kışın 5-6 km'den önce de ısınmaz) 2. vitesi geçmeyecek .
  • Ben 2000 deviri geçmemeye çalışıyorum, motor ısınana kadar. Zaten 2000 in üzerine çıkınca sabah soguğunda araba çok ses yapmaya başlıyor.

    Benim merak ettiğim klimayı ne zaman devreye sokmak gerekir ? İyice araç ısındıktan sonra mı ? Yoksa direk açsak problem olur mu ?

    Gerçi direk açınca soğuk üflüyor biraz ama.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pink Floyd

    Ben 2000 deviri geçmemeye çalışıyorum, motor ısınana kadar. Zaten 2000 in üzerine çıkınca sabah soguğunda araba çok ses yapmaya başlıyor.

    Benim merak ettiğim klimayı ne zaman devreye sokmak gerekir ? İyice araç ısındıktan sonra mı ? Yoksa direk açsak problem olur mu ?

    Gerçi direk açınca soğuk üflüyor biraz ama.

    Ben motor ısınınca açıyorum, en azından ekstra soğuk hava gelmiyo kanallardan o daha çok üşütüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pink Floyd

    Ben 2000 deviri geçmemeye çalışıyorum, motor ısınana kadar. Zaten 2000 in üzerine çıkınca sabah soguğunda araba çok ses yapmaya başlıyor.

    Benim merak ettiğim klimayı ne zaman devreye sokmak gerekir ? İyice araç ısındıktan sonra mı ? Yoksa direk açsak problem olur mu ?

    Gerçi direk açınca soğuk üflüyor biraz ama.

    Motor isindiktan sonra acmak daha mantıklı. Havalandirmayi acarsaniz motor daha gec ısınır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • motor ısınana kadar 2000 2500 deviri geçmemek iyidir , ama vitesin alakası yok . 2000 devirde 5 le de gidebilirsiniz eğim ve trafik müsaitse.
  • DSG ile soguk havada start verdiğimde yol bilgisayarı saat başı yakıt tüketimini 1.2/h olarak gösteriyor. Ta ki 0.7 litreye düşene kadar rölantide gaz vermeden ısıtıyorum. Hem motor parçalarının hem de turbo sağlığı için gerekli görüyorum. Ayrıca yakıt tasarrufu sağlıyor. Soğukken ilk hareketler özellikle 1. ve 2. viteste mazotu tam yakmıyor.
  • Isınanana kadar düşük devirde kullanmak yeterli...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.