Şimdi Ara

Doğru Lastik Tamiri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
5
Favori
19.490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese iyi günler ve keyifli sürüşler,

    Öncelikle yakın zamanda kafama takılıp forumda arama yaptığımda lastik tamiri ile ilgili kapsamlı bir başlık olmadığını fark ettim (yanılıyorsam kusuruma bakmayın, lütfen belirtin). Hâlihazırda olanların çoğu çeşitli alt başlıklarda tartışılan şeyler, lastiklerle ilgili genel bilgiler ve çoğu lastik sektöründe olan insanların açtığı bilgilendirme (ve reklam) başlıkları. Ayrıca pek çok üyemize rastgele usüllerle lastik tamiri yapıldığını da okudum, bu nedenle yeni bir başlık açmak istedim. Hepimiz hayata lastiklerimizle bağlandığımız için doğru lastik tamiri biz ve sevdiklerimiz için çok önemli.

    Kaynaklar:
    http://www.rma.org/tire_safety/tire_maintenance_and_safety/tire_repair/
    (Rubber Manufacturers Association – Amerikan Lastik Üreticileri Birliği; olağanüstü detaylı ve güvenilir bir kaynak, incelemenizi öneririm)
    http://www.akinlastik.com/lastiktamiri.html
    http://www.lastikbayi.com/lastik-tamiri--bs

    Bir not: Makine mühendisi ve amatör otomobil ve araç dinamikleri tutkunuyum. Herhangi bir lastik üreticisi ya da satıcısı ile hiçbir bağım yoktur.

    Doğru ve yanlış bildiklerimiz:

    Yanlış: Lastik janttan sökülmeden tamir edilebilir.

    Doğrusu: Her lastik, giren madde ne kadar küçük olursa olsun mutlaka janttan dikkatle sökülerek iç hasarlara, delaminasyona ya da kauçuktaki deformasyon, renk farklılığı, stres izleri gibi unsurlara karşı incelenmelidir. Lastiğin içi bolca ışıklı bir ortamda (RMA 300 kandela/fit kare aydınlatma önermektedir, bunun ne kadar önemli olduğunu bir düşünün) uzman biri tarafından incelenmeli ve onarımı mahzurlu görünüyorsa onarılmamalıdır. Zamanınız canınızdan değerli değildir, lütfen lastik tamirini ciddiye alın, aceleye getirmeyin. Çok acil bir durumunuz varsa en kısa sürede tam bir tamirat yaptırın.


    Yanlış: Parçalanmadığı ya da yırtılmadığı sürece her lastik tamir edilebilir.

    Doğrusu: RMA ve diğer kaynakların onarım için temel kriterleri şunlardır:

    - Delik/yırtığın çapı 6mm’den büyük olmamalı, aksi takdirde lastik atılmalıdır (binek ve hafif ticari araçlarda)
    - Delik/yırtık yalnızca lastiğin desen alanında olmalı, yanaklara ve sırtlara uzanmamalıdır, yanağında hasar, balon ya da yırtık olan lastikler atılmalıdır
    - Daha önce belirtildiği gibi lastikte ısınma/deformasyon/delaminasyon vb. hasarlar olmamalıdır, lastik üzerinde uzun süre basınçsız gidilmemiş olmalıdır
    - W ve üzeri hız kodlu performans lastiklerinin tamir edilmesi önerilmez (ancak fikir birliği yoktur)
    - Yasal sınıra kadar aşınmış lastikler değiştirilmelidir
    - Aynı noktadan ikinci kez hasar almış lastik onarılmaz, değiştirilmelidir
    - Daha önce yanlış şekilde onarılmış lastik tekrar onarılmaz
    - Lastiğin kaç kere onarılabileceği üreticilerin tavsiyesine bağlıdır, bütünüyle doğru teknikle olsa bile üçten fazla yama önerilmez
    - Çoğu run-flat lastiği üreticisi onarım önermez*

    *Not: Run-flat onarımı konusunda üreticiler önceleri son derece sıkı davranmış olsalar da sonraları tüketicilerin baskısı ve yüksek fiyatlar nedeniyle run-flat’lerin onarılabileceğini kabul etmeye başlamışlardır. Genel teamül, yeni nesil rft lastiklerde belirtilen hız (genelde 80 km/s) ve mesafe (genelde 80 km) aşılmamış ve lastik yukarıdaki kriterlere de uygunsa onarım yapılabileceği yönündedir. Ekstra güvenlik için bu limitleri 50’ye çekebilirsiniz.
    Kaynak:http://www.car-tyres.org.uk/articles/run_flat_tyre_repairs.asp (Bridgestone ve Michelin)



    Yanlış: Fitille yapılan tamir yeterlidir.

    Doğrusu: RMA modern şambriyelsiz (tubeless) radyal lastikler (yani aşağı yukarı %95’imizin lastikleri için) için yalnızca iki temel tip onarım önermektedir:

    - Lastiğe giren objenin açısının normalden (dik açıdan) 25 derece veya daha az açıda olduğu, yani dike yakın olduğu durumlarda mantar yama (şapkalı fitil de dendiği olur)
    - Objenin daha yatay açılı saplandığı durumlarda ise iki parçalı mantar yama (şapka ve fitil ayrı ama ikisi de kullanılır)
    - Yalnızca fitil ya da yalnızca yamalı onarım, sıcak yama vs. gibi uygulamalar kesinlikle yetersizdir ve yapılmamalıdır


    Yanlış: Slime ya da benzeri acil durum kitleri ile yapılan onarım yeterlidir, fazlasına gerek yoktur.

    Doğrusu: Acil durum kitleri, adları üzerinde, yalnızca acil durumlarda sizi en yakın lastikçiye kadar ulaştırmak için tasarlanmışlardır ve asla doğru yapılan bir lastik tamirinin yerini tutmazlar. Çoğu lastik acil durum spreyi uygulandıktan sonra normal lastikler gibi onarılabilir (yine de üretici tavsiyesi esastır), çoğu zaman hasarlı bölge bulunup temizlenerek onarılması yeterlidir. Yine de lastik az ya da aşırı basınçtan veya başka faktörlerden dolayı hasar görmüş olabilir, dikkatle incelenmeli ve gerekirse yenilenmelidir. Türkiye’de ne yazık ki pek çok yerde düzgün lastik onarım ekipmanı bulunamadığından mümkünse yanınızda kaliteli bir mantar yama taşımanız, iş yapılırken lastik ustasının başında durmanız ve bu rehberdeki kurallara uygun tamirat yapmasını sağlamanız gerekir.


    ADIM ADIM DOĞRU LASTİK ONARIMI

    1) Dış inceleme

    Lastik janttan ayrılmadan dikkatle incelenir; solüsyon/su/sabunlu su yardımıyla hasarlı nokta belirlenir ve tebeşirle işaretlenir. Lastik uygun ekipmanla dikkatle ve fazla gerdirmeden sökülür, hiçbir aşamada lastik tersyüz edilmez, yanakları ve yan destek kordları (telleri) zorlanıp esnetilmez. Lastik çıkarılırken basınç sensörlü araçlarda sensörü zedelememeye dikkat edilir, sensör varsa genelde sibop üzerinde ya da yakınında bulunur.
    Unutmayın ki görünüşte sağlam olan lastiği hamuru, telleri, yapısı ağır hasarlara uğramış olabilir. Hiçbir şey canınızdan kıymetli değildir, şüpheli her durumda lastik değiştirilmelidir.

    2) İç inceleme

    Lastik janttan ayrıldıktan sonra kuvvetli bir ışık kaynağıyla içeriden de dikkatle incelenir, yukarıda anlatılan hasarlardan herhangi birisi varsa onarıma devam edilmez. Hasarlı nokta bulunup içeriden de işaretlenir.
    Lastiğe giren nesne pense/kerpeten ile dikkatlice sökülür. Kör ağızlı uygun kalınlıkta bir tornavida vs. deliğe sokularak deliğin açısı, derinliği, içeride parça vs. kalıp kalmadığı belirlenir. Delik 25 dereceden az açıdaysa mantar yama, fazla açıdaysa iki parçalı mantar yama önerilir.

    3) İç yüzeyin hazırlanması

    Uygun kazıyıcı bir aletle hasarlı iç yüzey çevresi nazik hareketlerle temizlenir. Bu adım zımpara vs. gibi aletlerin daha rahat çalışmasını ve yüzeyde yapışmayı azaltacak kalıp kaydırıcı vs. maddelerin temizlenmesini sağlar.

    4) Hasar yolunun hazırlanması

    Hasar bütünüyle temizlenmelidir. İçten başlayarak, en fazla 1200 devir/dak. ayarlı uygun büyüklükte uçlu bir matkapla delik iç yüzeyi düzeltilmeli ve açıkta kalan tel/madde parçaları alınmalı, sonra aynı işlem dıştan da tekrarlanmalıdır. Hasar bölgesindeki radyal katlarda atma, uç verme, tel çıkması kontrolü yapılmalıdır.

    5) Yama seçimi

    Yama üreticisinin önerdiği nitelik ve büyüklükte mantar yama kullanılmalıdır. Yamanın fitilli ucunu hasara ortaladıktan sonra 13 mm yarıçaplı bir daire çizilerek zımparalama alanı belirlenmelidir.

    6) Hasar yolunun doldurulması (iki parçalı mantar yama gereken açılı hasarlarda, tek parça yeterliyse 7’ye geçiniz)

    Tellerin pastan korunması, lastik kauçuğunun korozyona maruz kalmaması ve içteki yamaya bir yedek oluşturulması için hasar yolu uygun kauçuk tıpa, fitil ya da vulkanize edici materyal ile dikkatle doldurulmalı ve dışardan çıkan uçları fitili çekiştirmeden lastik hizasından kesilmelidir.

    7) Zımpara ve temizlik

    Düşük hızlı (maksimum 5000 d/dak.) uygun uçlu (tel başlı ya da konik taşlı) bir el zımparası ile zımparalanacak bölge eşit ve düzgünce zımparalanmalı, RMA No 1 ya da No 2 standartlarında kadifemsi bir düz yüzey elde edilmelidir. Asla telleri ya da kuşakları açığa çıkaracak kadar zımparalamayın, yoksa lastik onarılamaz ve atılması gerekir.
    Daha sonra ince bir tel fırça ve vakum kullanılarak zımparalanan bölgenin dikkatle temizlenmesi gerekir. El değdirilmez, basınçlı hava yollarında da yabancı madde ve kontaminan bulunabileceğinden ve yapıştırma yüzeyini bozabileceğinden basınçlı hava kullanılmaz.

    8) Macun (çimento) uygulanması
    Lastik iç yüzeyine onarım malzemesi üreticisinin tavsiyesine göre tutucu malzeme/macun uygulanır ve kuruması beklenir. Dışardan ısı ya da hava ile kuruma hızlandırılmaz, farklı üreticilerin malzemeleri bir arada kullanılmaz.

    9) Yama uygulanması

    Lastik serbest bir yüzeye, bükmeden ve yük uygulamamaya çalışarak konur. Mantar yamanın koruyucu bantları çıkarıldıktan sonra temas yüzeylerine dokunulmadan delik üzerine hizalanır ve pense ile dış taraftan dışarı çekilir. Tek parça mantar yamalarda yama üzerine bir şey sürülmez (kendi kimyasalı üzerindeyse), macun deliğin içine sürülür. Düzleyici bir alet ile mantarın kafası merkezden dışa iyice içinde hava kabarcığı kalmayacak şekilde düzlenir. Son olarak fitilin dıştaki ucu fitil çekilmeden lastik hizasından kesilir. Modern mantar yamaların çoğu ‘vulkanizan’ özellikte, yani araç sürüşe başlayınca eriyerek lastik ile kimyasal reaksiyon ile kaynaşacak şekilde imal edilmektedir, bu nedenle de çok güvenlidir.

    10) Son kontrol

    Lastik toplanır ve son kez gözle kontrol edilir. Jantta eğrilik kontrolü yapılır, lastiğin hava kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilir. Yalnızca fitil ya da yama ile yapılan tamirler yetersizdir, mutlaka tek ya da iki parçalı mantar yama (şapkalı fitil) kullanılmalıdır.


    Onarımınızı bu şekilde yaptırırsanız lastiğiniz performansından ve hız potansiyelinden bir şey kaybetmeyecektir, dikkatli olmak koşuluyla sıfır lastiğe yakın performansta kullanabilirsiniz. Aramızda bu detayları abartılı bulanlar olabilir, ancak otobanda 140 km/s hızla giderken ortalama 1500 kg araçlarımızın lastiklerinin saniyede 20 devir gibi büyük hızlarda döndüğünü ve çok yüksek yüklere maruz kaldığını hatırlarsak lastiklerin ne kadar önemli olduğunu anlarız.

    Not: Çeviride ve teknik terimlerde hatalar olmuş olabilir, uyarıda bulunursanız düzeltirim.

    Verilen emek karşılığında teşekkür ve yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Iratus -- 6 Nisan 2012; 15:58:48 >







  • 40 küsur kişi okumuş ama tek bir yorum, bırak yorumu bir teşekkür satırı dahi yok..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Iratus

    40 küsur kişi okumuş ama tek bir yorum, bırak yorumu bir teşekkür satırı dahi yok..
    Ayrıntılı açıklamanız için teşekkür ederim.
    Bir sorum olacak, mantar yama nedir?

    Bizim kullandıklarımız, daha doğrusu lastikçimizin kullandığı şunlardan:

     Doğru Lastik Tamiri




    Hatta Taner abinin kendi fotosundan, tam olarak marka model bu:

     Doğru Lastik Tamiri




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nrglife

    Ayrıntılı açıklamanız için teşekkür ederim.
    Bir sorum olacak, mantar yama nedir?

    Bizim kullandıklarımız, daha doğrusu lastikçimizin kullandığı şunlardan:

     Doğru Lastik Tamiri




    Hatta Taner abinin kendi fotosundan, tam olarak marka model bu:

     Doğru Lastik Tamiri


    Alıntıları Göster
    Şurada buldum galiba: http://kibaroglulastik.dodeweb.com/u/lastik-tamir-yama/mantar-yama-nasil-yapilir.aspx

    Bunu bizim Erzurum'daki ustalara(!) göstersem; "Abi ne gerek var bunlara, uçak lastiği tamir etmiyoz ki.. Hem bizimkiler orjinal Japon malı..."




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nrglife

    Şurada buldum galiba: http://kibaroglulastik.dodeweb.com/u/lastik-tamir-yama/mantar-yama-nasil-yapilir.aspx

    Bunu bizim Erzurum'daki ustalara(!) göstersem; "Abi ne gerek var bunlara, uçak lastiği tamir etmiyoz ki.. Hem bizimkiler orjinal Japon malı..."

    Alıntıları Göster
    gerçekten faydalı bi paylaşım
    teşekkürler




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nrglife

    Şurada buldum galiba: http://kibaroglulastik.dodeweb.com/u/lastik-tamir-yama/mantar-yama-nasil-yapilir.aspx

    Bunu bizim Erzurum'daki ustalara(!) göstersem; "Abi ne gerek var bunlara, uçak lastiği tamir etmiyoz ki.. Hem bizimkiler orjinal Japon malı..."

    Uçak lastikleri 140 km/s ile viraj mı alıyor yoksa? Ya da her tür yol ve hava şartında on binlerce kilometre yol mu yapıyor? Uçak lastiklerinin uzun süreler düşük hava basıncında yol aldığı, gözle dahi kontrol edilmediği oluyor mu hiç?

    Şaka bir yana günümüzün hızlı araçlarında kullanılan lastiklerin gerçekten uçak lastiklerinden eksiği yok, fazlası var. Tıpkı sıradan turbo dizellerdeki değişken geometrili turboların havacılık uygulamalarından daha dayanıklı ve üstün malzeme ve tekniklerle imal ediliyor olması gibi.

    Bence bu işin şakaya gelir yanı yok, özellikle V sınıfı ve üstü kodlu lastikler ve hızlı araç kullanan, otobanda 120 km/s ve üzerine çıkan herkes lastik işine gerekli özeni göstermeli. Pek çok kaza aslında hasarlı, düşük havalı ya da uygunsuz lastikler nedeniyle gerçekleşiyor ama bunların çoğu haber ya da istatistiklere yansımıyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Iratus

    quote:

    Orijinalden alıntı: nrglife

    Şurada buldum galiba: http://kibaroglulastik.dodeweb.com/u/lastik-tamir-yama/mantar-yama-nasil-yapilir.aspx

    Bunu bizim Erzurum'daki ustalara(!) göstersem; "Abi ne gerek var bunlara, uçak lastiği tamir etmiyoz ki.. Hem bizimkiler orjinal Japon malı..."

    Uçak lastikleri 140 km/s ile viraj mı alıyor yoksa? Ya da her tür yol ve hava şartında on binlerce kilometre yol mu yapıyor? Uçak lastiklerinin uzun süreler düşük hava basıncında yol aldığı, gözle dahi kontrol edilmediği oluyor mu hiç?

    Şaka bir yana günümüzün hızlı araçlarında kullanılan lastiklerin gerçekten uçak lastiklerinden eksiği yok, fazlası var. Tıpkı sıradan turbo dizellerdeki değişken geometrili turboların havacılık uygulamalarından daha dayanıklı ve üstün malzeme ve tekniklerle imal ediliyor olması gibi.

    Bence bu işin şakaya gelir yanı yok, özellikle V sınıfı ve üstü kodlu lastikler ve hızlı araç kullanan, otobanda 120 km/s ve üzerine çıkan herkes lastik işine gerekli özeni göstermeli. Pek çok kaza aslında hasarlı, düşük havalı ya da uygunsuz lastikler nedeniyle gerçekleşiyor ama bunların çoğu haber ya da istatistiklere yansımıyor.

    Alıntıları Göster
    Fitili övmem ama kısa mesafe kullanacaklar için harika bir çözüm... Mesela yolda giderken çivi girdi ve lastik inmeye başladı... Fitili takmanız en fazla 2 dakikanızı alır ve yola devam edersiniz.

    Lastikçiye gidipte lastiğime fitil attırmam oda ayrı konu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sissil

    Fitili övmem ama kısa mesafe kullanacaklar için harika bir çözüm... Mesela yolda giderken çivi girdi ve lastik inmeye başladı... Fitili takmanız en fazla 2 dakikanızı alır ve yola devam edersiniz.

    Lastikçiye gidipte lastiğime fitil attırmam oda ayrı konu.

    Alıntıları Göster
    çok faydalı bir paylaşım olmuş,teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: glf26

    çok faydalı bir paylaşım olmuş,teşekkürler

    Alıntıları Göster
    Lastik candır.
    Teşekkürler
  • Emeğinize sağlık. Teşekkürler.

    Benim dün aldığım Goodyear lastik bugün kaldırıma surtulmesi sonucu patladı yan taraftan. Ankarada tek bir yer dolgu kaynak yapıyormuş arkadaşım sorunsuz yaptırmış 1.5 sene kullanmış. Ama siz yan taraftaki hasara yama yapılmaz diyorsunuz, delik büyüklüğü hiç mi mühim değil o durumda?

    Edit: Gittim, yeni lastik aldım ama sorunun cevabını öğrensem fena olmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iphoneunu satan bilge -- 24 Kasım 2014; 15:08:42 >
  • iphoneunu satan bilge İ kullanıcısına yanıt
    Çok şanssızlık olmuş geçmiş olsun, ama sanıyorum doğru olanı yaptınız. Yanakta hasar, balon, yarık vs. olan lastik onarılmaz. Yalnızca karkasa inmeyen yüzeysel küçük kesik, kauçuk kopması vs. gibi şeyler varsa onarılabilir.

    Hatırlamışken bir noktayı daha söyleyeyim; değişecek lastiğin çift değişmesi konusu. Lastikçilerin işine geldiği için çoğu zaman çift değiştirmekte ısrar etseler de bu her zaman gerekli değildir:

    - Aracınız dört çeker değilse ve aynı akstaki diğer lastik %25'ten az aşınmışsa tek lastik değiştirebilirsiniz.
    - Dört çeker araçlar merkez diferansiyel nedeniyle lastik çaplarına daha hassastır, burada araç kılavuzu ya da üreticisine danışmanızı öneririm.

    Son olarak, yeni lastikler her zaman ARKA tarafa takılır (ön-arka lastikler BİREBİR aynı özellik ve ebatlardaysa).
  • Iratus I kullanıcısına yanıt
    selamlar
    3.5x10'' tubeless lastik için dik açıda çivi girmesi sonucu patlama (cam çivisi) ne önerirsiniz
    lastik ile 5000 km yol yaptım
    yeni lastik 60 TL civarı takılması dahil
  • Iratus I kullanıcısına yanıt
    Yazınızı zevkle okudum, ellerinize sağlık. Forumda hala bu tür konular okuyabilmek güzel
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cihan özen

    Bu mesaj silindi.
    İki yazdır kullandığım lastiklerden birinde bu yaz şöyle bir yarık oluşmuş. Büyür mü diye çekiniyorum.
    Acaba tamir olur mu?

     Doğru Lastik Tamiri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 14 Ağustos 2016; 14:55:08 >
  • Konu up
  • Faydalı paylaşım teşekkürler.
  • ankarada patlak lastik için yama yapan bir yer önerebilir misiniz
  • Patlak lastik stepnedeydi. Uzun süredir yaptırmamıştım. Uzun yola çıkacağım için yaptırayım dedim. Dün lastikçiye götürdüm. Deliği genişletip mantar yama yaptı. Anlamadığımız için klasik yama yerine bunu tercih etti. Bir de 40 lira fiyat çekti. Zaten sök-tak yok. Stepne sonuçta. 30 lira verdim. Klasik yama da 20 lira imiş ama sırf fazla para için mantar yama yapmış olabileceğini düşünüyorum. Umarım yamayı düzgün yapmıştır.
  • Güzel paylaşım teşekkürler
  • Hayati öneme sahip lastiklerle ilgili bu faydalı bilgileri paylaştığın için teşekkürler. Iratus
    Bu arada, paylaştığınız RMA web sayfasındaki lastik tamiri linki sanırım artık aktif değil. Arama motorunda RMA tire repair diye aratınca yine RMA.org sitesinde farklı bir linkte "puncture repiar / patlak onarımı" başlıklı pdf buldum. Gerçekten çok detaylı bir anlatım.

    http://www.rma.org/wp-content/uploads/prp_wallchart1111.pdf

    Ayrıca bu videoda da iyi bir görsel anlatım mevcut:
    https://www.youtube.com/watch?v=mdTAalpkSLM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harmehero -- 25 Aralık 2017; 10:9:19 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.