Şimdi Ara

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese Selamlar;

    Özellikle son zamanlarda sıkça dolandırıcılara denk gelmem ve konunun önemine istinaden, konuyla ilgili bildiğim, araştırdığım ve tecrübe ettiğim kadarıyla bazı dolandırıcılık yöntemleri hakkında örnekler vermek istiyorum.

    ''Benim başıma gelmez'', demeyin.. Dolandırıcılar her geçen gün akla gelmeyecek yöntemlerle karşımıza çıkıyorlar. Zayıf bir anında en akıllı insanın bile bu tuzaklara düşmesi olası.

    Öncelikle, sokakta kendini mağdur gösterip insanlardan para isteme yönteminden bahsetmek istiyorum. Bunun birkaç farklı yöntemi var.

    3 veya 4 iyi giyimli kadın, bir tanesi eşofmanlı başörtülü falan hasta numarası yapıyor. Diğer bir veya iki kadın ise hasta numarası yapanın koluna giriyor. Tek olan kadın ise yoldan geçen arabalara eliyle dur işareti yapıp arabaları durdurarak; kanser hastamız var hastaneden geliyoruz veya gidiyoruz yol paramız yok yolda kaldık bize bir yardım eder misiniz şeklinde para istiyor. Bunlarla muhtelif yerlerde 3 kere karşılaştım.

    Bir başka yöntem de; Arabasını sağa çekip dörtlüleri yakarak, elinde benzin bidonuyla araçları durdurup, arabada kız arkadaşım var, hastam var gibi bahanelerle benzinim bitti, yolda kaldım, diyerek para istiyorlar.

    Veya birkaç genç size yaklaşarak Şurdan burdan geldik öğrenciyiz, paramız yok, geri dönemiyoruz yolda kaldık, çok utanıyoruz para istemeye ama bize yardım eder misiniz şeklinde acıtasyonla para kopartmaya çalışıyorlar.

    Bir başka yöntem ise, Genç veya çocuk yaşlarda bir delikanlı, park gibi kalabalık yerlerde ağzına karbonat koyarak kendini yere atıp titremeye ve ağzından köpükler çıkartmaya başlıyor. Etraftan hemen insanlar yardıma koşuyor, çocuğu kaldırıyorlar. Çocuk, sara hastası olduğunu annesi veya babasının öldüğünü, taşradan geldiğini, ilaç alacak parası olmadığını beyan eden dramatik bir oyun sergiliyor ve topluyor parayı.

    Bunların haricinde, insanlara yaklaşıp havalimanında çalıştığını, gemi adamı olduğunu falan söyleyerek yurtdışından parfüm getirdiğini veya bir teslimat yapıp elinde parfüm kaldığını söyleyerek değeri 100 euro olduğunu söyledikleri kaliteli parfümleri 30-40-50 euro gibi fiyatlarla size satmaya çalışıyorlar. tabi parfümlerin hepsi iyi ambalajlanmış 5 para etmeyen sahte parfümler. Kendim havalimanında çalıştığım halde, geçen sene havalimanı otoparkında biri yanıma yaklaşarak gemi adamı olduğunu beyan ederek, hatta gemici cüzdanı göstererek bana parfüm satmaya çalıştı. Geçen hafta da bir alışveriş merkezinin kapalı otoparkında arabamı park ettiğim sırada iyi giyimli biri mini cooper(!) ile yanıma yaklaşarak Sabiha Gökçen havalimanında görevli olup bir teslimattan geldiğini beyan ettiği sırada, sözünü kesip tehdit ettiğimden dolayı hemen kaçarak orayı terk etti.. voleyi vurmuş, mini cooperle dolaşıyor...

    Başka bir yöntemde ise çocuğun biri size doğru koşuyor ve abi abi motorumu çaldılar polisi arayacağım telefonunu kullanabilir miyim diyerek telefonunuzu alıyor ve hızlıca oradan uzaklaşıyor. Veya şarjım bitti, kontörüm bitti, biriyle buluşacağım gibi bahaneler de öne sürülebiliyor.

    Bunlar gibi ve benzer pek çok yöntemle son zamanlarda bu tür dolandırıcılara denk gelmeniz, özellikle büyükşehirlerde yaşıyorsanız, çok büyük ihtimal.
    Kesinlikle ne sebeple olursa olsun sizden para isteyen kimseye aldanıp 5 kuruş para vermeyin.
    Ya doğru söylüyorlarsa?, diyeceksiniz.. -Kesinlikle böyle bir ihtimal yok!

    Empati yapın, eğer sizin yolda benzininiz bitse, paranız da olmasa, yoldaki arabaları durdurup benzin parası ister miydiniz? İlla kredi kartınız, acil durumlarda kullanabileceğiniz eksi bakiyesi olan bir banka kartınız vs. muhakkak vardır. Çok çok gider bir benzinciye, nüfus cüzdanınızı vs. rehin bırakıp benzininizi alıp, daha sonra parayı götürdüğünüzde rehin bıraktığınız eşyanızı alabilirsiniz.
    Veya yolda kaldığınızı düşünün. Şehiriçi veya şehirlerarası.. Taşıma araçlarının sürücülerine veya firmalarına gidip yolda kaldığınızı beyan ederseniz, büyük bir ihtimalle sizi ücretsiz olarak gideceğiniz yere götürürler, veya sonra ödemek üzere anlaşır veya en kötü bir yakınınızı arayıp çözüm bulabilirsiniz.
    Cep telefonu da zaten yediden yetmişe, zenginden fakire herkeste var artık.. En gariban adam cebinde iphone 6 ile dolaşıyor.. Yabancı birinden telefonunu istemek de biraz abest bir durum.. Eğer biriyle buluşacak olsanız, o kişiyi arayacak, en azından çaldıracak kadar kontörünüz olur. Ya da o kişi sizi arar. Şarjınız da bitecek gibi ve biriyle buluşmak üzere arama yapmanız gerekiyor ise, şarjınız bitmeden ararsınız, ya da tam bitmeden önce telefonunuzdaki son şarjı kullanmak üzere telefonunuzu kapatabilirsiniz..

    Hastane ve ilaç gibi hizmetler zaten artık ücretsiz. Hatta hastaneye gidemeyenler için evde sağlık hizmeti bile veriliyor. Ayrıca 3-4 tane kadın hastaneye hasta getirmişse mutlaka yanlarında gidiş veya dönüş yol parası olur, olmazsa akbilleri vardır. Yoksa bile otobüs şoförüne rica etseler götürür, ya da bir taksi tutup parasını ödeyebilecekleri bir yakınlarına mutlaka giderler.

    Tüm bu söylemlerim sizde katı kalpli biri olduğum izlenimi oluşturmasın. Bilakis insanlara yardım etmeyi çok severim. Hastaya, yolda kalmışa, mağdura yardım etmek dinimizin de temel ahlaki davranışlarındandır elbet, ancak bu insanların bu tür duygularımızı sömürerek ceplerini doldurmalarına fırsat vermemek lazım..

    Bu konularda uyanık olup çevremizi de konu hakkında bilgilendirmek faydalı olacaktır. Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyarr -- 24 Kasım 2015; 16:40:30 >







  • Eğer sizlerin de başına gelmiş veya bu durumlara şahit olmuş iseniz konu hakkında paylaşım yaparak bilgi vermeniz faydalı olacaktır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazık ya bu dolandırıcılar yüzünden gerçek ihtiyaç sahiplerine oluyor olan.
  • ben genelde sokakta dilenen dilencilere tekme atıp kazandıkları paralarıda cebe atıyorum ohh kebap iş
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.