Şimdi Ara

DOLAR NEDEN ARTIYOR ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Serbest piyasa ekonomisi uygulandığı zaman uyulması gereken kurallar vardir. Bu kurallara uyulmadığı taktirde, sistem kendi kendini düzeltiyor. Bunlardan birisi de döviz piyasasıdır.

    Serbest piyasa ekonomisinde ücret, faiz ve kara dokunulduğu zaman sistem anında cevap veriyor.

    Müteşebbisin karını negatif yönde etkileyen idari kararlar ve vergiler yatırımların hızla azalmasına neden olur. Yatırım azalması ekonomik dinamizmi azaltır. Büyüme oranı düşer. İşsizlik artar.

    Ücretleri, emeğin verimi tayin eder. Üretime katılan en son işçinin, üretimde yarattığı verim seviyesine kadar ücret artabilir. Bu seviyenin üzerine çıkıldığı zaman, ücret maliyete girer ve maliyet enflasyonu ortaya çıkar.

    Siyasiler faizler düştüğü zaman yatırımların artacağını zanneder. Klasik ekonomi teorisine göre, bu kuralın işlemesi için ekonomide yatırıma gitmemiş tasarruf mevcut olmalıdır. Eğer tasarruf yok ise faizleri düşürmek yatırımları artırmaz.

    Bunun için kriter ve formül vardır.

    Toplam krediler/Toplam mevduat

    formülünün sonucu birin üzerinde ise, elde yatırıma gidecek tasarruf yoktur. Türkiye'de bu oran birin üzerinde seyrediyor. Bu nedenle, Türkiye'de faizleri düşürmek yatırımları artırmaz.

    Reel faizleri Libor seviyesinin altına düşürüldüğü taktirde ekonomide döviz krizi yaratılır. Sebebi ise, finans kapitalın dövize yönelmesidir.

    Faizi beğenmeyebilirsiniz. Faiz lobisi gibi toplumda kabul gören söylem üretebilirsiniz. Ekonomik gerçeklik taşımadığı halde, faiz enflasyonun nedeni diyebilirsiniz. Ancak, serbest piyasa ekonomisinde reel faizi libor (uluslar arası geçerli faizin) altına düşürdüğünüz zaman finans kapital dövize döner. Yurt dışına akar.

    Uluslar arası sermaye akımları serbest olduğu zaman, söylem ve niyet sermayenin kendini koruma güdüsünü harekete geçirir. Nitekim, dolar 3.70 kur seviyesinde iken, Hükumet adamları "faizin yüksek" olduğundan şikayet etmeye başladılar. Sermaye hemen kendini korumaya aldı. Dövize dönüyor. Artan döviz talebi on beş gün içerisinde kurları yüzde 10 oranında yukarı çekti.

    İktisat bilimdir. Doğruları söyler. Sebest piyasa uygulaması devam ettiği sürece faizlerden uzak durun. Durmadığınız taktirde doların 5 lira olması fazla uzun zaman almayacaktır.

    Sinsi Kara

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 500 milyar dolara yakın dış borcun varsa, büyüdük diye hava atarken kendi öz sermayenle değil elalemin parasını kullanarak büyüdü isen, o sana para veren elalemde abd de faizler yükselirken ya sende yükselt yada ben giderim dediği halde kabadayılık yapıp yükseltmiyorum dersen dolar 1.90 dan başlar 4.05 i görür.. ha dururmu orasını Allah bilir, ama akıl mantık ekonomi bilgisi durmaz diyor.. bir gecede dolar şu kadar arttı ülke fakirleşti diyen akepecikler, 2 yılda ülkenin %120 den fazla fakirleşmesini "büyüyoruz" diye yedirmeye çalışırlar.
  • başlık yanlış dolar artmıyor bütün para birimleri artıyor sadece tl düşüyor yanlış irdeleme yapıyorsun
    tl neden değeri düşüyor vurgusu yapman gerekir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dephyr -- 6 Nisan 2018; 10:21:0 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.