Şimdi Ara

Donanım ve Oyunlardaki FPS düşüklüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Yeni çıkan oyunlar ve eski oyunlarda elimdeki sisteme göre inanılmaz bir FPS düşüklüğü yaşamaktayım. Benden çok daha düşük donanıma sahip arkadaşlarda aynı oyunlar Full ayarlarda sorunsuz oynanabilirken ben neredeyse tüm oyunlarda FPS düşüklüğü yaşıyorum. Aşağıda sistem özelliklerimi paylaşıyorum;

    Anakart: Asus P6X58D-E
    CPU: Intel Core i7 950 3200Mhz
    VGA: Asus Ati EAH HD5970 2GB 512Bit (2*256)
    RAM: 16 GB Ram (4 Adet Corsair CMX 4GB DDR3 1066Mhz)
    HDD: Western Digital 1TB SATA III

    OS: Windows 7 Ultima 64 Bit
    Monitör: Acer G243HQ 24"
    Güç: Cooler Master RS-750 GX 80 Plus 750W
    Kasa: Thermaltake Wh6000BWS Armor Full Tower

    Bazı önemli noktaları ve örenekleri de belirteyim;

    * Mesela Elder Scrolls (Oblivion) oyununu meraklıları bilirler. Yaklaşık 5-6 sene öncesini oyundur ve zamanına göre grafikleri bir hayli iyidir. Bu oyunu bile en üst ayarlarda 50 FPS'de oynadığımız oluyor.

    * Battlefield 2'yi en üst ayarlarda hiç sorunsuz oynuyoruz ki yeni bir oyundur ve grafikleri oldukça iyidir.

    * Left4 Dead 2 en üst grafik ayarlarında bazı bölgelerde 40 FPS'ye kadar düştüğü oluyor. Yine eski bir oyundur yaklaşık 2-3 sene kadar.

    * Elder Scrolls (Skyrim) oyununu zaten 30 FPS'lerde olduğu için hiç oynayamıyoruz. Henüz 1 ay önce çıkan grafikleri oldukça iyi bir oyun. Fakat bu oyunu başka bir arkadaşım full ayarlarda sorunsuz oynadığını söylüyor ve sistemi benimkinden düşüktür.

    * Battlefield 3 oyununu yine 40-50 FPS aralığında olduğu için yoğunluktan oynayamıyoruz. Ki bu oyun da diğer sistemi benden düşük arkadaşımda en üst grafik ayarlarında rahat oynanıyor.

    Grafik kartımın driver'larını her hafta denetleyerek güncel tutuyorum. Parçalarda bir uyumsuzluk yada Yazılımsal bazı hatalar olduğundan şüpheliyim fakat işin içinden bir türlü çıkamadım.

    Ayrıca bir de çok sık olmamakla beraber Kasa kendini oyun içinde iken restart ediyor. Bunu da test ettik mesela gün boyu Battefield 2 oynandı fakat restart işlemi hiç olmadı. Ertesi gün ise Battfield 2 oyununda iken yaklaşık oyuna girmemizden yarım saat sonra restart geldi. Yani burada da devamlı olan bir durum yok kafa karıştırıcı.

    Bu örneklerin testleri Ati Catalyst ayarları Default iken yapılmıştır.

    Biliyorum konu çok uzun oldu bazı arkadaşlar okurken sıkılacaklar fakat en detaylı şekilde anlatmak istedim. Uzun süredir (bilgisayarı satın aldığımdan beri yaklaşık bir yıldır) bu problemi yaşıyoruz.

    Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler,







  • Ben de aynı dertden müzdaripim kardeşim.Aslında benimkisi daha farklı 6870,phenom x4 var.Gpu da iceqx sogutucu var.Yeni aldım sistemi.Oyunlardan atıyordu format attım düzeldi ama hala nba2k12 ,fifa12 gibi oyunlarda takıla takıla,özellikle pas verince görüntü çok fena yavaşlıyor.İşin içinden cıkamıyorum.Paramla rezil oluyorum iğrenç bir durum....
  • Yani ben sorunu tespit edemediğim için oldukça daraldım. Gerçi çözüm ile aynı anlama geliyor aslında.

    Birde Tearing (yırtılma) diye bir sorun vardı. Onu da baya araştırarak çözmüştüm. Ekran kartı, monitörün desteklediği max yenileme hızından daha fazla yenileme hızı ile görüntü göndermeye çalışınca ekranda grafiğin yarısından oluşan bir çizgi çıkıyordu. Ati Radeon Pro diye bir program bulduk burada VSYNC gibi bir çok ayar yaptık ve bu sorunu aştık.

    Belki senin problemin de VSYNC olabilir. Eğer kartın Ati ise Ati Radeon Pro'ya bir göz atarsan iyi olabilir.

    Link:http://www.radeonpro.info/tr-TR/




  • Tamam denicem çok teşekkürler.
  • Konuyu yukarıya taşıyalım.
  • Bu arada sorun 3d ayarlarıyla ilgili özellikle AA ,vsync vb.Ekran kartının kullandığı 3d ayarlarıyla oyundaki 3d uyum sağlıyamıyor ve bazı oyunlarda sorun oluyor.Fifada AA yı 2x yaptım yavaşlama azaldı ama halen top hareket edince yavaşlıyor görüntü.
  • Tam teşhisi koyamamakla beraber, Ekran Kartı 3D ayarlarında kartın aşırı yüklendi de bir gerçek.

    İlk entryde yazdığım sistemin, 5 yıl öncesinin (grafikleri ne kadar iyi olursa olsun ki zaten 5 yıl öncesinin oyunununun grafikleri ne kadar iyi olabilirse) oyununu, oyun içinden en yüksek ayarlar + ekran kartı 3D ayarlarının en üst seviyeye çekilmiş hali ile bile sorunsuz 60FPS'de oynatması gerek diye düşünüyorum.
  • Ben oyunlarda grafikleri yükseltirsem kasma sorunu gidiyor.Ters orantı söz konusu Çok garip bir şey mesela lotr war in the northda ambient occlusion motion blur ayarlarını açtım ve donmalar azaldı.Fifada da 3d ayarlarını açınca yavaşlamalar azalıyor.Amd vision engine den 3d ayarlarını açıp oyunda da açmak lazım 3dleri.Eğer performans yapcaksak yani 3dsiz,oyunda da kısmak gerekiyor sorunsuz oynatmak için.Sorun bu galiba.Bu arada bu tearing olayını tam çözemedim ben radeonpro karışık bir şey oyüzden ben hiç ellemedim bilen biriyle denemem lazım.
  • Radeon Pro olayını kardeşim iyi kullanıyor. Ona bir danışayım sizi güncellerim.

    Ayrıca sanırım oyunların config dosyalarından VSYNC yi aktif ederek bazı oyunlarda yırtılma problemini giderdiğimiz de olmuştu. Bazı oyunlar direk grafik ayarlarına ekliyorlar bu ayarı. Bazı oyunlarda ayarlar bölümünde bunu bulamıyorsunuz. Oyunun yüklü olduğu klasöre gidip config dosyalarını araştırdığınızda bazen VSYNC=0 gibi bazı şeyler bulabiliyorsunuz.
  • Doğru haklısınız.Bu donma sorunları oyunların kullandığı grafik motorlarıyla da ilgili olabiliyor.Bazı kartlar bu grafik motoruyla çok iyi uyuşup yüksek performans veriyor ve bazı kartlar sorun yaşıyor.Kardeşinizden yardım alırsam çok iyi olucak.Büyük ihtimal yırtılma sorunu yaşıyor benim kart.
  • 3d ayarlarını bir kurcalayın bakalım.Şahsen öyle yaptım sorunu biraz olsun giderdim ama yıırtılma sorunu halen var.VSYNC açınca çoğu oyunda sorun yaşıyorum (fps düşüklüğü) Senin kartla yaşamaman normal tabi 5970.Bu arada ramleri 16gb yapman yalnış olmuş bence ve hızları 1033 mhz.Onun yerine 8gb 1600 mhz yapsan 2 katı performans alırsın.8 üstü ramler gereksiz bence.
  • bi terslik var ilginc
  • * RadionPro'yu açıyoruz.
    * İlk gelen ekrana cancel diyoruz.
    * Çıkacak ayar penceresinde sol yukarıda + işareti (add new profile) ne tıklıyoruz. Buradan üstünde işlem yapacağımız oyunun exe'sini seçiyoruz. Seçtiğimiz oyun Recently Played ekranına geliyor.
    * Listedeki oyuna bir kez tıklayıp seçtikten sonra sağ taraftaki ayar konsolunda bir takım ayarlar yapacağız;

    Visual Sekmesi;
    *Vertical sync control seçeneğini aktif ediyoruz ve altındaki barı Always On'a getiriyoruz.

    Advance Sekmesi;
    *Force Triple-Buffering seçeneğini tıklayarak okey haline getiriyoruz.

    Tweaks Sekmesi;
    *Vsync Control seçeneğini Always On yapıyoruz.
    *Triple-buffering seçeneğini okey yapıyoruz.
    *Force agressive API detection level seçeneğini okey yapıyoruz.

    Oyuna girmek için bundan sonra hep RadeonPro'yu kullanacağız. Listedeki oyuna sağ tıklayıp Play diyerek RadeonPro üzerinden oyunu çalıştıracağız.

    Şimdi yukarıda anlattığım metod ile bizde tearing problemi olan bir oyundaki problem düzeldi. Fakat anlattığım şeyler sizde kesin işe yarayacak diye bir şey söylemek yanlış olur. Ayrıca donanımınız yüksekse Visual sekmesinde daha birçok şeyi aktif ederek grafiği güzelleştirebilirsiniz.

    Birde dipnot olarak şunları belirtmek gerek;

    * Radeonpro ile giriş yaptığınız oyunlarda varsayılan olarak FPS sayınızı gösteren bir rakam çıkıyor. Bunu kapatmak istersek RadeonPro'da yukarıdna Setting'e giriyoruz. Sol taraftan FPS'ye tıklıyoruz. FPS Display Corner'ın altında Hidden seçeneğiniz işaretliyerek Save diyoruz.

    * RadeonPro ile giriş yaptığınız oyunlarda bundan sonra RadeonPro'da yaptığınız ayarlar geçerli olacaktır. Catalyst Control Center içindeki 3D bölümünde yaptığınız ayarlar bu oyunlar için geçerli olmayacaktır. RadeonPro kullanmadan bir oyuna giriyorsanız CCC'ın 3D ayarlarını kullanırsınız.

    Umarım açıklayıcı olmuştur.

    İyi Oyunlar.




  • Emeğine sağlık kardeşim çok teşekkürler denicem şimdi.İnşallah sen de çözersin bu problemi.
  • 10 dakikamızı almadı yahu ne olacak rica ederim.

    Benim sorunum bir hayli ilginçleşmeye başladı. Şimdi aşağıda bir örnekleme vericem;

    Performansı test ettiğim oyunun ismi: Elder Scroll's Skyrim
    Sistem gereksinimleri (Recommended)
    Processor: Quad-core Intel or AMD CPU
    Memory: 4GB System RAM
    Video Card: DirectX 9.0c compatible NVIDIA or AMD ATI video card with 1GB of RAM (Nvidia GeForce GTX 260 or higher; ATI Radeon 4890 or higher)

    Oyunu çalıştırdığım donanım:
    Anakart: asus P6X58D-E
    CPU: Intel Core i7 950 3200Mhz
    VGA: Asus Ati EAH hd5970 2GB 512Bit (2*256)
    RAM: 16 GB Ram (4 Adet Corsair CMX 4GB DDR3 1066Mhz)
    HDD: Western Digital 1TB SATA III

    OS: Windows 7 Ultima 64 Bit
    Monitör: Acer G243HQ 24"
    Güç: Cooler Master RS-750 GX 80 Plus 750W
    Kasa: Thermaltake Wh6000BWS Armor Full Tower

    Şimdi bu oyunu, bu donanımla siz de taktir edersiniz ki en yüksek grafik ayarlarında 60FPS olarak oynayabilmem gerekir. Fakat benim son yaptığım test artık durumu net olarak görebilmem için harika oldu. İlgili oyunun grafik ayarlarını minimum'a çektim (oyunun olduğu olabileceği en düşük grafik ayarlarına) ve 40-45 FPS'ye ancak erişebildim.

    Yine aynı oyunu en yüksek ayarlara çektiğimde ise 15-20 FPS arasında bir değer alıyorum.

    Ati Catalyst Control Center içinden denemediğim kombinasyon kalmadı diyebilirim.

    Bu nasıl bir saçmalıktır gerçekten anlayamıyorum artık. Sistemimde ciddi bir sorun var fakat teşhis edemiyorum. Hala yardımlarınızı bekliyorum.

    Teşekkürler.




  • Ekran kartını nerden aldın? Garantisi varsa götür bence.
  • Bilgisayarı komple Vatan'dan toplamıştım. Ayrıca şöyle garip bir durum da var;

    Yukarıdaki örnek testte bariz sorun olduğu görülürken, BattleField2 oyununu Ultra ayarlarda ve CCC'ın ayarlı da en üst seviyelerde iken 60 fps oynayabiliyorsunuz ki Battlefield 2'nin grafikleri hakikaten sağlamdır.

    Bu durumda ekran kartını götürsem hak iddaa edebilir miyim ? Yada problemi nasıl kanıtlarım. Bunlar hep soru işareti.
  • Ben de götürmeyi düşünüyorum.Ekran kartımı ve diğer tüm parçaları Vatan'dan aldım ben de.Ekran kartınızı götürün ilk olarak.Nba2k12 de AA ve vsync açınca sorun azalıyor.Radeon pro ile Fifa 2012 problemini çözemedim.Hala uzun mesafeli pas atınca sorun oluyor.Bazen ara da sırada da ekranda yavaşlama oluyor ama fps düşmüyor.İşin ilginç noktası burası işte.Görüntü sanki titriyor yavaşlıyor ama FPS 60da.Sende BC2 olan 3d meselesi ben de her oyunda mevcut.Mw3de AA açıyorum ve performans artıyor.Kapıyorum ve performans düşüyor.ATI kartlar gerçekden tam bir fiyasko bence.Eski kartımı özlüyorum... Vatan'a gidip sorundan bahsetcem ve garantiye vermeyi düşünüyorum.Aynısını siz de bir deneyin en azından.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wickd -- 24 Kasım 2011; 18:02:49 >
  • Bu arada Windows Aero yu kullanıyormusun masaüstünde? Ben onu kapattım ve mouse daha akıcı oldu.Performans arttı diyebilirim.
  • Evet oldum olası kılımdır o Aero olayına. Masaüstünde iyidir fakat oyunlarda problem yarattığını düşünerek her zaman denerim. Bir fark yaratmıyor malesef.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.