Şimdi Ara

Dünyanın plastikten yapılma ilk aerojeli geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  •  

     

    İki bilim adamının tutuştuğu bir iddia neticesinde ortaya çıkan aerojel, %99.8’i havadan oluşan oldukça hafif, ancak aynı zamanda oldukça kullanışlı bir malzemedir. Uzay teknolojilerinden yalıtıma kadar birçok önemli ve faydalı alanda karşımıza çıkar.



    Singapur Ulusal Üniversitesi bilim adamları bu kullanışlı malzemeyi üretebilmek için, doğal yollardan yeryüzünde yok olmayan aynı zamanda en çok atık türlerinden olan plastik üzerinde denemeler yapmışlar. Bu sayede zehirli bir atık olan plastikten verimli ve kullanışlı bir ürün ortaya koymayı hedeflemişler.



    Plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan polietilen tereftalat üzerinde çalışmalar yapan bilim adamları, oldukça karmaşık ve kimyasal süreçlerden sonra hafif, gözenekli, esnek ve dayanıklı bir aerojel malzeme geliştirmeyi başarmışlar. Profesör Hai Minh Duong ve Profesör Nhan Phan-Thien yönetimindeki ekip tarafından geliştirilen yöntem karmaşık olmasına karşın düşük maliyetli olmasıyla öne çıkıyor.

     

    Ayrıca Bkz.Aynı anda hem hidrojen hem de elektrik üretebilen güneş hücreleri geliştirildi 


    Elde edilen malzeme metil grubu bileşenlerle kaplandığında yağı, ticari olarak satılan emici malzemelerden yedi kat daha ekili biçimde emebiliyor. Farklı senaryolarda bina yalıtım malzemesi olarak kullanılabilen yeni ürün, amin grubu bileşenlerle kaplandığında ise yeniden kullanılabilir yüz maskesi olarak görev yapabiliyor. Bilim adamları malzemeyi zehirli gaz olan karbon monoksidi filtrelemek için çalışmalar yürütüyorlar.

     

     



    Malzemenin en kullanışlı yönü itfaiyeciler için olacak gibi gözüküyor. Yanma geciktirici malzemeyle kaplandığında 620 °C sıcaklıklara dayanabiliyor. Bu değer, günümüz yanmaz itfaiyeci kıyafetlerinin dayanıklılığından oldukça yüksek. Üstelik on kat daha hafif, esnek ve dayanıklı kıyafet üretimine imkan tanıması da cabası.



    Yeni malzemenin patentini alan Singapur Ulusal Üniversitesi, ürünü ticarileştirmek için yatırımcılar arıyor.

     







  • Elin üniversitesi bilim üretir bizim üniversetelerdeki öğrenciler de pkk sempatizanı olur anca.

  • Bilim üretilememesinin nedeni olarak ortaya konan ilk düşünce bu mu? Milyonlarca öğrenci var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Bilim dışında binlerce sebep sayılabilir... Bilim için girdiğini düşünen çooook küçük azınlık ta kaynak yetersizliğinden bir şey yapamıyor zaten...

  • Bizim unuversitelerimiz bilim degil siyaset uretir anca, en iyi bildikleri sey kiytirik iki pankart acmaktir..

  • java kullanıcısına yanıt
    Konunun ilk mesajına nazaran sizin bu mesajınız daha doğru oldu.

    Üniversitelerin ortaya nitelikli çalışmalar koyamamasının nedeni olarak en başa terörü koymak garip geldi sadece. Konu burada uzasın istemem, ancak bizim üniversitelerin başarısızlık nedeni sadece terör veya terör sempatizanları değil. Bunlar sana bana engel mi oluyordu.

    Başta kişinin kendi eksikliği, benim eksikliğim, arkadaşlarımın eksikliği(öğrenme isteği eksikliği) sonra hocalar, imkanlar, sistem.., hazırcı olma...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aerojet diye okudum, resimlerde uçak arıyodum ya.
  • polietilen tereftalat, daha bilinen ismi ile pet. pet sisenin hammaddesi. yanliz 620 derece sicaga nasil dayanacak o kisim tam aklima yatmadi. normal pet in uzerine kaynar su bile doktugunde erir sekli bozulur. 620 derecede yanmasi bir sekilde engellenir belki ama bu sicaklik erime noktasini gectim artik kaynama noktasinin bile uzerinde.

  • WB kullanıcısına yanıt
    sence tum sorunlarin kaynagi buysa once bilim konusunun altinda siyaset yapmayip kendini duzelterek ise basliyabilirsin. universitelere gelirsek, ozgur dusuncenin oldugu yerde, dusunen insanlarin bulundugu yerde siyaset kacinilmaz olarak olur. esyanin dogasi budur dusunen insan her konuda bir fikir uretecektir. eger ozgur dusunce yoksa bilim diye bir seyden zaten soz edemeyiz.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Terörist sempatizanlığı anayasal suçtur. Fikir özgürlüğü demek terörizm sempatizanlığı yapamazsın. Profesör de olsan kanunlar var ama ülkemizde ne yazıkki kanunlar işlemiyor ne hikmetse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle deme bide geçenlerde karma tuvaleti bulup ihtiyacımız olan arsızlığı sapkınlığı kazandırmaya çalıştılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    polietilen tereftalat, daha bilinen ismi ile pet. pet sisenin hammaddesi. yanliz 620 derece sicaga nasil dayanacak o kisim tam aklima yatmadi. normal pet in uzerine kaynar su bile doktugunde erir sekli bozulur. 620 derecede yanmasi bir sekilde engellenir belki ama bu sicaklik erime noktasini gectim artik kaynama noktasinin bile uzerinde.
    dpğrudan değil, yanmaz madde ile kaplandığında sanırım eksik okumuşsun.
  • combaba C kullanıcısına yanıt
    Eksik okumadım. Yanma önleyici adı üzerinde yanmayı öneler, geciktirir. Ne yazıdığımı dikkatli okursanız yanmadan bahsetmiyorum, erime ve buharlaşmadan bahsediyorum. aerojel denen malzeme içi hava dolu bir şey. Eridiğinde bu özelliğini koruyabilecek mi?
  • Böyle gelişmeleri duydukça keşke bende bir şey icat edebilsem diye düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-08210B126

    Böyle gelişmeleri duydukça keşke bende bir şey icat edebilsem diye düşünüyorum.
    önce hayal et. Sonra uygun bir şekilde araştır.
  • Onlar bunu yapıyordu sen ne halt ediyordun

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.