Şimdi Ara

Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
24
Favori
5.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
43 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bana kalırsa 3 altın kural var
    İyi bir anakartin olacak VRM ve kapasitör konusu özellikle
    İşlemci Çekirdeği verimli olacak her çekirdek aynı verimliliği vermez
    Ve iyi bir soğutma sistemin olacak ve İyi bir PSU
    Ek olarak BİOS konusuda güncel olmalı bence bunlar karsilanirsa hatırı sayılır bir hız artışı elde edilir bence
    Birde doğru ayarları voltajı bulmak saatler sürüyor😏

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Senin uzmanlık alanın RAM,eyvallah tamam ama sana 4 slot ram li Board yakışmaz. APEX den şaşma. Sanırım türkiyede değilsin zaten US-EU da isen de Z590 KPE yine iyi bir seçenek.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • StreamRolleR kullanıcısına yanıt

    Artik turkiyedeyim hocam, apex maalesef ram ocde digerlerinin gerisinde kaliyor. Z590 kpe olmayacak dediler, dark da 1 temmuzda cikacak ben su an asrock oc formula z590 aldim, hattak kutusu yanimda daha acamadim, teknik ozellikleri hepsinden iyi duruyor, bakalim test ederim, zaten darki eylul gibi anca alabilir oluruz, o zamana ak karar belli olur.

  • Arkadaşlar OC işi için okadar çok detay varki. Sadece bu konun ile bir yere varabilen varmıdır merak ederim. Vcore ve Clock Ratio ayarından bahsettmişsiniz sadece. Elimdeki 9700K uyku modu kapatılmış halde 5.2 GHZ de 1 yıl kullanırken 5.0 GHZ den daha az performans verdiğini farketmiştim. Herşey GHZ değildir.


    Power limitlerinin de kaldırılması işlemcinin asıl performansının vermesi demek. Okadar derin bir konu ki çok detay ver. Her anakarta göre ayrı ayar ayrı menü, Ram timingleri konusu. Ekran kartı Frekansları Ekran kartı Ram timingleri.


    Anlaşılan yazınızdan bış değilsiniz. ama tavsiyem bu yazıları okuyup bu işe kalkışmamak.


    Konfigrasyonunuza baktığımda sıvı metal kullanmışsınız. Kimse standart termal macun ile sizin değerlere ulaşamayacak sonra tüh ya ben bu işi yapamıyorum diyecek.


    Çok zor bu işler.

  • Katılıyorum yukarıdaki mesaja. Torture ve Stress testi en hardcore undan Linx tamamen ego tatmini veya 24/7/365 stable fetişi olanlar için uygun.

    Bazı adamlar var yurtdışında 24 saat error almaz ise stabil değilsin git kumda oyna diyor mesela. Çoğumuz gibi PC lerimizi OYUN için kullanıyoruz

    64player MAP vs gibi oyunlar bana göre en sağlam test

    Ben subtiming ram stabilitesini Battlefront 2 de test etmistim 40 player örneğin

    Özeti: Konuyu okuyup heves edenler çok karışık geldi ise o.c lerini çok oyunculu oyunlarda denesinler. BF 2042 128 player deniyordu.. Alın size en easy test :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    @steamroller Aynen hocam hala cop oldugunu dusundugum icin iade ediyorum. donanim olarak guzel olsa da, biosu, bios programcilari lanetler maalesef. duzgun OC boardu olmasina ragmen bir cok ozelligi kapali, degistiremiyorsun, biosu modlarsan aciliyor, degistirirsen boot etmiyor, hepsini kilitlemisler. O yuzden oc icin berbat, son kullanici icinse gereksiz. Kendi technical supportu ile bile kac kez kavga ettim nafile. Sonraki seriye odaklandilar ve neredeyse biraktilar z490u. z590 da 1temmuzda cikiyor. Senelerce xoclerimi evgada yapmis olsam da z590i es geciyorum. Bugun yeni anakart geldi z590 oc formula.


    @Lonestalker sag tiklayip, go to details yapin, sonra cikar. ya da google.


    @zerosun hic bir fikrim yok, zaten olmamali, isi testleri ile siz bulmalisiniz. asuslarca llc seviyesi ne kadar yukselirse o kadar duzlesir. Sanirim o seri anakartlarda en cok llc7 vardi, o yuzden llc5-6 kullanin.


    @mustafa1403 ozel bir soru sormamissiniz ozunde. 47/47 konusu, 47 core, 47 cache demek. cache bazi anakrtlarda ring/ uncore diye de gecebiliyor. Oc %25 ne demek hic bir fikrim yok, o sekilde otomatik oc inanilmaz mantiksiz bir sey,o yuzden zaten bu yaziyi yazdim, yoksa 1 cumle ile %25 basin gecin benim de, herkesin de isine gelirdi. Ve benim yazim su an ozunde calismayani bu ayarlar calistirir degil, o cok baska bir konu, bu yazdigim overclock duzgun nasil yapilir, yazdigim adimlari takip ederseniz ulasilabilecek en ust performansa islemci baglaminda zaten ulasirsiniz, ancak bir oyunun duzgun calismasi hic bir zaman sadece islemciye bagli degildir. Sogutucu hakkinda yorum yapamayacagim, cunku onlarca etmen var, kullandiginiz termal macun, onu nasil surdugunuz, fanin eskiyip eskimemesi, o demirlerin icerisinde sivi olur bazen gaz olur degisir, ancak o yuzden olacagini zannetmiyorum. ya da islemcide stabilite sorunu vardir isiniyordur, toz vardir isiniyordur, 10 senelik demissiniz her sey olabilir. 10 sene onceki yazilimlarla simdikiler de ayni degiller, daha cok zorlaniyor da olabilir fiziksel her seyi dogru olsa da.


    @mertstar15 tesekkur ederim.

    oc. %25 derken şunu ifade etmek istedim. Aslında sizin bahsettiğiniz ayarların çok az bir bölümünü bilmeden doğru yapmışım. otomatik olan anakart ayarlarını sabitleyip 4,0 ghz de işlemci sabit tutmuştum. orjinal değeri 3,2 den 4,0 ghz çıktığı için %25 ghzde artış yaparak kullandım. Şimdi diğer önerilerinizi denemeye başladım. (sıvı metal macun alacam) Ama endişelerim var sürmesi baya riskli görünüyor. Bunun en güvenli hali ve uygulaması nasıl olur. Bu macunu ekran kartınada sürsem süper olur.





  • şimdi işlemci önceliklerini ayarladım.

    pubg de yuksek ayarlarda 35-45 fps arası değer alıyordum.

    yeni değerlerim 45-60 arası oldu. (fpsyi ben herzaman 60'a kitliyorum her oyunda)

    O.c. kısmını bi önceki mesajımda da belirttiğim üzere benzer şeyleri tesadüfen yapmışım ve öyle kullanıyormuştum.

    @sieger hocam değerler olumlu mu?

    korece olan yazılımı anlayamadım başlattım ama çözemedim sonra kapattım.

    Ekran görüntüleri oyun sırasındaki değerleri kapsıyor.

    pubg için ilk 4 işlemciyi görevlendirdim.

    son iki işlemci windows ve diğer uygulamalara ayırdım.


    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa1403 -- 24 Haziran 2021; 22:40:47 >




  • mustafa1403 kullanıcısına yanıt

    simdilik hepsi mantikli gorunuyor, 60a sabitliyorsaniz zaten muthis

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    simdilik hepsi mantikli gorunuyor, 60a sabitliyorsaniz zaten muthis

    Şimdiki hedefim sivi metal macun.

    Eger onu alip uyguladıktan sonra ekran kartı ve islemcide 10 derece üzerinde sıcaklık düşüşü elde edersem. İslemcime bir tik voltaj verip 4.6 GHz yükseltmeyi planliyorum. 100/10 kadarda ekran kartına yüklenmeyi düşünüyorum. Umarım başarılı olurum.


    Not: islemci öncelikleme islemlerinde dota 2 oyununda sorun yaşadım. Sürekli oyun giris ekraninda dondu. Dota 2 cok fazla sistem gereksinimi istemeyen bir oyun olmasına rağmen işlemci ayarlarını yapsamda başlangıç ayarlarında sorunlarla karşılaştım. Atamis oldugum 3 islemciyi bir islemcidaha ekledim 4 yapinca oyun kitlenmesi yasamadim ama oyunda bir agirlik hissettim.

    Fps ler 60 hep bu agirlik geldiginde anlik olarak 35 lere geriledigini farkettim. Bu benim biraz canımı sıktı acaba nerde yanlış yaptım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mustafa1403 kullanıcısına yanıt

    stabilite testlerini yaptiniz mi?

  • Pubg oynadim 2-3 saat cihazı tam yüke koymadım.

    Hic hata vermedi. Zaten cihazım eski oyunlarda tam yukte çalışıyor. Ama hangi testleri yapmami istiyorsunuz yapayım.

    Korece olan yazılımı diyorsanız biraz tarif etmeniz gerekiyor.kac saat bekleyeceğim.

    Birde 4.0ghz icin stabilize testine gerek duymama sebebim 2-3 yildir bu hizlarda haftada 5-8 saat oyun oynuyorum. Neredeyse hic çökme olmadı.

    @sieger




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa1403 -- 25 Haziran 2021; 22:36:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ark Survivor oyunundada ciddi fps artisi yaşadım ama ani manevralarda 10 fps ani düşüş oluyor.
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuya naçizane bir kaç ekleme yapayım.

    Hizasirma işi günümüzde hemen herkesin ufak ufak öğrenebildigi, göz kararı değerler ile stabilimsi sistemler olusturabildigi bir iş. Lakin , sırasıyla

    Eğer kaliteli bir güç kaynaginiz yoksa
    Eğer kaliteli ve performansli bir işlemci sogutucu ve kasa içi sogutmaniz yoksa
    Eğer kaliteli bir anakartiniz yoksa
    Eğer bu hız aşırtma için yeterinde tecrübe ve bilgi edinmemisseniz,

    Sisteminize hizasirma yapmaya çalışmayın :) Yukarıdaki maddelerden birisi dahi eksikse ben hız aşırtma yi kimseye yavsiye etmiyorum.

    Uzun yılların deneyimine göre soyluyorum, yoksa konu sahibi kadar bildiğimden değil yani :) Bu işin getirisini göturusunu iyi analiz etmek gerekiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
    Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?
  • Düzgün işlemci overclock nasıl yapılır?


    Ufak bir ornek, bana ait degil bir arkadasima ait:

    soldaki benim bahsettigim sekilde stabilize edilmis sistem, voltaj dusuk, core 50, uncore 48. Daha tam oturmadi cunku linpackdte 85 dereceye kadar cikiyor.


    Sagdaki ise daha once kendsinin yaptigi bir oc, 50/50 ve 1.38voltaj verilmis, bunu linpackde yaptiginda 100 dereceyi daha ilk passten geciyor. Ve flat llc bile kullanmiyor.


    Sonuclara bakarsaniz neredeyse ayni. Cok daha az enerji, daha stabil islemci, daha az isi, ve ayni performans. Ve bunu sadece 2 saatte bu hale soktu, daha yapilacak cok isi var. Bahsettigim seye geliyor, bir yerden sonra bu fark sola dogru kaymaya baslayacaktir.


    Bunun icin de bir onerim var, linpack ile test ederken orada islemcinin ne kadar hizda yaptigini gosterir. Gflops olarak, bunun inanilmaz stabil olmasi lazim. Mesela bende 599-600 su an. 1 fark kabul edilebilir, hatta 3-4e kadar kabul edilebilir, 5 ya da daha fazla ise passler arasi fark, correction vardir, ve sure arttiginda eninde sonunda hata verecektir. Hem stabil degil demektir, hem de sizi yorar. Bu durumda direk voltaji azicik artirin, isi 80e geciosa o zaman freq azalticaz demektir.


    Ayrica farkli voltaj araliklarini da denemekte fayda var. Mesela 47/46 denediniz 1.28 voltajla ve size 400 Gflops veriyor, sonra bi de 47/46 1.29-1.27 deneyin, sonra 47/45te deneyin, bazen kendi kendini durdurdugu icin bi anda 500Gflops gorebilrisiniz.


    Bu ornegi niye verdim? Her zaman yuksek rakamlar yuksek performans verecek diye bir sey yok. Stabil islemci, dogru rakamlar cok daha iyi sonuc verecektir.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger


    Ufak bir ornek, bana ait degil bir arkadasima ait:

    soldaki benim bahsettigim sekilde stabilize edilmis sistem, voltaj dusuk, core 50, uncore 48. Daha tam oturmadi cunku linpackdte 85 dereceye kadar cikiyor.


    Sagdaki ise daha once kendsinin yaptigi bir oc, 50/50 ve 1.38voltaj verilmis, bunu linpackde yaptiginda 100 dereceyi daha ilk passten geciyor. Ve flat llc bile kullanmiyor.


    Sonuclara bakarsaniz neredeyse ayni. Cok daha az enerji, daha stabil islemci, daha az isi, ve ayni performans. Ve bunu sadece 2 saatte bu hale soktu, daha yapilacak cok isi var. Bahsettigim seye geliyor, bir yerden sonra bu fark sola dogru kaymaya baslayacaktir.


    Bunun icin de bir onerim var, linpack ile test ederken orada islemcinin ne kadar hizda yaptigini gosterir. Gflops olarak, bunun inanilmaz stabil olmasi lazim. Mesela bende 599-600 su an. 1 fark kabul edilebilir, hatta 3-4e kadar kabul edilebilir, 5 ya da daha fazla ise passler arasi fark, correction vardir, ve sure arttiginda eninde sonunda hata verecektir. Hem stabil degil demektir, hem de sizi yorar. Bu durumda direk voltaji azicik artirin, isi 80e geciosa o zaman freq azalticaz demektir.


    Ayrica farkli voltaj araliklarini da denemekte fayda var. Mesela 47/46 denediniz 1.28 voltajla ve size 400 Gflops veriyor, sonra bi de 47/46 1.29-1.27 deneyin, sonra 47/45te deneyin, bazen kendi kendini durdurdugu icin bi anda 500Gflops gorebilrisiniz.


    Bu ornegi niye verdim? Her zaman yuksek rakamlar yuksek performans verecek diye bir sey yok. Stabil islemci, dogru rakamlar cok daha iyi sonuc verecektir.

    1.50V + fan ile trfc 280 yemiyormu ? 1.50v den fazlamı verdin belki, 92 lik noctua ile 1.65v daily kullanan ark var gerçi 1.50- 1.60 dan korkma diyor banaDüzgün işlemci overclock nasıl yapılır? 





  • StreamRolleR kullanıcısına yanıt

    duzgun bir bdie binse, 1.6 + fanda 280 trfc rahat olur. O arkadasinda tREFI max degildir, yoksa 1.65v daily sorun cikarir, ama evet voltaj olarak bir sorun yok.


    Ben 1.7 kullaniyorum, 27.9ns latency de su an.

  • Uzun yazı okumak istemeyen arkadaşlar için özet:


    Türkiye'de bu arkadaştan başka stabil overclock yapabilen yokmuş.


    Sizin overlocklarınız stabil asla olamazmış.


    Onun donanımlarına bi baksanıza ? En iyi donanımlara sahipmiş.


    Sonuç ? Sonuç mu, uzun yazdığına bakmayın. Oda voltajı ve çekirdek saatini değiştirerek oc yapmış. Tek fark, dünyada kullanılan bilindik stress test programları hariç nerde ne yazdığı neiüudü belirsiz korece bi stress testi programı kullanıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi martax32 -- 19 Temmuz 2021; 19:0:47 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    Yanlis anladiysam kusura bakmayin. O bahsettigim sey https://dacemirror.sci-hub.se/proceedings-article/0031d237a7c5aaf982a007973558954c/ir-drop-and-ground-bounce-awareness-timing-model.pdf bu makaleden gorebileceginiz bir durum. Yani aradaki gecikme tabi ki nanosaniye, bilgisayardaki her sey nanosaniye, her sey atom bazinda, ama bunun gercek dunyadaki etkileri cidden cok buyuk olabiliyor. Oradaki olay mesela 51-49 ya da 47-47yi hissetmek degil ve emin olun, 47-47 daha soguk calisip, bir cok kullanici icin daha iyi bir tecrube de sunabilir, su anda kendim 49-49 ve 50-49 arasindaki farklara bakiyorum mesela, dedigim testlerde ikisi de %100 stabil ve sogukken hic bir fark bulamadim. Fark orani hissetmeyi gecin, 100 test ortalamalari direk ayniydi, ancak 50 daha cok isindi.


    Ve bilirsiniz isindikca hata orani artar, hani 10 sene bisi olmaz sonra mavi ekran olur ya, ne kadar stabil olursa olsun isindigi icin bunun olma riski artar ve buna gerek yoktur. Nasil desem bilirsiniz herkes 47 uncore sabittir, bazen 43e iner avx offset varsa, core da 55e cikartir 1.5Vla takilirlar, derdim o kisileri bilgilendirmek, daha stabil, daha dogru bilgisayar kullandirmak, ve belki uzun vadede birileri daha merak edip, daha bir seyleri sorgulayip daha sonra da bir seyleri degistirebilir.


    Misal nvidianin yeni latency checkeri bilirsiniz, github da bir arayuz yaptilar piyasadaki her mouse u alip test ediyorlar, bunu resmi aciklamadilar ama bazi firmalar bunu ogrendikleri icin hile yapmaya baslamislar(asus ve logitech gibi gordum ben, cunku benim testlerimde cok alakasizken nvidia latency checkerda asiri dusuk sonuclari vardi) sirf bu sebeple kaldirdilar. Ama bu bir seye isaret,artik insanlar fark etmeye basliyorlar.

    Tatildi falan anca yazabildim.


    49/49 kullanmanın şahsım adına en büyük avantajı. Şu yaz aylarında sıcaklık oldu, bilgisayar masanın üstünde hemen yanımda olduğu için sıcak havayı şak diye yüzüme vuruyordu malum bu durum, performanstan daha önemli bişi :)


    Normal şartlar altında. 53-49 şeklinde kullanıyorum oda sıcaklığının daha kabul ediebilir olduğu dönemlerde. Yaz dolayısıyla şuan 31c üzeri oluyor.


    İkisi arasında elbette FPS farkı var, ama şahsım adına core ve cache aynı olduğunda düşen bir latency varsa ben farkedemedim.


    Kullandığım diğer donanımlar, 3600 C16 Hynix DJR @ 4133 19 22 22 45 570, şeklinde çokta parlak olmayan bir ram, aida'dan 45-46ns falan bir değer alıyordu


    6700XT stock şekilde ve Kraken Z73, AW2521H ile Razer VPU kullanıyorum. Dediğim gibi benim için sıcaklık düşüşü şu havalarda iyi oldu.


    49-49 gibi değerler adına kişisel yorumum şu olur. Stock halinden daha iyi ve sabit bir voltaj, kabul edilebilir sıcaklık ve ekstra performans.


    Ayrıca yoğun yük içeren small ftt testlerini rahatlıkla atlatıyor. Yoksa 53-49, 54-50 gibi değerleri, small fttt içeren testlerde 90c altında tutabilmek imkansız ( custom loop ile belki mümkün olabilir benim tecrübem yok)





  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.