Şimdi Ara

e8500'üm SAPITTI, işi bilenler bir bakın, LÜTFEN YARDIM.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
889
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • sistemim bu:

    Asus P5Q anakart
    e8500 işlemci
    2 GB crucial ballistix tracer 1066 mhz RAM
    Sapphire 4850 Toxic

    Normal fabrika çıkışı ayarlarında OC falan yapmadan kullanıyordum pc'mi. Biosta herşey auto modda. İşletim sistemim Vista idi. Dün normal çalışırken kilitlendi bilgisayar (daha önce kilitlenmezdi çok stabildi)
    reset attım, vista açılırken bazı programlar yüklenemedi nod32 dosya monütörü hata verdi başlatılmadı falan. Daha sonra tekrar başlattım açılırken mavi ekran verdi resetledi kendini. Güvenli kipte açtım bi açıldı bi açılmadı. Normal açtım masaüstüne ulaşmadan yada ulaştıktan sonra 1 dk içinde bilgisayar kilitlendi. Fanları sıcaklıkları kontrol ediyorum Asus Probe ile normal. Dedim herhalde Vista çöktü, güncellemeleri yapmamıştım çünkü.
    C'yi yedekledim, XP kurdum, daha sonra driverları yüklerken yine aynı şeyler olmaya başladı, sistem kitleniyordu, duraksıyordu. Anlam veremedim. Orthosu çalıştırdım blend modda işlemci ram kastırdım. 1 dk sora hata verdi. test durdu. Daha sonra ki çalıştırmalarımda 2. 3. saniyede hata verdi. Bazen yarım saat hata vermeden çalıştı. Bazen hemen hata verdi, hata verdimi bilgisayarda sapıtıyordu, vista gibi kilitlenmesede anında, duraksıyor, sorun çıkarıyordu. Bazende kendini resetliyordu. İnternette orthos hatasıyla ilgili araştırma yaparken OC yaparken ayarı tutturamayanların bu hatayı aldığını gördüm. E iyi de ben OC yapmamıştım ki. Vcore voltajını arttırmak gibi tavsiyeler vardı. Vcore voltajıma baktım. Asus probe da ve cpu-z de 1.10 ile 1.22 arasında gidip geliyordu. Bana bu garip geldi (doğrusunu bilmiyorum gerçi) Donanımda bi sorun var ama ram'de mi, cpu'da mı onuda bilmiyordum. Orthos sadece blend modda hata veriyor diğerlerinde düzgün çalışıyordu. Bende sinirlendim, çünkü bu bilgisayarı önemli işler için de kullanıyorum, 3d projeleri, compositing projeleri oluyor. Stabil olması lazım. Sinirlendim açtım biosu vcore ayarlarıyla oynadım. Arttırdım önce 1.25 falan yaptım yine aynı hatalar oldu. Bu arada RAM voltajım 2.2 idi. Bu da normal midir bilmiyorum. Daha sonra niyeti bozdum OC yapıcam dedim. 422 x 9.5 yani 4 GHZ ye çıkardım işlemciyi, voltajıda 1.36 civarına çıkardım (biostan 1.36 yapsamda asus probeda 1.35-1.34'lerde geziyor) Önce bios bile gelmedi, ben de baktım ramlerin mhzsi uçmuş 1350 küsurlara, onu 1058'e çektim. bu sefer açıldı ve birkaç saattir kilitlenme yapmadı. Ancak şuandada orthosta kastığımda 5 dk sonunda hata vermiyor ancak işlemci 75 derecelere yaklaşıyor. Stock fanla sanırım 4 ghz de kullanamayacağım. 75 derece çokmu. Asus probede alarm 65'e ayarlı... 1.36 voltaj çokmu e8500'e...

    sizce tüm bunlar neden oldu, isteğim çok hızlı olmasada stabil bir bilgisayar, 3.16 da defoult voltajda stabilite durup dururken gitti 3 ay full randıman 7 24 çalışan bilgisayar sapıttı bi anda. Stabilite gitti... 4 ghzde şimdi var gibi. ama yanıyor işlemci. Napıcam ? bana kalsa fabrika çıkışı kullaniym stabil olsun. Tabi 4 ghz de fena olmaz render sürelerimi kısaltır nerden baksanız yüzde 20 daha iyi sonuç verdi asaltestte. 4:30'lardan 3:30' lara indi süre...

    ne yapmalıyım. bu olanlar neden oldu? işlemcide sorun mu var yoksa? arızalandı mı yani ? yada güç kaynağının voltaj çıkışı mı sapıttı. 1.10-1.20 de 3.16 çalışması, raminde 1066 mhz de crucial ram, voltaj 2.2 en başından beri. Normal değilmiydi bunlar...

    kafayı yedim dünden beri :S

    yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...







  • işlemcinin oc olmadan bozulması çok çok düşük bir ihtimaldir. Sorun ramlerden kaynaklanmış olabilir.Orthos ramden kaynaklı bir sorunda da hata verecektir zaten.75 derece o işlemci için yüksek o seviyelerde stock fanla kullanmayın derim.

    Bence en iyisi siz ramlerinizi başka bir yerde deneyip kendi sisteminizi de başka ramlerle denemeniz sorunun nerden kaynaklı olduğunu anlamak açısından faydalı olacaktır.

    Hani orthos falan yapmamış olsanız, virüs ya da windows ya da hdd kaynaklı kitlenmeler yaşıyor olabilirsiniz derdim ama orthos hata veriyorsa sorun büyük ihtimalle cpu-ram ikilisinden birindedir.
  • yorumun için teşekkürler prodowns

    tavsiyen üzerine boot disk oluşturularak yapılan memtest86 yazılımıyla RAM'i test ettim. uzun süren 8 test sonunda hiç hata bulamadı.

    Şuan sistem stabil gözüküyor zaten, ama RAMin voltajında bir değişiklik yapmadım sadece cpu ile oynadım. Dolayısıyla yükselen RAM frekansını aşağı çektim. Sorun yaşarken 1066 da çalışan ramler şuanda 1058 de çalışıyor.
    ben de önce hdd hatası olarak düşünmüştüm, ama orthos böyle olmadığını ortaya koydu.

    diyorum acaba stock fanla kullanabileceğim en üst sınır işlemci mhz, çarpan, vcore voltajı vs.. artı
    ram frekansı ve voltajı tavsiyesi alabilir miyim işi bilenlerden ?

    70li derecelere geçmeyecek yükteyken ve stabil olsun tek istediğim bu :)
  • orthosla 5 dk çalıştıktan sonra 75 dereceye ulaşıyorsa cpu vcore voltajında 1.3 ü pek geçmeyin derim. bir de termal macunun artık pek iyi işlev görmüyor olabilir. arctic silver gibi iyi bi macunla 5-6 dereceye kadar daha düşük bir sıcaklık değerleri elde edilebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.