Şimdi Ara

Ekonomi, Minimalizm ve Hayat Tavsiyelerim ( Denemek bedava )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Ben yaklaşık 4-5 aydır çalışan bir bireyim. Maaşım fena değil ama 1 lira bile çöpe atmak istemiyorum bu devirde. Aynı zamanda tüketim profilimi de değiştirmek ve modern, bilinçli ve iradeli bir birey olmak istiyorum. Hem doğayı korumak hem de tüketim trendini minimuma indirmek istiyorum. 1-2 Haftadır tasarrufla ve yatırımlarla alakalı geniş çaplı bir araştırma yapıyorum. Burada da kendi derlediğim yöntemleri paylaşacağım. Lütfen sizler de güzel farklı yöntemlerinizi yazın. Hayattaki deneyim ve taktiklerinizi beklerim. Buradaki hiç bir öneri yatırım tavsiyesi değildir.


    1. Evde sürekli elektronik ürün kullanıyorsanız şarj edilebilir 5 yıl garantili durasel pil alabilirsiniz. Şarj aletiyle beraber 200 tl gibi bir şey tutuyor.
    2. Migr*s'tan alışveriş yapıp kaliteli ürünler almaya çalışıyorum. Bu sırada da money club puanları toplamayı hedefliyorum.
    3. Kitaplar için E-Kitap ya da İnternetten kitap almayı hedefliyorum
    4. Evde saksıda Nane, Fesleğen, Biber ekilebilir. Bu sayede hobi olarak kendi yeşilliğimizi yetiştiririz.
    5. Fırsat Aktüel ürünleri gösteren applikasyonları indirdim.
    6. Boş bir kavanozdan bozuk para kumbarası yaptım. Dışarıda bozdurduğum her bozuğu buraya atıyorum.
    7. Kapsül Gardırop fikrini benimsemeye çalışacağım. Bu konuda daha çalışma yapmadım. Ancak yıllardır kullanmadığım veya hoşuma gitmeyen eşyalarımı letgoya koydum.
    8. Kıyafet alışverişleri için en azından deneme gerektirmeyen parçalar için Aliexpress kullanılabilir.
    9. Money Gold kartı var arkadaşlar ayda 10 tl. Eve siparişlerde gönderim ücreti vermiyorsunuz ve her ay %50 favori ürün indirimi oluyormuş. Bunu bir incelemekte fayda var henüz inceleyemedim.
    10. Pet şişe su kesinlikle almayacağım. Bulunduğum şehirdeki güzel ve uygun fiyatlı bir damacana suya kayıt oldum. Pet şişe / 5 litre su almayarak ayda ortalama 60 70 tl tasarruf etmek mümkün. 5 Litre şişe su 10 tl olmuş arkadaşlar 19 litre damacanalar zaten 13 tl.
    11. Dışarı çıkarken çantanıza plastik ya da cam su şişesi koyun evden damacadan doldurun.
    12. Henüz denemedim ama, Çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak beyaz sirke kullananlar oluyormuş.
    13. Temizlik için Beyaz sirke veya çamaşır suyunu sulandırıp kullanıyorlarmış
    14. Bulaşık deterjanını 1:1 oranında seyreltip o şekilde kullanılabilir
    15. Nemlendirici olarak kötü bir cildiniz yoksa saç bakım sakal bakım yüz bakım için Hindistan cevizi yağı yeterli diyorlar
    16. Çamaşır makinesi, ütü gibi çok elektrik tüketen makinaları 22:00 sonrası çalıştırıp indirimli kullanabilirsiniz.
    17. Churning diye bir şey varmış Kredi kartı kampanyaları için bu konuyu araştıramadım henüz. Bilgisi olan aktarabilir.
    18. Yazlık alışverişinizi kışın, kışlığı yazın alın.
    19. Zamanınızı 30dklık dilimlere bölerek günlük planlarınızı ve işlerinizi buna göre yapın. Zaman tasarrufu en önemlisidir
    20. Temizlik ürünleri, roll on, tuvalet kağıdı vs indirime girdikçe stok yapılabilir
    21. Ütüyü tüm kıyafetlere tek seferde yapın en çok elektriği bu harcıyormuş ısınırken.
    22. Meyve ve sebzeleri akan suda yıkamayın, leğende sirkeli suyla yıkayın anneleriniz gibi
    23. Alışverişler için yanınızda bez çanta götürün poşete para vermeyin.
    24. Alışverişlerde poşete para veririm ben uğraşmam diyorsanız. Aldığınız poşetleri çöp poşeti olarak kullanın.
    25. BURASI ÇOKOMELLİ. Maaşınız yattıktan sonra ödemeleriniz gelene kadar boşa bekletmeyin paranızı. Mesela 15 gün sonra 3000 liralık kira ödemeniz varsa günlük vadeli hesabınıza yatırın. Ortalama 3000 tl için 15 günde 25 TL kar edersiniz.
    26. Bunu ben yapmıyorum klozetim buna uygun değil. Ama, klozetin su haznesinin içine 1-1.5 litrelik pet şişe koyarsanız daha az su akıtarak her sifonda 1.5 litre su az harcarsınız.
    27. Kredi puanınıza dikkat etmiyor iseniz Kredilerinizi her ay taksidini ayın ilk günlerinde öderseniz 500 liralık bir kredi için 10 tl kadar kar edersiniz.
    28. Telefonunuza para yönetimi uygulaması indirin tüm masraflarınızı kategorilendirin ve yazın. Buradan takibini yapın arkadaşlar
    29. Telefonumun bataryasını kendim tornavida ve yapıştırıcı seti alarak açıp denedim. Bu konu riskli bir konu eliniz yatkınsa yapabilirsiniz ben deneyim olmasını istediğim ve iş hakkında bilgim olmasını istediğim için yaptım. Bundan sonra yapar myıım HAYIR. Batarya değişimi için telefoncuya 50-100 tllik işçiliği çok görmem artık.
    30. Arabanızın periyodik bakımını aksatmayın motoru elinize almanızdan iyidir.
    31. Arabanızı aktif kullanmıyorsanız onu farklı yatırımlarla değerlendirebilirsiniz sonuçta sonsuza kadar artacak bir piyasa değil ve belkide farklı yatırımlar daha iyi olabilir
    32. Kumbaranızda 10-20 tlye kadar paraları hiç cebinizde tutmayın direk kumbaranıza atın. Yalnız 2-3 haftada 1 ya da ayda 1 o paraları tümletip yatırımınız için kullanın. Bekleyerek değer kaybedebilir. 5 10 25 50 kuruşlarınızı ise biriktirin aylarca biriktirmekten sıkıntı yaşamazsınız çünkü maliyeti kendi değerinden yüksek olan ürünler onlar. İleride üretimden kalksa bile bir şekilde koleksiyon için vb değerlendirilebilir.
    33. Kahve için V60 + Filtre + El değirmeni + Çekirdek kahve alın. Evde barista tadında kahveyi 5-10 tl maliyetle içersiniz ve en kaliteli kahveyi içmiş olursunuz
    34. Yoğurt için ya köy yoğurdu alın ya da evde kendiniz yoğurt yapın. İçerisindeki probiyotik miktarı çok yüksek olacağı için faydası daha fazla
    35. Eve toprak ve saksı alıp nane fesleğen çiçek vs ekin. Hem görsel hem hobi olur size. Kekik fesleğn vs ekerseniz de arada kullanırsınız.
    36. Kapsül gardıropa geçin . Ben buna yeni yeni geçmeye başlıyorum ve yıllarca bunu kullanacağım. 20 25 parça eşyayla hayatınızı geçirmek ve modası eskimeyen bir tarza sahip olmak mümkün.
    37. Evdeki fazlalıklarınızı satın ya da bağışlayın. Dediğim gibi mutfak araç gereci olsun, tabak çanak olsun, giymediğiniz tshirtler gömlekler, kullanmadığınız kablolar, okuyup kenarda köşede bekleyen kitaplar... Her şeyden kurtulun arkadaşlar . Örneğin elimde hiç kullanmadığım nereden geldiğini hatırlamadığım 0 bir modem vardı. Letgodan sattım parayı kumbarama koydum. Özellikle sizin evden taşınmanızı, şehir değiştirmenizi, özgürlüğünüzü kısıtlayan şeyler bunlar. O doluluk arasında göz kirliliği, düşünce kirliliği ise kaçınılmaz. Evi temizlerken dahi onları görmek insanı irrite ediyor.
    38. Tüketim olarak az yemeye başladım. Bunu ekonomi için yapmıyorum arkadaşlar. Araştırmalarda az yiyen insanların ömrünün uzadığı söyleniyor. Karbonhidrattan çok uzaklaştım. Egzamama iyi geliyor bu durum. Ton balığı , yoğurt, lor peyniri, zeytinyağı vs tüketiyorum. Pazardan düzenli sebze alıyorum. Evde mercimek vs baklagil yemek yapıyorum. Tavuk yemekten kaçınıyorum. Et yersem yağsız et yiyorum. Tereyağı ve yağlı peynirlerden kaçınıyorum. Cips kola vs tüketmiyorum
    39. Alkol için bira sağlık açısından kötüdür arkadaşlar. Kilo, yağlanma yapar. Şarap ve viski kalp damar sağlığı için en iyileridir. Viskiyi nereden bulayım ben diyecekseniz şarap için arkadaşlar. Günde 1 kadeh şarap damar sağlığına yararlı. Ayrıca bira ve şarap egzamaya zararlıdır unutmayın.
    40. Ben şahsen sigarayı bıraktım. Alkolü de otomatik olarak sigara içmemek için azaltmış oldum. Sigarayı bırakınca hayat kalitem, enerjim, deri sağlığım, özgüvenim artıyor. Bir şeyleri başarmak her zaman iyi geliyor
    41. Eğer bira seviyorsanız evde yapın şişesi 5 Tl ye geliyor.
    42. Sürekli taşınan biriyseniz kendinize ait kapı kilidi alın ve bunu ev taşırken yanınızda götürmeyi unutmayın arkadaşlar. Şuan bir kale kilit 200 250 tl ...
    43. Şekerli ürünler tüketmiyorum şekere karşıyım
    44. Geri dönüşüme ve atık değerlendirmesine dikkat edin arkadaşlar. Tasarruf ve verimlilik çok önemli. Telefonunuzn şarj aleti kopmaya başladıysa elektrik bandıyla sarıp korunaklı hale getirin. Yine önemli elektronik eşyalarınız için akım korumalı prizler kullanın.
    45. Çöpe atarken her zaman düşünün bunu fazla aldığım için mi çöpe atıyorum diyerek kişi başı gıda tüketim miktarınızı hesaplayın ve ona göre tek seferde alışveriş yapın.
    46. 2-3 Kmlik mesafelere yürüyerek gidin arkaddaşlar. Daha fazla mesafe varsa da bisiklet kullanabilirsiniz. Hem spor hem ekonomik olur.
    47. Arabanızı kullanmıyorsanız varsa kapalı otoparka park edin. Su basmayacak bir yer olmasına dikkat edin. Aracınız beklerken sürtme çizilmeye vs uğramasın
    48. Her ay düzenli yatırımlarınızı gruplandırın. Maaşınızın %10 altın %5 hisse %1 coin % 4 döviz % 5 kkm gibi yüzdelere bölüp yatırımınızı tek kalemde toplamamaya çalışın. Unutmayın bu dünyada her şey olabilir dengeli yatırım en önemlisidir. Coinler batınca intihar etmeyin sonra.
    49. Damacana su olarak Buzdağı kullanıyorum. 2021'deki en iyi su seçilmiş. Ondan yaptığım kahveler mükemmel oluyor. İçtiğim su tatlı tatlı oluyor. Tavsiye ederim 20 TL 1 damacana
    50. Lor peynir için a101 ürünlerini tavsiye ederim migrosa göre baya uygun.
    51. Migrosta money kart vermeden geçmeyin.
    52. Esnaftan bir şey alırken pazarlık yapın, ustayla abartmadan pazarlık yapın. Unutmayın paranızı kolay kazanmıyorsunuz ve o insanlar da bir şeyi alırken sizin yaptığınız pazarlığın 10 katını yapıyorlar
    53. Bir mekana oturduğunuzda fiyatları, ürünleri, muameleyi ve hizmeti beğenmediyseniz sipariş vermeden önce kalkmasını bilin. Çok saçma bir mekanda abartı fiyat görürsem kalkmayı bilirim ve sorarsalar da adamına göre üzerek veya üzmeden açıklama yaparım.
    54. Amazon Prime kullanın arkadaşlar. Hem filmlerini hem bedava kargolarından faydalanırsınız.
    55. Beğenmediğiniz bir ürün olursa iade etmeyi bilin. Kim uğraşacak kargoyla derseniz kaybeden siz olursunuz. Bazen satıcılar bozuk ürünü size satıyorlar ve siz iade etmediğiniz için adamlar elinden çıkarmış oluyor.
    56. Evine eşya alacak varsa a+++ tüketim olan beyaz eşyaları alsın.
    57. Kışlık kavanozlar ve gıdalar stoklamaya çalışın. Kışın menemeni 20 liraya mal etmek yerine 5 tl ye mal edebilirsiniz. Zamandan da bir okadar kar edersiniz.
    58. Minimalist yaşamaya özen gösterin. Dijital temizlik yapın.
    59. Kredi çekenler kredi hayat sigortasını iptal ettirmeyi göz önünde bulundursun. İyi bir iadesi var. Yatırım tavsiyesi değildir.
    60. Yüksek hacimli motoru olan aracı olan arkadaşlar dikkat etsinler. Bu piyasada 1.8 2.0 motorlar git gide değer kaybetmeye başlıyor. 1.0 1.2 motorlar altın gibi artıyor arkadaşlar. Yatırım olarak daha mantıklı görüyorum kendi adıma.
    61. Yırtılan kot pantolonlarınızın arasındaki ağı diktirin arkadaşlar. Kot için %98 pamuk kot almayın çünkü burada likralı oldukları için çok çabuk inceliyorlarmış. Terzim söyledi. %100 Pamuk olan sert kotlar daha iyi oluyor dedi dayanıklılık açısından.
    62. Size olmayan kıyafetlerinizi terziye götürüp her zaman bir şey yapılıp yapılamayacağını sorun.
    63. Okuduğunuz kitapları elden çıkarın. Gerekirse takaslayın







  • 10 tane falan okudum bunları yapmayan fakir var mı omg

  • Kredi Kartı Churn muhabbeti iptal ettiriyorum diyince bonus veriyorlar o güzel oluyor :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aynı maddeleri dün de başka bir başlıkta görüp, 13 liraya damacana su mu kaldı diye sormuştum. (10. madde)

  • furkanta_resmi kullanıcısına yanıt

    Hocam öyle kartı iptal edince geri açmak isteyince defans koymuyorlar mı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu nasıl minimalizm Amazon Prime, Nemlendirici, Migros, Araba filan diyor.

  • okn360 O kullanıcısına yanıt
    İptal etmiyoruz iptal edeceğimizi söylüyoruz ipta etmeyelim diye teklif veriyorlar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ben de minimal hayat yaşıyorum son 3 yıldır. Burda kişinin hayatta ne istediğine önce karar vermesi gerekiyor ben dünyadaki zamanımın kısıtlı olduğunu farkettim ve hayatımı seyahat ve yatırım üzerine kurdum.


    Dışarda ne yediğim ne içtiğim minimal değil sadece yaşam alanımı ihtiyacım olan objeler üzerine kurdum geri kalan herşey portföylere böldüğüm yatırım araçlarında kısmetse 40-45 yaş gibi çalışmadan da bana kendi yağımda kavrulcak bir gelir gelcek şekilde hayat planlıyorum sonrası seyahat ve yeni yerler tanıma.

  • namaste1968 kullanıcısına yanıt

    Yeni geçiyorum minimalizme. Arabayı satıp yatırım düşnüüyorum ama 1.2 motor olduğu için 1 2 ay değerlenmesini bekleyeceğim yaz sezonunda.

    Amazon primea gelirsek ayda 7 tl için bedava kargo ve prime videoyu kaçırmak gereksiz olur

    Yüzünüzü nemlendirmek minimalizme ters değil


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • herkes kendi dogrularini baskasina kilitliyor

    konu disina hos geldiniz

    tarafli yanli disaridan destekli habercilik

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Heheheh hodrimeydan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.