Şimdi Ara

EKONOMIDE KURALLAR VARDIR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekonominin kurallarına uyulmadığı taktirde, kurallar herkesi kendine uygun hale getirir. Elinde siyasi güç olanlar bu kaideden muaf değildir.

    Son on beş gün içerisinde kurlar yüzde 10 arttı. Birden çok neden var. Fakat en önemli neden faiz sendromundan kaynaklanıyor.

    Maalesef ülkeyi, ekonomiden haberi olmayan Hükumet adamları yönetiyor. Faizi düşürmek amacıyla, propaganda yapmak moda oldu. Faiz lobisinden söz ediliyor. Merkez Bankasına faizi düşür diye baskı uygulanıyor.

    Bu politika ekonomiyi çıkmaza götürüyor. Serbest piyasa ekonomisinde faiz ve ücrete müdahale edemezsiniz. Ettiğiniz taktirde, sistemin adı serbest piyasa olmaz.

    Uluslar arası sermaye hareketleri serbest olan bir ekonomide, libor (uluslar arsı faiz)den düşük faiz finans kapital çıkışı ile sonuçlanır. Cari açığı olan bir ülkede sermaye çıkışı, anında kurlara yansır. Kur artışını, döviz satarak durdurmak dahi mümkün olamaz.

    Nitekim Merkez Bankası vadeli döviz ihalesi açıyor, sonuç değişmiyor. Kurlar artıyor.

    Basit bir düşünce ile elinde mevduatı olan şahsın davranışlarına bakınız. Mevduat enflasyon oranında eriyor. Enflasyonu karşılayacak getiri sağlanmaz ise mevduat bankalara gitmez. Altın ya da döviz satın alınır. İlave mevduat dövize talep olarak yansır. Kurlar artar.

    Daha da kötüsü Bankalardaki Türk Lirası mevduat azalır. Dövizden doğan kur farkı bankalara yüklenir. Bankalarda likidite sorunu başlar. Nitekim dün, Merkez Bankası piyasaya 30 milyar lira para sürmek zorunda kaldı. Vatandaş Türk Lirasına güvenmiyor.

    Bu güven yerine konulmadığı taktirde, bankalarda sorun başlayabilir. Tahsili imkansız alacaklar ve likidite sorunu "interbank faizini" yükseltecektir. 2001 krizi Interbank faizinin yükselmesi ile başladı.

    Bir taraftan vadeli idöviz ihalesi ile spekülasyona çanak tutuluyor. Diğer taraftan, Merkez Bankasının piyasaya verdiği likidite dövize dönüyor. Kurlar artıyor. Bedelini enflasyon olarak halk ödüyor.

    Amatör adamlar ile Para Politikası uygulanamaz. Umarım birileri bu çıkmaz işe son verme ehliyetine sahiptir. Yoksa, freni patlamış araç gibi ekonomi tepetaklak gidiyor.

    Şinasi Kara

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Dun kurlar neden artiyor baslikli bir yazi paylastim. Forum uyelerinden birisi Dunya uzerinde yer alan ulke para birimleri neden TL karsisinda deger kazaniyor, Suriye Lirasi bile TL karsisinda deger kazaniyor seklinde yorum yapmıştı. Malesef arkadasin dedigi gibi TL dunyada deger kaybediyor. Konu silindigi icin cevap veremedim. Bunun nedenini su sekilde aciklanabilir:



    -Bu duruma negatif ayrışma diyoruz. TL, uluslar arası piyasadan ayrışıyor. Sebebi belli. Cari açık. Cari açığı ise sermaye harketlerinden giren para ile kapatmak mümkün. Bunun için, Libor (uluslar arasi faiz) den daha yüksek faiz vermek gerekiyor. Libor 3 civarında, buna risk primi sayılan CDS ler ilave edlidiği zaman, yurt dışındaki dolar cinsinden Türk bonolarının faizi yüzde 6 civarına ulaşıyor. Uzun vadeliler, 6,4 lerde seyrediyor. Bizdeki faize bakalım. Mevduata bankalar yüzde 12 faiz veriyor. Yüzde 15 vergi var. Faiz yüzde 10 larda seyrediyor. Beklenen enflasyon yüzde 11 civarında tahmin ediliyor. Reel anlamda TL'ye verilen faiz negatif. TL üzerinden sabit getirili kıymet alan yatirımci zarar ediyor. Elinde TL olanalar döviz alıyor. Euro bond satın alıyor. Para yurt dışına gidiyor. Döviz talebi kurları artırıyor.Bu gerçeği Hükumet adamları göremiyor. Yetmiyor, faiz sendromu yaratıyorlar. Bindikleri dalı kesiyorlar. Böyle devam ederse doların 5 lira olması işten bile değil. Umarım Merkez Bankasi faizleri yükseltir de piyasa rahat eder.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • LaGardaş kullanıcısına yanıt
    MB faiz arttıramaz. Tepeden çok sert tepki geliyor. Durumu idare etmeye çalışıyorlar. Umarım ipin ucunu kaçırmazlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.