Şimdi Ara

Ekran Kartı Bellek(Ram) Hakkında soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.160
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekran kartlarının ram miktarları grafik programlarındaki shade ve render kısmını ne kadar etkiliyor 2gb 3gb rami olan ekran kartları shade ve renderlama işlemlerini 1gb rami olan ekran kartına göre daha mı hızlı yapar yoksa hiç farketmezmi?? Bu konuda bilgisi olan bir arkadaş aydınlatırsa sevinirim.
    Autocad mep 3d ve revit çalışmalarını seri bir şekilde takılma, donma ve bekleme yapmadan seri bir şekilde çalışabilmek adına ekran kartını neye göre seçmem gerekir. Ayrıca bu programlar için özel hazırlanmış ekran kartlarını tavsiye etmeyiniz hem maddi olarak pahalılar hemde aynı bilgisayarla güncel oyunları da oynamayı düşünüyorum.



  • GPU'yu traktör, belleği ise römork gibi düşünebilirsin. Şüphesiz traktörün gücü çok önemlidir. Ne kadar güçlü olsa, o kadar iyidir. Ama çok güçlü bir traktöre de yalnızca 1 veya 2 römork bağlamak, ona haksızlık olur. Çünkü onun kapasitesi daha fazladır. 3-4 römork bağlasanız, ancak hakkını verirsiniz gibi düşünün. GPU, verileri ne kadar hızlı işlerse o kadar iyidir yani. Ancak, verileri işlemek için de, geçici ve hızlı belleklere ihtiyacı vardır ki, GPU'nun gücü nisbetinde, yani GPU'nun gücüne orantılı olarak da belleğe ihtiyaç duyulur. VGA belleklerinin, sistem belleklerinden hızlı olmasının sebebi de budur. Nasıl ki giriş seviyesi bir VGA'ya 1 GB üzeri bellek fazla ise, aynı şekilde üst segment VGA'lar için de (kapasitesine oranla) 2 GB bellek azdır. Halbuki o GPU, daha güçlüdür ve misal olarak 3 GB bellekle daha verimli çalışır. Burada yazdığım meselede, 2 GB belleğin oyunlara yetip-yetmemesiyle uzaktan-yakından alakası yoktur. Lütfen başka yere çekilmesin.


    Ayrıca şu mesaj, ekran kartlarının çalışma mantığı hakkında bilgi verecektir.

    quote:

    Orijinalden alıntı: 4vc1

    Grafik kartları, veriyi işledikten sonra kendilerine tahsis edilmiş ve kart üzerinde bulunan vRAM (video RAM)de bilgiyi depolar. O anda ekranda bulunan ve gösterilmesi gereken görüntünün derinliği (pixel bazında) ve görüntüye uygulanacak extra efekler (AA & AF & MSAA v.s.) işlemcinin elinden geçtikten sonra bilgiler vRAM'de depolanır. Depolanan bu bilgiler (aynı bizim sistemimizdeki normal RAM gibi), anlık olarak silinip üzerine yenileri yazılabileceği gibi gerekli olanlar da ekrana gönderilir. Oyunlarda da işlem bu şekilde yürür, grafik kartı ortamdaki değişkenleri teker teker işleyerek vRAM'e gönderir ve bilgiler gerektikçe ekrana akar. Gereksiz bilgiler de vRAM'de tutulmadan silinir, yerine yenileri yazılır. Mesela herhangi bir FPS-Horror game cinsinden örnek verelim: Death Space 2 olsun örnek. Burada oyun yüklendiğinde, o an kullanılacak harita(yani hareket edebileceğiniz ve görebileceğiniz yollar, odalar v.s.) işlemci tarafından tamamen işlenir, ancak bu bilgi basit bir kuşbakışı harita şeklindedir. x,y,z eksenlerinden oluşur. (Autocad gibi çizim yapanlar bu konuya aşinadır) . Burada tüm harita vRAM'e gönderilerek orada kalır. Sonra oyuncunun haritadaki konuma göre bu haritaya giydirme yapılır(texturing). vRAM'de asıl yer tutacak olan bilgi de bunun bilgisidir. Oyunun kodlama bilgisine ve ekran kartı GPU kapasitesine göre bu texturing işlemi haritanın sadece bir bölümüne uygulanır. Sonra siz ilerledikçe eski bilgiler vRAM'den silinirken, yerine yenileri gelir. Yani asıl işi GPU yaparken, vRAM sadece bilgileri depolamak ve anlık olarak hem işlemciye hem de ekrana iletmekle sorumludur. Gpu ve vRAM arasındaki denge, ikisinden birinin darboğaza girmesiyle bozulur. Bunu da siz, ekranda takılmalar, yırtılmalar, FPS düşüklüğü gibi semptomlardan anlarsınız. Mesele hangisinin darboğaza girdiğini bilebilmekte! Buradaki tartışmaların asıl sebebi de bu!

    GPU darboğazı:
    Ekranda GPU'nun işleyebileceğinden fazla derinlik ve efekt varsa, GPU bunların hepsini akıcı bir şekilde yetiştiremez ve saniyede işleyebileceği kare sayısı düşer. Burada vRAM'in hiçbir önemi yoktur. İster 1GB VRAM olsun, ister 100GB vRAM olsun, GPU işleyemedikten sonra, işi sadece getir götür yapmak olan (buffering) bu kısım durumu kurtaramaz. Siz yine o performans düşmesini hissedersiniz. GPU'daki bu açığı vRAM kapatamaz.

    vRAM darboğazı:
    GPU ekrandaki bilgileri sorunsuz işlemeye devam eder, ancak işlediği bilgi artık vRAM'e sığmayacak boyuta gelmiştir. Bu durumda GPU, sistemin kendi belleğine başvurur, ve bilgileri oraya adreslemek ister. Bu da veri aktarım hızında büyük bir performans düşüklüğü yaşatacak, görüntüler işlemci tarafından işlendiği halde ekrana hızlı bir şekilde çağrılamadığı için yine performans düşecektir. Burada GPU durumu kurtarabilir. Eğer çok yüksek boyutta bir veri taşması olmazsa, GPU vRAM'deki önceden işlediği bilgilerin bir kısmını silerek yerine yenisini koyar ve gönderir, ancak eski veriye de ihtiyaç olduğu için (zoraki silinen), yeri geldiğinde onu da tekrar işlemek zorunda kalacaktır (oysaki birazdan ihtiyaç olacaktı ve silinmemesi gerekirdi). Yani GPU tamamen boş bir hamallık içine girecektir. Ancak yeterli performansa sahipse, siz bunu hissetmeyeceksinizdir bile. vRAM'deki bu açığı GPU kapatabilir.

    Yani kısacası bu bir denge işidir.

    BF3 gibi oyunlarda sorun olmasının sebebi, bu tip online oynanan oyunlarda anlık olarak birçok efektin işin içine girme ihtimali bulunur, ve gpu tüm haritayı, yeri geldiği zaman 64 oyuncunun tüm hareketlerini, onların yaratacağı tüm etkileri vs.vs.vs leri anlık olarak işlemek ve görüntülemek zorundadır. Bu da anlık işlenen ve kullanılması gereken (yani silinmemesi gereken) verileri çoğaltacağı için, yüksek kapasiteli vRAM gerektirir. GPU hızı bu durumu biraz kapatsa da, yetişemediği yerde sistem RAM'ini kullanacak ve performans da düşecektir.

    Burada da Tomshardware'in BF3 testi var, farklı tip ekran kartlarında, farklı çözünürlüklerde;
    http://www.tomshardware.com/reviews/battlefield-3-graphics-performance,3063-3.html

    Burada da bir arkadaş benim anlattığım durumda;
    http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=702655

    Ona da tavsiyelerde bulunurken, BF3 oynayacaksan daha fazla RAM'e yönel, işlemci gücü 2.planda kalsın mealinde yorumlarda bulunuyorlar.

    Bunu da şimdi buldum, ekran kartı alırken nelere dikkat etmeli;
    http://www.pcityourself.com/choosing/graphicsCard.php

    Burada BF3 testinde, gtx 295'in performansı oldukça dikkat çekici. Diğer "modası geçmiş" kartlar da oldukça iyi başarım sergiliyorlar. Sizin 670'ler filan listede bile yok:D (sazan arkadaşlar atlamasınlar, makalenin yayınlandığı zaman bu kartların henüz piyasada olmadığını biliyorum. Piyasada bu kartlar yokken de varolan kartlar nelere kadir olmuş onu görün de düşünün diyorum)

    SONUÇ:
    Benim naçizane 10 yıllık tecrübem ve bilgi birikimim der ki, grafik kartında aslolan işlemcidir. vRAM kapasitesi o işlemcinin hakkını verecek kadar olmalıdır. Ne fazlası, ne eksiği. 2 graik kartı arasında tercih yapacaksam, birinin işlemcisi daha üstün ama ram'i fazla, diğerinin işlemcisi nisbeten eski nesil ama RAM'i fazla ise, kesinlikle işlemcisi iyi olanı seçerim. Ancak; BF3 gibi RAM'i fazla kullanan online bir oyun oynayacaksam (ki bu tarz oyunlar arasında RAM'e bu kadar yüklenen de sadece BF3'dür. O yüzden bu tarz konu başlıklarında sürekli BF ismini görüyorsunuz. CoD yok mesela???), o zaman RAM'i fazla olana yönelirim. Bu BF3 duurumu da istisnai bir durumdur, aynı durumu Diablo3'te yaşamazsınız.

    Umarım biraz durumu açıklayabilmişimdir. Başlıkta arkadaşın tavsiyesi ve bu duruma destek verenlerin savları maalesef geçersizdir. Günümüz şartlarında 2GB vRAM belleği olan 500 serisi bir kart sizi oldukça uzun zaman güzel, öyle özelliklerden de afaki derecede filan kısmadan idare edecektir. Aslında meselelerden birisi de burada patlak veriyor; Sizin neye ihtiyacınız var? Maksadınız güzel ayarlarla oyun oynamak mı, yoksa "aşırıcı"lardan olup sürekli "tüketmek" ve "para harcamak" mı?

    1920x1080 çözünürlük Full HD diye tabir edilir ve bilgisayarı televizyona (veya full hd bir monitöre) bağladığınızda alacağınız en gerçekçi çözünürlüktür. Eğer bir kart full ayarlarda 1080p görüntü verebiliyorsa size 3 sene, o kart iyi bir karttır. Bundan daha fazlasını talep etmek (2560x1600 gibi) gereksiz masraf ve israftır! (Tabii günümüz standartları üzerinden konuşuyorum. Bundan 15 sene sonra 1080p yeterli standarttır demek, günümüz için "800x600 neyinize yetmiyor la, oturun öyle oynayın" demek kadar abesle iştigal olabilir. )




  • Cevap için teşekkürler peki bu bağlamda bir ekran kartı alırken onun gpu sunun ne kadar güçlü olduğunu nasıl anlarız fiyatı ne kadar pahalıysa gpu su o kadar güçlüdür anlamına mı geliyor. Ayrıca gpu ram oranını nasıl buluruz
  • GPU-VRAM uyumu hakkında faydalı konu. Yukarıdaki açıklamayı okuyun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 6 Şubat 2015; 10:41:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    GPU-VRAM uyumu hakkında faydalı konu. Yukarıdaki açıklamayı okuyun.

    Seni tekrar görmek ne hoş üstadım :)
  • 4vc1 kullanıcısına yanıt
    Seni görmekte öyle. Aradan 2.5 yıldan fazla zaman geçti ama unutmadım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    Seni görmekte öyle. Aradan 2.5 yıldan fazla zaman geçti ama unutmadım.

    O kadar geçmiş mi yahu...

    Yaşlandık be üstadım. :)

    Uzunca bir süre girmedim foruma ama tabi yine internet başında ve online idim. World of Tanks sardım klan kurdum dağıttım, bir ara yabancı dizilere sardım, şimdilerde Heartstone deniyorum, kendimce eğleniyorum..

    Ama artık sık sık takılmayı düşünüyorum eskisi gibi. Başlığı daha da fazla trollemeden, yeni ve güzel başlıklarda görüşürüz diyorum. Takiptesiniz efendim, ;)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.