Şimdi Ara

EKSPERE DANIŞIN; KAZA SONRASI YANLIŞ UYGULAMALARDAN KORUNUN. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.450
Cevap
131
Favori
249.843
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İlginiz için çok teşekkür ediyorum.
  • Aracımıza arkadan çarpmışlardı.özel servis bagajın değişmesi gerektiğini söylemiş,eksper ise tamir edilebilir olduğunu söyleyip parça değişimine onay vermediydi.Aracı özel servisten alıp yetkili servise verebilirmiydim ? Eksper ücret yüksek çıkar diye yetkili servisi kabul etmeme bir yetkisi varmı ? (araç sıfır ve garantili değil)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TNTB

    Aracımıza arkadan çarpmışlardı.özel servis bagajın değişmesi gerektiğini söylemiş,eksper ise tamir edilebilir olduğunu söyleyip parça değişimine onay vermediydi.Aracı özel servisten alıp yetkili servise verebilirmiydim ? Eksper ücret yüksek çıkar diye yetkili servisi kabul etmeme bir yetkisi varmı ? (araç sıfır ve garantili değil)

    Bu soru sanırım olmuş bitmiş bir kazayla ilgili. Servis değiştirmeyi tabi yapabilirdiniz, kim sizin dilediğiniz servisi kullanma özgürlüğünüze ket vurabilir. Ama aracı yetkili servise götürmüş olsaydınız işlerin daha kolay olacağını söylemek pek doğru olmayacaktır.

    Yetkili servislerde özellikle kasko dosyalarında genelde parça değişiminde sıkıntı çıkmaz. Ancak trafik dosyalarında, özel servislerde yaşayacağınız sıkıntıların aynısını yetkili servislerde de yaşarsınız.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sigorta Eksperi

    quote:

    Orijinalden alıntı: Daft Punk

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sigorta Eksperi

    quote:

    Orijinalden alıntı: Daft Punk

    Değer kaybı için sigortaya başvurma şartları nasıldır ?

    Mesela aracın yaş ve kilometresinin bir önemi var mı ?

    Teşekkür ederim.

    Yaş ve km değerinin her halükarda önemi var. Bu hususta bir "değer kaybı taslağı" denen bir ucube var ancak çok fazla dillendirmek istemiyorum yanlış algılanmasın diye.

    Değer kaybı raporu yazarken kendi kriterlerimi yazayım;

    Yaş ve Kilometre,

    Aracın geçmiş hasar/kaza kayıtlarının detaylı incelemesi,

    Hasarda aracın gördüğü darbenin şiddeti (Egemen_19 arkadaşımızın gönderdiği fotoğraf bu hususta iyi bir örnek oldu, görüldüğü gibi kamyon aracı biçmiş, bu aracın tavan sacında meydana gelen hasarla sıradan bir çizik hasarı eşdeğer olarak raporlanamaz)

    Kazada hasar gören parça adedi,

    Aracın kasko değer listesi fiyatı ve piyasa rayiç değeri,

    Onarımı yapan servis ve kullanım biçimi gibi kriterleri değerlendirerek raporlar yazılmaktadır.

    Başvurma şartı olarak şunu tekrar dile getireyim, kazada tam kusurlu iseniz başvuramazsınız. Ya tamamen kusursuz olmanız gerek ya da paylaşımlı kusurlu (%25, 50, 75 kusurlu olursanız kusur nispetinde değer kaybı alınır)





    ilginiz için öncelikle teşekkür ederim.

    Karşı taraf %100 suçlu(Kırmızı ışıkta geçerek çarptı) ve aracım yapım sürecinde.Sigorta parçaları servise göndermeye başlamış ve hala yapım için sigorta onayı bekleniyor.

    Aracın servisten yedek parça temini ve işçilikle 12 bin liraları buluyor ama sigorta parçaları kendi yolladığı için muhtemelen bu fiyat düşecek.

    Aracım 2008 model Peugeot 207 1.6 hdi premium ve 104 binde.

    Daha önceden 2000 liralık küçük bir hasarı var.

    Aracın ön tarafında değişmeyen neredeyse yok gibi haliyle satarken kayda değer bir değer kaybı yaşayacağım.

    İnternet piyasasına göre fiyatı 25 bin liradan başlıyor benim aracın versiyonunun.

    Sigorta beni hiç aramadı ve herhangi bir diyalog kurmadık servis bağlantıyı sürdürüyor.

    Ben hala parçaların yollandığı ve tamirat için onay verilmediğinden dolayı aracımı pert etmleri için pazarlık edebilir miyim ?

    Eğer parçalar tedarik edilmeye başlandıysa aracınızın onarımına onay verilmiş olmalı. Öteki türlü neden yedek parça göndersinler. Bence ilgili şirketi arayarak derdinizi direkt olarak anlatmayı deneyin. Servisinizden dosya numarasını öğrenin, hangi şirketten yapılıyorsa onları arayarak durum hakkında bilgi alın.

    Eğer aracınızın onarımına kesin karar verilmişse değer kaybı talep edebilirsiniz.

    ilgi ve alakanıza teşekkürler.




  • Öncelikle iyi çalışmalar herkese. 2014ün 5. ayında yıllık iznimde iken ikamet ettiğim il dışında trafik kazası geçirdik. gece saatlerinle Mercedes marka bir otomobil park halinde bulunan aracıma ve benim yanımdaki araca çarpmış. Olay yerinde panikle uzaklaşıyor çarpanlar ve daha sonra 155i arıyorlar. Sabah saatlerinde tarafıma ulaşıldığında karakola gittik kamu davası açıldı. ifadelerimizi verdik. karşı taraf suçlu olduğunu beyan etti. alkol testinde sürücüde 0 promil yanındaki şahısta 151 promil alkol çıkmış. polis kaza ihbarı yapıldığında kaza tespit tutanağını ve görgü tespit tutanağını tutmuş.(bize ulaşılamadığından gece) tutanaklarda polisin beyanı aracın bize vurduğu ve oluşan hasarlar yazılmış. karakoldaki ifadede de araç sürücüsü söylemiş hatalı olduğunu. Mobese görüntüleride var ancak olay tam belli olmuyormuş zaten bende izlemedim görüntüleri. hasar alan araçların fotograflarıda mevcut. ben elimdeki ifade tutanakları kaza tespit tutanağı ve görgü tespit tutanakları ile aracımın karşı tarafın trafik sigortasından yapılması için sanayiye götürdüm. Allianz sigortaya dosya açıldı. aracın parçaları geldi araç yapıldı. Bundan sonrası biraz karışık. aracı yetkili servise değil kendi ustama götürdüm. araç yapıldıktan sonraki işçilik masrafını sigorta tarafıma ödemiyor. dosya araştırma sürecine girmiş ve reddedilmiş. neden ret olduğunu sorduğumda bi cevap vermiyorlar. eksper raporu elimde. dava dosyasının bir sureti elimde. sigorta yetkililerine aracın hasarının kimden karşılanacağımı sorduğumda sigortalı kişiden cevabını alıyorum. Neden peki siz parça gönderdiniz araca dediğimde sigortalıdan ödeme alacaklarını söylüyorlar. Bu durumda ben bu ücreti nasıl alabilirim?

    Sigorta şirketine mi dava açmalıyım?
    Aracı sigorta ettirene mi yoksa kullanan şahısa mı?(aracı kullanan ile sigorta ettiren farklı kişi)
    Ya da bu hasarımın talebini başka dava açmadan açılan kamu davası ile alabilirmiyi. Yoksa sigortaya biraz daha mı baskı yapmalıyım ödemesi için.
    ayrıca başka bir dava açtığımda mağduriyetimdem dolayı bi ücret talep edebilirmiyim. aracı mecburen ikametim dışında olan ilde bıraktım aram 800km ve hala alamadım aracı. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.




  • Aracınıza çarpan kişi, suçunu kabul etmişse, sigorta şirketi hasarınızı tamamen ödemek zorundadır. Eğer inkar etseydi, o zaman sıkıntı olacaktı. Ancak anladığım kadarıyla, sürücü çarptığını kabul etmiş. Sigorta şirketi sizin hasarınızı tazmin etmeli, sonrasında rücu edecekse araç sahibine yada sürücüsüne rücu etmeli. (Yedek parçaların ücretini sizden talep ediyorlar mı peki?)

    Bu hususta Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirsiniz. Ya da dava açabilirsiniz. Dava açacaksanız hem sigortaya hem araç sahibine hem sürücüsüne dava açabilirsiniz. Burada tercih sizin oluyor.
  • benden talep edilen bi ücret yok bu konuda. batı karadeniz bölge müdürlüğü ile iletişime geçtiğimde peki siz neden gönderdiniz bu parçaları nereden alacaksınız ücreti dediğimde sigortalıya rucu edeceklerini söylediler. Ayrıca şu anda allianz sigorta yetkililerinden de dosyanın neden red olunduğu hakkında bir bilgi istedim. bölge müdürlüğünden söyledikleri alkol olabilir diyorlar (rapor var 0 promil), ehliyeti var sürücünün başkada bir sıkıntı görmüyorum ben ödememe noktasında. bütün belgeler elimde
  • Araç sürücüsünün ifadesi aynen şu şekilde(resmi karakol ifadesinden yazıyorum) ...... kavşağına geldik. tam bu arada benim elimde bulunan yanar haldeki sigara torpidoya düştü. bende bunu almak için aşağıya eğildiğim esnada bir anlık dikkatsizlik sonucu direksiyon hakimiyetini kaybettim. buna bağlı olarka kullanmış olduğum araç yolun sağında park halinde bulunan 34....plakalı ve 34... plakalı araçlara çarptım.
  • Tamam ödemek zorundalar. Alkollü olsaydı bile (belki alkollüdür, ancak ölçümde sıfır çıkmış) sigorta şirketi hasarı karşılayıp sonra kendi sigortalısına rücu etmek zorundaydı. Sürücü suçu kabul etmemiş olsaydı o zaman sıkıntınız büyük olacaktı.

    Sigorta şirketine icra da gönderebilirsiniz, tahkime ya da mahkemeye de başvurabilirsiniz. Parçaları zaten kendileri göndermiş. Bence işçilik için fatura kestirin sonra sigorta şirketinden 8 iş günü içinde tarafınıza ödenmesini talep edin. Ödenmediği takdirde seçeceğiniz hukuki süreci başlatın derim. Geçmiş olsun.
  • Az önce allianz sigorta tarafından aradilar. Görüşen bayan dosya hakkında bilgi veremiyecegini söylüyor sürekli. Ancak mahkeme yolu ile neden ret olunduğunu ogrenebilirmisim ve ancak sulh ceza mahkemesi diyor anlayabilmiş degilim bir turlu bu işi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten burada verdiğim bilgilerle uygulamalar tezatlık göstermektedir. Anlamaya çalışmayın, sigorta şirketleri böyledir maalesef. Size tahkim komisyonunu tavsiye ederim. Daha kısa ve ekonomik sürecektir.
  • Bugün polis tutanağını detaylı incelediğimde araçlara vurduklarini ancak panik yaparak araçla olay yerinden ayrıldıklarını daha sonrada 155i aradıklarını yazmışlar acaba bu bir problem teşkil eder mi ödememe noktasında?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekenn

    Bugün polis tutanağını detaylı incelediğimde araçlara vurduklarini ancak panik yaparak araçla olay yerinden ayrıldıklarını daha sonrada 155i aradıklarını yazmışlar acaba bu bir problem teşkil eder mi ödememe noktasında?

    Size çarpıp kaçanlar alkollü bile olsa, ehliyetsiz sürücü de olsa hatta o aracı bir maymun da kullansa, size tazminatı ödemek zorundalar. Adam suçunu kabul etmiş. Adamın aracına sigorta yapmışlar. Olay bitmiş.

    Ödemede sıkıntı olmaması lazım ama sigorta ödemiyorum diyor işte. Zaten parçalarınızı göndermişler. Eğer bu konuda haklı olsalar, gönderdikleri parçaların ücretini sizden talep ederlerdi. Yani şu an maksatları kasadan olabildiğince az para çıkışını sağlamak. Siz ya bunu sineye çekip işçilik ücretini cebinizden karşılayacaksınız ya da hukuki süreç başlatacaksınız.




  • Diğer aracin ücretinde baya bi odeme yapmışlardır zaten porsche marka 50000lira gibi bir zarar vardi ve kaskodan yapıldı.Ben zaten kaportaci arkadaşıma ücretini takdim ettim. 800km gibi bir mesafe var arada ve araci mi gittim aldim. Allianz sigortadan red nedenine ilişkin bir yazı istedim duruma gore sigorta tahkime götüreceğim. Tabii yazıyı gönderme lütfunda bulunurlarsa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekenn -- 2 Eylül 2014; 16:08:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle sigortanın mail adresine talebinizi yazın. Talep ettiğiniz bakiye alacak miktarını tam olarak belirtin. 15 iş günü içinde tarafınıza yazılı bir cevap vermezlerse, tahkime başvuru hakkınız oluşur. İlla yazılı cevap vermelerine gerek yok yani.
  • Sigorta Eksperi kullanıcısına yanıt
    Neden red olunduğuna dair mail atmıştım. Bugun mail gelmis ama nedeni hakkında bir açıklama yok.
    Yukarıda belirtilen dosyaniz incelenmiş olup tarafınıza herhangi bir hasar tazminatı odenmeyecegi hususunda bilgilerinizi rica ederiz demisler.
    Hasar ile güney anadolu bolgesi ilgileniyor bugun o bölgedeki arkadaşla görüştüm yarin için bilgi verebileceğini söyledi bakalım o ne diyecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba Benim sorum su sekilde , 8 ayda izime geldigimde babamin arabasinina tir carpti,arabayi ben kullaniyordum.olay soyleyen oldu , resmi olmayan bir alanda araclar Durmuş va kalkma yapiyorlar cunku benzinlik karsi yolda . Bize benzinciye giftmenger icin durduk, geri vazgectik arabaya binip gitmek isterken tırın geidiğini gördüm ve ani veren yaptım.tır bırden manevra yaparak bu park alanına durmak istedi, bu yüzden üzerime gelmişti. Allah'tan kaza olmadı ama ben kızmıştım konuşmak için sag yan tarafına durdum. Tır yeniden manevra yaparak sol ön kapıyı götürdü . Resıimlere ve ifadeye bakarak eksperin verdiği karar su taksi 100 oranında suçlu . Tahliye yoldan çıkan araçlar diğer araca yol vermeli.... Ben tahliye yoldan çıkmadımki tır şöförüyle konuşmak için yanına durdum. Tır şöförü şöyle ifade kullandı , geri geri gelip araç bana vurdu dedi. Bu durumda ne yapabilirim. Saygılar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • sorulduysa soruldu yazmanız yeterli, konuyu okuyamadım.

    Eksper bir parçanın tamirine veya değişmesine neye göre karar veriyor? Sigorta şirketi bu karara uymak zorunda mı? Yani eksperin değişsin dediği bir parçayı şirket hayır tamir edilecek diyebilir mi?

    Değişecek parçanın nereden tedarik edileceğine kim karar veriyor? Yani aynı parça parçacıda 1 tl ilen serviste 2 tl olabiliyor. Bunun kararını kim veriyor?

    Teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: harslan66

    Merhaba Benim sorum su sekilde , 8 ayda izime geldigimde babamin arabasinina tir carpti,arabayi ben kullaniyordum.olay soyleyen oldu , resmi olmayan bir alanda araclar Durmuş va kalkma yapiyorlar cunku benzinlik karsi yolda . Bize benzinciye giftmenger icin durduk, geri vazgectik arabaya binip gitmek isterken tırın geidiğini gördüm ve ani veren yaptım.tır bırden manevra yaparak bu park alanına durmak istedi, bu yüzden üzerime gelmişti. Allah'tan kaza olmadı ama ben kızmıştım konuşmak için sag yan tarafına durdum. Tır yeniden manevra yaparak sol ön kapıyı götürdü . Resıimlere ve ifadeye bakarak eksperin verdiği karar su taksi 100 oranında suçlu . Tahliye yoldan çıkan araçlar diğer araca yol vermeli.... Ben tahliye yoldan çıkmadımki tır şöförüyle konuşmak için yanına durdum. Tır şöförü şöyle ifade kullandı , geri geri gelip araç bana vurdu dedi. Bu durumda ne yapabilirim. Saygılar

    Merhaba,
    Olayı daha kısa ve öz anlatabilirseniz faydalı olabilirim. Şu anda pek bir şey anlayamadım. Burada tutanakta yazılanlar ve çizilen kroki önemli. Sizin geri geri gelip çarptığınız yazılmışsa ve siz de bunu kabul eder şekilde beyan yazmışsanız kusur size çıkarılmıştır. Kusur oranına itiraz edebilmeniz için tutanağa yazdığınız beyan önemli. Tutanağı yükleyebilirseniz buraya daha iyi olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: OzzY®

    sorulduysa soruldu yazmanız yeterli, konuyu okuyamadım.

    Eksper bir parçanın tamirine veya değişmesine neye göre karar veriyor? Sigorta şirketi bu karara uymak zorunda mı? Yani eksperin değişsin dediği bir parçayı şirket hayır tamir edilecek diyebilir mi?

    Değişecek parçanın nereden tedarik edileceğine kim karar veriyor? Yani aynı parça parçacıda 1 tl ilen serviste 2 tl olabiliyor. Bunun kararını kim veriyor?

    Teşekkürler.

    Tamir/değişim olayı;
    Parça tamiri ya da değişimine hasar boyutuna göre karar verilir. Burada en önemli nokta, aracın bırakıldığı servisin tutumu. Çünkü genelde araç sahipleriyle bu noktada pek iletişim kurulamıyor. Olay kaportacıda bitiyor. Şu da var, parçanın yenisinin fiyatı nedir? Yani 50 liralık bir parçaya 100 lira onarım işçiliği yazılamaz. Bunun yanında, onarılamayacak parça yoktur. Her parça onarılır. Servis, araç sahibi ve eksperin mutabakatıyla olması lazım tabi.

    Sigorta şirketi karara uymak zorunda mı?
    Güzel bir soru. Eksperi zaten sigorta gönderiyor. Burada eğer ağır hasar durumu yoksa yani kısmi hasar varsa, eksperin servisle mutabakata vardığı kararlar üzerinden işlem görülür. Bazı durumlarda dediğiniz olabiliyor ama. Yani eksper değişsin diyor mesela, sonra sigorta şirketi eksperine diyor ki, bu parçayı tamir ettir. O zaman papaz olunabiliyor.

    Bu tür uyuşmazlık durumlarında kendiniz de eksper tayin edebiliyorsunuz. Aslında kendiniz eksper atayabilmeniz için illa uyuşmazlık olması gerekmiyor. Zaten atadığınız eksperin ücretini sigorta şirketi karşılamak zorunda. Ama karşılamıyor çoğu. Bu da ayrı bir dava tabi.

    Tedariğine de eksper karar veriyor. Eğer tedarik daha ekonomik olacaksa parçaları tedarik ediyor. Yok servis dışardan daha uyguna yedek parça bulurum diyorsa ve eksperle anlaşmışsa parçaları servis ya da araç sahibi kendi imkanlarıyla temin ediyor.

    Esasen tedarik diye bir şey beklenmesine gerek yok. Rekabet Kurulu bu tedarik meselesini ortaya attı sonradan kaldırdı. Ama sıkıntı şu; sen dersen ki parçayı ben kendim güvendiğim bir parçacıdan alacağım, tedarikten parça bekleyecek vaktim yok, o zaman eksper de sana diyor ki, tamam al ama şu kadar para ödenir. Üstünü cebinden karşılarsın. Çünkü şirketlerin kendi tedarikçileri çok büyük oranda iskonto yapıyorlar. Genelde de vasıfsız parça gönderiyorlar. İşin maddi boyutundan çok zaman boyutu önemli bu noktada. Çünkü tedarikten gelecek parçalar ortalama 1 hafta kadar bekleniyor. Halbuki sanayinin ortası en az üç beş dükkandan bu parçalar temin edilebilir, değil mi? Ama işte burada da rantlar var, maalesef.

    --

    Cevaplar çok karışık gelmiş olabilir, doğal. Ancak teorik bilgilerle uygulamalar arasında dağlar var. Yani kanunla piyasa koşulları çatallaşmış durumda. Kanunda ne yazdığının hiçbir önemi yok maalesef. Herkes kafasına göre takılabiliyor, dur diyen yok nasıl olsa.




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.