Şimdi Ara

El yapımı su soğutma hk. birkaç soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar;
    Bir arkadaşımla beraber el yapımı su soğutma sistemi yapmayı planlıyorum.
    Bilgisayarın parçalarıyla, yazılılımlarıyla ilgili az çok bilgimiz var ama daha önce hiç su soğutma yapmadık. Şimdi yapmamızın sebebi daha çok zevk.. Eldeki eski bir bilgisayarı kullanıp (2003 yılından kalma) hiç risk almadan bir su soğutma projesi yapmak istiyoruz. Bütçe konusunda 150 tl ye kadar çıkabiliriz. Ancak aklımıza takılan bir kaç şey var;
    1.) Su kabı olarak 5 lt lik bir su şişesi kullanmamızın bir tehlikesi ya da zararı olur mu? (kap kasanın içinde olmayacak)
    2.) Pompa bu şişenin içinde olması gerektiği gibi çalışır mı?
    3.) Sadece ekran kartı ve işlemciye blok yapmayı düşünüyoruz, anakartın kuzey köprüsü veya ramlere de yapmak gerekir mi?
    4.) Pompanın bastığı su radyatörden geçtikten sonra suyu hem işlemciye hem ekrankartına nasıl bölebiliriz? Y çıkışı uygun olur mu? Önce işlemciden sonra ekran kartından geçirmeyi de düşündük ama su işlemciden geçtikten sonra ısınır görüşündeyiz.
    5.) Sistem için gerekli olan bazı (hatta tümü) parçaların nereden alınacağı konusunda pek bir fikrimiz yok. Kablolar, rakorlar, bağlantı elemanları, bloklar, radyatör, pompa, gerekirse rezervuar. Bunları nereden temin edebiliriz?
    6.) Radyatöre nasıl ve kaç tane fan almalıyız?
    Planladığımız su döngüsü: rezervuar - radyatör- işlemci ve ekrankartı - rezervuar
    Amacımız mükemmel performans değil, dediğim gibi eski bir pc ile deniycez, bu yüzden blokların, radyatörün vb... kalitesi çok da önemli değil, Ama kesinlikle hiç bir parça yanması, bozulması, sızdırma, yangın :) felan riskini almak istemiyoruz. Soğutma sistemi bittikten sonra ufak çapta oc da yapmayı düşünüyoruz.
    Herkese şimdiden teşekkürler. Yardımlarınızı bekliyoruz..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hep-Yek -- 15 Kasım 2011; 18:31:18 >







  • 1-)Sorun olmaz
    2-)Çalışır,eheim marka pompalar iyidir.
    3-)İsterseniz sadece ramlere isterseniz sadece ekran kartınıza yaparsınız ama burda en önemli parca işlemcidir.Eger overclockla ugrasıyorsanız ekran kartınız yerine anakartınızı su sogutmaya dahil etmek cok daha akıllıca olacaktır.
    4-)Y çıkışı uygun olurmu orası tartışılır.Önce işlemci sonra ekran kartından suyu geçirmeniz daha dogru olacaktır.
    5-)Kabloları firebal dan temin edebilirsniz.Rakorlar herhangi tesisat ürünleri satan bir nalburdan temin edilebilir.Baglantı elemanları derken neyi kastettiginizi pek anlayamadım.Blokları forumun 2. el bölümünden alabileceginiz gibi kendinizde yaptırabilirsiniz ama bütcenizin kısıtlı olması sebebiyle zor bir ihtimal.Radyatör olarak bu iş için üretilmiş olan ürünler size fazla gelir.Oto tamircilerden cıkma bir radyatör işinizi görecektir.Boruların cok kalın olmamasına dikkat edin alırken cünkü bilgisayarda kullanılması için tasarlanan fanlar kalın borulu radyatörlere pek etki edemez.Pompayı da petshop lardan temin edebilirsiniz(dalgıc olmasına dikkat edin).Rezervuar için alidarkstone la iletişime gecebilirsiniz.Forumda en iyi rezervuarları o yapar ama kargo parası zart zurt derken fiyatı yüksek gelecektir.5 lt bir su bidonu işinizi görecektir.
    6-)Fanları radyatörü almadan almanız saçma olur.Önce radyatörü alıp daha sonra fanları onun ölçüsüne göre almanız daha akıllıca olacaktır.Fanların özelliklerine gelince en çok dikkat etmeniz gereken unsur CFM degeri olacaktır ama çok kaliteli bir fan almaya kalktıgınızda sadece tanesine 30 ile 70 lira arasında bir para vermeniz gerekir.Bu yüzden gene 2. ele yönelmenizi tercih ederim.

    Sorularınızla ilgili söyleyebileceklerim bu kadar bunun dışında 2. el alışverişlerinizde ürünleri almadan önce satıcıya hangi amaçla kullanıcagınızı belirtin.

    Kolay gelsin




  • Cevap için çok teşekkür ederim.
  • Rica ederim
  • İyi günler, eheim pompa hiçbiryerde bulamadım. Bulduğum yerlede de 100 tl gibi fiyatlar var. 40 TL ye kadar bulabileceğim bir yer varsa lütfen söyleyin. Acaba linkteki dalgıç pompa iş görür mü? Çok uzun süre dayanması benim için çok önemli değil ama performansı nasıl olur? Suyu çok ısıtır mı veya çok ses yapar mı?
    Bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum, teşekkürler.
    http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-karavan-tmc-dalgic-pompa-58222340/detay/?
  • http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?categoryid=562129&productid=ptar8690286563959

    Bu üründe son derece iyidir.Debi ayarıda var.İsteren birde Atman 103 modeline bakabilirsin.
  • Anladım, peki benim bulduğum pompa işimi görmez mi diyorsunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hep-Yek

    Anladım, peki benim bulduğum pompa işimi görmez mi diyorsunuz?

    12 volt ile çalışan bir pompa ....
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.