Şimdi Ara

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜH GİBİ SAÇMA BİR BÖLÜM VAR MI DÜNYADA!!!!!!! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
8.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • ee bilkentte okunur. kim ne derse desin..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vatal

    ee bilkentte okunur. kim ne derse desin..

    odtu varmı? bilkent iyi ama her bölümde değil
  • quote:

    Orijinalden alıntı: med_cezir197


    quote:

    Orijinalden alıntı: Vatal

    ee bilkentte okunur. kim ne derse desin..

    odtu varmı? bilkent iyi ama her bölümde değil


    elektrik-elektronik te gayet iyi, oyle bir puan alabilsem odtu 3. tercihim olurdu bogazici-bilkent-odtu seklinde.
  • Bence elektrik ve elektronik mühendisliği, elektrik diye; bilgisayar mühendisliğide elektrik ve bilgisayar mühendisliği diye tekrar biçimlendirilmeli. Dünyanın başarılı üniversitelerinde EE diye bir bölüm yok. Çok fazla seçmeli ders imkanı olan elektrik ile elektrik ve bilgisayar mühendislikleri var. Zaten bilgisayar mühendisliğide adı, ders programı ve mezuniyet sonrası Türkiye'de kendisine verilen iş itibariyle(Bilgisayar mühendisliği okuyorum) saçma sapan bir yerde. Kendiniz seçmeli ders almazsanı donımla alakanız olmuyor. Alsanızda ABD'deki bir bilgisayar mühendisine eş değer sayıda donanım dersi alacak seçmeli şansınız yok. Mezun olan adam yazılım mühendisinin, programcının yaptığı işi yapıyor. Aynı şekilde de EE'de 4 seneye daha fazla zaman alacak 2 disiplini sıkıştırmış. Çok az seçmeli ders var.

    ODTU EE mühendisliğinden Cüneyt F. Bazlamaçcı ve Hasan Güran'ın EE hakkında raporuŞ:

    http://www.eee.metu.edu.tr/~guran/ECE%20Raporu-1.pdf




  • Elektronik mühendisleri mezun olduktan sonra bile fark derslerini alarak projelere imza atma yetkisine sahip oluyorlar.

    Yalnız bana göre diğer Mühendisliklerdede olduğu gibi Türkiyede ARGE yapılan yerler harici kimse mühendislik yapmıyor, ben dahil. Yaptığımız mesleğin ilk yıllarında bakımcılık yada işçilik, biraz tecrübe kazanıpta mevki sahibi oluncada imza makamı olunuyor hepsi bu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreatWhite

    Elektronik mühendisleri mezun olduktan sonra bile fark derslerini alarak projelere imza atma yetkisine sahip oluyorlar.

    Yalnız bana göre diğer Mühendisliklerdede olduğu gibi Türkiyede ARGE yapılan yerler harici kimse mühendislik yapmıyor, ben dahil. Yaptığımız mesleğin ilk yıllarında bakımcılık yada işçilik, biraz tecrübe kazanıpta mevki sahibi oluncada imza makamı olunuyor hepsi bu.


    Orada bir yanliklik var sanirsam. Elektronik, Elektronik ve Haberlesme gibi bolumlerler fark derslerini alsalar dahi 1kV ustu SMM belgesi alamiyorlar diye biliyorum.

    EMO sitesinden direk kopyalarsam

    quote:


    Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği kapsamında bulunan etkin değeri 1000V‘un altındaki kuvvetli ve zayıf akımlı tesisler ile asansör tesislerini kapsayan SMM belgesidir.

    Bu belgeyi Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Elektronik-Haberleşme Mühendisleri alabilir.


    quote:


    Elektrik mühendisleri ile yüksek mühendisleri dışındakilere (Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Elektronik-Haberleşme Mühendisleri) Elektrik 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.


    quote:


    Elektrik-Elektronik mühendisleri ile yüksek mühendislerinin Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi talep etmeleri halinde; SMM belgesinin belirlenmesi için transc ript inceleme komisyonu tarafından transc ript istenir. Elektrik-Elektronik mühendisleri ile yüksek mühendisleri‘nin trasc ript‘inde "yüksek gerilim tekniği", "elektrik makinaları", "elektrik tesisleri"(koruma, üretim, iletim, dağıtım‘dan biri) derslerinin tamamının veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda Elektrik-Elektronik mühendisleri ile yüksek mühendisleri‘ne Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.




    Yani,

    Elektrik Muhendisleri 1kV ustu ve 1kv alti SMM alabilirler

    Elektrik Elektronik Muhendisleri gerekli dersleri aldilarsa 1kV ustu ve 1kv alti SMM alabilirler

    Elektronik Muhendisleri, Elektronik Haberlesme Muhendisleri ve gerekli dersleri almayan elektrik-elektronik muhendisleri 1kV alti SMM alabilirler




  • quote:

    Orijinalden alıntı: med_cezir197


    quote:

    Orijinalden alıntı: Vatal

    ee bilkentte okunur. kim ne derse desin..

    odtu varmı? bilkent iyi ama her bölümde değil

    odtü mühendsilikte bilkentten geride. mühendsilik olarak bilkentten daha iyisini göremedim. bizzat ders aldım odtü'de de bilkentte de. bilkent mezunlarının neler yaptığını biliyoruz en büyük referans zaten bu.




  • "Elektrik-elektronik mühendisliği" diye bir meslek olmadığını ısrarla iddia eden kişiler var.Neymiş efendim böyle bir ünvan olamazmış.Ya elektrik mühendisi olabilirmişsin yada elektronik mühendisi olabilirmişsin.İkisi çok farklı alanlarmış.Bunu ilk defa YÖK uydurmuş.Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bişey yokmuş.Bunu iddia edenler sadece elektrik mühendisleridir.Yine aynı tutum Elektrik mühendisleri odası (EMO) tarafından dile getiriliyor.Hatta tercih yapacak öğrenciler için bildiri hazırlayıp sitelerine koymuşlar dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur tamamen uydurmadır diye.Dikkat ederseniz EMO'nun yönetimindekilerin sadece elektrik mühendisi olduğunu görürsünüz.Elektrik ve elektronik mühendisi olamamanın vermiş olduğu eziklikle bu düşünceyi hararetle savunmaktadırlar.
    Bu kafadaki insanların dünyadan haberleri yok herhalde.YÖK Türk toplumana özgü bölümler dışında hiç bir zaman kafasından program adı uydurmamıştır.Bütün programlar uluslararası UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) kurumu ile uyumlu haldedir.Bütün programların kendilerine has UCAS kodları bulunmaktadır.Olmadığı iddia edilen Elektrik ve elektronik mühendisliği programının kodu UCAS H600'dür.Merak eden arkadaşlar google'a UCAS H600 yazarak hangi üniversitelerde Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünün olduğunu görebilirler.Dünyada binlerce üniversitede bu program adıyla bu meslek ünvanı vardır.Diplomalarındada "electrical and electronics engineer" yazar.Elimde bu diplomaların elektronik ortamdaki görüntüleride mevcuttur.
    Böyle bir bölüm olmadığını söyleyenler birde şunu söylüyorlar.Elektrik kuvvetli akımmış elektronik zayıf akımmış.Buda yanlış.Bilgisayarımızı çalıştıran elektrik değil başka bişey sanki.Elektrik ile elektroniği birbirinden ayıran literatürde akımın zayıf yada kuvvetli oluşu değildir.elektronik cihazlarda elektrikle çalışır.Elektronik elektriğin biraz daha özelleşmiş alt dalıdır ve elektronik elektriğin transistörle özelleşmiş konusudur.Yani elektronik demek transistör barındıran elektrik devrelerinin özelleşmiş adıdır.
    Ben elektrik ve elektronik mühendisliğindeyim diye bu ispatı yazmadım.Bu bölümü tercih etmeden önce bunun farkında olduğum için bu bölümü seçtim.Olmayan bir mesleği yazmak istemezdim elbetteki.Bu bölümü tercih edecek üniversite adayları gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.
    Bunlardan haberi olmayanlar ve saçmalık olduğunu iddia edenler yurtdışındaki üniversitelerin program isimlerini dikkatle incelemelerini tavsiye ederim.Sadece bu elektrik ve elektronik mühendisliğinde geçerli değil.
    Örneğin; İnşaat ve çevre mühendisliği, kimya ve biyoloji mühendisliği, elektrik ve bilgisayar mühendisliği, elektrik ve işletme mühendisliği gibi birçok çift disiplin programlar vardır.Hatta dünyada elektrik mühendisliğinin ilk açıldığı amerikan MIT üniversitesinde bile bölümün adı "elektrik ve bilgisayar mühendisliği"dir.Dünyada ve Türkiyede de hiçbir firma programın adına takılmaz.Önemli olan işi yapabileceğinizdir.Aynı şekilde yalnızca elektrik mühendisi olan biriside elektronik üzerine kendisini geliştirdiyse kimse "olmaz senin diplomanda elektronik yazmıyor bizle çalışamazsın" diye bir şey söylemez.Mühim olan tamamiyle kişinin kendisini geliştirmesidir.
    EMO'nun bu tutumu yüzünden sadece kamuda çalışacak olan elektrik ve elektronik mühendislerinin canı yanmaktadır.Özel sektörde kesinlikle böyle bir ayrım bulunmamaktadır.Transkriptlerinde "yüksek gerilim tekniği, elektrik makinaları, elektrik üretim, iletimi dağıtım (herhangi biri) dersleri bulunan elektrik ve elektronik mühendislerinde zaten EMO'dan elektrik mühendisliği yetkisi edinebilmektedirler.Zaten bu yüzden artık Türkiyedeki elektrik ve elektronik mühendisliği bölümleri bu şart dersleride artık müfredatlarına koymaya başlamıştır.
    Sonuç olarak elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği mezunların uygulamada birbirlerinden farkları bölümlerinin isimleri değil kendilerini ne kadar geliştirdiğidir.Seçtikleri alt dallarda aranan mühendisler olmaya çalışmalıdırlar.




  • Bazı üyeler elektrik-elektronik mühendisliği ile elektrik mühendisliğinin farkını merak etmekteler bazı üyeler ise haklı
    olarak hem elektronik hem elektronik müh. olunamayacağını söylemişler. Doğrudur. Ancak zaten ortada böyle bir durum olmadığı gibi herkes istediği dersleri alarak esnek biçimde alanını belirleyebilir ve bir eksiği kalmaz.

    EEM bölümünün tam anlaşılması açısından istanbul üniversitesi eem opsiyon seçimi öncesi alınan dersler: (ortak herkesin aldığı dersler:)

    Matematik 1
    Fizik
    Introduction to Computers and
    Programming
    Elektriksel Malzemeler
    Türk Dili
    Güzel Sanatlar

    Matematik 2
    Fizik 2
    Linear Algebra
    Sayısal Analiz
    Türk Dili 2
    Güzel Sanatlar 2


    Circuit Theory
    Diferansiyel Denklemler
    Calculus 3
    Logic Circuits
    Ekonomi
    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1

    Circuit Analysis
    Signals and Systems
    Electromagnetic Field Theory
    Elektronik Devreler 1
    Circuit Laboratory
    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2
    Kurum Stajı

    Power Generation, Transmission and Distribution
    Probability and Random Processes
    İletişim Kuramı 1
    Elektronik Devreler 2
    Sistem Modelleme
    Elektronik Devreler Laboratuvarı 1

    --Buraya kadar ki kısım ve alttaki ilk 4 ders herkes almak zorunda olduğu derslerdir. Son dönem her opsiyon bir genel ders vardır. Biraz da tanıtım amaçlıdır.

    Electrical Machines I
    Kontrol Sistemleri
    Elektronik Devreler Laboratuvarı
    Kurum Stajı
    Seçmeli Ders 3 (A GRUBU)
    Seçmeli Ders 4 (A GRUBU)
    +2 seçmeli

    --Burada 2 alana yönelik ders seçilir: 3. sınıfın 2. dönemi seçim yapılır. Sadece 2 ders için de olsa seçim burada başlar:
    A GRUBU DERSLERİ
    Digital Signal Processing
    Communication Theory
    Microprocessors
    Power Electronics
    Power Systems

    3'ün 2 sinde başlayan seçim 4'te ise aşağıdaki opsiyonlara göre alınır:
     ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜH GİBİ SAÇMA BİR BÖLÜM VAR MI DÜNYADA!!!!!!!




    Tabii son alan seçimi için 3. sınıfın 2. dönemini beklememek gerekir.

    Yukarıda görülen tablo sadece öneri isteyen çakışma yoksa karışık alır ancak tabloya göre almak daha makul.




  • 4 sene önceki konuya cevap verdiğinin farkındasındır umarım?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: barman

    4 sene önceki konuya cevap verdiğinin farkındasındır umarım?

    Evet, farkında olarak yazdım. Hala bu tarz düşünceler ve sorular mevcut. Eminim birçok insan donanımhaber'de değil, google'da sorularına cevap ararken bu bilgilere ulaşacak ve okuyacak.
    Konunun güncel ve verdiğim bilginin önemli olduğunu düşünüyorum. İlk defa üniversite okuyacak öğrencilerin genelinin ders programını inceleme konusunda tecrübesiz olacağını öngörüyorum.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.