Şimdi Ara

Elektrik Nasıl Elde Edilir Veya Üretilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elektrik Nasıl Elde Edilir Veya Üretilir





    Elektrik en gizemli konulardan biridir. Herkes tarafından anlaşılması zor konulardan biri olan elektrik aslında lise düzeyinde temel fizik kimya bilgisi olan herkes tarafından kolayca anlaşılabilir. Bunun için elektrik akımının sadece elektron akımı olduğunu bilmek gerekiyor. Bilindiği gibi doğada var olan elementlerin bir kısmı serbest elektronlara sahiptir. Bakır demir, alüminyum gibi elementlerin serbest elektronları tetiklenmeyi beklerler. Tetikleme gerçekleştiğinde, elektronlar akmaya başlar. Bir bakır atomunun atomik modelini düşünün, şarj akışı için tercih edilen elemental kaynaklardan biridir. Dengeli haliyle, bakır çekirdeğinde 29 protona ve çevresinde dolaşan eşit sayıda elektrona sahiptir. Atom çekirdeğinden değişen mesafelerde elektron yörüngesi vardır. Çekirdeğe yakın olan elektronlar, merkeze uzak yörüngelerdekinden çok daha güçlü bir çekim hissetmektedir. Bir atomun en dıştaki elektronları değerlik elektronları olarak adlandırılır bunlar bir atomdan serbest bırakılacak elektronlardır adeta son yörüngede misafir gibi bulunurlar. Bazı elementel atom türleri, elektronlarını serbest bırakmada diğerlerinden daha iyidir. Mümkün olan en iyi elektron akışını elde etmek için, valans elektronlarını çok sıkı tutmayan atomları kullanmak istiyoruz. Bir elementin iletkenliği, bir elektronun bir atoma ne sıklıkta bağlı olduğunu ölçer. İletkenler, teller ve elektron akışına yardımcı olan diğer bileşenler yapmak için kullanmak istediğimiz malzemelerdir. Bakır, gümüş ve altın gibi metaller genellikle iyi iletkenlerdir. Düşük iletkenliğe sahip elemanlara izolatörler denir. İzolatörler çok önemli bir amaca hizmet eder, mesela elektron akışını önlerler. Popüler izolatörler arasında cam, lastik, plastik ve hava bulunur.



    Elektrik enerjisi elde etmek için ihtiyacımız olan en temel 3 faktör




    l Mıknatıslar,


    l İletken teller


    l Hareket



    Olarak tanımlanabilir. Mıknatısların arasında bir manyetik alan vardır. Bu manyetik alanın içine bir iletken koyarsanız, hiçbir şey değişmez. Ama o iletkeni döndürürseniz iletken üzerinde bir elektron akımı meydana gelir. Bisikletlerde, DC elektrik akımı oluşturan ve bisiklet ampüllerini yakan dinamoları hatırlayın. Tekerleğin dönmesi, dinamonun içindeki mıknatısların varlığı ve iletken tel ile elektrik akımı oluşmaktadır. Barajlarda dev türbinlerin, su veya buhar gücü ile döndürülmesi sonucu AC veya DC elektrik elde ediliyor. AC elektrik diyotlarla doğrultularak DC elektriğe çevriliyor. Barajlarda hareket enerjisi ile tetiklenen ve elektrik üreten motorlara dinamo adı veriliyor. Oysa elektrik alarak dönen motorlara basitçe bir su pompalayan motor örnek verilebilir. Burada çok çeşitli yapıda motorları ayırmak için, çalışma prensibine dikkat etmek gerekiyor.



    Hareket verilerek elektrik üreten motorlara dinamo deniyor. Elektrik verilerek hareket üreten motorlar dinamo değildir. Onlar hareket üretirler. Bir dinamo basitçe, Stator, Rötor, Yatak ve Kapaklar, kollektör ve fırçalardan oluşmaktadır. Mıknatıs alanını oluşturan parça statordür. Büyük ölçekli dinamolarda, bobinler kullanılarak elektromıknatıs etkisi yaratılır. Doğal mıknatıslanma yolu ile DC elektrik elde etmek bisiklet dinamolarındaki gibi küçük ölçeklerde olabilir. Endüvi ise ( rötor) dönen parçadır. Bu parçanın sürekli dönme hareketi ile elektrik elde edilmekte ve elde edilen elektrik köllektör ve fırçalarla kablolar aracılığı ile aktarılmaktadır. Dinamo içindeki rötorun sürekli dönmesi ile manyetik akı değişmektedir. Manyetik alan oluşur ve böylece elektronlar hareket eder. Dinamolar da kendinden uyartımlı olabileceği gibi dışarıdan uyartımlı dinamolar olarak üretilirler. Akü yardımı ile uyarı sağlanarak N_S kutuplar oluşturulmaktadır. Kendinden uyartımlı olan dinamolarda ise ilk önce küçük bir voltajda elektrik üretilir sonra bu elektrik mıknatıs alanın şiddetini saliseler içinde gittikçe arttırır ve sonuçta 220 V gerilim elde edilir. Kendinden uyartımlı olan dinamolar, kompunt dinamolar, şönt ve seri dinamolar olarak sınıflandırılır.

    https://www.ugurgunen.com

    Elektrik Nasıl Elde Edilir Veya Üretilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ancient30 -- 5 Ekim 2018; 17:3:26 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.