Şimdi Ara

elektrikçi veya fizikçi arkadaslar acil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • P=V.I

    diye biliriz.birimlerde AMPERxVOLT = WATT


    elimde 110v/220v bir dönüştürücü var.50 watt gücünde.üstünde 110v iken 400mA , 220v iken 200mA verdiği yazıyor ve bu eşitlikten 50watt a yakın bir değer geliyor.

    sorum şu.

    elimde 2000mA ve 9V da çalışan bir alet var . hesap edersek 18watt güce ihtiyacı var.elimdeki 50watt lık alet hayli hayli karşılıyor.ancak 50watt lık dönüştürücüde 200mA gibi bir değer var.bu devreden 2000mA geçmesi sorun yaratır mı?yoksa eşitlikte önemli olan sadece watt değerinin sağlanması mıdır?

    umarım anlatabildim.=)



  • o aleti elindeki dönüştürücü ile kullanırsan yakarsın. cihazlar eşit güce sahip olsalarda bu birbirleriyle uyumlu olacaklarını göstermez. cihazların uyumluluğu, öncelikle devrelerinin üzerindeki gerilim değeriyle, çektiği veya üzerinden geçen akıma bağlıdır. akım ve gerilim her cihazda ayrı ayrı değerlendirilir. bir cihazın çalışma gerilimi 9 volt ise, aynı değerdeki üretece bağlanması gerekir. elindeki 9 volt'lukcihazı, 110 volt çıkış veren bir cihaza bağlarsan aradaki bu fark devreleri yakar. tabi çektiği akımda, dönüştürücünün akım kapasitesinin altında olması gerekir.
  • hocam şöyle bir durum var izah edeyim

    amerikadan elektronik bir alet aldım yani bir müzik aleti vs gibi.malum 110v orası.sonra burdan 110-220v 50watt gücünde bi dönüştürücü aldım.

    müzik aletinin üstünde 9V 2000mA yazıyor . dönüştürücüdede 50watt değeri sağlayan ınput ve output değerleri var.bu değerlere göre mesela 110v input da 220mA veriyor.220v outputta 110mA veriyor.şimdi akım farkı var arada ama aldıgım dönüştürücünün gücü müzik aletini çalıştırmaya yetiyor.

    ?
  • ilk verdiğin formüle dikkat edersen akımla gerilim ters orantılıdır. dönüştürücüler güç üretmezler(tüketmezlerde) üzerlerinden geçen gücü sabit tutup, akım ve gerilim değerlerini değiştirirler. kayıpları çok az oldukları için giren güç ile çıkan güç eşit olarak kabul edilir. güç sabit olduğu için giriş ve çıkış gerilimleri arasındaki oran, akımların oranının tersidir. yani dönüştürücü gerilimi arttırıyorsa, akımı düşürürür. bunu formülle anlatmak istersek:

    giriş değerleri:P1, U1, I1 çıkış değerleri: P2, U2, I2

    P1=P2 => U1*I1=U2*I2 => U1/U2=I2/I1 => U1/U2=I2/I1/=1/2

    aldığın müzik aleti büyük ihtimalle bir adaptör ile çalışıyor. bu dönüştürücüyü almaktansa, bu değerleri taşıyan bir adaptör alman daha doğru olurdu. ama yukarıdaki bağlantı adaptör içinde geçerlidir. adaptör giren gerilimi düşürürken, çıkan akımıda arttırır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 20 Haziran 2008; 23:42:58 >




  • o zaman şöyle birşey diyebilir miyiz 50watt dönüştürücüm 9V ile 5-6 amper yani 5000mA-6000mA değeri verebilir ?
  • eğer çıkış gerilimi 9 volt ise evet, 5-6 amper arası akım verebilir.
  • o zaman ben şansımı deniyeceğim çünkü başka seçeneğim yok şuan =)
  • elektrik ve elektrikli cihazlar söz konusu olduğunda, işi şansa bırakmamak en iyisidir. dönüştürücünün çıkışına 9 votluk cihaz bağlaman, çıkışında aynı gerilimi alacağın anlamına gelmiyor. dönüştürücün 110 volt çıkış veriyorsa, ne bağlarsan bağla aynı gerilimi vermeye devam eder.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: maybera

    o zaman ben şansımı deniyeceğim çünkü başka seçeneğim yok şuan =)


    Kardeş anladığım kadarıyla yada anlayamadığım kadarıyla mı desem yanlış dönüştürücü almışsın. 220 yi 110 volta dönüştüren alacaktın. Bu bir.

    İkincisi cihaz 9 volt ile çalışıyorsa zaten dönüştürücü almana gerek yoktu ki. Sadece 9 volt 2A lik adaptör alacaksın. Sakın 220 yi dirak cihaza bağlama.
  • kzengine katiliyorum 9 voltluk bi adaptor alicaksin olucak biticek olayin .. amperide 2000mA olucak ....
    dönülştürücüye filan grek yok .... ama senin muziksetinin adaptoru olmasi lazim egger sofor aldıysan .... madem dönüştürücüde aldin ... müzik setinin içinden çikan adaptörü o dönüştürücüye takıcaksin .. dönüştürücüyüde 220 ye ...
  • kzengin arkadaşıma katılıyorum eğer 110 v ile çalışan bir şey kullanıyorsan 220 v u 110v a dönüştürecek bir dönüştürücün olmalı bu 1
    ikincisi dönüştürücüden istediğin voltta istediğin amperde akım çekebilirsin ancak çektiğin akıma göre ısınır ve yanar. eğer ince telli kablolar veya ince bakır yollar kullanılan bir ürünse (ki 400ma dediğine göre,senin istediğinden daha düşük) eğer bir sigortaya sahip değilse fazla akım çekip yanmasını garanti edebilirim.
  • adaptörünün içinde muhtemelen gerilim regülatörü vardır. bu regulator 9v çıkış vermek için birkaç volt fazla giriş ister.
    yani adaptörün içindeki trafo 12v filan olmalı. 12v ile 9v arasındaki kayıp güç ,regulasyon kaybı olarak ısıya dönüşür.
    yani adaptor trafosunun gücü 12*2000mA = 24W.
    50W dönüştürücü rahatlıkla bu adaptorü besler.sorun yok
  • 50 watt lık dönüştürücü 9 v veya 12 volt için tasarlanmamışsa (ki değil galiba) sahip olduğu bobinler incedir ve üzerinden 2000mA geçtiğinde yanar.benim fikrim bu doğrusunu isterseniz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.