Şimdi Ara

Elektroşok ve Biber Gazı gibi Savunma Aletleri 6136 Kanun Kapsamına Giriyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu bahsettiğim aletleri 10/7/1953 tarih ve 6136 sayılı Kanun taşınmasını bulundurulmasını ve kullanılmasını yasaklıyor mu? Bu aletler taşınabilir ve nefsi müdafaa için kullanılabilir mi?




  • Yukarı

  • Var mı bilen?

  • Bulundurulmasının yaptırım yok diye biliyorum. Ama kullanmak kısmına gelince işi değiştirir. Kullanılan kişiyi nitelikli şekilde kasten yaralama kabul edilirsiniz. (Hukuka uygunluk meşru müdafaa fln olsa da her olayda uygulanma kabiliyeti olmuyor hatta tecrübe ile 10 olaydan 1 i için uygulanabilir genelde)

    Kötü bir senaryo mesela kullandığınız kişi astım hastasıdır biber gazı ölüme neden olur. Kasten adam öldürmekten sorumlu olursunuz. Elektroşok da felç gibi olumsuz durumlara neden olabilmektedir. Buda daha ağırlaşan yaralamadan mahkumiyete neden olur.

    Aldığınız eşyanın silah olduğunu ve son çare olarak kullanmanız gerektiğini bilin yeter. Bu sizi ölüme götürecek bir hata olabilir. Elektroşok cihazını çantadan çekeyim derken karşıdaki kişi panikle gerçek bir ateşli silahı çekip kullanabilir.

    Bunlar kötü senaryolar bu cihazlar hayat kurtarabilir tabiki de ama tam tersi oldu de olabilir silah taşıyan birinin her senaryoyu daha iyi düşünmesi sakin kalması yaşananları iyi bir şekilde düşünerek hareket etmesi gerekir. Benim gördüğüm çok olayda basit çözülebilecek veya az maddi veya bedeni hasarlı sona erecek olaylar silah taşıyan kişilerin bilinçsiz ve öfkeli davranışları sonucu çok daha kötü şekilde sonuçlanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 11 Aralık 2022; 18:17:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Storm Raider kullanıcısına yanıt

    Hocam ben bu bahsettiğim aletlerden biber gazına sahibim ve dışarı çıkarken taşıyorum. Yaşadığım yerde başı boş köpek sürüleri var ve bu biber gazı en azından ben köpekler tarafından saldırıya uğrasam beni kurtarabilir diye düşünüyorum. Ancak ben dışarı çıkıp üniversiteye gidip gelirken üniversitede de aynı zamanda bu biber gazını yanımda bulunduruyorum. Okul mevzuatına baktığımda ise iki yarıyıl uzaklaştırma gereken disiplin suçları altında şu madde var: Yükseköğretim kurumlarında 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna aykırı olarak ateşli silahlarla mermilerini ve bıçaklarla saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletleri, patlayıcı maddeleri taşımak ve bulundurmak,


    Okul içinde biber gazı taşımak uzaklaştırma almama sebep olur mu? 6136 biber gazını kapsıyor mu?





  • Biber gazının bireysel satışı yasaktır. Yalnızca emniyet güçleri vs. için kullanılması amacıyla ithal izni veriliyor.


    İlgili yasada muşta vs. açıkça sayıldığı için bu tür şeylerin yasak olduğunu anlıyoruz. Ama kanun tek tek saymak zorunda değil hatta sayarak bunun önüne geçemez. O yüzden "savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletler" tanımı da var. Buna dahil olarak yorumlanırsa bulundurulması yasaktır. Bir örneği var mı bilmiyorum. Bunu taşıdığı için cezai yaptırım uygulandığını hiç duymadım. Ama ülkede bireysel satışı yasak olan bir şeyin bulundurulmasının yasak olmaması düşünülemez.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 12 Aralık 2022; 9:19:40 >
  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Biber gazı satışı yasaksa nasıl internetten rahatça alınabiliyor o zaman?

  • roscoe R kullanıcısına yanıt

    Bunun sebebi denetim ile alakalı. Biber gazı uyuşturucu gibi daha ağır toplumsal sonuçları olan bir şey olsa üstüne gidilir. Buna devletin ayrıca mesai veya masraf harcayacak önceliği yok diye düşünüyorum.


    Yoksa internetten satışı olması yasak olmadığı anlamına gelmiyor. Düne kadar bu ülkede bir gazeteci haber yapana kadar Ezidi kadınları köle olarak internette satıyorlardı. Veya okul çevresindeki bakkallar tekli sigaralar halinde 18 yaşından küçük çocuklara sigara satıyor. Bunlar serbest olduğu için yapılmıyor. İkincisi her satılan biber gazı ithali izne bağlı kimyasallardan oluşmuyor. Biber gazı diye alınan bir çok ürün polisin toplumsal olaylarda kullandığı ile aynı etkide değil.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.