Şimdi Ara

Endüstriyel Fırın İçin PLC mi Rasperry Pi mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba


    Orta düzey web programlama bilgisine sahibim(php, javascript). Hali hazırda endüstriyel mutfak ekipmanları imalatı yapmaktayız. İlerleyen süreçte elektrikli cihazlar üretmek istiyoruz. Aşağıdaki özelliklere sahip bir fırın için hangi konuda kendimi geliştirmemi önerirsiniz.


    ► 4500 Watt elektrikli ısıtıcı

    ► Sıcaklığı dağıtmak için motor(fan)

    ► Sıcak su püskürtme özelliği

    ► Zaman ayarlı çalışma özelliği(örneğin 20dk sonra ısıtıcıyı kapat)


    Bu özelliklerde sanayi tipi fırın üretmek için en mantıklı seçim ne olacaktır? Rasperry pi, PLC, Arduino veya bilmediğim herhangi önerilerinize açığım.



    Endüstriyel Fırın İçin PLC mi Rasperry Pi mi?







  • Isı transferi, akışkanlar mekaniği, sanayi elektriği vb derken ezbere başlık çoğalabilir. BU konularda ev ve sanayi ürünlerinde ne özellikler var detaylı araştırılabilir. Konudan yazıldığında katılanlar olabilir.


    SU püskürtme ne için? İçeriyi nemlendrmek mi?


    Ayrıca ras-pi, arduino vb ürünler hobi faaliyetlerinde direk sistem kurmak için. Size göre gerekiz birçok eklemeleri olur. Mesela programlayıcı kısmı vardır bunlarda ama size gerekmez çünkü üründe programlayıcının olması gerekmez. BUnların içinde iş yapan mikroçipler olur. Siz direk o çipi programlayıp kendi devrenizi kurmanız gerek.


    Elektroniikte C dilinde programlama işleri yürüyor. kartınızı üretip uygun çip hangisi ise seçip devreyi kurup programlayabilirsiniz elektroniği.

  • Aynen hocam su püskürtme nem için. Pişen ürünlerin kurumaması için.

    Elektronikçi olmadığım için kart vs çok zahmetli olacağını düşündüm. Bu sebeple raspberry pi gibi hazır bilgisayar koymayı düşündüm. Tabi ne kadar oluru var bilmiyorum.

    Bu fırınlar 150-200 bin TL fiyatlardan satılıyor, küçük maliyetler önemli olmayabilir.

    Endüstri için hangi çip üzerinden gitmemi tavsiye edersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi halo586 -- 1 Ağustos 2022; 12:15:57 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence Maliyetiyle alakalı. bahsettiğiniz fiyatlara satmayı düşündüğünüz bir cihaza ra-pi ya da arduino türevi hobi cihazları koyarsanız arızalardan kafanızı kaldıramazsınız. bunun ısıtıcısı var, motoru var, endüstriyel olmayan bu gibi kontrol kartının kafayı yemesine sebep olur. kendi kartınızı yapmaya kalkarsanız onun da mühendisliği ile uğraşacaksınız. sonra bunun satış sonrası hizmetleri olacak o yüzden yedek kart da üretmek gerekecek vs. vs.

    PLC ve HMI gibi cihazlar da tam olarak bu işler için yapılmış cihazlar. kontaktörleri röleleri vs. de gayet uyumlu güzel güzel çalışırlar. hem de profesyonellikte bahsettiğiniz endüstriyel rakip fırınlarla aynı seviyeye ulaşmış olursunuz. yedek parça stoğunu da sizin tutmanız gerekmez. plc firmaları sizin yerinize tutar. otomasyoncu ya da köşedeki elektrikçiden dahi bulma şansınız olur gerektiğinde. siz sadece programı yedeğinizde tutar gerektiğinde yükleme yaparsınız.





  • halo586 H kullanıcısına yanıt

    arduino ve ya benzerleri çok basit görünebilir. Programlamayı öğrenir mikroçipleri vb programlarsınız? ST serisi programlanabilir çipler akla geliyor.


    BU kart neler yapmak zorunda? Ona göre seçimi yapılır çiplerinin.

  • Basitlikten dolayı değil de hocam bu gibi cihazlar indüktif ortamlarda maalesef sorun yaşatıyor. yaşamamak için çok iyi bir yalıtım gerekli. giriş, çıkış portlarında ciddi filtreler gerekli vs. bazen bir buton bir led yaparken bile saçmalayabiliyor endüstriyel bir panonu içine koyulduğunda. He ben kullanmadım mı? kullandım arduinoyu fabrika ortamında. ama ne iş yapıyor derseniz süre sayıp ekrana veriyor. gerektiğinde sistem yağlamasını çalıştırıyor filan. yani cihaz problem yarattığında çok büüyk kayıplar olmayacak işlerde kullanırım. fakat endüstriyel bir fırın yapıp bunu da satacaksam sonrasında sorun yaşamamak için plc türevi cihazları tercih ederim.

    mikrodenetleyiciyi kullanarak kendi kartımı tasarlamak da güzel bir seçenek tabii ki. Burada da piyasaya ne kadar ürün süreceğim konusu devreye giriyor. seri imalat yapacaksam arge ve yatırım maliyetine değebilir. Fakat sipariş üzerine ürün yapıp yılda 5-10 tane ürün satacaksam sistem tasarım maliyetine değmez ki.


    endüstriyel bir pano içerisinde plc bile bazen saçmalayabiliyor. pano içerisindeki düzen önemli. sıcaklık önemli. plc nin bile kafayı yediği ortamda hiç bir dış koruması olmayan geliştirme kartları ne yapsın dimi ama.





  • plc lerin birçok çeşitini kullanıyorum ve devreye alıyorum. arduinoları inceledim,mikroişlemcileri biliyorum.

    kişisel gözlemim, bu tarz fırın olsun yada bir klima ünitesi olsun, genellikle kendi kontrolörlerini yaptırıyorlar. bunun ana sebebi bence kontrolörden de para kazanıyorlar ve fırın maliyetini düşük tutup rekabet güçlerini arttırıyorlar. kimse arabanın sinyal koluna basınca arkada nasıl bir flaşör devre var bilmez. araba üreticisi oraya plc koysa araba maliyetini gereksiz arttırmış olur veya karını düşürmüş olur. sendeki durum da aynı. tam olarak ürüne yönelik kontrolör üretiliyor cihaz menüleri de ona göre ayarlanıyor.

    aslında orjinal bir üretici isen ve bu fırından seri binlerce üreteceksen kendi kontrolörünü ve yazılımını kendin yaptırmalısın genellikle öyle yapıyorlar piyasada.

    ha plc ile olmaz mı. tabiki olur ama cihaz maliyetini yükseltip maliyet olarak diğer fırınlarla başedemez hale gelmeyesin.

    eğer fırın için 3 adet röle çıkışı varsa adam 3 adet röle çıkışı koyuyor kontrolöre ve aynı yazılımlı kontrolörünü ambarında tutuyor yedek malzeme olarak satıp ondan da para kazanıyor.

    bir arkadaş yazmış arduinolara bence de bulaşma o tarz cihazların akım çıkışları çok düşük seviyede. o cihazlar endüstriyel değil bir rüzgar esse hava ısınsa yada en ufak bir kısa devrede o arduinolar yarı yolda bırakabilir. basit ucuz yollu plc ler var örneğin siemens ürünleri için konuşursak gidip s7-400 veya s7-300 veya s7-1500 s7-1200 serisi plc takacak değilsin gidip logo takmalısın çünkü en basit s7-300ün sadece cpu su bile 1000€ fiyatlı olabilir ve bu tarz bir proje için gereksiz lüks olabilir. logo tarzı bir ürünün giriş çıkışlarında röle kullanarak cihazı güvenliğe alıp istediğini yapabilirsin. operatör paneline falan da girersen maliyetler artar işte üreticilerin kendi kontrolörlerini üretmesindeki ana sebep de maliyetleri düşük tutup rekabet gücünü arttırmaları.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Insanno8693 -- 2 Ağustos 2022; 4:34:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.