Şimdi Ara

ENVER PAŞAYA ÖZÜR BORCU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
140
Cevap
0
Favori
4.505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ENVER Paşa'nın büyük bir Türkçü ve Türk milliyetçisi olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Hatta O'nun, Türkçülerin ve Türk milliyetçilerinin ilk şehidi olduğunu da bilmeyiz.

    O'nun bu yönünü bilen Marksistler'in gözünde Enver Paşa bu nedenle 'hain'dir! Aslında Osmanlı İmparatorluğu'nu Birinci Dünya Savaşı'na sokarak batırdığı için değil, savaştan sonra kaçtığı Berlin'den Kafkasya ve Tacikistan'a giderek, orada topladığı 30 bin kişilik orduyla Kızılordu birliklerine kan kusturduğu için 'hain' dir. Kendini 'Türkistan, Buhara ve Hive Milliyetçi Orduları Başkomutanı' ilan ettiği, Türkistan ve Kafkasya'da 'milli kahraman' olarak görüldüğü için 'hain'dir.

    İttihatçı olduğu için

    ENVER Paşa, Kızılordu birliklerinin Duşenbe ve Balcuvan'ı ele geçirmelerinden sonra, dağılan kuvvetleriyle birlikte dağlara çekilmişti. 4 Ağustos 1922'de, Kurban Bayramı'nın ikinci günü, adamlarıyla bayramlaştıktan sonra, atını Çegan tepesine sürdü. Ruslar'ın makineli tüfek ateşine karşı yalın kılıç yürüyordu. Her zamanki gibi pervasızdı. Rus askerleri şaşkına uğramışlardı. Silahlarını atıp teslim olanlar bile vardı. Tekrar makineli sesleri duyuldu. Biri kalbine olmak üzere Enver Paşa'ya beş kurşun isabet etmişti. Ziya Şakir, trajik öykünün bundan sonrasını şöyle anlatır:
    'Enver Paşa'nın sadakor gömleği, haki renkteki avcı biçimi ceketi kıpkızıl olmuştu.Beş kurşun deliğinden sürekli kanlar sızıyordu. Onun bu kanlı cesedi yerden kaldırılırken, savaş alanı acı feryatlarla sarsılıyor, herkes hıçkırıktan boğuluyordu.
    Kanlı ceset, Çegan köyünün küçük mescidine getirildi. Kanları yıkanmayarak ve üzerindeki elbiseleri çıkarılmayarak , sadece değerli örtüler serilmiş bir tabuta yerleştirildi. Üzerine Türk bayrağı serilerek, mescidin önündeki musalla taşına kondu.'
    Enver Paşa'nın naaşı, 30 bin kişinin katıldığı törenle, Çegan tepesindeki bir çınarın altında toprağa verilmişti. Naaş, 1996'ya gelininceye kadar, yani tam 74 yıl orada kaldı.

    Doksan bin şehit mi?
    ENVER Paşa'nın naaşı, 4 Ağustos 1996'da yurda getirilerek, zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı görkemli bir törenle Hürriyet-i Ebediye Tepesi'nde hazırlanan anıt mezarda toğrağa verildi.
    Naaşın Türkiye'ye getirilmesi nedeniyle hazırladığım 'Bir İttihatçı'nın Öyküsü: ENVER PAŞA' adlı araştırmam, o günlerde Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde yayınlanmıştı.
    Olabildiğince gerçekleri yansıtmaya çalıştığım için, merhum Enver Paşa'nın hayatta olan yakınları ve özellikle tarih bilimcilerinin ilgiyle karşıladıkları o araştırmamda, herkesin yaptığı yanlışı maalesef ben de tekrarlamış ve demiştim ki:
    '...İstanbul'dan Trabzon'a, oradan da 21 Aralık 1914'te Erzurum'a gelen Genelkumay Başkanı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, emekliye sevkettiği Üçüncü Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa'nın görevini de üstlenerek, 22 Aralık'ta harekat emri verdi. Sıfırın altında 26 derece soğukta, kar ve tipi altında ilerlemeye çalışan askerlerin donmasına Enver Paşa aldırmadı. 3000 metre yükseklikte Allahuekber dağlarına tırmanmaya çalışan bir Osmanlı kolordusu, zirvede donarak can verdi. Açlık ve soğuk, Osmanlı ordusunu giderek çökertiyordu. Şiddetli fırtına ve kar tipisi altında sebat ve cesaretle direnen kahraman Üçüncü Ordu, muharebenin onuncu gününde 90 bin şehit vermişti. Kahraman askerler düşmana değil, Enver Paşa'nın akıl almaz emir ve planlarına, doğanın acımasızlığına yenilmişlerdi. 'Kuvve-i külliye mahvoldu' diyen Enver Paşa'nın ise, ardında 90 bin şehit bırakarak, İstanbul'a dönmekten başka yapacak bir şeyi kalmamıştı.'


    Çürütülen bir iddia
    BİLDİĞİMİZİ sandığımız tarihi olayların ne kadarının doğru, ne kadarının yanlış olduğunu araştırmadan, bize aktarılan bilgilerle yetindiğimiz için, böyle affedilmez hatalar yapıyoruz. 'Enver Paşa'nın Allahuekber dağlarında 70 veya 90 bin askerimizin donarak şehit olmasına sebep olduğu' rivayeti, hangi hain kaynaktan çıkmışsa ve doğrusu da araştırılmamışsa, o yanlış şekliyle kuşaktan kuşağa intikal edip gidiyor. Bu affedilmez hatayı Emin Çölaşan'dan tutun da hangimiz yapmadık ki...
    Allah'tan, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç. Dr. Yavuz Özdemir, bu konuyu araştırmayı akıl etmiş. Bir de görmüş ki, Türk, Rus ve Alman kaynaklara göre, harekat sırasında iddia edildiği gibi 60 veya 90 bin değil, 35 bin Mehmetçik şehit olmuş. Donarak şehit olan askerlerimizin sayısı ise sadece 7 bin... Rus ordusu da aynı ölçüde kayıp vermiş.
    Özdemir, 'Askerlerimiz tek kurşun atmadan şehit oldular' iddiasının da gerçeği yansıtmadığını, Ruslarla harekat sırasında birçok kez göğüs göğüse savaşıldığını belgelemiş.
    Demek ki merhum Enver Paşa'ya özür, Sayın Özdemir'e de teşekkür borcumuz var.

    Sırrı Yüksel-Tercüman







  • Tarih böylesine çarpıtmalarla dolu kendi gençliğimize kendi tarihi şahsiyetlerimizin hain yada başarısız olduğu bilinçli bir şekilde empoze ediliyor..Abdulhamitin kızıl sultan olup devleti ajanlarla yönetip despotluk yapıp yüzlerce insanı dar ağacına göderdiği gibi..Son Padişahın vatan haini olduğu gibi ama sonra bakıyorsunuzki hemde yabancı kaynaklardan bunların gerçek olmadığı işin başka boyutları olduğu tartışmaları çıkıyor..Bunları çıkaranlarmı yalancı yoksa bize anlatılanlarmı ? Abdulhamitin masonlara kök söktürdüğü Osmanlıyı bunların faliyetlerinden kurtarma çabalarımı yalan yoksa bizim bildiklerimizmi..son padişahın hainmi yoksa kurtuluş savaşını başlatması için atayı görevlendirenmi olduğu tartışmaları bile var hatta bunun romanını bir fransız yazmış..kime inanacağız şaşırdık..Enver paşada böyle bir örnek işte gerçek bir Türk Kahramanını 90 şehite sebep oldu diye lanse etmek ayıptan öte asıl hainlik olabilir..




  • Çok haklısın arkadaşım 100.000 e yakın insan savaşamadan buz tutarak kaskatı kesilerek ölmüş kim takar ?


    100.000 can nedir ki ? Enver Paşa büyüktür süperdir hain değildir 100.000 can 200.000 ana-babanın çocuğu 800.000 insanının torunudur ? Bu da acı mı be ?

    Kim takar o şehitleri, Enver Paşa süperdir..


    İddia ederken birazcık içimizden yorum yapalım olur mu, Enver Paşa Osmanlı Devleti'ni Alman hayranlığı ve toprak kazanmak uğruna ateşin içine atmış ve büyük zararlardan sorumlu kişilerin başını çeker.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: VirtualFrog
    ..Enver paşada böyle bir örnek işte gerçek bir Türk Kahramanını 90 şehite sebep oldu diye lanse etmek ayıptan öte asıl hainlik olabilir..


    bahsettiğiniz şahıs ahmağın tekidir ve tarih bunu tescillemiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 25 Aralık 2005 2:49:42 >
  • sari_laci

    herkes herşeyi ispatladı, sayılar kaynaklar şahitler belli, yavuz özdemir hepsinin kasıtlı ve yanlış olduğunu kanıtladı sende onumu diyorsun? bir ADAMI savununda bizde size katılalım. buralarda kendi ideolojileri uğrunda insan hayatını hiçe sayan hayalperestleri savunmayın. 7bin kişi ölmüş öylemi? gerisi nerde ölmüş? ecelleriylemi? cephede çarpışırkenmi? çocuk olmayın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dcocuk

    Çok haklısın arkadaşım 100.000 e yakın insan savaşamadan buz tutarak kaskatı kesilerek ölmüş kim takar ?


    100.000 can nedir ki ? Enver Paşa büyüktür süperdir hain değildir 100.000 can 200.000 ana-babanın çocuğu 800.000 insanının torunudur ? Bu da acı mı be ?

    Kim takar o şehitleri, Enver Paşa süperdir..


    İddia ederken birazcık içimizden yorum yapalım olur mu, Enver Paşa Osmanlı Devleti'ni Alman hayranlığı ve toprak kazanmak uğruna ateşin içine atmış ve büyük zararlardan sorumlu kişilerin başını çeker.


    dcocuk
    sanırım bu arkadaşlarda turancı. türkçülük deyince akıllarına türkçülük geliyor. bilmiyorlarki türkçülük, türkçülük değildir




  • Arkadaşım bunlar süper kurtlar uluyarak memleketi kurtaracaklar
  • alman envere" rus, verdun'a takviye asker göndermesin şunları o taraflarda oyalayın" diyor, enver askeri zemheri soğukta don gömlek şarka sürüyor donduruyor öldürüyor. bunu savunan arkadaşları tebrik ediyorum
  • Ruslar da bir o kadar kayıp vermişmiş. Sanırım onların askerleri de soğuğa karşı hazırlıksızdı değil mi?..
  • iyiki bu arkadaşlar subay olmamışlar. bunlarda kafkasyada cephe açarlardı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: pacman

    Ruslar da bir o kadar kayıp vermişmiş. Sanırım onların askerleri de soğuğa karşı hazırlıksızdı değil mi?..


    Bizim askerlerimiz terlik ve yelekle gitti


    Ruslar ise kat kat hayvan postları, başlıkları, erzakları ve atalarından gelen soğuğa dayanıklı bünyeleriyle geldiler..


    Hatta Ruslar sabah 100.000 askerlik Türk ordusunun taaruzunu beklemiş, ses seda çıkmayınca, tuzak olduğunu düşünmüşler sonra baktıklarında ağaçlarda, yerlerde donmuş 60.000 askerin ölü bedenlerini görmüşler gerisi de yerde ölmek üzere olan diğer askerlerin de silahlarını, sularını, yemeklerin, mermilerini, giysilerini alarak yollarına devam etmişlerdir.
  • O günlere şahit olan bir askerin mektubu, facianın küçük bir boyutunu günümüze şöyle taşır:

    “Bu yaz, iki alayımızla Yemen’den buraya naklonulduk. Yola koyulmamızdan dört ay sonra buraya ulaştık ki, Arabistan’ın cehennemî sıcağı Köprüköy’deki ayaz yanında nimet-i ilâhi imiş. Burada çadırın perdesi buza kesmiş oğlak kulağı gibi kırılmakta ve kopmakta. Bölük kumandanım, beni sıhhiyeye nakletmiş ise de, tabip ve ilaç yokluğundan çaresiz kalıp tekraren takımıma döndüm. Akşam yaklaşınca Köprüköy’e civar dağlardan tipi boşanır. Kumandanımız, gelecek cuma Başkumandan Enver Paşa Hazretleri’nin teftiş ve hücum için geleceğini müjdeledi. O gelinceye kadar da yün içlik, çorap ve paltoların verileceğini ve Yemen yazlıklarını atacağımızı müjdeledi. Allah, devlete ve millete zeval vermesin. Başkumamandan Paşa Hazretleri’nin gelmesi ile, Moskof’un kahrolacağından ve kâfirin, karşımızdaki tepelerde geceleri seyrettiğimiz ocaklı ve mutfaklı karargâhlarını ele geçireceğimizden subaylarımız çok emin. Şafak söktüğünde 2059 rakımlı Kızkulağı Tepesi’nden Moskof obüs yağdırır ama şükrolsun, zafer bizim olacak. Gece bastırdığında, tepelerdeki Moskof ocaklarının ateşi gözlerimizdeki ayazı tandır közüne tebdil eyler. Başkumandan Paşa Hazretleri acele gelse ki, ateşe kavuşsak...”

    Iğdırlı Ali Çavuş yazlık giysiler içerisinde titreye titreye bu mektubu yazıp İstanbul’dan gelecek olan kışlık giysileri beklerken, Karadeniz’de başka bir facia yaşanıyordu. Ruslar Osmanlı ordusuna erzak, mühimmat ve giyecek getirmekte olan gemileri sulara gömmüşlerdi. Bu durumu askere bildirmeyen Enver Paşa, ihtiraslarına mağlup olarak bütün birliklere şu mesajı çeker:

    “Askerler! Hepinizi ziyaret ettim. Ayağınızda çarık, sırtınızda paltonuz olmadığını gördüm. Lâkin karşınızdaki düşman sizden korkuyor. Yakın zamanda Kafkasya’ya gireceğiz. Orada her türlü nimete kavuşacaksınız. İslâm Alemi’nin bütün ümidi sizsiniz.”

    Böylece “Turan Fatihi”, “Sarıkamış Fatihi” olma uğruna, binlerce insan dehşetli bir can pazarına sürülür
    ------------------------------



    şuna yanlış - saptırma - karalama - vs vs diyenlere geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyorum.

    ve benden bir özlü söz: TOPİC AÇMA, UFKUNU AÇ




  • öncelikle şunu belirtiyim ben Türkçü falan değilim tamam milliyetçi sayılırım ama kafatasçı değilim.İt-tihat ve Terakkicileri;Mithat Paşayı, Talat Paşayı;Enver Paşayı ele alırsak Mehmet Akifin bu iç akılsız dediği şahıslardan yalnızca Enver Paşanın dürüst ve dava adamı olduğunu düşünebilriz.diğer ikilinin ne olduğunu napmaya çalıştıklarını düşünmek bile istemiyorum.Enver Paşa cesur biriydi ama hatalarını kabul etmek zorundayız.Makineli tüfeklere karşı yalın kılıç giden bir adamın ne kadar sağlıklı olduğu ayrı bir konu zaten.Savaş ve taktik zekası ayrı bir konudur savaşta her yol mübahtır.Cesurluk falan sökmez.Türk mileti yücedir seçilmiştir diyerek sürerseniz ortaya vatan evlatlarını öyle bir hezimet yaşarsınız tabi.
    Enver paşa kalbi temiz biriydi kalbi temiz olduğu kadar zeki olsaydı şu an çok büyük bir kahraman olarak hatırlanırdı.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: homo_sapiens

    Enver Paşa cesur biriydi ama hatalarını kabul etmek zorundayız.Makineli tüfeklere karşı yalın kılıç giden bir adamın ne kadar sağlıklı olduğu ayrı bir konu zaten.Savaş ve taktik zekası ayrı bir konudur savaşta her yol mübahtır.Cesurluk falan sökmez.Türk mileti yücedir seçilmiştir diyerek sürerseniz ortaya vatan evlatlarını öyle bir hezimet yaşarsınız tabi.
    Enver paşa kalbi temiz biriydi kalbi temiz olduğu kadar zeki olsaydı şu an çok büyük bir kahraman olarak hatırlanırdı.


    bunu söylüyoruz zaten. adama hain demedik yazılarda hain kelimesi yok. insan hayatını hiçe sayan bir maceraperestti. ama arkadaşlar kınadığımız için bize hain demeye getiriyorlar




  • enver paşa ve mustafa kemal paşa hep rakiplerdi.ama enver paşa padişahın damadı olduğundan torpilliydi..orduda gerekenden çok daha kısa sürede yüksek rütbeler almıştı.ama enver paşa yanlışları olsa da vatanını seven bir insandı
  • Belli olmaz bu işler, o dönem de şimdikinden çok farksız olmayarak vatan hainleriyle doluymuş..

    40 derece sıcaklıkta yaşayan ve çıplak askerleri, -15 dereceye çıplak göndermek ne kadar mantıklı, bir deli bile bunu akıl edebilir bence..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nofrost

    enver paşa ve mustafa kemal paşa hep rakiplerdi.ama enver paşa padişahın damadı olduğundan torpilliydi..orduda gerekenden çok daha kısa sürede yüksek rütbeler almıştı.ama enver paşa yanlışları olsa da vatanını seven bir insandı
    Saray Mustafa Kemal Paşaya değil Enver Paşaya kız vermiş.Nedeni ise biraz takvaya bakmalarıymış.İyi olmuş ama bir bakıma yoksa tarih değişebilirdi.
  • sarıkamış olayı arkadaşın dediği gibi bir iftiradır

    Osmanlı devletinde ileri görüşlülüğü , teknolojiye yatırımı ve istihbarat teşkilatlanmasını sağlıyan , dolayısıyla ileride sadrazam bile olabilecek hatta kurulacak yeni bir devletin başına geçebilecek kapasitede bir insanın rakipleri tarafından hain olarak ilan edilmesi ve saf dışı bırakılması olayı vardır

    bunun rekabetin başlaması , bir kadın yüzünden olmuştur

    ama tarihine küfrettirilmeye alıştırılmış , resmi ideolojinin kitaplarından beslenmiş gençlerimize bunu anlatamayız

    onlara göre çanakkale savaşının yöneticisi enver paşa değildir , batı trakya Türk cumhuriyetinin ve doğu Türkistan cumhuriyetinin kurulmasına öncülük eden enver paşa değildir ,

    hatta onlara göre dünyanın en büyük istihbarat örgütü olan teşkilat ı mahsusayı bile enver paşa kurmamıştır

    hatta enver paşa zamanında osmanlı ordusunda 400 e yakın uçak yoktur o uçaklar sayesinde kurtuluş savaşını kazandığımızı bilmezler

    hatta dünyanın 3 büyük donanmasına sahip değildik , o denizaltılar da bizim değildi o gemiler ve denizaltılar ve uçaklar uzaydan gelmişti

    bırakın artık tarihinize küfretmeyi , tarihi tarafsız kaynaklardan öğrenin




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 17_Ocak


    sarıkamış olayı arkadaşın dediği gibi bir iftiradır

    Osmanlı devletinde ileri görüşlülüğü , teknolojiye yatırımı ve istihbarat teşkilatlanmasını sağlıyan , dolayısıyla ileride sadrazam bile olabilecek hatta kurulacak yeni bir devletin başına geçebilecek kapasitede bir insanın rakipleri tarafından hain olarak ilan edilmesi ve saf dışı bırakılması olayı vardır

    bunun rekabetin başlaması , bir kadın yüzünden olmuştur

    ama tarihine küfrettirilmeye alıştırılmış , resmi ideolojinin kitaplarından beslenmiş gençlerimize bunu anlatamayız

    onlara göre çanakkale savaşının yöneticisi enver paşa değildir , batı trakya Türk cumhuriyetinin ve doğu Türkistan cumhuriyetinin kurulmasına öncülük eden enver paşa değildir ,

    hatta onlara göre dünyanın en büyük istihbarat örgütü olan teşkilat ı mahsusayı bile enver paşa kurmamıştır

    hatta enver paşa zamanında osmanlı ordusunda 400 e yakın uçak yoktur o uçaklar sayesinde kurtuluş savaşını kazandığımızı bilmezler

    hatta dünyanın 3 büyük donanmasına sahip değildik , o denizaltılar da bizim değildi o gemiler ve denizaltılar ve uçaklar uzaydan gelmişti

    bırakın artık tarihinize küfretmeyi , tarihi tarafsız kaynaklardan öğrenin


    Sarıkamış olayının sorumlusu Enver Paşa değildir.Enver Paşa Sarıkamışa gitmemiştir.Hayatında Sarıkamışı hiç görmemiştir.
    Biz tarihimize küfretmiyoruz doğruları anlatıyoruz biz kör değiliz.Fikirlerimiz ideolojilerimiz bizi kör etmemiş sevgili vatanımızın,bir hiç uğruna, binlerce evladının ölümüne yol açan kim olursa olsun aynı şeyi söyleriz.
    Enver Paşa Turancı olmasaydı hiçbiriniz sahip çıkmazdınız ona küfür ederdiniz hatta.Bırakın bu kafatasçılığı




  • Bu tarafsız kaynaklara göre osmanlı ordusunun o günki asker sayısı kaçmış. 90bin rakamı öyle yenilir yutulur cinsten değil. Bir ülke askeri gücünün büyük çoğunluğunu bir savaşta üç beş gün içinde neredeyse hiç savaşmadan saçma sebepler ile kaybediyorsa bu olayın sorumlusunun hiçte öyle askeri bir deha olarak hatırlanmaya hakkı yok.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.