Şimdi Ara

Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
26
Favori
9.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    Ben yaklaşık 2-3 yıldır bunu yapmaya çalışıyorum. Bildiğiniz gibi bu finansal özgürlüğe ne zaman kavuşulacağını yaklaşık olarak hesaplayan modeller var fakat enflasyon oranının stabil olması gerekiyor. Bizde bu değer doğru düzgün açıklanmadığından hesaplamak çok zor oluyor. Ne zaman hedefimize ulaşcağımızı nasıl öğrenebiliriz?

  • Kassady kullanıcısına yanıt

    2 asgari ücret maaşının 300 katı finansal özgürlük için yeterki. yani şuanki duruma göre 8500x300=2.550.000tl ede.

  • Bu sistemsel oluşumdan habersiz bir süredir ben de kafa yoruyorum bu durumlara. Kısa süre içinde planladığım bir gayrimenkul satım sonrasında yenisini aldıktan sonra 200 bin kadar amaçsız bir miktar para kalacak gibi elimde. Bu miktar erken emeklilik vs gibi yatırımlar için küçük bir miktar olduğunun farkındayım. amacım sadece biri 6 biri 0 yaşında 2 çocuğumun ileriki eğitimleri için enflasyona karşı paranın değerini koruyabilmek ve elimden geldiğince yapacağım birikimleri aynı sistemle bu paranın üstüne eklemek. Ama gel gelelim altın dolar almak dışında sıfır bilgi sahibiyim. Konuyu takipte olacağım.

  • bakış açısına göre değişir. 200 bin gayet büyük bir miktar. Hiç küçümsemeyin hatta çok çok güzel bir miktar.

    Bakın ereglinin seneye hisse başı 6 TL kar payı vermesi bekleniyor (temettü)

    200 bin tl ile tahmini 6200 lot eregli alınıyor.

    Yıl 1

    6200x6=37200 TL eder. Bu parayla tekrar eregli alırsanız 1000 lot daha alırsınız. toplam 7200 lotunuz olur. Seneye eregli değer kazanmış olacak ama sanki değer kazanmıyormuş, vereceği temettü artmayacak gibi hesap edelim (normalde eregli enflasyondan çok değer kazanmış ve hisse başı temettü de enflasyondan çok artmış geçmişte ama kötü şartları alalım) Gelen temettü geliriyle tekrar eregli aldık. Bir sonraki yıl ereglinin vereceği temettü hisse başı yine 6 TL (normalde 7-8 verir de kötü senaryo dedik)

    7200x6=43000 TL temettü geliri. Bu temettüyle tekrar eregli alıyoruz 1200 hisse daha kattık portföye.


    Yıl 2

    toplam 8400 hissemiz oldu ve bu yıl 50 000 TL temettü geliri olur. Normalde bundan daha iyi bir senaryo olmasını bekleriz. Gördüğünüz gibi eğer dağıtılan kar payını yemez tekrar yatırıma döndürürseniz gittikçe genişleyen bir gelir oluyor. Ayrıca elinizdeki portföy de gittikçe büyüyor. İşte buna bileşik getiri deniyor. Paradan para kazanıyoruz, kazandığımız parayı tekrar para kazanmak için yatırıyoruz ve daha da çok para kazanıyoruz.


    Bu hesabı yaparken Enflasyon yok-ereglinin değeri hiç artmıyor (bakın grafige aslında nasıl arttıgını görürsünüz)-ereglinin verdigi temettü miktarı hiç artmıyor gibi hesap ettik. Gerçek hesapta bundan çok daha avantajlı olmuş geçtiğimiz yıllarda.






    Erken Emeklilik ve Finansal ÖzgürlükBeyazYakaGiyeryoutube
    Sizin için 2016'dan günümüze her ay 25 dolar #EREGL alacak şekilde çalışma gerçekleştirdim. Temettü ödemeleri ile lot alarak ilerledim. Yetmedi merkez bankası verilerini çekip aynı günler temettünün dolar karşılığını da kıyasladım. Umarım beğenirsiniz. #Temettü #Yatırım #Eregl
    https://www.youtube.com/watch?v=YPa-wPLaf0U&ab_channel=BeyazYakaGiyer

    Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük


    Bakın bu grafik dolar bazında ereglinin fiyatı (gelen temettü ile tekrar hisse alırsanız)

    Son 10 yılda dolar bazında 4 e katlamış. Şimdi 10 yıl önceki evleri düşünün dolar bazında 4'e katladılar mı? Veya 10 yıl önce bir tanıdığınız ev aldıysa bakın kaç dolara ev almış ve şu an evi satsa kaç dolar eline geçecek...





  • Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. İyiden iyiye araştırıyorum ben de, konunun takipçisiyim.

  • Var bi hayalimiz

    Bu hayat özel sektörde çalışarak geçmez..

    Sorgulayıp, bişiler yapmalıyız.. yoksa köle olmaya ,ömrümüzü satmaya devam ederiz..

    Ben 3 ay önce karar aldım, temeli sağlam şirketlere ortak olmaya.. kar topu misali büyüyecek yıldan yıla inşallah….


    Geçen arkadaşım aradı, kendisi şantiye şefi. Uzun uzun anlattı. Depresyona girdim, hiç bir şey yapmak istemiyorum vs vs dedi.. ben o an temettü borsa yatırım vs bahsetmedim. Yüz yüze ona anlatırım diye düşündüm.

    Geçen aradım onu, bismillah diyip başladım bildiklerimi , öğrendiklerimi. Kafasına yattı, adama yaşama sevinci geldi…

    İşten çıkma, dişini sıkmaya devam et, köşeye attığın , alabildiğin her para değerli. Ömür boyu sana altın yumurtlayacak dedim.

    Adamın artık bi hedefi oldu

    Adamı depresyondan çıkardık çok şükür

    Son olarak Allah hepimize finansal Özgür olabilmeyi nasip etsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mevcut maaşımızın 300 katı kadar para temettü hisselerinde olursa finansal özgürlüğe kavuşuruz tam olarak.

    benim şuan 10 katı oldu geriye kaldı 290




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozbey08 -- 26 Mayıs 2022; 18:4:37 >
  • Bernoulli Denklemi kullanıcısına yanıt

    böyle böyle büyüyeceğiz. amerikada adamlar 100 kişi falan bir araya geilyorlar hepsi yatırım emeklisi öyle zengin falan da değiller 3-5 kenara ata ata emeklilik hayatı yaşıyorlar. toplaşıyorlar barbekü yapıyorlar söyleşi yapıyorlar hikayelerini paylaşıyorlar falan acayip etkileyici.

  • Valla geçen peder beye sinirlendim.


    hadi benim yaşım küçük, sen bunca yıl neden froto almadın dedimErken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    ilk borsaya girdiğimi öğrenince , oğlum kumardır. Bağımlı olacaksın. Millet batıyor vs demiştiErken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    doğrudur bağımlı oldum, her gün lot satın almak istiyorum Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bernoulli Denklemi kullanıcısına yanıt

    borsada batanlar var mıdır elbette var.

    örnek bu amca.

    peki neden batmış.

    1-sıfır bilgiyle, şirketin finansallarına bakmadan sağdan soldan duyduğu bir hisseye yüklü miktarda para yatırmış.

    2-tek hisseye çok yüklü miktarda para yatırmış.

    3-finansal özgürlüğü olan adam,aç gözlülük edip borsada da parasını 2-3 e katlayacağım diye spekülatif hisselere para yatırırsa sonuç böyle oluyor.

    4-yanlış hissede maliyet düşürmeye çalışmış. temettü dağıtmayan mali yapısı kötü bir şirkette maliyet düşürmeye çalışmak patosa para atmak gibidir.




    Erken Emeklilik ve Finansal ÖzgürlükBir Traderyoutube
    Merhaba arkadaşlar bu videomuzda borsa hakkında bir bilgisi olmayan fakat arkadaşının hatrı için borsada işlem yapan amcamızın başından gecenleri ve borsa hakkında vermiş oldugu önerileri sizlerle paylaşmak istiyorum. borsada trilyonlarını nasıl kaybetti
    https://www.youtube.com/watch?v=Qw49OwX5lhA&t=325s




  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    yapılması gereken her türlü yanlışı yapmış bize de ders çıkartmak düşer

  • Güzel bir konu. Bende 2 sene önce Petkm ile başlamıştım. O tarafta maliyetlerim:

    Petkm:3.30

    Eregl: 7.45

    Oyakc: 8

    Enjsa: 13

    Sise: 7 küsür.

    Aracı kurum temettü verince maliyet düşmüyor. Eregli'den 2 kere temettü aldım. Hisse başına 6 lira falan temettü aldım. Portföyün ağırlığı Petkm'de. Kedi gibi onun temettü açıklamasını bekliyorum.

    İlk başladığım dönemler hiç bilgim yoktu. Sadece babamdan kaynaklı bilirdim borsayı kendisi 2 liradan FROTO sattım. 4 liradan TUPRS sattım derdi. Tabi borsaya ilgi duydukça anladım ne kadar büyük pişmanlıklar olduğunu :) Onun pişmanlıklarından kaynaklı ben uzun vade hissemi satmam mantığını oturtmuştum. Tabi sonrada araştırmalar temel analiz vs. biraz daha geliştirdim kendimi.

    Yatırım bireysel bir şey ben her zaman kişinin kendi yolunu izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Başkalarının tecrübelerinden öğüt almak tabi ki çok önemli. Ama bunlardan kendi işinize yarayan kısımları alıp şahsi tecrübeler edinmek lazım.


    Bir dönem tecrübesizlikle saçma kağıtlara sardığımda oldu mesela. Ama benim avantajım şu oldu. Ana kağıtlarımı hiç değiştirmeyi düşünmediğim için ufak aylık gelen paraları onlara bağladığım için çok zararım olmadı. Asıl tehlike her gün yükselen piyasalar bence. Sürekli yeşillenen kağıtlar sizi çok başarılı olduğunuza inandırıp hatalar yaptırır ciddi pozisyonları kağıdın zirvelerinde alabilirsiniz.


    Şu dönemde yukardaki portföyü temettü dönemleri hariç unutmaya karar verdim. Ve bu şirketler benim güvenli limanlarım. Bist 30 dışında yükselme potansiyeli gördüğüm yeni şirketlerden bir portföyle ilerleyeceğim. Temettüden ziyade ana para katlamak amaçlı tek kriteri temettü olmayan bir portföy yapmak istiyorum. Sonrasında buradaki birikimide sağlam bir temettü hissesine bağlayabilirim gibi bir planım var.

    Grup varsa bende gelebilirim. Uzun vade hisse yatırımcılarıyla konuşmayı seviyorum. Telegram grupları malum gerçek yatırımcı pek bulunmuyor.





  • Maalesef her taraf yemyeşil, bizler için kötü bir gün..

    Yarın nasipse maaşı alıyoruz. Sasa bana göz kırpıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bernoulli Denklemi kullanıcısına yanıt

    he yav bugün hiç bir şey alamadım hepsi acayip yükseldi.

  • Yarın para yatsın, umrumda değil fiyat yükselmiş mi , düşmüş mü

    Yapıştırır geçerim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bernoulli Denklemi kullanıcısına yanıt

    Bazen bende böyle biraz rahat olmak istiyorum ama genelde bardağın boş tarafını görüyor gözüm. Bugün bizimde maaş yattı. İlk başta hedefim maaşın tamamını BES'e atmaktı. Saatler geçtikçe akşama doğru fikrim yavaş yavaş tamamen değişti ve maaşın yarısını bile atamadım Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük Biraz paranoyaklık var. He bu arada maaşın tamamını atsaydım zor durumda kalmazdım cüzi bir miktar birikimim vardı. Maaşın tamamını atma fikrinin oluşmasına neden olan şeyse 2017 yılından kalan katkı payları.

  • emrec4nl4r E kullanıcısına yanıt

    Valla ben sırf finansal özgürlük yolunda temizlik - kasiyerlik yapıyorum.. bugün yatırım yolunda sarfettiğimiz 100 TL bile çok kıymetli gelecek yolunda Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    bu arada Özbey hocam, bizim portföyde gitmeyen bi ttrak kaldı Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bernoulli Denklemi kullanıcısına yanıt

    Takdir edilesi gerçekten hocam. Peki burada yatırdığımız 100 TL için bile risk yok mu ? Yani yatırım yaptığımız ve hissesine temettü veren şirket Allah göstermesin iflas durumuna düşerse, bu durumda hisse değerleri sıfırlanıp hisse satın almak için yatırılan tüm para çöpe gitmeyecek mi ? Bilmediğimden soruyorum bu arada. Alternatif senaryolar varsa bilgilenmek isterim tabi.

  • emrec4nl4r E kullanıcısına yanıt

    Tabi ki risk var hocam. Zaten ana kuralların başında gelir : ihtiyacın olan, ihtiyacın olacak parayla girmeyin diye..


    Şirketim iflas etmesi de hayatın bir parçasıErken Emeklilik ve Finansal Özgürlük  farzı muhal şirketlerim yarın iflas bayrağını açıklasa , tüm param gitse bile hayatımı etkilemez.. ( zaten ortak olduğum şirketler iflas etse, hiç o şirketlerde param olmasa bile ülke hepimize zindan olur)Erken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    bu giden para hayatımı etkilemez amma velakin şirket batmazsa , güzel yönetilip büyüme yolunda giderse , bugün kaybetsem üzülmeyeceğim para ,5-10 yıl sonra beni güzel yerlere getirecek inşallah..


    ben bir de şöyle düşünüyorum: bugün bi dükkan tutup ticaret yapmaya kalksan bile havadan bi ton para harcıyorsun… hava parası, dükkan kirası vs vs..

    ee batmayacağın ne malum ?


    borsa aslında nimetErken Emeklilik ve Finansal Özgürlük  ne güzel 3 vardiya çalışıyor şirket , toplantılar yapılıyor. Binlerce kişinin ekmeğine vesile oluyorsun vs


    özbey hocam daha güzel bilgilendirirErken Emeklilik ve Finansal Özgürlük 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.