Şimdi Ara

Eski Sisteme İleride Kullanılabilecek Parçalarla Upgrade

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Yaklaşık 10 aydır düzgün bir bilgisayar toplama düşüncesiyle bir yandan para biriktiriyor, bir yandan da parçalara bakıyorum tek tek. Tam parayı topladık derken, şimdi toplama Ryzen çıkacak Intel'in fiyatlar çok düşecek dendi. Ryzen çıktı alalım dedik, yok RAM sıkıntıları vb. şeyler var biraz bekle ilk çıkan şey hemen alınmaz hatta en temizi ikinci jenerasyonu bekle sen dendi. Biraz bekledim baktım döviz çıkıyor fiyatlar uçuyor hemen almak lazım dedim, madenciler çıktı ekran kartları stokta kalmadı, kalanların da fiyatları uçtu. Şimdi de Ryzen 3'ler Vegalar çıkacak biraz daha bekle deniyor. Baktım ki bekle bekle bir şey toplayamacağız, bir de sene sonunda yurtdışı işi çıktı. Dedim artık ordan toplarız, kasmaya gerek yok.

    Madem öyle o sırada eldeki sistemde biraz oynama yapayım, daha verimli kullanayım dedim. Hem belki alacağım parçaları ileride kuracağım sistemde de kullanabilirim diye düşündüm. Bu sistemi de 8-10 sene önce yine burda @LEON-X abinin tavsiyesiyle toplamıştık. Sağolsun bir iki ufak şey dışında canavar gibi çalışıyor. Tek oynadığım oyun da CSGO. Gayet yeterli performansı veriyor.
    Sistem şöyle:

    Gigabyte MA790XT
    AMD Phenom II X4 955 Black Edition
    Zotac GTX 275 896MB 448-bit
    Kingston 4 gb RAM
    WD 1 TB Caviar Black
    Aerocool PGS Vx-9 Pro
    Highpower 400W (sanırım 12v değeri 320w gibi bir şeydi)

    Şimdi gelelim asıl soruma: Yukarıdaki sisteme, ileride toplayacağım sistemde de kullanabileceğim hangi parçalar ekleyebilirim?
    İlk olarak aklıma gelenler işlemci soğutucusu ve ekstra fan. Çünkü bilgisayar inanılmaz ses yapıyor. Oyunda mikforonla konuşurken arkada elektrikli süpürge çalışıyormuş gibi bir ses var. Hem bunları alarak overclock da yapabilirim diye düşünüyorum çünkü bildiğim kadarıyla 955 Black Edition overclock yapılması çok kolay bir işlemci (overclock yapmak hakkında hiç bir bilgim yok tabii ki).
    Hem kasaya sığma konusunda sıkıntı yaşatmayacak, hem de ileride toplamayı düşündüğüm sistemle (Ryzen ya da Intel) tamamen uyumlu bir şekilde çalışacak işlemci soğutucusu/fan önerebilir misiniz?
    Bunun dışında yine aynı şekilde bu sistemde iyileştirme adına işime yarayacak ama ileride de kullanabileceğim başka upgradeler varsa, lütfen fikirlerinizi paylaşınız.

    İyi forumlar.







  • https://forum.donanimhaber.com/amd-phenom-ii-x4-955be-overclock-voltajli-voltajsiz-birkac-test-ve-gta-iv-bencmark--34666344
    https://forum.donanimhaber.com/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition-overclock-gunlugu--51949993

    Overclock için bu konulara bakabilirsiniz. Güç kaynağı ve soğutucu aldıktan sonra deneyiniz.

    Güç kaynağı ve soğutucu alındığında uzun süre kullanılabilen parçalardır. Nasıl sistem toplayacağınıza göre 600-750 watt 80+ bronze sertifikalı güç kaynağı alabilirsiniz. Soğutucu olarak kule tipi 120 mm fanlı hava soğutma veya 120-240 mm sıvı soğutma (toplayacaksanız ryzen uyumlu) bakabilirsiniz. Harddiskiniz iyi yanına SSD bakabilirsiniz. Anakart-işlemci-ram-ekran kartı güncel olması için en sona bırakırsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 14 Temmuz 2017; 0:18:1 >




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için teşekkürler. Hafta sonu o iki konuyu inceleyeceğim.

    Güç kaynağını değiştirmemi önermişsiniz. Şu anda kullandığım güç kaynağını değiştirmeden her hangi bir soğutucu ya da fan takamaz mıyım? Yetersiz mi gelir? Yoksa garanti olması için mi söylediniz?

    Kasa çok eski olduğu için sıvı soğutma desteklemiyor sanırım, sitesinde herhangi bir bilgi yok.
    İşlemci soğutucusu konusunda herhangi bir öneriniz var mıdır? İleriye dönük olarak.
  • M!R4G3 kullanıcısına yanıt
    Hız aşırtma yapacaksanız 400 watt o sisteme yetmez, bunun için güç kaynağı önermiştim hem de yeni sistemde kullanabilirsiniz. Yoksa işlemci fanı veya diğer fanları değiştirebilirsiniz tabiki.

    Asus TA-951 kasamda 159 mm yüksekliğe sahip Xigmatek Gaia II soğutucuyu sorunsuz kullanıyorum, sağına soluna çatmadan tam oturdu. Kasanın genişliği üstten ölçtüğümde 19 cm. Sizin kasa da 21 cm tahminim benimki gibi bir soğutucu uyar. Sizin kasanın üstünde 2*120/140 mm fan yuvası var. Altına radyatörle takılabilir ama radyatör anakarta değer mi orası meçhul. Ya da arka fan kısmına 120 mm sıvı soğutma takabilirsiniz.

    Q6600@3.4 GHz'de 1.4v vcore ile 28-30 derece oda sıcaklığında oyunlarda 68-70 dereceleri görüyorum. Macun olarak artic silver 5 kullanıyorum (kapanmadan önce mavi bilgisayardan almıştım hala duruyor, etkinliği azalmış olabilir.) Noctua model soğutucular çok tutuyor. Forumda incelemelerine bakabilirsiniz. 135 TL civarına amazondan hyper 212 evo alabilirsiniz. Sıvı soğutma da corsair, thermaltake, cooler master gibi markalara göz atabilirsiniz. Bütçenize ve ilerde nasıl bir sistem kurmak istediğinize bakıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 14 Temmuz 2017; 12:47:29 >




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Çok sağolun hocam. 45 kere bakılmış konuya, bir tek siz cevap verdiniz.

    154.5 mm yüksekliği olan Deepcool Gammax 400 Blue siparişi verdim Amazondan. Yeni revizyonlar AM4'de destekliyormuş, yeni kuracağım sistemde de kullanırım, kullanamazsam satarım.
    PSU olarak da hep aklımda vardı Evga G2. Madem soğutucu alıyorum, bir de güç kaynağı alayım dedim. Deepcool'la birlikte 550w olanı sipariş ettim. Assistant indirimiyle 145 dolara geldi Amazon'dan.
    İkisi bir gelsin de yetmezse bir de kasa fanı alırım.
    Onlar gelene kadar da overclock işlerine girerim hafif hafif, biraz daha uzatırız kasanın ömrünü.

    Amazon'da yazana göre yanında küçük termal macun veriyorlarmış. Yetmezse bir tane de ondan alırım.
    Mavi Bilgisayardan bende zamanında Cowon D2 almıştım. Canavar gibi hala hiç elimden düşürmem.


    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M!R4G3 -- 14 Temmuz 2017; 16:37:39 >




  • M!R4G3 kullanıcısına yanıt
    Güç kaynağı çıkış gücü olarak high power element bronze II 600w ile aynı çıkış gücüne sahip. Kasada kablo saklama problemi yoksa full modüler güç kaynağı biraz pahalı kaçar. 114$~400 TL civarına almışsınız. 526 TL'ye high power 750 watt gold tam modüler var. Bir de Amerika'nın 110 volt şebekesi var bize uyumlu fiş ile yollarlar herhalde.

    Soğutucu iyi sayılır, aslında 20 TL fazla verip 212evo da bakabilirdiniz. Fiyat Türkiye'ye göre daha iyi.




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Hocam ilk mesajda dediğim gibi yeni sistem için toplamayı düşündüğüm parçaları uzun zamandır araştırıyordum. SLI yada Crossfire yapmayacağım için gerçek değeri 600w üzeri olan güç kaynağına zaten ihtiyaç duymayacağım.
    10 senede bir sistem topladığımı göz önüne alırsak, almışken iyi bir güç kaynağı alayım demiştim. O yüzden Evga sipariş verdim. Kablolardan da gına geldi o yüzden modüler alayım dedim.
    Çıkış konusunda sıkıntı yok, en kötü bir dönüştürücü kullanırım. Amazon'a sordum yanında Avrupa girişli fiş yollar mısınız diye, daha dönmediler ama sorun yapacaklarını zannetmem.
    212 evo konusunda da Ryzen desteği olanını bulamadığımdan Deepcool siparişi verdim. Bir de incelemeler çok iyiydi. Battı balık yan gider artık.

    Böylelikle resmi olarak parçaları toplamaya başlamış oldum. Bir sonraki adım olarak sanırım kasayı alacağım. Phanteks P400s var aklımda.
    Artık ekran kartı-anakart-ram üçlüsünü de sene sonuna doğru alırım yavaş yavaş.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.