Şimdi Ara

Etnik kökenler ve Atatürk milliyetçiliği (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
1.732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Altın Pike

    Romantik milleyetcilik ve klasik milliyetcilik?
    Özünde ikiside aynıdır.Sadece ideolojiye ne kadar baglandıgızla alakalı.

    Milliyetcilik faşizme acılan kapıdır.Bunu ben degil Ernesto che guevera demiştir.
    Milliyetcilik vatanı milleti sevmek degildir.Elmalarla armutları karıştırmayalım.

    Ben ırka degil insana inanırım.



    onun icin imzanda ''millet'' yer alıyor degil mi?
    milliyetciligin aga babalıgını yapanlar neden Türk adı gecti mi olayı ''faşizm''olarak adlandırır anlamam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    quote:

    Orijinalden alıntı: Altın Pike
    Milliyetcilik bir cocukluk hastalıgıdır.İnsan kendi ırkının kızamıgıdır.
    Albert Einstain



    Ben demiştim zaten o da düzeltemez diye!

    Ayağını kaldır neommy
  • Yaşı belli bir düzeyi aşmış en azından ilkokuldan mezun olmuş fakat böyle basit bir konuda bile bu kadar bilinçsiz olabilen ya da bazı değerleri aşağılamak için böyle davranmayı tercih edenleri anlamakta güçlük çekiyorum. Daha dünyadaki milliyetçilik ile Türkiye'nin kuruluşundaki Milliyetçilik kavramını idrak edememişsiniz, ayıramamışsınız. Mhp'nin milliyetçilik kavramı ile Cumhuriyetin ilk döneminni milliyetçiliği de mi bir ? Ya da bir İngiliz soylusunun milliyetçiliği ile Atatürk milliyetçiliği de bir mi ? Komik vallahi, hem de yerlerde yuvarlanacak kadar. Atatürk faşist miydi derseniz, o zamanın şartlarına göre alakası yokmuş. Fakat bugünden en soldan ya da en özgür düşünceden ya da birilerinin aşıladığı "liboşluk" akımından 100 yıl öncesine bakarsanız hafif faşistlik kokuları alırsınız. Bu da gayet doğaldır, çünkü tarih değerlendirmesini baştan yanlış yapıyorsunuz. Tarih biliminde ve tarihi değerlendirmenin kurallarında böyle bir bakış açısına yer yoktur, araştırmacıyı yanıltır. Onca düşman ile mücadele eden bir nesilin milliyetçi olmaya hakkı vardır ki bu milliyetçilik hiç bir zaman derin bir kine dönüşmemiş, her savaş sonrası Atatürk diyalog yoluna gitmiş çeşitli anlaşmalar imzalanmıştır. Yani Atatürk milliyetçiliğinin ne dünyadaki diğer toplumlara ne de toplumumuz içindeki farklı kültürlere zararı olmamıştır.

    Ben Türk değilim, Atatürk'ün milliyetçilik ya da Ulusalcılık anlayışından rahatsız değilim. Ne mutlu Türk'üm diyene sözünden de rahatsız değilim. Ben rahatsız değilsem, size ne oluyor onu anlamadım ? Benim köken olarak Türk olmayan biri olarak bu konudaki tek negatif düşüncem, birlik sağlamak bağlamında azınlıklar konusunda tek laf edilmemiş olması. Sadece Ne mutlu Türk'üm diyene sözü yetmez. Kaldı ki cumhuriyet döneminde özgürlükler bağlamında çok komik yasakları yaşadık bunu yapanlar, kanunlarda tutanlar, Atatürk ve Atatürk milliyetçileri miydi ? Araştırın bakalım...

    Bir sözü var Atatürk'ün. Kimileri başka yere de çekebilir ama yazayım, azınlıklar konusunda az edilen sözlerden biri.

    "Bugünkü Türk Milletinin siyasal ve sosyal topluluğu içinde kendilerine kürdük fikri, Çerkezlik fikri ve hatta lazlık fikri veya Boşnaklık fikri propaganda edilmek istenmiş vatandaş ve millettaşlarımız vardır. Fakat geçmişin baskı dönemleri ürünü olan bu yanlış adlandırmalar, düşmana alet olan birkaç mürteci beyinsizden başka hiçbir millet ferdi üzerinde kederden başka bir etki yapamamıştır. Çünkü, bu millet fertleri de bütün Türk toplumu gibi aynı ortak geçmişe, tarihe, ahlâka, hukuka sahip bulunuyorlar."

    Düşüncenin özü; ortak tarihe ahlaka ve hukuka sahip oluşumuz. Yani ulus olmak, cumhuriyettten önce de sonra da ulus olmak. Türkiye sanki yoktan var oldu, bu halklar dünyanın farklı yerlerinden getirilip zorla bir araya getirildi gibi bir düşünce var. İnanılır gibi değil...

    Biraz tarih, Atatürk okuyun da bu konuları iyi anlayın diyeceğim ama okumamış olmanıza imkan yok demek ki anlaşılamıyor. O zaman zorlamanın anlamı yok, istediğiniz gibi yorumlayın. Anlatılmak istenen, 6 ilkenin biri olan milliyetçilik kavramı bellidir, ayrıştırıcı değil bütünleştiricidir. Bu sebepledir ki bu kadar karışık bir toplum , bu coğrafyada asırlardır var. İdrak edemeyen, ideolojisinden sıyrılıp bağımsız bir tarih yorumu yapamayanlar, bari konuyu takip edenlerin kafasını karıştırmasınlar, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine yeşil salyalarını bulaştırmasınlar.

    Ben de aman aman milliyetçi değilim, Atatürk aşığı hiç değilim; fakat işi bok atmaya çevirenleri anlamıyorum. Varıp bu konu veya bazı mesajlar silinirse de şaşırmam. Çünkü cümleye Atatürk ile başlamak bile bu ülkede ideolojik bir düşüncenin tarafı olmak oldu, siyaset oldu, taraf olmak oldu, sağolsunlar ortak değerleri bu kadar zedelediler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BARIŞA ÖZLEM -- 7 Mart 2010; 14:03:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Altın Pike

    Romantik milleyetcilik ve klasik milliyetcilik?
    Özünde ikiside aynıdır.Sadece ideolojiye ne kadar baglandıgızla alakalı.

    Milliyetcilik faşizme acılan kapıdır.Bunu ben degil Ernesto che guevera demiştir.
    Milliyetcilik vatanı milleti sevmek degildir.Elmalarla armutları karıştırmayalım.

    Ben ırka degil insana inanırım.


    insana inanıyorsan terör örgütüne destek için söylenmiş o sözü imzan yapmazsın söz yarım kalmış devamını yaz istersen ‘’Selam baş kaldıran Kürt’e, selam Kürdistan dağlarına, selam Kürdistan dağlarındaki kardeşlerime, selam kardeşime.’’
  • öSCi

  • quote:

    Orijinalden alıntı: nanaka9
    quote:

    Orijinalden alıntı: neommy
    quote:

    Orijinalden alıntı: Altın Pike
    Milliyetcilik bir cocukluk hastalıgıdır.İnsan kendi ırkının kızamıgıdır.
    Albert Einstain


    Ben demiştim zaten o da düzeltemez diye!

    Ayağını kaldır neommy



    Metete'nin alkış tuttuğu öSCi yazısı gerçekten çok güzel olmuş, uzun yokluğunu kapatmışa benzer!
    Lehrer35; Herşeye rağmen 3.5 satırı düzeltebilecek yeterince uzun tarih bilgisi sağlamayı başarabildiğinizi düşünmüyorum, ama çabanız takdire değerdi!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: OPTİMİST

    " Bir Türk Dünya'ya bedeldir" sözü kimin. Atatürkçü müctehidler bu söze nasıl yorum getiriyorlar..



    quote:

    Orijinalden alıntı: Fetih

    "Ne Mutlu Türk'üm diyene .." Mustafa Kemal Ataturk

    Türk'lük bir ırk olduğuna göre;
    Sizce bir ayrım söz konusu değil mi?Türk olmayanlar mutlu olamayacak mı?
    Siz kürt ırkından yada diğer ırklardan birinde olsaydınız düşünceniz ne olurdu ?

    quote:

    Orijinalden alıntı: Çav bella
    Atatürk milliyetçiliği dil-din-ırk ayrımı yapmadan ulus oluşturmayı amaçlamıştır.(Irk ve millet arasındaki farkı biliyorsunuzdur umarım)



    Forumda yeşilciler olarak takılıyorsunuz ama bu kadar kendinizi belli etmeyin.Tamam bazı şeyleri sindiremiyorsunuz ve şuanki rejim zorunuza gidiyor ama azcık gözlerinizi açında o istediğiniz şeyin olduğu ülkelerin ne halde olduğunu bi görün artık..Nerden vurabiliriz hala onun hesabındasınız..

    Milliyetçilik dediğiniz olguyu ırk olarak nasıl anladınız gerçekten hayret ediyorum.Bana göre milliyetçilik demek yaşadığın ülkenin haklarını sonuna kadar savunmak demektir.Elbetteki körü körüne değil..Millet kelimesi o ülkenin üzerinde yaşıyan insanlara verilmiş addır..Irkçılık demek değildir..Yaşadığın ülkenin çıkarları yada güçlü olmasını istemen milliyetçiliktir..
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye'de_yaşayan_etnik_gruplar Türkiyede yaşıyan etnik gruplar burada var..Milliyetçiliği Türk ırkı olarak nasıl tanımlıyorsunuz..Verdiğim kaynakta bir sürü etnik grup var..Ama sizin dediğiniz milliyetçilik Türk ırkını savunmak demek gibi bişey çıkıyor.Bu devletin üzerinde yaşıyan herkes Türktür denilmiştir..Ama Türkçe de kelime oyunu fazla olduğu için Türk kelimesi ırkçılığa kaymış gibi görünüyor.Türkiyeli demek daha uygun olabilir.Zamanında Türktür kelimesi bence Türkiyeli kelimesinin yerine kullanılmıştır.Yani tüm derdiniz Türk ile Türkiyeli yazısının önemimi..Mademki ben Türk üm demek ırkçılık yada etnik köken demek oluyor,o zaman sizde ben Türkiyeliyim deyin,olsun bitsin..Ama milliyetçiliği ırk olarak adlandırmayın.Amerika yı örnek verelim..Amerikalı dediklerimiz insanlar kim.Yada hadi size göre ırkçılık olan Amerikan dediklerimiz kim..Amerika da avrupadan,Afrikadan,Latin Amerikadan,Asyadan göç eden insanlar yaşıyorlar..Ama onlar milliyetçiliğe ırk olarak değil devlet olarak bakıyorlar..En basitinden Obama.Bu adamın kökeni Afrikaya uzanıyor..Peki bu adam şuanda milliyetçi mi.Evet milliyetçi.Amerikanın yani devletin çıkarları onun için daha öenmli..Bu olay bu kadar basit..Bi Türküm demeyi ırkçılık,faşistlik olarak algılıyorsunuz ama ben herşeyin üstüne iddaaya girerim ki bi arabım demek bu kadar zorunuza gitmiyor.Nedenide belli zaten.Çünkü bu ülkede Türk milleti demek ırkçılık olarak görünürken böyle düşünenler arap milliyetçiliği konusunda ellerine su döktürtmüyor.Sözde kurt simgesini eline alanların temeline indiğiniz zaman Türk milliyetçiliğinden çok Arap milliyetçiliği yaptığını çok rahat görürsünüz..Yani Türkçedeki kavrama bu kadar kafayı takıyorsanız sizde Türkiyeliyim deyin olsun bitsin.Bu ülkeye düşman olmadıktan sonra ben xxx im ama Türkiyeliyim demenize hepiniz razıdır merak etmeyin.Yeterki oturduğunuz kaba pislemeyin..

    Bu arada buradan Atatürk e çok büyük sitemim var.E be güzel Atam.Sen ne diye bu millete Cumhuriyet rejimini getirdinki..Bugün bu ülkeyi bölmek istiyenler yada rejime düşman olanlar bu düşüncelerini bu beğenmedikleri rejim sayesinde gerçekleştirebildiklerini düşünemiyorlar..Onların eline düşsek faşistliğin alasını görücez o yüzden bu ülkeye demokrasi değilde dikta yönetmi gelseydi en azından yapmadığımız faşistliği yapmış olurduk.Çünkü bu tarz adamlar bunu bile faşistlik olarak görüyor..En azından gerçektende yapalımda yapmadığımız bir şey için çıldırmayalım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JP!!!!!!! -- 7 Mart 2010; 18:04:29 >




  • Çok şey yazılmış , çizilmiş , uygun bir zamanda hepsini okumak isterim.

    Ben hiçbir zaman Atatürk milliyetçiliğinin ırkçılıkla bir arada anıldığına rastlamadım.Bilakis ırkçılar Atatürk'ü sevmezler şahsi gözlemlerimce.Atatürk'ün milliyetçilik anlayışının Balkan Devletleri'nin tutumu sonucu çöken Osmanlıcılık ve Arapların (bildiğimiz kadarıyla) arkadan vuruşu ile çöken İslamcılık'tan doğan boşluğu, dönemin konjonktüründe geçerli olabilecek tek düşünceyi, ulus devlet düşüncesini, ortak jeokültürel yapıyla kaynaştırma gayreti içinde olduğunu ve sonunda birleştirici bir milliyetçilik olacağını söyleyebilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sayeh-eh Khodah

    Çok şey yazılmış , çizilmiş , uygun bir zamanda hepsini okumak isterim.

    Ben hiçbir zaman Atatürk milliyetçiliğinin ırkçılıkla bir arada anıldığına rastlamadım.Bilakis ırkçılar Atatürk'ü sevmezler şahsi gözlemlerimce.Atatürk'ün milliyetçilik anlayışının Balkan Devletleri'nin tutumu sonucu çöken Osmanlıcılık ve Arapların (bildiğimiz kadarıyla) arkadan vuruşu ile çöken İslamcılık'tan doğan boşluğu, dönemin konjonktüründe geçerli olabilecek tek düşünceyi, ulus devlet düşüncesini, ortak jeokültürel yapıyla kaynaştırma gayreti içinde olduğunu ve sonunda birleştirici bir milliyetçilik olacağını söyleyebilirim.


    Bende özellikle facebookta ırkçıların Atatürk'ü sevdiğini görmeye başladım

    edit: Yazım hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çav bella -- 7 Mart 2010; 22:57:58 >




  • Ataturk milliyetçiligi (aslinda bu kavram sonradan ortaya çikmistir); Turkluk kelimesini bir irk olarak degil, milli bir ust kimlik olarak gorur... Ataturk belli zamanlarda halki motive etmek için bazi sozler soylemistir... Bunlarin hiçbiri fasizm içermez ve milliyetçilik de fasizm degildir. Vatanina topragina ve milletine olumune bagli olmaktir... Ama elin adami gelip de bana "sen 'ne mutlu Turk'um diyene!' sozunu soyluyorsun sen irkçisin fasistsin" derse de suratina tukururum. Gunumuzde hala Ataturk'un soyledigi sozleri tam olarak kavrayamamis insanlar var...
  • Arkadaşlar, bir konuda yanılıyorsunuz.

    Irkçılar Atatürk hayranıdır. Ülkemizde Türk ırkçıları kendilerine Türkçü der ve Ziya Gökalp ile ekibinin ortaya koyduğu Türkçülük çizgisinin üzerinden yürür. Cumhuriyetten sonra ise Hüseyin Nihal Atsız bu akımın öncüsü olmuştur.
    Neden diye sorarsanız, kendilerine göre oldukça haklı nedenleri var. Biraz araştırıp görebilirsiniz...

    "Etimin kemiğimin babası Ali Rıza Efendi ise, fikrimin babası da Ziya Gökalp'tir."
    "Türk'ün alamet-i farikası brakisefal kafatasındadır."

    Mustafa Kemal Atatürk


    Bana sorarsanız, Atatürk'ün ırkçı olduğunu düşünmüyorum.
  • bu konuda durumu unutup kavramlar hakkında konuşarak biyere gelebilecegimizi sanmıyorum.anlamadıgınız şu artık kimse bu dünyada ırk'ı din
    'i için savaşmıyor.savaştıklarını zannedenler birilerinin galiyanına getirilmiş gerçek durumun bilincinde olmayan yine o birilerin çıkarı için kullanılan insanlardır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M

    Arkadaşlar, bir konuda yanılıyorsunuz.

    Irkçılar Atatürk hayranıdır. Ülkemizde Türk ırkçıları kendilerine Türkçü der ve Ziya Gökalp ile ekibinin ortaya koyduğu Türkçülük çizgisinin üzerinden yürür. Cumhuriyetten sonra ise Hüseyin Nihal Atsız bu akımın öncüsü olmuştur.
    Neden diye sorarsanız, kendilerine göre oldukça haklı nedenleri var. Biraz araştırıp görebilirsiniz...

    "Etimin kemiğimin babası Ali Rıza Efendi ise, fikrimin babası da Ziya Gökalp'tir."
    "Türk'ün alamet-i farikası brakisefal kafatasındadır."

    Mustafa Kemal Atatürk


    Bana sorarsanız, Atatürk'ün ırkçı olduğunu düşünmüyorum.


    Evet ırkçılar Atatürk'ü seviyor ama tamamıyla Affedersniz ama geriler.Yani Kardeşce yaşamak varken onlar savaşı tercih ediyor.Dİğer ırkları aşalığıyorlar.

    Ayrıca Atsız'ın oğlu bile komünıst oldu

    Ziya gökalp meselesine gelince Mustafa Kemal Atatürk aynı zaman da okul yıllarında Solcu yazarlardanda etkilenmiştir




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M

    Arkadaşlar, bir konuda yanılıyorsunuz.

    Irkçılar Atatürk hayranıdır. Ülkemizde Türk ırkçıları kendilerine Türkçü der ve Ziya Gökalp ile ekibinin ortaya koyduğu Türkçülük çizgisinin üzerinden yürür. Cumhuriyetten sonra ise Hüseyin Nihal Atsız bu akımın öncüsü olmuştur.
    Neden diye sorarsanız, kendilerine göre oldukça haklı nedenleri var. Biraz araştırıp görebilirsiniz...

    "Etimin kemiğimin babası Ali Rıza Efendi ise, fikrimin babası da Ziya Gökalp'tir."
    "Türk'ün alamet-i farikası brakisefal kafatasındadır."

    Mustafa Kemal Atatürk


    Bana sorarsanız, Atatürk'ün ırkçı olduğunu düşünmüyorum.


    Sözlerin kaynağı var mı? Yoksa bazı Atatürk sözleri gibi şehir efsanesi mi?

    Bir de Irkçıların Atatürk hayranı olmasına hala anlam veremiyorum.Sarışın mavi gözlü bir Türk ne kadar Türk olabilir ki ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sayeh-eh Khodah


    quote:

    Orijinalden alıntı: M

    Arkadaşlar, bir konuda yanılıyorsunuz.

    Irkçılar Atatürk hayranıdır. Ülkemizde Türk ırkçıları kendilerine Türkçü der ve Ziya Gökalp ile ekibinin ortaya koyduğu Türkçülük çizgisinin üzerinden yürür. Cumhuriyetten sonra ise Hüseyin Nihal Atsız bu akımın öncüsü olmuştur.
    Neden diye sorarsanız, kendilerine göre oldukça haklı nedenleri var. Biraz araştırıp görebilirsiniz...

    "Etimin kemiğimin babası Ali Rıza Efendi ise, fikrimin babası da Ziya Gökalp'tir."
    "Türk'ün alamet-i farikası brakisefal kafatasındadır."

    Mustafa Kemal Atatürk


    Bana sorarsanız, Atatürk'ün ırkçı olduğunu düşünmüyorum.


    Sözlerin kaynağı var mı? Yoksa bazı Atatürk sözleri gibi şehir efsanesi mi?

    Bir de Irkçıların Atatürk hayranı olmasına hala anlam veremiyorum.Sarışın mavi gözlü bir Türk ne kadar Türk olabilir ki ?


    Irk olarak olamaz.Ancak kendini Türk hisseden herkez TürktürKi zaten dünyada saf ırk diye bir şey yoktur.

    Adamların her düşüncesi çelişki zaten




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Çav bella

    Arkadaşlar Bugün Atatürk milliyetçiliği Faşizm olarak görülüyor.Sizlerin bu konu hakkında düşünceleriniz neler.

    Benim düşüncem:Atatürk milliyetçiliği hiç bir zaman faşism olmamıştır ve faşizme kaymamıştır.Atatürk milliyetçiliği dil-din-ırk ayrımı yapmadan ulus oluşturmayı amaçlamıştır.(Irk ve millet arasındaki farkı biliyorsunuzdur umarım)


    Öncelikle şunu belirteyim: Atatürk milliyetçiliğine kimin "faşizm" dediğine ilişkin alıntı yapmanız iyi olurdu. Kimin bunu söylediğini bilirdik. Yani sınıftan bir arkadaşınız veya bakkal osman amcaysa zerrece umrumda değil diyebilirim. Biraz daha "göz önünde" olan biri, mesela bir siyasetçiyse ben size o kişiyle ilgili bazı gerçekleri sayardım, oradan sonuca varırdınız. Atatürk Milliyetçiliğine faşizm diyen çevrelerin genelde tarikatçı/bölücü çevreler olduğu da benim tespitimdir mesela. İsteyen zerrece umrumda değil desin isteyen katılsın.

    Arkadaşlar lafımızı bilip konuşalım lütfen. Atatürk'ün devrinde faşizm diye bir kavram yoktur. Kavramın kurucusu Benito Mussolini olarak kabul edilmektedir. BKZ ALINTI. Bu anlamda Atatürk'ün faşizm ideolojisini okuyup öğrenip takip ettiğini, benimsediğini beyan etmek açıkça ahmaklıktır.

    Ancak faşizmi Mussolini tanımlamış olsa da, mutlaka ondan önce de faşizm benzeri hareketler vardı. Nitekim üstteki alıntıda kavramın kaynağının Roma İmparatorluğu olduğu belirtilmektedir (hep de romadır nedense). Bu noktadan hareketle faşizmin özelliklerini inceleyelim bakalım Atatürk faşist miymiş?:

    * Lider ilkesi: Bu ilkeye göre toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. İdeoloji: Cumhuriyetçilik. Lider: Cumhurbaşkanı!

    * Milliyetçilik: 19. yüzyıl boyunca yükselen milliyetçilik 20. yüzyılda çeşitli ve aşırı boyutlara varmıştı. Atatürk: Ne mutlu Türk'üm diyene!

    * Antisemitizm ve Irkçılık: Bu konuda Alman nazizminin halka yönelik terörü birçok başka ülkeye göre oldukça ön plandadır. (Ayaklanan isyancıları halktan sayacaksanız bilemem de Atatürk döneminde halka zulüm yapılmamıştır. Yapılsaydı bugün Türkiye'de Rum, Ermeni, Kürt en azından bu sayılarda mevcut bulunamazdı. Bakınız bugün Almanya'da yahudilerin az olması gibi)

    * Hukukun işlevselleştirilmesi (İlk anayasa, ilk medeni kanun, hilafetin kaldırılması, saltanatın kaldırılması, seçme-seçilme hakkı, vs)

    * Rejim karşıtlarının ve aşağı görülen halk gruplarının idam edilmeleri ve/veya öldürülmelerinin haklı görülmesi ve bir devlet politikası olarak yürütülmesi. (Menemen isyanının bastırılması, Şeyh Sait isyanının bastırılması, İstiklal mahkemeleri)

    * Bir ulusa, kültüre ya da “ırka” üye insanların toplumun geri kalanı üzerinde üstün oldukları iddiası. Bu yaklaşım aynı zamanda lider ilkesinde de ifadesini bulur. Belli bir kişi diğer herkesten ve topluluktan daha isabetli kararları alabilir durumdadır. (Atatürk'ün evlatlığı bir Kürt çocuğudur, kendisi ise Selanik doğumludur. Ancak çoğulcu demokrasi bağlamında elbette Türk'lerin azınlıklara bir avantajı vardır. Bu faşizm değil, çoğulcu demokrasidir).

    * Otoriter iktidar biçimleri ve sıklıkla totaliter bir sistem. Totalitarizm Alman ve İtalyan faşizmlerinde ön plandayken, Avusturya Faşizmi ve Francocu İspanya’da vurgulu değildir. (Çok partili sisteme geçiş Atatürk'ün düşüdür. Göremeden gitti gariban...)

    * Din karşıtlığı ve Anti-klerikal yapı: Faşist ideoloji dünyevi ve yönetsel bir ideoloji olduğunu, ve manevi olanın, dünyevi olandan kesin olarak ayrılması gerektiğini ileri sürer. Bu yönüyle, her türlü dini ve dini kurumun dünyevi işlere karıştırılmasını reddeder. Dinlerin ve kilisenin varlığını, sadece dini vecibelerini yerine getirmek isteyen kişiler tarafından kullanması yönüyle kabul ederler, ancak kilisenin siyasi-yönetsel erk halinde görülmesinin tamamen karşısındadırlar. Bu yüzden gerek Faşist İtalya'da, gerekse de Nazi Almanyasında çok sayıda kilise tahrip edilmiş, din adamları kasıtlı olarak katledilmiştir. (Hilafetin kaldırılması dine karşı bir hareket değil, din adına sömürünün sona erdirilmesidir. Hristiyanlık ile islam arasında çok fark vardır. Atatürk sık sık peygamberimizi över, bölgelerinde sevilen din alimleriyle bir araya gelir fikir alış verişinde bulunurdu. Bir dönem dini eğitim veren okula gitmişliği de vardır)


    Şimdi siz bunlardan ne çıkarttınız? Bana göre Atatürk epeyce faşistmiş arkadaşlar. Faşizm ideolojisini bu açıdan görünce benim de faşist olasım geliyor. O kadar da tu kaka bişey değilmiş...

    Savaş zamanında kendisini bir ülkenin kurtarıcısı olarak bulan, yıllardır ülkesinin çakallarca parçalanışını izleyen bir komutandan, bir savaş gazisinden ne bekliyordunuz lider olunca? Sosyal demokrasi mi? Pembe tişört giyip Ibiza'da mojito yudumlamasını mı? Kriz dönemleri sıradışı tedbirler gerektirir arkadaşlar. Kıçlarımız yataş yataklarda yatar, kafalarımız kuş tüğü yastıklara değer, günlerimiz kafelerde barlarda geçerken bunu takdir etmek pek mümkün değil biliyorum ama zorlayın biraz kafanızı. Önemli olan Türkiye'nin bugün demokrasiyi geliştirmeye çalışıyor olmasıdır. Düşe kalka da olsa uğraşıyoruz işte. Pek çok hatalar yapılmıştır ve yapılmaktadır ancak Atatürk'ü bir Mussolini, bir Hitler hatta zamanında favori olduğu üzere bir Napolyonla aynı kefeye koymak İNSAFSIZLIKTIR, AYIPTIR, GÜNAHTIR, AHMAKLIKTIR arkadaşlar. Arka tarafına sürecek aklı olan bu tür sonuçlara varmaktan kaçınması gerektiğini bilir.




  • dünya bi acayip. staline göre atatürk faşist, hitlere görede komünist.
    bana göre 100 yılın dehası kim ne derse desin gerisi fasa fiso
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Progrock

    dünya bi acayip. staline göre atatürk faşist, hitlere görede komünist.
    bana göre 100 yılın dehası kim ne derse desin gerisi fasa fiso


    Evet bence de 100 yılın dehası.Ve En büyük Devrimcilerden birisi ama komunist veya faşist değil
  • Sözlerin birinin kaynağı var, diğerini araştırmadım ancak yaygın bilinen sözler olduğundan dolayı yazmıştım.

    Bu arada, sarı saçlı mavi gözlü Türk olur mu demişsiniz... Antropolojiyle hafiften de olsa ilgili bir insan olarak gayet olabilir diyorum.
    Zaten Atatürk Yörük kökenlidir.
  • Atatürk Kocacık yörüklerindendir, Fatih Sultan Mehmet zamanında balkanlara göç eden yörük gruplarına mensuptur.

    Sarışın mavi gözlü olması Türk olmadığı anlamına gelmez. Kaldı ki köken olarak Türk tür.

    Atatürk milliyetçiliği ve genel manada milliyetçilik faşizm değildir bana göre de.Milliyeçilik temelde ülkesini sevmek, vatanına ve onu oluşturan milli değerlere her açıdan bağlı olmak ülkesi için çalışmaktır.

    Bunun nasıl kötü bir tarafı olabilir ki, faşizmi diktatörlük ile daha çok bağdaştırıyorum aslında.

    Ülkeler milletler milliyetçi olmasalar dünya üzerinde varlıklarını nasl sürdürebilirler, ayrıca mlliyetçi olmak diğer ırkları ya da milletleri aşağılamak ta değildir, fakat ülkemizde Ne Mutlu Türküm diyene sözü bile son zamanlarda sorun olmaya başladı.

    Köken olarak Türk olmanın yanı sıra insanların kendilerini Türk olarak hissetmeleri diye bir şey de vardır. Ülkesini vatanını seven herkes zaten Türk tür, yada Almayada ise Almandır, Amerikada filmlerde görüyoruz (biraz sahtelik içermekle beraber) Amerikan olmaktan gurur duyuyor insanlar değil mi? Pekala Amerika diye bir millet , tarih hatta dili varmıdır ? Olmamasına rağmen bir bütün olarak nasıl bir araya geldiklerini görüyoruz değil mi?

    Ülkemizdeki düşman işgalinde -ki o zamanki çaresizliği bitmişliği bugün itibarı ile hissetmemiz bile mümkün değildir- kendisi başta olmak üzere tüm silah arkadaşları ve arkasında milleti ile bir bütün olan Atatürk milliyetçiliği de insanlarımızın bir ders alması niteliğindedir bana göre.

    Irk üzerine milliyetçilik yaplımaması gerekiyor kesinlikle, ancak ülkenin değerlerine birlik ve beraberliğine de karşı çıkmanın manası yoktur.

    Fakat bir hiç uğruna ülkemizde verilen şehitleri gördükçe milliyetçiliğin , her ülkede olduğu gibi giderek artmasına da şaşırmamak gerekiyor.

    Atatürkün şahsi hayatı ve kişiliği ne olursa olsun (eleştirenler için söylüyorum) olaya nötr bakmak ve her halükarda ülkesi için yaptıklarından memnuniyet ve minnet duymak gerekir.

    Osmanlı Cumhuriyeti filminde gerçi mizansen yada senaryo gereği idi ancak film karelerinde bile boğazda arkada herşeye geç, dur diye emirler vererek ülkeyi kuşatmış olan düşman askerlerini görünce içim erimişti, gerçekten o günleri yaşayamadıktan sonra oturduğumuz yerden atıp tutmanın çok kolay olduğunu düşünüyorum.

    selamlarımla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TBB -- 9 Mart 2010; 14:33:02 >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.