Şimdi Ara

Euro ile Kredi Çekenler Zararlı Çıktı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merkez Bankası tarafından yapılan incelemeye göre, Euro cinsinden borçlananlar zararda! Döviz bazlı kredi çekenleri ilgilendiren haberimizin detayları şöyle...

    Euro ile Kredi Çekenler Zararlı Çıktı!


    Firmaların son bir yılda Türk lirası ve yabancı para (YP) ile borçlanmalarını inceleyen analiz sonuçları yayınlandı. Buna göre Euro ile borçlanan zararlı çıktı. “Reel Sektörün Borçlanma Dinamikleri: TL mi Borçlanmalı, YP mi?” başlıklı çalışmaya göre, Euro ile kredi çekenlerin maliyetinin, Türk lirasının çok üzerinde olduğu ortaya çıktı.

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Uzman Yardımcısı Ahmet Deryol, iki firmanın son bir yılda borçlanma maliyetini inceleyen analiz sonuçlarını açıkladı.

    Euro ile Kredi Çekenler Zararlı Çıktı!


    Buna göre TL cinsinden kredinin yıllık %13,59’luk maliyetine karşı, Euro ile çekilen kredinin maliyeti %33,26 seviyesinde gerçekleşti. Yabancı para cinsinden gelire sahip olmayan şirketlerin, yabancı kredi kullanması için oldukça spekülatif olduğu değerlendirmesi yapıldı. Yabancı para kredi maliyetlerinin, kur gelişmelerine bağlı olarak Türk lirası cinsinden kredi maliyetini önemli ölçüden aştığı bildirildi.

    2017 yılının Temmuz ayı itibariyle, firmaların tüm finansal borçları TL cinsinden 799 milyar TL karşılığı, yabancı para cinsinden 991 milyar TL karşılığı gerçekleşti.

    Euro ile Kredi Çekenler Zararlı Çıktı!


    2017 yılının reel sektör tarafında Türk lirasının kredi büyümesinin daha büyük olduğu görülse de genel olarak yabancı kredi cephesinin daha hızlı büyüdüğü belirtildi. Merkez Bankası tarafından yapılan bu inceleme; bir firmanın bundan bir yıl önce 1000 TL veya buna karşılık gelen 298,7 Euro yabancı para kredi çekmesi halinde oluşan maliyeti kapsıyor.

    Şirketlerin, TL kredi kullanımında pozitif özkaynak ile faaliyetlerini sürdürebiliyorken, Euro ile yapılanda özkaynaklarını kaybettikleri bildirildi.

    Euro ile Kredi Çekenler Zararlı Çıktı!


    Nominal faiz oranlarının yanı sıra kur gelişmelerinin de dikkate alınması gerektiği vurgulanırken, TL’nin yabancı para kredi ve TL kredi arasındaki faiz farkı kadar değer kaybetmesi halinde, firmanın aynı finansman gideriyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Bu bakımdan döviz geliri olmayan bir firmanın, dövizle borçlanmasının da oldukça riskli bir hareket olduğu söylendi.

    Kaynak: https://paratic.com/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.