Şimdi Ara

Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, yeni eve taşınacağım ve internet bağlatmadan önce birkaç soru soracaktım.

    Eski internetim ADSL, yeni evde fiber altyapısı mevcut o yüzden karışık geldi ve bazı şeyleri doğrulatmak istedim.


    + Fiber modemi elektrik sigortasının orada bir yer var oraya bağlıyorlar sanırım. (Resim1)


    + Evin tüm odalarında priz bölümlerinde şöyle bir giriş var. (Resim2)


    Şimdi benim anladığım resim1 deki yere modem bağlanıyor ve oradan duvarların içinden odalara giden kablolarla

    odalardaki prizlere internet bağlantısı sağlanıyor. Bizde istediğimiz odadaki prize bilgisayarın ethernet kablosunu

    taktığımızda internete bağlanabiliyoruz. Böyle mi oluyor ?


    Diğer soru: Modem kapalı yerde duracağı için kablosuz bağlantı almakta zorlanacağımız için farklı bir donanım mı

    almamız gerekiyor? Sanırım sinyal çoğaltıcı vs. gibi şeyler. Önereceğiniz bir model varsa memnun olurum.

    (Dizüstü bilgisayar ve cep telefonu kullanan aile üyeleri için) Yoksa buna gerek olmaz mı ?


    Bir diğer konuda modem ile ilgili: Bazı servis sağlayıcıları kiralık modem veriyorlar. Bu modemler iyi midir yani

    iş görür mü yoksa kendim paraya kıyıp fiber modem mi almam gerekiyor ?


    İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler..



    Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında


    Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında







  • AnTiRan A kullanıcısına yanıt
    Fiber internette modem haricinde bir de Gpon cihazı var. O sarı cam kabluyu Gpon cihazına bağlıyorlar, cihaz o kutunun içinde kalıyor. Modemi de sizin seçtiğiniz odaya, o duvardaki internet hattı üzerinden bağlıyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi efyavas -- 7 Aralık 2023; 4:13:3 >
  • Hocam ev toki evi sanırım. Benim taşınacağım evde toki evi ve kapı girişinde sağda hemen aynı bu panodan var ve iç aksamı aynı sizin attığınız resimdeknin benzeri. Bende abonelik için şimdiden tt ye başvuru yaptım 2024 yılı içinde kurulum yapacaklarmış.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: efyavas

    Fiber internette modem haricinde bir de Gpon cihazı var. O sarı cam kabluyu Gpon cihazına bağlıyorlar, cihaz o kutunun içinde kalıyor. Modemi de sizin seçtiğiniz odaya, o duvardaki internet hattı üzerinden bağlıyorlar.

    Şimdi anladım yanıt için teşekkür ederim. O zaman modem ile bilgisayar arasındaki kabloyu biraz uzatıp, modemi koridora bir yere koyup; ek cihaz gerekmeden kablosuz bağlanma olayını da çözmüş oluruz herhalde.

  • BenFero kullanıcısına yanıt

    Aynen ev Toki. Türk Telekom bana baya pahalı geldi ben diğer firmalara bakacağım. Birde modem konusu var tabi kimi kiralıyor kimi faturaya ek satıyor, onları araştırıyorum bende.

  • AnTiRan A kullanıcısına yanıt

    Bende evi yeni teslim aldım yakın bir süre içinde geçeceğim eve. Bende abonelik başlangıcını telekom üzerinden yapacağım. Yeni bina olduğu için ve telekomun binanın bodrumundaki tv dağıtım odası içinde bulunan internet dağıtım kutusunu kendisi kurması gerekiyor ana altyapı firması olduğu için.


    Siz başka 2.ci bir iss firması tarafından başvuru yaparsanız işlem daha da çok uzun sürer. Zaten telekom alt yapıyı tamamlamadığı için diğer iss firmaları üzerinden abonelikte başlatamazsınız.

    Benim telekom üzerinden başlangıç yapma amacım telekom kendi müşterim diyerek işi uzatmadan binadaki internet dağıtım kutusunu biran önce koyup hizmeti alabilmem.


    Telekomun fiyatları biraz pahalı evet ama mecburen seçmek durumunda kaldım. Ben paketlerin fiyatlarını baya bir inceledim bana göre fiyat performans açısından en uygun bulduğum paketin içeriği işe şöyle;


    50mb hızında Herkes için internet kampanyası paketin adı. İlk 12 ay 309tl sonraki 12 ay 369tl toplam 24 ay taahhütlü olan paketi seçtim.


    Bu aylık ücretlerin üzerinede her ay 60 tl fiber modem kullanım ücreti yansıtıyorlar. Yani ilk 12 ay aylık 369tl sonraki 12 ay 429tl ödeyeceğim.


    Şimdi telekomun tarifelerine baktım 24 ay taahhütlü paketleri kaldırmışlar en fazla 18 ay taahhüt lü paketler var ve baktığım 50mb hızındaki paketlerin fiyatları benim seçtiğim paket fiyatlarına göre daha yüksek büyük ihtimal telekom fiyatları yükseltmiş.


    Aslında abonelik başlangıç başvurusu yapmayacaktım ama görüştüğüm temsilci aboneliğiniz aktif olana kadar şuan için tarafınıza herhangi bir fatura çıkmıcak size dedi. ekiplerimiz önümüzdeki dönemde ne zaman alt yapınızı çalıştırır hale gelir internet kullanım durumunuz aktif hale gelirse şu anki verdiğiniz başvurudaki fiyatlar geçerli olacak şekilde aboneliğiniz başlamış olacak dedi. 2024 te yeni zamlı fiyatlardan etkilenmeyeceksiniz dediği için kafama yattı bende başvuruyu yapmış oldum böylelikle.


    Zaten yaklaşık haftada bir telekomdan bilgi mesajı geliyor. yaptığımız kontrollerde altyapınız henüz aktif edilmemiş olarak görünmekte ekiplerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda internet kullanım durumunuz aktif edildiğinde size bilgi verip aboneliğinizi başlatacağız diye.





  • 24 ay dolduktan sonra zaten altyapı hali hazırda olduğu için diğer uygun fiyatlı operatörlere geçiş yapacağım. Benim telekom ile aboneliğimi başlatmamın sebebi altyapının telekom tarafından biran önce aktif hale getirilip internet kullanmaya en kısa sürede başlayabilmem.

  • BenFero kullanıcısına yanıt

    Yeni gördüm mesajınızı, öncelikle teşekkür ederim bilgiler için. Gayet mantıklı görünüyor aslında; kendi müşterisi olduğu için, bağlantı ve kurulum açısından daha çok ilgi göstermeleri.. Bende aslında telekom kullanmak istiyorum ancak dediğiniz gibi fiyatlar çok fazla artmış. Ama bir hesap yapacağım artık, aradaki fark katlanabilir ölçüde olursa bende düşünürüm Türk Telekom'u. Birde bizim altyapı için 100mb e kadar alınabiliyormuş. Aslında ben o kadar alınacağını zannetmiyorum ama yine de 100 lük paket alma derdindeyim. Yıllardır 10mb kullanınca insanın canı istiyor :) Bu arada hayırlı uğurlu olsun eviniz.

  • AnTiRan A kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam.


    Evet dediğiniz gibi alt yapı tokilerde genelde 100mb destekliyor. Konulan cihazlar o şekilde diye biliyorum.


    Benim açımdan standart bir ev kullanıcısı için eğer çok fazla indirme işlemi yapmıyorsanız normal standart bir ev kullanıcısı iseniz 50mb hız ile 100mb hızın bir farkını hissetmiyorsunuz. İndirme yapanlar için indirme hızı 100mb ile 50mb hızda 2 kat arkedebilir.


    Ben öyle çok indirme yapan biri değilim standart evde android tv 3-4 cep telefonu ve 1 pc bağlantısı için 50mb hızın yeterli olduğunu düşündüğüm için 100mb paketteki fiyatı yıla vurduğum zaman 2000-2500tl civarı bir fark oluşturuyordu. O yüzden 50mb benim kullanımım için ideal olduğundan bu hızı tercih ettim. Tamamen fiyat performans odaklı düşündüm kısacası.


    Bu arada teşekkür ederim. Sizinde yeni eviniz hayırlı uğurlu olsun güle güle oturun.

  • Birde şunu belirteyim. İlk mesajınızdaki attığınız pano iç resminde benimkiyle sizinkinin farklı olan birşey daha var.

    Benim evin panosu içinde sizinkine göre artı olarak 3-4 tanede ethernet jakı takılı yani bildiğimiz cat5 yada cat6 kablo çekmişler.


    Anladığım kadarıyla tahmin yürütüyorum. Fiber interneti kullanmaya başlayacağımızda telekom ekibi geldiğinde fiber internetin gpon cihazını panonun içine takıp ordaki prizden elektrik verip gpon cihazını sabitleyecek pano içine.


    Gpon cihazınada modemi hangi odada kullanacaksak o odadan gelen cat5-6 ethernet kablosunun jakını takıp modemide gpon cihazına hangi odanın ethernet jakını taksıysak o odanın prizindeki ethernet kablosu ile bağlayıp interneti kullanacaz galiba.


    Şuan telefonumda yok bir gittiğimde pano içi resmini çeker buraya yüklerim demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

  • Birde bu sarı fiber kablolar pano içinde aynı sizinki gibi sarılı şekilde uçları çıkarılmış bantlı şekilde duruyor.


    Ayrıca bu sarı fiber kablo salondaki yan duvar yani mutfak tarafındaki duvardaki prizdende ucu 25-30cm dışarı sarkıtılmış şekilde duruyor. Bu odadaki fiber kablo hattı ne için onu tam anlayamadım.

  • BenFero kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam, mesajlarınız ve ilginiz için teşekkürler. Benim indirme yapma durumum bazı zamanlar fazla olabiliyor ama aslında eskiye nazaran 50mb oldukça iyi ve iş görür.


    Benim anladığımda aynı şekilde; panoya cihazı bağlayıp modemi de istediğimiz oda da kullanabiliyoruz. Pano farklılığının sebebi nedir bilmiyorum bizde mi bir eksiklik var acaba? Yani fotoğraf atsanız da çok anlayacağımı zannetmiyorum ama denk gelirse çekip atabilirsiniz tabi.


    Bizimde aynı şekilde salonun priz bölümündeki sarı kablo dışarı sarkmış durumda duruyor. Ben işte onu; demek sadece buraya takabiliyoruz modemi diye yorumladım ancak sonradan dediler ki istediğin odaya takabiliyorsun. O neden o şekilde duruyor bende anlamadım sormak lazım.

  • AnTiRan A kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam benim evdeki panonun içi bu şekilde.


    4 tane mavi renk ucunda rj45 jakı takılı cat 5 yada cat 6 olan ethernet kabloları var bunlar sanırım odalara giden ethernet kabloları.


    Sarı ince olan kabloda daireye gelen fiber kablo. Ayrıca bu sarı ince fiber kablodan salondaki odanın pirizindede var dışarı sarkmış duruyor. gpon cihazına panodaki bu sarı kablo girecek. Gpon cihazı ethernet çıkışınada modemi hangi odaya takıcaksak o odaya giden ethernett kablosunu takıcaz sanırım.


    Sarı renk fiber kablonun yanında birde beyaz renk ince kablo var o ne işe yarıyor onu tam anlayamadım.


    Uydu tv kablo bağlantıları biraz alel alade yapılmış duruyor benim panoda. Neyse yayın gelsinde sorun yok :)





    Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında




  • BenFero kullanıcısına yanıt

    Merhaba, öncelikle bilgiler ve fotoğraf için teşekkür ederim ve geç cevap verdiğim için kusura bakma lütfen.



    Ben interneti bağlattım, şöyle özet geçeyim :


    Türk Telekom 100mb için ortalama 550-600 TL gibi bir paket + modem ücreti talep etti. Bu çok fazla geldiği için Türknet aboneliği açtırdım bende.

    Türknet 12 aylık peşin ödemede aylık: 279,90 TL (modem ücreti dahil) ücret alıyor. 600 TL lik kurulum ücreti de 12 aylık peşin ödemede 450 TL yapıyor.

    Toplamda 3.808,80 TL Ödeme yaptım. Kredi kartına peşin fiyatına taksit oluyor. Sabit fiyat olacak diyorlar ama sanırım ufak tefek artışlar yapacaklar. Neyse :


    Türknet üyeliğim gerçekleştikten 1 gün sonra Türktelekom ekipleri eve geldi. (Altyapı onlara ait olduğu için) O panoya gpon cihazı taktılar. Sonra binanın

    aşağı katına inip oradan bir şeyler yaptılar onu göremedim ne yaptıklarını. Sonra eve gelip modemi hangi odaya kurmak istediğimi sordular, benim söylediğim odada

    kablolarda sıkıntı olduğunu orada çalışmadığını söylediler. Bu evlere çok gelip bağlantı yaptıklarını, çoğunun arızalı olduğunu ve genelde sadece salonda çalıştığın söylediler.

    Bu doğru çünkü diğer ev sahiplerinin de bu tip sorunlar yaşadığını biliyorum. Neyse salona bağladılar modemi, baktık çalıştı bir sorun olmadı.


    Tabi salondayken o fiber kablosuna benzeyen ve sarkık duran sarı kabloyu da sordum, onun internetle bir alakası yok dediler. Sonuç olarak şuan çalışıyor ancak ben

    modemi salona değil diğer odaya koymak istiyorum. Çünkü masaüstü bilgisayarım o odada olacak. Şimdi bilgisayarın kablosunu salona kadar çekmek çok mantıklı gelmiyor.

    Elektrikçilere diğer odaların kablolarını yaptıracam ancak Türk Telekom dan gelen adamlar; panodaki o kabloların cam olduğunu ve oraya müdahale edilmemesi gerektiğini,

    elektrikçilerin bile onları kırabileceğini bu konuda dikkatli olmam gerektiğini söylediler. O yüzden bu konuda biraz endişeliyim açıkçası. Çünkü Tokinin elektrikçileri gelecek

    ve onlar zaten pek bu işlerden anlamıyor.


    Onun dışında getirdikleri modemin ve cihazın 4 bin 5 bin TL civarında olduğunu o yüzden onlara da bir zarar gelmemesi gerektiğini

    aksi halde parasının benden alınacağını söylediler. Kısacası öylece bıraktım dokunmaya korkuyorum bir şeye :)


    Bir diğer konu da panodaki cihazın fişinden dolayı sanırım pano zor kapatılıyor. Kapatılınca da sıkışıyor. Düzeltmeye çalıştım ancak olmadı.


    Şimdilik aklıma gelenler bu kadar, farklı bir durumla karşılaşırsam paylaşırım yine hocam.. Fotoğrafları da bırakayım şöyle :



    Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında


    Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında


    Evde Fiber İnternet Bağlantısı Hakkında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiRan -- 21 Aralık 2023; 3:22:27 >




  • En nihayetinde kullanmaya başlamışsınız hocam güle güle kullanın. Demekki telekom sizin binanızda altyapıyı çalışır hale getirmiş ki siz aboneliği başlatabilmişsiniz.


    Peşin ödeme konusuna gelince 12 aylık indirimli olarak peşin ödeme yaptıysanız 1 yıl boyunca oluşacak fiyat değişikliklerinden etkilenmezsiniz.


    Ayrıca modemin yeri konusuna gelince bence salon merkezi bir konumda sayılır orada durması daha mantıklı. Ama bilgisayarınıza sanırım kablo ile bağlayacağınız için bilgisayarın olduğu odada kullanmak istiyorsunuz galiba.


    Siz telekom ekibinin dediklerini bence fazla önemsemeyin. Panodaki sarı ve beyaz renk ince olan kablolar fiber cam kablodur o kablo için dedikleri doğru onlara dikkat edin bükmeyin yada kırmayın mesela. Daha önceki resimde pano içindeki turuncu kablolar sanki elektrik hattı kablosuymuş gibi görünüyordu. Ethernet jakları aşağı uca geldiği için farketmemiştim. Bu turuncu kablolar için telekom ekibinin söyledikleri geçerli değil. Bildiğimiz bakır 8 damarlı internet kablosu işte.


    Eğer modemi bilgisayarınızın olduğu odaya illaki almak istiyorsanız. Panodaki turuncu ethernet kablolarından salona giden kabloyu gpon kutusuna takmışlar ve o kablonun salondaki sonlandığı prize yeşil ara ethernet kablosunu takıp modeme interneti vermişler.


    Aynı şekilde bilgisayarınızın olduğu odaya giden turuncu ethernet kablosu hangisi ise gpon cihazından deneyerek sırayla diğer kabloları takın bunun öncesinde modemi o odadaki ethernet prizine yeşil ara kabloyla bağlayın. Hangi turuncu kabloyu takınca bilgisayarın olduğu odadaki modeme internet geldiyse ellemeyin o şekilde kalsın ))


    Birde şehir olarak neredesiniz hocam hangi toki bu. Şundan dolayı soruyorum mesela siz evi teslim alalı ne kadar oldu ve ne kadar zaman sonra internet altyapınız aktif oldu. Ben evi teslim alalı yaklaşık 2 ay oldu ama hala altyapıdan bir ses yok. Birde altyapının bir an önce aktif olması için ne gibi bir işlem yaptınız.





  • BenFero kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam darısı başınıza. Şimdi elektrikçi bekliyorum odalardaki kabloları onarırlarsa dediğiniz işlemleri yaparak

    modemi mecburen masaüstü bilgisayarımı koyduğum odaya alacağım ama orda da diğer internete bağlı cihazlar çekim sıkıntısı yaşarsa

    artık salona uzun bir kablo çekmem gerekecek sanırım.


    Şehir olarak Kütahya'dayım. Biz evleri teslim alalı neredeyse 7 ay olacak. Çok emin olamıyorum ama benim bildiğim 3. ayda falan

    Telekom ekipleri altyapıyı tamamen hazır hale getirdiler. Biz eksik gedik çok diye henüz taşınmadık. 7 ay olmasına rağmen hala evlerdeki

    eksiklikleri gideremediler. Çok ciddi su tesisat sorunları var. Ayrıca asansörler falan sürekli bozuluyor, içinde kalanlar oluyor. Çok sıkıntılı yani.


    Tüm bunlara rağmen teslimattan hemen sonra taşınan çok insan olduğu için onlar altyapı konusunda Türktelekomu sürekli rahatsız ettiler.

    Bunlar dışında site yönetimi de bu işleri hızlandırmasında rol almış olabilir. Ancak asıl sebebi buranın büyükşehirlere göre daha küçük bir

    bölge olması. Benim şuan durduğum evde de internet ile ilgili altyapısal bir problem olduğunda en geç 1 saate çözülmüş oluyor. Dediğim gibi

    küçük yer olduğu için ekipler yetişebiliyor her yere.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiRan -- 25 Aralık 2023; 4:7:13 >




  • @AnTiRan Merhaba hocam,


    Eğer mümkünse telekomun sizin binanızdaki santral kutusunun yani takılı olan cihazın resmini çekip buraya göndermeniz mümkünmü? Yada özelden isterseniz numaramı vereyim whatsapp danda gönderebilirisiniz.


    Santral cihazının yerini sorarsanız size şöyle tarif edeyim. Bodrum kata girdiğinizde hemen sağdaki kapıdan girip sonrasında hemen sağdaki odaya girdiğinizde görürsünüz. Tv merkezi sistem dağıtım panosu ile telekom internet dağıtım panosu aynı odada bulunuyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.