Şimdi Ara

Evde kendi mini hosting'imi kurmak istiyorum, bilgilerinize ihtiyacım var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
1.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Öncelikle eve kendi hostingimi kurma konusunda henüz kararsız olduğumu, buradan alacağım uzman görüşlerine göre karar vereceğimi bilmenizi isterim. Eğer mantıklı değilse alternatif önerilere de açığım.

    Hosting konusunda pratik çözüm arayışımın sebebi olabilecek bir kaç sorun yaşıyorum. Bunları size aşağıda detayıyla anlatmak nasıl bir çözüm istediğim hususunda size fikir verecektir.


    Ben şu anda bir hosting firmasından aldığım ve yıllarıdır aktif olarak kullandığım resseller hesabım üzerinden müşterilerime hesap açarak web sitelerini bu hesap üzerine kuruyorum. Yani her müşterimin kendine özel hosting paneli oluyor. Fakat bir reseller hesabım üzerinde yaklaşık 40+ müşterime ait hesap olduğu ve bu paketim paylaşımlı bir sunucu üzerinde olduğu için artık eski performansı alamıyorum doğal olarak. Şimdilik hazırladığım wordpress siteleri cache eklentileri ile hızlandırıyorum. Ziyaretçiler açısından hızlı bir site görünümü verse de wordpress admin panelinden işlem yapmak istediğimde menüler arasında gezinmek oldukça yavaş oluyor. Açıkçası aynı hosting firması üzerinden müşterilerime reseller hesabımdan değilde ayrı olarak webhosting paketi açabilirim. Hatta bu paketlerin wordpress ve magento gibi servisler için optimize edilmiş paketleri de var. Ancak bu performans olarak hızlı bir çözüm sunsa da hosting firmasının ana hizmet panelinde pek çok paket görmek kontrol açısından benim için çokça karmaşa yaratıyor. Tüm hosting paketlerimi tek bir directAdmin panelde görmek ve organize etmek benim için daha kullanışlı. Yani dileğim arzum sadece mevcut reseller paketimin paylaşımsız bir sunucuda olması ve işlemci, çekirdek hızı, ram gibi donanımsal imkanları tam olarak kullanabilmesi. VPS, Dedicated server gibi çözümler var ancak daha önce kullanmadım. Bu sorun değil kullanabilirim öğrenebilirim fakat 40 müşteriyi deneme yapacağım bir servere transfer edip memnun kalmayınca geri taşıma gibi bir lüksüm yok. Mali açıdan da deneme yapmak masraflı bir durum oluşturur. Ben de bu sebeple ileriye dönük komple bir çözüm olarak evimde kendi kendime bunları host edeyim düşüncesine girdim.


    Evimdeki internet bağlantısı hakkında bilgi verecek olursak;


    Evde kendi mini hosting'imi kurmak istiyorum, bilgilerinize ihtiyacım var.


    Bu testi routere 5 mt uzaklıktan laptobumla wifi bağlantısıyla yaptım. Eğer kabloyla bağlantı kurarsam muhtemelen 2 ms ping süresi 200 mbit ve üstü hız bile alabilirim.

    Öncelikli sorum şu bu bağlantı hızları ile yukarıda bahsettiğim gibi 40 veya üstü müşterimin orta ölçekli profil bazlı web sitelerini yeterli hızlarda yayınlayabilir miyim?

    Evde kendi mini hosting'imi kurmak istiyorum, bilgilerinize ihtiyacım var.


    Bu resimdeki tarzda mini bilgisayar/server ile evimde fazla yer kaplamayan, büyük serverler gibi ses yapmayan bir cihazla bu hizmeti verebilir miyim?


    Eğer cevabınız evet ise böyle bir cihaza hangi işletim sistemini kurmam gerekir? Centos, Ubuntu, Debian, Windows? (Açıkçası linux konsol muhabbetlerini pek bilmiyorum, windows üzerine wamp gibi php yazılımlarını kurabilirim)


    Hangi işletim sitemini kurarsam kurayım, buna directAdmin paneli kurabilirmiyim? Yoksa directAdmin sadece Centos'a mi kurulur?


    IP adresim dinamik olduğu için bunu sabite çevirmeden dyndns gibi servislerle sabitleyebilir miyim? Bu şekilde sabitlersem web sitelerin yanıt verme süreleri uzar mı?


    ... gibi sorularım var. Şimdilik aklıma gelen sorularım bunlar.


    Bana bilgi verebilecek üstadlarıma şimdiden teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cheshim -- 9 Kasım 2020; 0:40:16 >







  • Sunucu yönetimi hakkında bilginiz yok anladığım kadarıyla. İlk çıkan problemde tüm siteleriniz patlar. Bizim ev bilgisayarlarındaki formatla düzelsin gibi bir şey değil bu. Tüm müşteriiler sizin bilgi ve deneyiminize güveniyor. Evin upload hızı fena değil ama bir datacenterin 10/100gbps bağlantısı ile karşılaştırılamaz. Ayrıca makinenin 7/24 açık kalması gerektiğini ve elektrik kesintisi vb. durumda tüm sitelerin yanıt vermeyeceğini unutmayın.


    Benim tavsiyem bir Linux VPS alın, üzerine CentOS kurun. Biraz sunucu yönetimini öğrenin, pratik yapın. Sonra tüm reseller hesabınızını buraya taşıyın. Ama bence en az 3-6 ay bu işi demo gibi çalışın o sunucuda. Evden hosting mantıklı değil ve elektrik maliyeti reseller hesabınızın parasını geçer muhtemelen.

  • Haklısınız, elektrik /internet kesintisi olursa dediğiniz gibi müşterilerin sitesi kapanır, bu buyuk bir dezavantaj. Sanırım en azından 6 aylık bir VPS sunucu aboneliği başlatıp bunun üzerinden bir kaç deneme/öğrenme yapmam benim için de daha hayırlı olacak.


    Tavsiyeniz için teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.