Şimdi Ara

Evdeki bazı odalarda saç kurutma makinesi yavaş çalışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Saç kurutma makinesini en son ayarda açtığım zaman bazı odalarda tam gücüyle çalışırken bazı odalarda az üflüyor. Bunun sebebi nedir? Böyle yapan odalarda masaüstü bilgisayar gibi aletleri kullanmak güvenli mi? Saç kurutma makinesinin yavaş çalıştığı odalarda klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi aletler sorunsuz çalışıyor.


    Bir de elektrik dağıtımcısı şirketi arasam sorunu çözerler mi yoksa elektrikçi mi çağırmam gerekiyor?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chilianrose -- 22 Aralık 2022; 22:59:25 >



  • Bahsettiğiniz odada ince kablolardan dolayı gerilim zayıflaması akla geliyor. Saç kurutma makinası basit bir sistem olduğundan daha çok gösterebilir sorunu. Bilgisayar güç kaynağı elektriği alıp yeniden ürettiği için sorunun görülmesi zor.


    Ölçmek lazım kullanım anında


    Ama ayrıca acaip bişi de var. Saç kurutma makinalarında varistör olurdu. Geirilim artınca kısadevre ile sigorta attırıp makinayı koruyan parça. Eğer odada gerilim normalin biraz üzeriyse, bu parça kararsız bir halde akım çekip kendi sisteminin çalışmasını engelliyor olabilir mi diye de gayet düşük bir ihtimalle akla geliyor..

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Peki bunun güvenlik açısından falan bir riski var mı? Yani hemen yaptırmam gereken bir şey mi? Kirada olduğum için masrafa girmek istemiyorum tehlike arz eden bir şey değilse. Bir de bu durum evdeki toplam 3 odada oluyor. Gerilimin normalin üzerinde olması da mümkün dediğiniz gibi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Chilianrose kullanıcısına yanıt

    Ölçü aleti ile ölçebilirisniz prizlerdeki değerleri. Yük altında ve yük aniden kalktığında değerlerin ne olduğunu ölçebilirsiniz.


    Birçok elektronik aygıtın çalışma değer aralıkları genişlemiş halde. Kullandığınız aygıtların etiket değerlerini de kontrol edip hatta bu konuya ekleyip uzmanları ile ölçtüğünüz değerleri de bildirerek tartışabilirsiniz.

  • benzer bi durumu süpürgede yaşamıştım fakat tesisatı eski bi evdi sorunda bazı prizlerde nötr ile toprak hattının ters bağlanmasıydı

  • Bende bir elektrik ustasıyım, benimde aklıma ilk gelen var olan tesisatta nötr ile ilgili kayıp yaşanması. Nötr ile ilgili bir problem olduğu kesin ama tam kestiremiyorum şuan bakmak lazım.

  • RaP_CasH kullanıcısına yanıt
    Bunun tehlikeli olma ihtimali var mı? Hemen baktırmak lazım mı? Hem cihazlara zarar vermesi açısından hem de yangın vb.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • axelfoly kullanıcısına yanıt
    Düzelttirebildiniz mi? Nasıl oldu ve ne kadara mâl oldu?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Chilianrose kullanıcısına yanıt

    evet , nötr ile toprak kablolarının yerini değiştim halloldu

  • axelfoly kullanıcısına yanıt
    Ama bu spesifik prizlerde olan bir problem değil. Bir odadaki bütün prizlerde aynı durum var mesela. Bir odada bütün prizler sağlam çalışırken bir odada bütün prizler kötü çalışıyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Chilianrose kullanıcısına yanıt

    Bu oda elektriğinin dağıldığı buat vardır, yuvarlak kapaklı. BUraya gelen ya da buradan odaya geçen hat düzgün bağlanmamış, ince kablo çekilmiş ya da bağlantı korozyon yapmış olabilir. Yukarıda bahsedildiği gibi toprak nötr hatası da olabilir ama bu hal çok belli eder kendisini.


    Diğer taraftan denemeyi yaptığını alet de yanıltıyor olabilir. Hem alette hem tesisatta sorun olabilir ve ikisi bir hatalı tespite sebep olabilir. Başka cihazarla hem de yük altındayken gerilimi ölçebilirsiniz.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Sorunun bu olduğunu kabul edersek tamiri ne kadar tutar? Tamir ettirmemenin bir riski var mı? Elektrikli süpürgede de aynı sorunun yaşandığını fark ettim. Ev kira olduğu için çok masrafa girmek istemiyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Chilianrose kullanıcısına yanıt

    Yapabileceğiniz iş değilse elektrikçi ne fiyat çekerse artık. Sadece tahmin eiyoruz ne olduğu muamma. Bağlantı noktasını düzeltse çok çok az istemesi lazım, isteyebileceği en az tutar. Hat çekerse bilmiyorum şu anki fiatları ama kısa bir hat da çok tutmamalı. EN başta detaylı anlatıp fiyatı da sınırlarsınız olmuyorsa hiç getirmezsiniz elektrikçiyi.


    Bu işleri yapabilen ve elektriği kesip tehlikesizce halledebilenler için; bağlantı noktasını kontrol edip tekrar bağlamak işten bile değil. Hattı değiştirmek ise, eski hatta yeni satın aldığı kabloyu bağlayıp çekerek hallolur iş tabi imkansızlıklar çıkmazsa.

    Dediğim gibi herşey tahmin. Buatı açıp konuya resmedebilirsiniz.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Benim hiç tecrübem yok. Tek tek prizleri söküp takmayı biliyorum sadece. Ben bir elektrikçi bulup konuşayım. Teşekkürler

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Chilianrose kullanıcısına yanıt

    Prizleri söküp takmakla aynı tehlikede bir iş. Benzer iş. pek tabii işe el atmaktan çekiniyorsanız ve güvenliği sağlayamıyorsanız elektrikçi araştırabilrsiniz. Konuyu detaylı anlatıp fiyat konusunu baştan değerlendirirseniz daha rahat halledebilirsiniz.


    Bu arada güvenli biçimde çıplak elle temas olmayacak halde buat kapağını çıkarıp resmederseniz belki direk fark edilir bir eksik ile sorun en başta hallolabilir.

  • Elektrikçi çağırıp baktırın. Belki çok basit bir ters bağlantıdır ya da gereğinden ince kablo kullanılmıştır. Eğer ince kablo kullanıldıysa ve kaldıramayacağı bir yüke girerse ki anlattığınız şekilde giriyor kablolarda ısınma yapacaktır bu da yangına dahi sebebiyet verebilir. Kabloların kesitlerinin yani kalınlıklarına göre taşıyabileceği volt ve amper değerleri bellidir bu değerler üzerine çıkıldığında ısınma yapar yangına sebebiyet verir. Yine aynı şekilde kablonun verebileceği volt ve amper üzerinde güç çeken cihazlar bağlandığında yine ısınma olacaktır. Düz mantık düşünün bir prize 6 lı uzatma takıp 6 sınada mesela buzdolabı bağladığımızı düşünün o uzatma kablosu ısınıp eriyecek ve yanmaya başlayacaktır. Kullanılacak kablo kalınlıkları genelde aydınlatma için 1.5’luk prizler içinde 2.5’luk kablo kullanılır. Normal standartı bu şekilde. Eğer sizin evdeki prizde 1.5’luk kullanıldıysa ve başka cihazlarda bağlıysa o hatta mesela buzdolabı derin dondurucu gibi yüksek Watt çeken cihazlar dediğiniz gibi dalgalanmalar ve düşük değerler çıkar. Birçok evde mutfaklarda 2.5 diğer odalarda 1.5 kullanıryorlar diye biliyorum elektrik tesisattında.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Melih Albayrak -- 2 Ocak 2023; 2:49:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Melih Albayrak kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler, benim de aklıma bu gelmişti. Elektrikçi çağırıp baktırmakta fayda var

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.