Şimdi Ara

eve mesh sistemi kurma (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
2
Favori
4.108
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.

    Yeni taşındığım evde modemi duvara gömdüğüm için (dekorasyon vs) maalesef fiber 100 gb hız 15 lere kadar düşüyor ve 2 odada hiç çekmiyor. Evde her odaya modemin olduğu noktadan cat6 ethernet bağlantısı yapmıştık.

    Dolayısıyla ttelekom tp 2li mesh almaya karar verdim. Henüz kurulum yapmadık.

    Ben mesh konusuna hiç hakim değilim ve birkaç sorum olacak, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    1. Tüm mesh cihazlarını kablolu olarak modeme bağlayabilir miyim?
    2. Modemin kendisi mesh çalışırken halen wifi bağlantı noktası olarak kullanılabiliyor mu?
    3. modemden birini cat6 ile uç bir odaya, diğerini de ana istasyonla kablosuz bağlantı için diğer bir uça odaya koymayı planlıyorum (eğer kablo kullanmazsak). Azıcık çekmesi uç noktasının çalışması için yeterli mi?

    Yarımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkür ederim.

    (CAT yazanlar mevcut jack ı çakılı olanlar. Diğerlerini duruma göre çakacağım.

    ÇO1 deki CAT çıkışını kullanmak istemiyorum, çıkış hemen çocukların dibinde)

    eve mesh sistemi kurma




  • est_24 E kullanıcısına yanıt

    Mesh sistemi olarak 3 lü Tplink deco m4 kullanıyorum. Öncelikle şiddetle tavsiye ederim. Bu ürünleri 2 farklı modda kullanabiliyorsunuz. Router mode ve access point mode. Her odada cat6 kablo var ise bu cihazları kablolu olarak bağlamak minimum kayıp demektir. Mevcut yapınız benimkine oldukça benziyor. Ben 3 adet cihazı access point yapıda kullanıyorum. Modemim wifi yayınını kapattım. Modem sadece DHCP rolü üstleniyor ve ip dağıtıyor ama wifi olarak kablosuz yayınları mesh sistemindeki access pointler üzerinden yapıyorum. Kullandığım yapı şu şekilde;


    Modem tıpkı sizdeki gibi bir dolap içerisine gömülü. Odalara giden tüm cat6 kablolar modemin olduğu dolaba geliyor. Bu dolapta 5 portlu gigabit bir hub/switch konumlandırdım. Yani tüm access pointler bu hub/switche bağladığınızda aralarında kablolu bağlantıyı sağlamış oluyorsunuz. Modemin arkasındaki portlardan birinden cat6 kablo ile modemden de bu hub/switche bağlantı veriyorum ve böylece tüm access pointleri modeme bağlamış oluyorum. Modemin arkasında birden fazla port var, direk oraya da bağlayabilirsiniz ancak ben sorun yaşadığım için araya bu şekilde akılsız switch koydum. Modemden wifi yayınını kapattım. Modem sadece interneti bu cihazlara veriyor ve ben wifi ağına bu cihazlar üzerinden bağlanıyorum. Hangi odaya geçerseniz geçin bağlantı kopmadan en yakın cihaza yüksek sinyal ile bağlanıyor. Eğer anlamadığınız bir nokta olursa yardımcı olabilirim.


    Fikir vermesi için;




    eve mesh sistemi kurma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GroupPolicy -- 28 Nisan 2023; 0:10:12 >




  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt

    merhaba hocam deco m4 modelinde modeme cat6 rj45 bağlamadan kablosuz olarak bağlantı kurulabiliyormu?

  • yamali53 Y kullanıcısına yanıt

    ana deco dediğimiz ana cihazı her durumda kablo ile bağlamak zorundasınız. Diğer decoları kablosuz bağlayabilirsiniz. Yani diyelim 3 lü set aldınız, bunlardan biri her durumda kablolu olarak bağlanacak.

  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt

    teşekkürler hocam doğrudur peki ayarlarda ana cihaz kablosuz kurulabiliyormu? programı izin veriyormu?

  • yamali53 Y kullanıcısına yanıt

    Emin olmamakla beraber yapılamıyor diye biliyorum, ama dilerseniz tplink destek hattına bir sorun. Yalnız neden kablosuz olarak konumlandırmak istiyorsunuz?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GroupPolicy -- 29 Nisan 2023; 17:24:48 >
  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt

    hocam bina içerisine cat6 çekme durumu yok + menzil genişletici gibi kurulum yapılıyormu diye merak ettik :) teşekkürler.

  • yamali53 Y kullanıcısına yanıt

    Hocam fark etmez ki, yine kullanabilirsiniz. Kısa bir kablo alırsınız 30 cm lik bir cat6 kablo, deco cihazlardan birini modemin yanına koyarsınız ve kalan 2 ürünü evin içine kablosuz konumlandırarak dağıtırsınız. Her durumda mevcut modeminizin wifi ile bağlanmaktan daha fazla verim alırsınız. Menzil genişletirici o cihazlardan her durumda daha kaliteli bir bağlantı sağlarsınız. Üstelik ev içinde ayrı ayrı cihazlara bağlantıyı kopar ve diğerine bağlan tarzı saçmalıktan kurtulursunuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GroupPolicy -- 29 Nisan 2023; 17:45:33 >
  • Arkadaşlar selamlar.

    TP-Link deco x50 3'lu mesh sistemi aldım.
    1000 mbit internet var evde.
    Evimiz ince uzun, fiber modemin olduğu yer ile internetin kullanıldığı yer arasında uzun bir koridor var.
    Bu yüzden üçlü aldım ama maalesef en fazla 150-250 mbit alıyorum en arka odada.

    1. Mesh modeme kablo ile bağlı
    2. Mesh orta noktada ve kablosuz olarak duruyor
    3. Mesh ise arka oda da ve 2 ile kablolu şekilde bağlı.

    Sizce 1000 mbitten 15-20 mbit almak çok düşük değil mi?
    Sistem resimlerinde ekliyorum.


    eve mesh sistemi kurma


    eve mesh sistemi kurma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tjodalv -- 15 Mayıs 2023; 20:16:20 >




  • tjodalv T kullanıcısına yanıt

    iyi bir konumlandırma ile 300 de görebilirsin sanıyorum ikinci dekodan. bence normal. daha iyi hız için 160 mhzde 5ghz seçebilirsin. bunu da destekleyen cihazların var ise alırsın. cihazların özellikleri de önemli.

  • Arkadaşlar selam, ben de ikili deco e4 ile bir mesh sistemi kurdum. ISS'den gelen normal wifi hızım 200 mbit ben 150 civarı alabiliyorum. Fakat ilk seferlerde 400-500e kadar çıktığı da oluyor biraz Superonline'ın işi gibi kısıyorlar.



    Sorunum, modemin yanına kablo ile bağladığım cihaz'a bağlandığımda hiçbir şekilde 100mbit hızı geçemiyorum, 90-94 arasında takılıyor. En uzak odada olsa bu bir sorun değil ama kablo ile bağladığım cihazdan düşük almak garip geldi.


    Akıllı TV gibi Bluetooth'lu cihazlardan uzak tutulması söylenmiş uzun bir kablo ile onu da denedim fakat fayda etmedi, kurulum yaptıktan sonra Modemin WiFi ağını da kapattım.


    Sizde de bu şekilde mi oluyor, ana cihazdan aldığınız hızda ne kadar farklılık gösteriyor



    Edit:


    Ben aceleye getirip pek bakmadan almışım, e4 modeli meğer 100'e kadar destekliyormuş. M4 aldığımı sanıyordum, bakalım amazondan iade edip m4 almaya çalışacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Osmozz -- 16 Mayıs 2023; 15:10:51 >




  • tjodalv T kullanıcısına yanıt

    Bağlantı yaptığınız bilgisayar/telefon vs kaç mbps wifi destekliyor önemli olan şeylerden biri de bu. Eğer 300mbps max destekliyorsa yayın yapan cihazın ne hız verdiğinin çok önemi yok. Bağlantı yaptığınız wifi kartı dar boğaz olacaktır

  • Osmozz kullanıcısına yanıt

    m4 gigabit destekler evet. Ancak bağlantı yaptığınız bilgisayarın wifi kartının da ne hız desteklediği önemli hocam

  • m4 geldi dün kurdum, harika bir şey gerçekten. Cihazların bulunduğu odalarda neredeyse eksiksiz 200 mpbs'ye kadar alabiliyorum . Cihazın olmadığı yatak odasında ise 100 mpbs. Benim için gayet yeterli, kablo sıkıntısına çok iyi çözüm gerçekten.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Osmozz -- 20 Mayıs 2023; 14:20:5 >
  • Ben evime Deco E4 almayı düşünüyorum 2li paket olarak. Bir cihazı kabloyla modeme bağlayacağım, diğerini salona koyacağım. Salona koyduğum cihazdan kabloyla internet almam (pc'ye, tv'ye bağlamam) mümkün müdür acaba ?

  • bende birşey sorabilirmiyim. dün 3lü m4 set aldım.biri mutfaga biri oturma odasına biride kablolu modeme bağlı.mutfakta eşim laptop kullanırken hız testinde 20-25 mb hız alıyoruz (internet hızım 50 mb) eşim telefonda 35-40 mb alıyor.normalmidir.bunu artırmak için ne yapabiliriz.laptopun düşük kalmasının sebebi ne olabilir.bilmediğimden soruyoum laptop ile mutfaktaki deco arasına lan kablo bağlasak fark edermi,etkisi olur mu?

  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt

    DECO mesh sistemleri ile alakalı bilgilendirmelerinizi okudum. Bu noktada size sormak istediğim bir konu var. Benim evim iki katlı müstakil bir yer. Modem'im bir dolap içerisinde ve yerini değiştiremiyorum. Modem'den 3 tane network kablosu çıkıyor. biri salon duvarına diğeri üst kattaki bir odaya diğerinde modem ile aynı dolap içerisinde yer alan DVR kamera sistemine gidiyor.

    Salondaki kabloyu Ana deco'ya takıyorum. Ana decodan çıkış yapan tek kabloda Turkcell TV'ye gidiyor.

    geri kalan salondaki tüm cihazlar(tv, dream tv, xbox, laptoplar telefonlar) ana deco'ya wifi ile bağlı.

    Üst kattaki ikinci deco'da ap(access point) olarak ana deco'ya wifi üzerinden bağlı. Ana modemim wifi6 özellikli ve servis sağlayıcım 1gbbit superonline fiber.


    Şimdi sorum şu olacak ben salona bir akıllı veya akılsız switch eklemek istiyorum.

    bunu ana deco'dan önce mi yapmam lazım yoksa ana deco'dan sonra mı?

    tp-link'in ürünü almayı düşünüyorum onların sayfasında ana Deco'dan sonra demiş ama verim açısından nasıl olabilir size sormak istedim. Görsel olarak mevcut durumu ve yapmak istediğimi alternatif 1 ve alternatif 2 olarak ekledim. kesik çizgiler wifi sürekli çizgiler network kablosu bağlantısıdır. Eğer mesajımı okuyup cevap verebilirseniz çok sevinirim.

    eve mesh sistemi kurma




  • gksl3434 G kullanıcısına yanıt

    Bence üst odadaki ikinci deco'yu oraya giden ethernet kabloya takın, switch ile de uğraşmayın. Hepsi kablosuz bağlansın. Kablo ile bağlansın diyorsanız normal akılsız gigabit switch alın işinizi görür. Ana deco, router mode da çalışıyorsa ondan sonra, AP modunda çalışıyorsa öncesine takın.

  • gksl3434 G kullanıcısına yanıt

    Merhaba Hocam, öncelikle bu cihazları bildiğiniz üzere AP ve ya Router olarak configüre edebiliyorsunuz. Ben 3 Adet Deco M4 serisi cihazı AP modunda kullanıyorum. Paylaştığınız alternatifleri inceledim, önerim şu olacaktır. 1 adet akılsız switch alın, modemden tek bir kablo ile bu switche internet verin ve switchin diğer portlarından diğer decolara/odalara bağlantı verin. Yani modemden 3 kablo dağıtmayın, tek bir kablo ile akılsız switche bağlayın ve decoları kablolu olarak switch üzerinden bağlayın. Ben diğer senaryoda sorunlar yaşadım. Bu decoların üzerlerinde 2 adet RJ45 portu var, yani bu decoların 2.portuna o bölgedeki herhangi bir cihazı kablolu bağlayabilir ve switch mantığı ile kullanabilirsiniz. Ben kendi yapımda 2 adet Akılsız TP-link switch aldım, bu switchlerin birtanesi size önerdiğim gibi modemin bulunduğu yerde ve modemden bir kabloyu bu switche bağlıyorum. Diğer odalara giden kablolar da bu switche bağlanarak tüm decolar birbiri ile kablolu bağlanmış oluyor. 1 gbps hızı tam anlamı ile kullanmanız için decoları birbirine kablolu bağlamanızı şiddetle tavsiye ederim (imkan dahilinde tabi) Bu bağlamda benim önerim Alternatif 2 olarak paylaştığınız senaryodur. Eğer ilave sorunuz olursa yardımcı olabilirim



    Önerdiğim bağlantı;


    eve mesh sistemi kurma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GroupPolicy -- 21 Şubat 2024; 22:28:37 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.