Şimdi Ara

Evime gelen Faz kablosundan biri yandı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Apartman dairesinde oturuyorum. 2 gün önce ana şalter attı. Elektrikçi çağırdığımda 3 faz kablodan 1 tanesinin yandığını söyledi. Şimdilik 2 faz ile kullanmaya devam et dedi ve bozuk olan faza bağlı kabloları diğer faza yükledi. Faz yenileme ücretinin 10 bin tl olduğunu söyledi. Faz kablolarım 4lük müş. Ben bu 2 faz şeklinde kullanmaya devam edebilir miyim yoksa acilen diğer fazı bu ücret ile yaptırmalı mıyım ? Bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Evde 3 faz ? Ne için ? Sadece tek bir prizde mi ?

    Detaylı bilgi resim kroki eklerseniz efektif yardım alırsınız. Sadece kablo değişimi; kablo ücreti ve işçilikten ibarettir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Apartmanın dairelere ayrılan sayaç kısmından 3 adet faz kablosunun evimin sigortasına geldiğini söyledi elektrikçi. Yaparken de gördüm o kablodan birini iptal etti ve eve 2 kablo olarak elektrik gideceğini söyledi. Elektrik işinden de pek anlamıyorum. O yüzden soyut olarak anlatmak zorunda kaldım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • her apartmana 3 faz girer ama dağıtım tablosundan fazlar daire sayısına göre dağıtılırlar. asansör ve su pompası direk 3 fazla beslenebilir ve faz eksikliği buralarda yaşanır. onun dışında teknik olarak 2 faz ile devam edebilirsiniz ama 3 fazda dengesizlik oluşacağı için dağıtım şirketiyle sorun yaşayabilirsiniz. diğer taraftan kalan fazlardan birisi fazla yüklendiği için o kablonun da yanma ihtimali var. bu yüzden kablonun yenilenmesi gerekir. eğer fiyatın fazla olduğunu düşünüyorsanız, birden fazla elektrikçiden fiyat alabilirsiniz ama çok fazla bir şey değişeceğini sanmıyorum.

  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    iptal edilen kablonun rengini biliyor musun. çünkü dağıtım panosundan daireye giden 3 kablonun biri faz, biri nötr sonuncusu ise toprak kablosudur. sarı yeşil ise topraklama kablosunu iptal etmiştir. eğer mavi kablo ise nötrü iptal edip, devreyi faz toprak arasında kurmuştur. bu da sakıncalı bir durumdur. 2. bir elektrikçinin bakmasında yarar var. eğer değişen bağlantılara ulaşabilme imkânın varsa, resmini çekip, elektrik teknisyenleri odasına başvurabilirsin.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Ben yarın bu işlemi yapan elektrikçiye sorup iptal ettiği kablonun ne olduğunu öğreneyim.

    Şunu da söyleyim size; aşağıda ki bozulan kabloyu iptal ettikten sonra eve geldik. Sigortayı komple açınca koridor ışığı yanmadı sadece. İşte bozulan faz bunu besleyen dedi ve onun kablosunu diğer sigorta yerine taktı koridor ışığı yanmaya başladı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    oturduğunuz apartman yeni mi? çünkü yakın zamanda, klima gibi fazla güç çeken cihazlar yüzünden, dairelere 3 faz enerji girişi verilmeye başlandı.10-15 seneden eski apartmanlardaki dairelerde 3 fazlı tesisat fazla görülmez. 1 fazlı tesisatlar da, dairedeki sigorta gurubunun girişlerine tek bir kablo ortak olarak bağlanır. 3 fazlı tesisatlar da 3 kablo sigortalara 3 gurup olarak bağlanır. 3 fazlı tesisatta sadece koridorun ışığının sönük olması gerip kaçıyor ama orası klima bağlantısı için ayrılmışsa normal. evinin tesisatı 3 fazlı ise faz kablosunu yaptırman gerekebilir. çünkü sayacın düzgün çalışması için 3 fazın olması gerekir. bu olmazsa, dağıtım şirketiyle sorun yaşayabilirsiniz.

  • Kablo 4lük mü dedin Evime gelen Faz kablosundan biri yandı? 


    Diğer kablolarda 4 lük ise , mesafede fazla ise fazla yükten dolayı sorun olmuş olabilir.


    Normalde daire panosuna kadar en az 6 lık ile elektrik geliyor. Belki 3 faz olmasına güvendiler, ama 4 lük çok güven vermedi.


    Evde anlık olarak beyaz eşyalardan 2-3 tanesi çalışsa, şofben gibi bir cihazda çalışsa al sana mis gibi ısıtıcılı tesisat kablosu.


    Ekleme yapayım, fiyattan kaçıp ucuz mal kullanan ustaya iş verme, kablo %100 bakır olsun, bu işin şakası yok, yangın bile çıkartır elektrik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 8 Temmuz 2023; 4:48:27 >
  • Bu konuya detaylı resim bekleriz. Elektrikçiden çok daha uzman birçok forumdaşımız var. EV elektriği komple tek fazdan bile olsa tesisat açısından sorun olmaz. Tabii olağan ev elektriğinden bahsediyoruz.


    Eğer nasılsa 3 faz var diye farklı çaplardaki kablolara dağıtılan yük tek faza indirilirse, normalden düşük çapa binebilir yük. Bu durumda kablo çapı ya da eksik hattın giderilmesi gerekir.


    Yeni tesisat mı diye sorulmuştu? Eski tesisatta 3 faz için talep gerekiyordu, standart iş değil.


    Bu arada @dergul sayaçta ne sorun oluyor 3 fazdan biri olmadığında?

  • Evet bina 1 yıllık. Yeni kanun gereği 3 faz yapılmış. Evde buzdolabı, bulaşık , kurutma, derin dondurucu, tv ve 2 adet ampul yanarken fazların birisi yandı. Eğer daire sayacına 6 lık kablo geliyorsa bende bende 3 fazımın hepsini 6 lık ile değiştirirsem artık sorun yaşamam değil mi ? Yada sadece bozuk olan fazı 6 lık ile yaptırsam diğer ikisi 4lük kalsa.? Tabi elektrikçinin bana dediği ise bu şekilde 2 faz 4 lük ile devam et diğeri bozuk kalsın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    elektrikçinin önerisi mantıklı geliyor. normal koşullarda 2 faz evler için yeterlidir. ama senin sorunun bu değil. 1 yıllık binada 4'lük bir kablonun bu kadar kolay yanmaması lazım. tüketici hakem heyetine yada derneklerine başvurmanı öneririm. eğer malzemeden kaynaklanan bir sorun ise cebinden 1 kuruş bile çıkmadan yaptırabilirsin.

  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    Kablonun yandığı da muamma. 3 fazda bir kablo yanarken öbürleri nasıl sakin sakin beklesin ?


    Kopukluk vb bir sorun da olabilir başka bir şey de.


    Olayın hikayesinin detaylıca anlatılması, sorunlu yerlerin resmedilmesi lazım. Direk bu konuya resim eklenvebilmekte.

  • İlgili hasarın fotoğraflarını ekledim arkadaşlar.
    Evime gelen Faz kablosundan biri yandı?
    Evime gelen Faz kablosundan biri yandı?
    Evime gelen Faz kablosundan biri yandı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • yeni binalarda evlere2 faz geliyor faz değil nötr koparsa o zaman evdeki herşey pert oluyor.Evime gelen Faz kablosundan biri yandı? 

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    Fotoğrafda kopan kablo hangisi peki ? Bu haliyle kullanıyorum sorun olur mu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    adam saatten boşa çıkarmış beyaz kabloyu tanıdık bir elektrikçi varsa ona gösterin belki binaya gelen hat kopuktur belkide hiç sıkıntı yoktur.

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    O kablo yerinde takılıyken yanında ki şalter anında geri atıyordu. Kablo yerinden çıkarılınca şalter atmayı bıraktı. Diğer 6 daire de bir sorun yok şuanda. Sadece bende oldu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    Hemen yanındaki şalter hangisi? Kaçak akım rölesi midir? BU kaçak var demek, cihazlardan ya da hat arasında.


    Acaba sorun sadece bu mu? Yani kablo yanmamış da kaçak mı var sistemde?

  • mor1989 kullanıcısına yanıt

    dairenin elektriğini kim çekmişse, standart dışı çalıştığını söyleyebilirim. normalde nötr olması gereken mavi kabloyu fazlarda kullanması yetmediği gibi birde toprak hattında kullanması gereken sarı yeşil kabloyu kullanmış. 3 fazlı sistemlerde, fazların karışmaması için, sayaç bağlantısında olduğu gibi farklı renklerde olması gerekir. buat bağlantılarında klemens kullanmak yerine ek yapmışsa, kablonun yanma sebebi olabilir. çünkü gevşek yapılan ekler ve bağlantılar, kablolara zarar verir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 11 Temmuz 2023; 11:49:1 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.