Şimdi Ara

Eylemsizlik ve atış karışımı soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Soruyu birçok hocaya attim fakat hepsi eylemsizlik kuvveti üzerinden gitti. Bildiğim kadarıyla eylemsizlik kuvveti diye bir şey yok. Cisim de kamyonla aynı yöne ivmelenmeli bu yüzden cevap d olmalı fakat sorunun cevabı c. Nasıl oluyor anlamadım açıklayabilirseniz sevinirim.

    Eylemsizlik ve atış karışımı soru

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Evet hocam dediğiniz gibi eylemsizlik kuvveti hayali olarak gösterdiğimiz bir şey gerçekte yok yani. İkinci şekilde Y cismi ip ile bağlı iken cismin üzerinde gösterebileceğimiz iki kuvvet var bunlar da ip kuvveti ve cismin ağırlığı. İp kuvvetinin düşey bileşeni cismin ağırlığını dengelerken ipin yatay bileşeni cisme yatay doğrultuda bir net kuvvet uygulayarak cisme ivme kazandırmış oluyor. Biz bu ipi kestiğimiz zaman cisim yatay düzlemde bir süre belirli bir kuvvetle çekilmiş olduğu için yatay olarak bir hıza sahip olacak.


    Bundan sonra yatay doğru adına konuşacak olursak kamyon hala ivmelenmeye devam ederken cisim ivmelenmeden yalnızca yataydaki hızıyla (şu anda sabit bir yatay hızı var) gidecek. Bu durumda kamyon ivmelendiği için topun yatay hızına göre daha fazla hızı olacak ve aldığı yol da daha fazla olacak. Yani top ile kamyonun yatay hızı ip kesilmeden 10 ise ip kesildikten sonra top yere düşene kadar kamyonun hızı 10'dan 11'e çıkarken cisminki 10'da sabit kalmaya devam edecek. Bu durumda kamyonun tamamı daha fazla yol almış olacağından kamyonun zemini de haliyle topa göre görece daha fazla yol almış olacak ve top da zeminin daha arka kısımlarına düşecek.


    Burada kafa karıştıran yer topun da kamyonun da aynı yöne ve ilk başta aynı hızlarla (ve de aynı ivmelerle tabii) gitmeleri olabilir hocam. Burada dikkat edilmesi gereken yer ip kesildikten sonra topun hala hızı olmasına rağmen bu hızın kamyonun hızından daha az olması çünkü topu ivmelendiren kuvveti ortadan kaldırmış oluyoruz. Evet top da kamyon da sağa gidiyor ama kamyon hızlanmaya devam ederek sağa giderken top sabit hızla sağa gidiyor. Umarım açıklayıcı olmuştur hocam kafanıza takılan bir kısım varsa sorun yine





  • Çok güzel açıklamışsiniz hocam ip koptuğu zaman topun ivmesini kaybedeceğini düşünemedim. Siz de sınava hazırlanan bir öğrenci misiniz yoksa üniversite öğrencisi veya öğretmen falan mısınız? Çok güzel açıklamışsiniz bu yüzden merak ettim😅.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miraczinar -- 19 Ocak 2024; 19:1:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • miraczinar M kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam teveccühünüz diyelim :D 2022'de sınava girmiştim üniversitedeyim şu an. Siz 12. sınıf mısınız ya da mezun musunuz eğer özel değilse

  • egehan_45 kullanıcısına yanıt

    Ne okuyorsun hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pedri Pasta kullanıcısına yanıt

    Tıptayım hocam

  • Mezunum hocam geçen sene girdim 110 k sayısal geldi ben hiç ders çalışmayı seven biri değildim zaten çalışmamıstim tercihler kapanmadan birkaç gün önceye kadar tercih yapmayı düşünüyordum listem bile hazırdı fakat sonra bir iki mezuna kalmaya karar veren arkadaşım ders çalışmadan bu sıralamanın çok iyi olduğunu biraz dişimi sıkıp çalışmam gerektiğini benim daha güzel yerlerde okumayi hak ettiğimi söylediler benim de aklıma yattı ve mezuna bıraktım. Eyüp b hocam sağolsun onun rehberlik videoları ve konu anlatımı beni ders çalışmaya ikna etti ve birkaç aydır düzenli çalışıyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miraczinar -- 19 Ocak 2024; 19:22:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • miraczinar M kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam. Bizim sınıfta da bir arkadaşım var ilk girdiği sene sayısaldan 70 bin yapmışken sonraki sene 5 bin yapmıştı çalıştıktan sonra böyle çekişler bile mümkün olabiliyor. Kolaylıklar diliyorum şimdiden umarım gönlünüzce bir sonuç alırsınız sınavdan da

  • egehan_45 kullanıcısına yanıt

    Sağ olun hocam size de başarılar üniversitede ve sonrasındaki meslek hayatınızda


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.