Şimdi Ara

F-35 çok mu ısınıyor? Yeni soğutma çözümü ve ikonik jetlerin ortak sorunları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • RTX Corporation bünyesinde bulunan Collins Aerospace, Geliştirilmiş Güç ve Soğutma Sistemini (EPACS) başarıyla sergiledi. EPACS, ABD'nin F-35 filosundaki mevcut termal yönetim sisteminin yerini almak üzere geliştiriliyor. Cihaz çeşitli koşullarda 80 kW soğutma kapasitesi sergiliyor.



    Yeni F-35 soğutma sistemi



    Collins Aerospace Güç ve Kontroller Başkanı Henry Brooks, yaptığı açıklamada "Platformu yeni tehditlere karşı koyacak gelişmiş sistemlerle modernize etmek için önemli ölçüde geliştirilmiş bir soğutma kabiliyeti gerekiyor. EPACS, daha verimli termodinamik döngüsü sayesinde F-35'in ihtiyaç duyduğu daha fazla soğutmayı sağlayabilir ve uçağın ömrünü önümüzdeki on yıllar boyunca uzatmaya yardımcı olabilir" dedi.



    ABD Hükümet Sorumluluk Ofisi’ne göre F-35'in ısı üreten uçak alt sistemlerinin soğutulmasından sorumlu olan mevcut güç ve termal yönetim sistemi (PTMS) aşırı kullanılıyor. Bu aşırı kullanım, motorun amaçlanan seviyelerin ötesinde çalışmasına neden olarak aşınma ve yıpranmayı artırıyor. Sonuç olarak, programın yaşam döngüsü maliyet tahmini şimdiden önemli ölçüde etkilenmiş durumda.




    F-35 uçağının tasarımcıları elektronik aksamın en fazla 14 kW atık ısı üreteceğini varsaymışlardı. Ancak Hükümet Sorumluluk Ofisi tarafından Mayıs ayında yayınlanan bir rapora göre, Lockheed, on beş yıl önce Blok 3F F-35'in soğutma sisteminin yetersiz olduğunu keşfetti. Bunun için 14 kW yerine 32 kW'a kadar soğutma kapasitesi gerekiyordu. Lockheed, Pratt ve Honeywell bu açığı kapatmak amacıyla PTMS'yi motordan iki kat daha fazla hava çekecek şekilde ayarladı. Ancak bu durum tahrik sisteminin uzun ömürlülüğünü azalttı ve onarım maliyetlerinin artmasına neden oldu.



    Yeterli soğutmanın olmaması, Blok 4 yükseltme programının bir parçası olarak daha güçlü elektronik ve sensörlerin eklenmesi nedeniyle daha da önemli hale geldi. Bu geliştirmeler, soğutma sisteminin 47 kW'a kadar atık ısıyı işlemesi talebini artırdı. Dahası, 2030'lar için planlanan sınıflandırılmış yükseltmeler, gereksinimi en az 62 kW'a, muhtemelen 80 kW'a kadar yükseltebilir. Dolayısıyla geliştirilen EPACS oldukça kritik bir bileşen.



    Bu arada EPACS, entegrasyon ve operasyonel riski azaltmak ve mevcut F-35 varlıklarının değerini en üst düzeye çıkarmak için her üç platform varyantıyla da uyumlu yapıda. EPACS sayesinde planlanan yükseltmelerin bir parçası olarak platforma daha fazla görev sistemi eklemek mümkün olacak.



    Süregelen F-35 tartışmaları



    New York Times gazetesinde yayınlanan bir makale, gecikmeler, artan maliyetler ve teknik sorunlarla boğuşan Amerikan savaş uçağı programını anlatıyor.



    Tabi şimdi böyle yazınca akıllara direkt F-35 geliyor ama öyle değil.



    Yıllardır F-35 uçaklarının yazılım ve donanım sorunları nedeniyle eleştirildiğini gördük. Hatta F-35’lerin başarısız bir program olduğunu söyleyenler dahi var. Sahiden de F-35’ler uçan bir başarısızlık abidesi mi? Açıkçası bunu yorumlayabilecek teknik bilgim yok, ancak aranan cevabı vereceğini düşündüğüm bir uçak uzunca bir yıldır güvenilir bir şekilde uçuyor: F-16.



    Gazetenin yazısı bundan onlarca yıl öncesine ait, 1977’den F-16 Fighting Falcon hakkında bir makale.




    F-16 orijinal olarak çok uluslu bir savaş uçağıydı. Amerika Birleşik Devletleri tarafından Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in ortaklığıyla geliştirilen avcı uçağı, F-5 Freedom Fighter ve F-104 Starfighter gibi eskiyen avcı uçaklarının yerini alacak çevik, hafif ve gündüz uçan bir avcı uçağı olarak tasarlanmıştı. Birim başına 6,091,000 dolar (enflasyona göre ayarlandığında 31.9 milyon $) olan bu fiyatın ucuz olması da bekleniyordu.



    F-16'nın geçmişte yaşadığı sorunların birçoğu F-35'te gördüğümüz sorunları bizlere anımsatıyor. Makaleye göre, ABD Hava Kuvvetleri F-16'nın araştırma ve geliştirme maliyetlerinin 1986 yılına kadar yaklaşık 7 milyar dolar artarak 13.8 milyar dolara ulaşmasını bekliyordu. Enflasyona göre ayarlandığında bu rakam bugünün parasıyla 69 milyar dolar ediyor. Öte yandan F-35 Ar-Ge maliyetlerinin bugüne kadar 100 milyar doları aştığı tahmin edilmektedir.




    2021 yılına gelindiğinde F-35'in maliyetinin neredeyse iki katına çıktığı söylendi; başlangıçta ilk 20 yıl için 233 milyar dolar olarak tahmin edilen projenin genel harcamaları aslında 416 milyar dolara ulaştı.



    Ayrıca Bkz.MSB'den F-16, F-35 ve Eurofighter savaş uçağı açıklaması!



    F-35 gibi F-16'nın sorunları da teknolojik sorunlardan ve tasarım zorluklarından kaynaklanıyordu. Aerodinamik açıdan dengesiz ancak yüksek manevra kabiliyetine sahip bir uçağın uçmasını sağlamak için bilgisayarlar tarafından ehlileştirildiği F-16'nın fly-by-wire mekanizması en nihayetinde çözülen pahalı bir sorundu. F-35 gibi F-16'nın da motoruyla ilgili sorunları vardı ve havadan karaya görev yapabilen, gerçek birçok rollü savaş uçağı isteyen ABD müttefiklerinin gönlünü almak için modifiye edilmesi gerekiyordu.



    Yine de, bu iki uçak arasındaki sorunlar ne kadar benzer olsa da, kabul edilmeli ki F-35'in sorunları çok daha yoğun. Çok daha pahalı ve maliyetli. Ancak bunlar daha önce de yaşandı ve günümüzde geldiğimizde F-16’ların Türkiye’nin hava gücünün bel kemiği olduğunu görüyoruz. Ancak 1980’lere kadar F-15 kullanan pilotların F-16 için “hurda uçaklar” dediği söyleniyor. 1980’lerden itibaren yoğunlaşan iyileştirmelerin onları güvenilir hale getirdiği biliniyor. Bu arada F-16 ilk uçuşunu kazara yapmıştı, yaşanan bir sorundan dolayı. Aşağıda videosunu izleyebilirsiniz.






    Kaynak:https://interestingengineering.com/military/rtx-f-35s-overtaxed-cooling-system
    Kaynak:https://www.nytimes.com/1977/05/01/archives/f-16-fighter-program-is-hurt-by-delays-government-accounting-office.html?_r=1







  • Bir şekilde bir kaan üretilir uçurulur ama o kaan havadaki diğer şeylere muadil olamaz. Neden olamaz çünkü türk devleti güçsüzleştirildi ve milleti cahilleştirildi. Gereklilikleri sağlayacak ne altyapı ne üstyapı ne bilgi birikimi ne de bunları bulup buluştursak ta yanyana işe yarar şekilde birleştirecek bir hükümet var.
    F-35 dünyanın ilk ve tek 5. Nesil savaş uçağıdır. Muadili şu an için yoktur. Kod girme, Amerika'dan şifre bekleme gibi dedikodular cahil işidir. İşin doğrusunu öğrenmek isteyenler için yazdım. Çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor ortalıkta. F-22 sadece yetenekli bir hayalet uçak, 5. Nesil değil. Rus ve Çin uçakları hayalet bile değil 5. Nesil hiç değil.

    Bayraktara kötü demedim, o nereden çıktı ? O kadar ittirmeyle illa ki birşeyler olacak fakat olacak olan şeyin muadili bu uçan kaçan f35 ler f22 ler değil.


    ingiltereyle ortak uçak motoru üretimine nokta kala başımızdakiler arayq başka ortak sokmaya çalıştı o iş te yattı, yani bu kadar becerikli yöneticilerimiz varken ben hiç hayallere dalamıyorum malesef.


    f35 gibi bir uçaktan çok şey öğrenebilir üzerine para da kazanabilirdik. Ama kaybetmeyi tercih ettik.


    bana ne boşta duran milyarlık sona borusundan. İşe yarasa suriyede iranda yer gök israil jeti çöplüğü olurdu.

  • bu işler böyledir, f16 ilk uçuşunu 1974 da, orduya katılışı 1978 te olmuş neredeyse 50 yıl olmuş hala azalarakta olsa devam ediyor. f35 in ilk uçuşu 2006 da, orduya katılışı 2015 te olmuş. 5. nesil "kaan" içinde benzer şeyler gerçekleşecek, ta ki optimum seviyeye gelene kadar 5 yıl uğraştıracak kalan 35 yılda daha gelişmiş formasyonları oluşturulacak. f16 modernizasyonuyla beraber 15 yıl daha bizimle, "kaan" çoğalınca f16 lar f5 lerin yerine geçecek. 6. nesil ne kadar yakın projelendirilirse 2050-2060 arası rahat olur. f35 in planlanan ömrü bile 2077 yılına kadar bizimle
  • ayzer01 kullanıcısına yanıt
    Bir şekilde bir kaan üretilir uçurulur ama o kaan havadaki diğer şeylere muadil olamaz. Neden olamaz çünkü türk devleti güçsüzleştirildi ve milleti cahilleştirildi. Gereklilikleri sağlayacak ne altyapı ne üstyapı ne bilgi birikimi ne de bunları bulup buluştursak ta yanyana işe yarar şekilde birleştirecek bir hükümet var.
  • Nozülden çıkan gazın ateşi pek bi güzel parlıyor radarda (termal radar görüntüleri doğruysa) :)

    Onu saklamaya çalışıyorlardır



    Ayrıca

    Umarım bu F35 furyasına yine dahil olmayız.

    Şu son anlaşma bile beni "yine hangi projelerin ödeneklerinde kesintiye gidecekler bu parayı çıkartmak için" diye dertlendirdi.



    Yerli uçaklarımız, motorlarımız, projelerimiz hiçbir ödenek kesintisine uğramaz umarım...



    İnsanlar F35 kas gücünün anahtarının foruma girer gibi şifreye tabi olduğunu sürekli örtpas edip övenlerin! ağzına düşüyor :)

    Aç milletin "dünya lideriyiz" diye övünmesi gibi
  • F-35 dünyanın ilk ve tek 5. Nesil savaş uçağıdır. Muadili şu an için yoktur. Kod girme, Amerika'dan şifre bekleme gibi dedikodular cahil işidir. İşin doğrusunu öğrenmek isteyenler için yazdım. Çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor ortalıkta. F-22 sadece yetenekli bir hayalet uçak, 5. Nesil değil. Rus ve Çin uçakları hayalet bile değil 5. Nesil hiç değil.
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

    Bayraktarın başarıları ortadayken yorumunuz çok talihsiz olmuş.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: idrisezman

    F-35 dünyanın ilk ve tek 5. Nesil savaş uçağıdır. Muadili şu an için yoktur. Kod girme, Amerika'dan şifre bekleme gibi dedikodular cahil işidir. İşin doğrusunu öğrenmek isteyenler için yazdım. Çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor ortalıkta. F-22 sadece yetenekli bir hayalet uçak, 5. Nesil değil. Rus ve Çin uçakları hayalet bile değil 5. Nesil hiç değil.

    Hala kullanıcı girişi yok diyorlar :)

    Youtube ışık hızıyla kaldırmasa videosu vardı dostum videosu. Eğitim uçağında hata veriyordu kullanıcı girişi ve eğitmenin kullanıcı koduyla devam ediyorlardı uçuşa

    Şimdi sen bu uçağın saatleri aşan yazılım güncellemeleri de yok dersin

    Hatta yetmez tüm F35'lerin bulut sisteminden yönetildiğini de inkar edersin

    F16 gibi uçağın zinciri benim elimde olsa tamam, üstte yazdıklarım problem değil

    Ama ben Abd ordu kontrolündeki bulut sisteminden neden her seferinde olur alacaksam ve bunun arkasından dolaşamıcaksam, neye yarar o kadar kas gücü

    Adamlar saadet zinciri kuruyor bizimkiler hala bu kusurun üstünü örtüp sadece kas gücü üstünden uçağı övüyor

    Neyse

    Şans eseri kurtulduk bu F35 projesinden

    İnşallah yeniden girme saçmalığı yaşamayız

    Yerli uçağa harcarız tüm parayı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 1 Şubat 2024; 19:29:16 >




  • F117 yugoslavyada düşürüldükten sonra hizmetten alındı. Bi kaç f35 avlandıktan sonra balonu soner bununda
  • makine26 M kullanıcısına yanıt

    Bence bunu kaldırmazlar

    Bunda sağlam bir saadet zinciri potansiyeli var

    Uçan dolar. Her şeyi masraf

    Çil çil dolarlar. Üstüne de tam Abd yönetiminde dünya orduları

    Düşünsene havadaki Hindistan F35'i pilotun kontrolü dışında Çin veya Pakistanı vurmuş, hem de o ülkeler için sembolik değeri olan bir yeri

    Allah'ın işi işte. Canı sıkılmış F35'in derler artık ne hikmetse oluvermiş bi anda :)

  • F-35 Abd nin pazarlama ürünüdür, son teknoloji olsa da sorunsuz veya tamamen özgür değil. Başarılı aviyonikleri, aesa radarı, stealth karakteri çoğu yönden F-35 i rakiplerinden ayrı kılıyor. Bununla birlikte hantal oluşu, daha gelişim sürecinin başında olması sebebiyle türlü sorunlarla boğuşması kullanıcıları açısından düşündürücü. Türkiyede olmasını ister miydik isterdik elbette, iki filo F-35 imiz olsa sadece bu uçağın sorunlarıyla uğraşırken bile elde edeceğimiz tecrübe ile kaan için yeni şeyler öğrenirdik.

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    doğru bir mantık da, bu uçağı avlayabilecek olasılıklar ya suriyenin rus sistemleriyle avlaması ya da çin abd savaşı ile olur, f22leri bile 2008 kadar ırağa götürememişti abd, bu olasılıklar yakın zamanda olamayacağı için abd bu f35-keriz tokatlama projesiyle tüm dünyaya milyarlarca dolar tokat atar, ancak ve ancak 5-10 yıl sonra düzgünce yapılmış 5. veya 6. generasyon uçaklar avrupada hizmete girince f35 kazığını birakırlar ki uçağın her bir tarafı ayrı dert, ayrı kazıklama fırsatı sunuyor, bu sebepten istihbarat servisleri tüm dünyaya f35 sevici trollere para yediriyor ve gelip yunanistan aldı biz öldük bittik mahfolduk diyorlar, neyse ki kaan uçağımız bu vatansızlara inat yapılmakta...
  • macununu degistirsinler onuda mi biz diyek
  • cocainbar kullanıcısına yanıt

    Türbin giriş sıcaklığı 2000 dereceye kadar çıkıyormuş, macun filan tutmaz bunu :) normal uçaklar 1500 - 1600 derece arası.

  • Kedi - ciğer
  • neronidas kullanıcısına yanıt

    Bayraktara kötü demedim, o nereden çıktı ? O kadar ittirmeyle illa ki birşeyler olacak fakat olacak olan şeyin muadili bu uçan kaçan f35 ler f22 ler değil.


    ingiltereyle ortak uçak motoru üretimine nokta kala başımızdakiler arayq başka ortak sokmaya çalıştı o iş te yattı, yani bu kadar becerikli yöneticilerimiz varken ben hiç hayallere dalamıyorum malesef.


    f35 gibi bir uçaktan çok şey öğrenebilir üzerine para da kazanabilirdik. Ama kaybetmeyi tercih ettik.


    bana ne boşta duran milyarlık sona borusundan. İşe yarasa suriyede iranda yer gök israil jeti çöplüğü olurdu.

  • quxall Q kullanıcısına yanıt

    coni başkasına kırpılmış kasayı satıyor. F16 larda bize kırpık geldi. Hedefin dibine kadar gidip vuruyordun ama coni bulutların üstünden atıyordu.

    alman bmw veya mercedes tr sürümünden farklıdır. conininde bize kendince denk olanı vereceğinine inanmakta saflıktır. Aramız bozulmasa bile vermeyecekti. yunana dayılanmak için egede akdenizde uçamayacaktın.s400 leri depoda tut diyenler gibi bunları da bayramlarda uçurur depoda tutardık herhalde.

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    o senaryo ile bi yunan f35 i izmiri vurur hatta radarda gözükmediği için meclise kadar gelir vurur.

    Birde 90 larda kızıl meydana inen pırpır gibi tandoğan a iner senin hava savunman bu kadar diye.

    Olur mu olur. Elindeki savunma oyuncakların çoğu coni ürünü. Uzaktan bozma yeteneği yokmu vardır tabi.s400 bu senaryo için alınmış ve diğerleri de devşirilmiştir bence.

    ayının dostluğu köprüyü geçene kadar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makine26 -- 1 Şubat 2024; 22:33:24 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.