Şimdi Ara

Fan yapayım derken göz çıkartmak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.
    Fanların devrini düşürmek için direnç bağladım. Yaptığım işte teknik olarak bir hata olmaması lazım. Ancak şu anda anakart üzerindeki led yanmasına rağmen güç düğmesine bastığımda hiç bir hareket yok! Hiç bir aktivite göstermiyor bilgisayar. Kısaca yaptığımı anlatayım:
    Öncelikle üzerinde çalışmadan önce bilgisayarın çevre birimler ve şebekeyle bağlantılarını kestim. PSU ve kasa fanlarının + voltaj kablolarını kestim. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi 3 konumlu bir switche bağladım. Bu anahtar şekilde gösterdiğim gibi moleksten gelen + 12 V'u fanlara 1. konumda direkt, 2. konumda direnç üzerinden bağlıyor. 3. konumda ise yalnızca psu fanına bağlıyor. Böylece iki fanı da maksimum, minimum ya da yalnızca PSU fanını kullanmayı amaçladım yük durumuna göre. Ancak dediğim gibi bağlayıp şebeke voltajını verdikten sonra sistemi açtığımda hiç bir aktivite olmadı (duman, ses vs. olmadı!) Anakartın ışığı yanıyor (PSU sigortası atmış olamaz yani).
    Ben nerede hata yaptım? Şekle göre yaptığım devre mantığında hata var mı? Olmaması lazım ama neden böyle oldu anlamış değilim. Bir tek problem olabileceğini düşündüğüm şöyle bir şey yaşadım montaj sırasında: Anakarttaki kasa fanı bağlantı soketi pinlerini avometre ile tespit etmeye çalışırken PSU şasesi ile anakart soket + pini temas etti. Çok kısa bir an için avometre temas var anlamında bipledi sonra temas yok gösterdi. Ama o anda PSU fişi takılı değildi! Kafayı yiyebilirim. Kondansatörlerde birikmiş gerilim şaseye sebep olmuş olabilir mi? Anakart yandı mı yani? Bir şey yapılabilir mi?
    Yardımlarınızı merakla bekliyorum. Şimdiden teşekkürler, saygılar...



     Fan yapayım derken göz çıkartmak!







  • Arkadaş ne gerek var böyle şeylere sen o bağladığın dirençlerle anakart üzerinde voltaj dağılımını değiştirebileceğini hiç düşündünmü kısa devre olur başka bişe olur yakarsın komple anakartı elektronik müh isen ok yap adamlar o kullandığın parçalar için aylarca ar ge calışması yapıyor uzatmadan bunlar hassas devreler yani eğer pc hiç açılmıyorsa bence tamire ver iyice bozmuş olabilirsin yada buraya daha ayrıntılı bilgiler ver bilgili arkadaşlar yardımcı olsun sana.
  • Güç kaynağı ihtimalini araştırmak için yeşil kablo ile siyah kablolarda birini birleştirip gerilim değerlerini ölç
     Fan yapayım derken göz çıkartmak!


    kondansatörlerde biriken gerilim veya sendeki statik elektrik zarar vermiş olabilir.Anlatım tarzında ve şekilden pek fazla anladım ama bu işlemleri yaparken bir kısa devreye yol açmış olabilirsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karmaşık -- 8 Şubat 2008; 21:23:53 >
  • Teşekkürler arkadaşlar, sorunu çözdüm. Anahtara giden kabloları kasadan çıkış kısmında sac bir parça ile sıkıştırmıştım. Kablolar kesilmiş ve kasa ile şase yapmış Bu durumu ortadan kaldırınca kurduğum sistem tıkır tıkır çalışmaya başladı Hayret ettiğim nokta, ciddi bir şase olmasına rağmen çok şükür ne anakarta ne de psu'ya bir şey olmamış olması! Sanırım koruma devresi gibi bir şey var. Güç düğmesine bastığım halde açmıyarak kurtardı bizim emektarı. Asus kasa ve anakart işte




  • iyi kurtarmışın o zmaan
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.