Şimdi Ara

FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ---- (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
7
Favori
41.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Caution! There are people, who will say "You can't feed current back into your power-supply" and they are right!

    If you plug something between the 12V and 5V lead, you have to be absolutely sure, that no current is fed back into the PSU. Which means, that you need to have other loads on that 5V lead, which suck out more current than you feed to that lead from the 12V lead.

    For example: Your fan uses 100mA at 7V. You take 100mA from the 12V lead and feed them into the 5V lead. If you have a different fan (or whatsoever), that sucks out 200mA from the 5V lead and feeds them to ground, you're fine. 100mA are sucked out of the 5V lead, 100mA come from the 12V lead and 200mA go to ground.

    Since usual fans only use 1...3W, you are usually perfectly safe with using the 7V trick there. There a lots of devices in typical computers, which draw much more power out. Peltiers or things with power consumptions running up to dozens of watts, require careful calculation of what goes out of the 5V lead and what's going in there from the 12V lead.




  • voltajı azalttığında fanın rpm (dakikadaki dönüş sayısı) da azalacak ve yeterli hava akımı sağlamayacaktır.
    madem öyle yapmayı düşünüyorsun sana bir tavsiyede bulunayım. fanı tamamen sök, arada bir fan yuvasından içeri üfle aynı sonucu alırsın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kymelria

    voltajı azalttığında fanın rpm (dakikadaki dönüş sayısı) da azalacak ve yeterli hava akımı sağlamayacaktır.
    madem öyle yapmayı düşünüyorsun sana bir tavsiyede bulunayım. fanı tamamen sök, arada bir fan yuvasından içeri üfle aynı sonucu alırsın


  • Çok yararlı bir çalışma olmuş ellerine sağlık.

    Gereksiz olmuş, ban filan diyen arkadaşlar birşeyi gözden kaçırıyorlar; soğutma sorunu olmayan bilgisayalarda fanların normal hızında çalışması sadece ses yapar, fanlar yavaşlatılınca ısınma olmuyorsa bu sesi çekmeye ne gerek var.

    Aslında bilgisayar sesinin sizi ne kadar rahatsız ettiğini bir testle anlayabilirsiniz. Bilgisayarı uzun süre kullandıktan sonra kapattığınızda ortamda ses çıkaran başka birşey yoksa ne kadar sessizleştiğini anlayacaksınız.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Aldaron

    Çok yararlı bir çalışma olmuş ellerine sağlık.

    Gereksiz olmuş, ban filan diyen arkadaşlar birşeyi gözden kaçırıyorlar; soğutma sorunu olmayan bilgisayalarda fanların normal hızında çalışması sadece ses yapar, fanlar yavaşlatılınca ısınma olmuyorsa bu sesi çekmeye ne gerek var.

    Aslında bilgisayar sesinin sizi ne kadar rahatsız ettiğini bir testle anlayabilirsiniz. Bilgisayarı uzun süre kullandıktan sonra kapattığınızda ortamda ses çıkaran başka birşey yoksa ne kadar sessizleştiğini anlayacaksınız.


    ++++++++


    Fan'a 12v yerine 7v veya 5 v verdiğinizde fanın üfleme kapasitesi düşmesi zaten bilinen bir durum. Fanın sesinden memnun olan arkadaşlar zaten bu tür bir işleme girişmiyor.


    Yani yapmak isteyenler bu işin getirlerini (sessizlik) ve götürülerini (performans kaybı) baştan biliyor. Fanını sessizleştirme ihtiyacı olmayanda boşuna kendini yorupda "gereksiz" diye mesaj atmasın....


    Bir hafta önce fan kontrol cihazı yaptım. Kısmetse kuzenden fotoğraf makinasını alayım yenisini yapıp fotoğraflarını burada yayınlamayı düşünüyorum.




  • saolasın gayet yaralırı bir işlem
  • sistem süper
  • BU işlemi her yere uygulaya bilirmiyizzz????????????????
  • Her yer dediğini tam anlamadım ama tüm fanlara uygulayabilirsin.
  • ben 5 v. kullanıyorum baya sessiz oluyor. ses var ama o kadar olsun
  • çalıçşmalar çok iyi ve faydalı. ellerine sağlık
  • Güzel çalışmalar faydalı olmuş







    Gidip fan controller alırım yınede cok pratık(Tembel gördüm kendimi)
  • Uygulanabilir yöntem fakat bazı fanlar 7 veya 5v ta çalışmayabiliyor.Ayrıca farklı kanallardaki birbirine izole voltajları fanı bağlayarak izolasyonu bir anlamda bozmuş oluyorsunuz.Fanda yada kablolarında herhangi bir kısadevre olması durumunda her kanalın kendi arasında kısa devre koruması olmasına rağmen bu tip bir bağlantı olmayacağı varsayılarak dizayn edildiğinden psu ya hasar verebilir.
    Titreşim engellemek için kullanılan yöntem faydasız malesef.Sebebi fan montajında kullanılan vida hem kasaya hemde fana sıkıca bağlı olduğundan herhangi bir süspansiyon etkisi yok.Fanda oluşan titreşimin tamamı kasaya aktarılıyor.
    Fan devri düşürmek için en basit yöntem 10 ile 220 ohm arasında çeşitli dirençler alıp (10-22-33-47-56-100-150-220) size en uygun değerdekini kullanmanız.Dirençler son derece ucuz malzemelerdir.Dirençleri 0.5W kullanmanızı öneririm.En basit yöntem bu olmasına rağmen en uygun yöntem PWM (Pulse With Modulation) devre ile fan hızlarını ayarlamak yani fan kontroller kullanmaktır.İsterseniz piyasadan hazır alabilir veya uğraşmak isterseniz nette çeşitli şemalar bularak kendiniz yapabilirsiniz.




  • Selam !
    Arkadaslar verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim,benim cpu fani beynimi mikti.Sanki fabrikadaki makineler gibi gurul gurul calisiyor namussuz.Oyle bir rahatsiz ediyorki mesela gece bir isim olunca pcyi actigimda evdeki butun millet rahatsiz oluyor buda beni kil ediyor.Kasayi actim fani tozunu aldim,sac kurutma makinesiyle uflettim olur herhalde artik sessiz dedim.Iki dakka sustu sonra yeniden kamyon gibi calismaya basladi sesi beni deli ediyor,hayir emektar power supply bile o kadar ses cikarmiyor,bide degistireli bi sene olmadi daha, sessiz bir ortam nasil saglarim tavsiyelerinizi bekliyorum.Yukardaki teknik islerden anlamam fazla
  • Eline sağlık yararlı çalışmalar yapmışsın
  • :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vizyoncu -- 29 Eylül 2006; 12:42:54 >
  • Yeni aldigim fanda sari, siyah ve mavi renkli kablolar var,ilk mesajdaki resimdeki gibi kirmizi-siyah ikili degil benimkisi.Simdi nasil bagliyacam psu kablosuna 7vluk yapmak icin yardim edin arkadaslar!!!
  • Fanin kablosunu takili yerinden cikardim,cakmakla kablo ustunu koparmadan tel actim ayni islemi harddiske giden psu kablosu uzerindede yaptim.Daha sonra ilk mesajdaki resimli semaya bakarak fanin mavi kablosunu psu nun sari ; fanin siyah kablosunu psu nun kirmizi kablosuna bagladim.Pcyi actim ama fan hic calismadi.Birkac kabloya daha degdirdim degistirerek yine calismadi.Sonra baktim yeni aldigim fanin kablosu nerdeyse kopacak ortadan ikiye isin yoksa kablolari birbirine bagla ondan sonra aman dedim selobantla fanin kablosunun ciplak yerini bantladim soyulmus yerlerini saglamlastirdim tekrar eski yerine soktum calisti.Sonucta beceremedim fan yine gurultu ve oldukca hizli donuyor.ONERILERINIZI VE YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vizyoncu -- 23 Eylül 2006; 22:03:27 >
  • Arkadaslar bu arada fan pentium 3 faniymis alimiyon demiri var.10 ytl ye satti adam bana
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.