Şimdi Ara

Focus'un yakıt tüketimi (15. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
541
Cevap
2
Favori
189.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dostum adam belki sürekli 90 la gitti.Neden yakmasın ki ???
    Yakmasa söleme gereği duymazdı heralde...
    Ben 1,6 motor ile şehir içi 5,2 litre yakıyorum.İstanbul ...
  • ben her zaman 100 ytl'lik alıyorum
    her benzinlik çıkışında da sayacı sıfırlıyorum
    bu günkü fiyatlarla bile şehir içi yaklaşık 19.2 ykr / km yakıyorum
    yani 100 liraya 520 km yapıyorum
    yani yaklaşık 100km 'de 6 litre
    başka bir değişle bu fiyata ancak lpg 'ye binilir
    bir de tabi ki DİZEL'e

    arabam 1.6 TDCI FOCUS II
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Halim7889
    ARKADAŞ ŞİMDİ GÜZEL YAZIYORSUN EKSİK OLMA AMA
    1,6 FOCUS İLE KARŞILAŞTIRMIYORUM PASSATI MUADİL MOTORLU OLANI İLE
    KARŞILIYORUM. BEN DE NE FORDDAN NE DE BAŞKA BİR MARKADAN PARA ALMIYORUM,
    YANİ BİR FAKIMIZ YOK BİRBİRİMİZDEN AMA BURADA BİR KONU VAR NEDİR YAKIT
    TÜKETİMİ HERKES TECRÜBESİNİ PAYLAŞIYOR. BENDE KENDİ TECRÜBEMİ
    PAYLAŞIYORUM BENİM TECRÜBEM VERDİĞİM RAKAMLARI DİYOR, SİZİNKİLER BAŞKA
    ŞİDDETLE KARŞI ÇIKMA DİYE BİR ŞEY YOK AMA BİR YERDE YANLIŞLIK OLDUĞUNU
    DÜŞÜNÜYORUM VE ONU DÜZELTMEYE ÇALIŞTIM AMA ARKADAŞLAR
    UZUN YOLDA 2,0 LİTRE MOTOR İLE 5,5 LİTRE YAKIT YAKTIĞINI SÖYLEYİNCE
    ARTIK BENDE YORUM YAZMAMAYA KARAR VERDİM.

    DAHA BİR ŞEY SÖYLEMİYORUM SİZE 2,0 LİTRE 130-140 HP LİK VE 5,5 LİTRE
    YAKAN ARACINIZLA UZUN KAZASIZ YOLCULUKLAR DİLİYORUM
    SAĞLICAKLA KALIN AMA ELİNİZİDE BİR VİCDANIZINIZA KOYUN
    ACABA BE NE YAPIYORUM DİYE BİR DÜŞÜNÜN


    Hocam,çok dar açıdan bakıyorsunuz olaya.

    Bu araç 2.0 ise,130hp ise,biz bunun tüm gücünü kullanmıyoruz zaten,gazın sonuna kadar asılırsan elbette ki benzini içer,orası ayrı bir konu...

    Burda sözkonusu olan ekonomik sürüş,arabanın 80hp veya 600hp olması çok da birşey farketmiyor,zaten sınırlarını zorlamıyoruz.

    Sizin kafanız sürekli aynı noktaya takılmış,diyorsunuz ki bu araç daha güçlü,dolayısıyla daha fazla benzin yakar,daha fazla güç elde eder...Tamam ama,biz burda aracın 130hp gücünün,130unı da kullanmıyoruz ki.

    Standart şehirlerarası bir yolda aracın hızını 90-100km arası sabit tutmak için kaç hp güç gerekir ki ortalama?

    Bütün Focus 2.0 kullanıcıları bunu onaylıyor,az yakıyor diyor,siz gelip sürmediğiniz bilmediğiniz araç hakkında iddialarda bulunuyorsunuz,hata ediyorsunuz...




  • benim usta şehirlerarası ortalama 120km/h ile bir depoyla 850 km yaptığımı duyunca inanmamıştı, sana yalan borcummu var dedim koy bir depo şöyle bir istanbul yapıp gelelim eğer dediğim çıkmazsa parayı ben sana geri öderim, eğer benim dediğim doğruysa sen ödersin dedim, tabiki kabul etmedi. sonra bir ara ustanın arabasıyla şehirdışında git gel 200 km civarı yol yaptık. adamın araba kullanması şok etti beni. adam takmış kafaya rampayı girdiği hızla bitirmek için elinden geleni yapıyor, rampada araç sollamak için yükleniyor gaza, konvoy olduğunda sürekli öndeki aracın tamponuna yaklaşıp fren yapıyor, ara açılınca tekrar vites küçültüp yapışıyor arkasına, karşı dolu olsa da sürekli sollama yapmak için atak yapıyor ama bu atak hep frenle sonlanıyor. birisi kendisini geçmeye kalkarsa kompleks yapıp gaza yükleniyor, vs. vs. tüplü arabaya bile benzinli araba gibi yaktırıyor
    şimdi ben bu adama nasıl anlatayım focusun (veya başka bir arabanın) az yaktığını. adamın araba kullanma felsefesi farklı. ışıkta beklerken bile boştaki arabaya gaz veriyor, park ederken yarım debriyajda sürekli pompalıyor. ustamdır iyidir hoştur ama adam apaçi. arabalar gelişti ama bu gelişime marşa basarken hala gaz veren apaçiler ayak uyduramadı.

    edit: günün sözü: özyürekten alıntıdır "çok yakıyorum diyen önce arabasına sonra ayağına ayar yaptırsın"



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karenin -- 23 Nisan 2008; 9:34:20 >




  • karenin harika bir örnek olmuş. kişiden kişiye değişir yakıt olayı.
  • hocam işte yakıtın kişiden kişiye değiştiğine inanmak istemiyor insanlar, adamın şoförlük kabiliyeti yok, eksik veya yanlış teknik bilgiye sahip, ama bilgisini ve şoförlüğünün mükemmel olduğunu düşünüyor, acaba ben yanlış biliyor olabilir miyim diye hiç düşünmüyorlar, altındaki 1.6 motorlu arabaya impreza sti muamelesi yapıp sonrada birisi düşük bir yakıt değeri verince inanmıyorlar. bu durumda yapacak birşey yok, herkes istediğine inanır
    quote:

    Orjinalden alıntı: lmnggen

    karenin harika bir örnek olmuş. kişiden kişiye değişir yakıt olayı.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: karenin

    hocam işte yakıtın kişiden kişiye değiştiğine inanmak istemiyor insanlar, adamın şoförlük kabiliyeti yok, eksik veya yanlış teknik bilgiye sahip, ama bilgisini ve şoförlüğünün mükemmel olduğunu düşünüyor, acaba ben yanlış biliyor olabilir miyim diye hiç düşünmüyorlar, altındaki 1.6 motorlu arabaya impreza sti muamelesi yapıp sonrada birisi düşük bir yakıt değeri verince inanmıyorlar. bu durumda yapacak birşey yok, herkes istediğine inanır
    quote:

    Orjinalden alıntı: lmnggen

    karenin harika bir örnek olmuş. kişiden kişiye değişir yakıt olayı.




    Örnek süperdi hocam İmpreza STİ




  • Selamlar,

    Silindiri hacimsel olarak büyük olan araçlar, daha düşük hacimlilere göre daha düşük devirlerde hedeflenen hıza ulaştıkları için şehir dışı yollarda daha ekonomik olabilirler. Ama bununda bir oranı vardır, 90 km sabit hız için ise bu durum söz konusu değildir, Burda 1,6 ve 2,0 lt için bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.Yine aynı şekilde şehir içinde dur kalk veya sıkışık trafikte ise 2,0 tüketimi hacimsel oranı yüksek olduğu için daha fazla olacaktır.
    Bunun dışında lt başına alınan güç olarak 1,6 nın 62,65hp 2,0 ın ise 65,13 hp ile 2,0 daha verimli olduğu gözükür. Aynı şekilde daha yeni teknolojili VW da 2,0 fsi ile 1,6 fsi durum lt başına 75hp ve 72 hp şeklindedir. Ama öyle çok büyük bir farkda yoktur.

    Ama bu durumdan ziyade aslında aracın tork devir bandı ilişkisi çok önemlidir. Focus 1,6 mak torkunun %85 ini 1400 devirden 5800 d/d lere kadar sürekli olarak verir.Maks. 145 de 4500d/d oluşuyor.
    2,0 ın da tork bandı da geniştir, mesela Focus Sedan 2.0 Ghia'da, Focus Sport Trend ve Mondeo'da da kullanılan 1989 cc hacmindeki ZETEC E motor 5750 d/d'de 130 HP güç, 3750 d/d'de 174 Nm tork üretiyor. 2.0 litrelik motor geniş bir tork bandına sahiptir.Aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere aslında 1700 ile 6500 arasında 125nwm ye yakın bir yeterli tork sunuyor. Ama etkili torkun 2000 ile 6000 arasında 140nwm civarında olduğu yada 2500 ile 5000 arasında oldukça yüksek 160nwm üstü tork verdiği ni söyleyebiliriz. Focus'ta motor devri 6750 d/d'da sınırlandırılmış. Bir üst sınıftaki (eski)Mondeo'yla aynı şanzımana sahip olan Focus'ta daha kısa oranlı bir son dişli kullanılmış (4.06:1). Böylece Focus'un daha atak bir performansa sahip olması amaçlanmış. Dördüncü vites (1.028) ve beşinci vites (0.767) oranlarına bakıldığında iki vites arasında biraz fazla boşluk olduğu görülüyor.Bu da uzun oranlı 5'inci vitesin ekonomi amaçlı bir seçim olduğunu gösterir. Ancak bu boşluk 2.0 litrelik motorun çekiş gücü sayesinde sorun yaşatmaz.
    Bence esas bakış açınız buraya olsun. HP her şey demek değildir.Kullanım şartlarına göre 1,6 ile 2,0 lık bir motorun tüketimi son derece değişkenlik gösterir.Ayrıca güç diyorsanız 2,0 focus sınıfınında yavaş araçlarından biriydi.Ama etkili tork bandından dolayı keyifli bir sürüş yaratıyor.
    Tabiki bu yukarda anlattığım torkun sağlanması içinde bir tüketim söz konusudur, daha yüksek hacimli silindire giren hava, yakıt karışımı elde edilen tork miktarlarıda bakıldığında her zaman fazladır. Küçük hacimlar belli bir hızdan sonra bu miktarı arttırdıkları için aynı hızdaki büyük hacimli motorlara göre tüketimleri yükselmektedir.
    Yine burdaki en önemli konulardan biride araçların yere aktardığı güç/devir miktarıdır. Yani şanzumanlarına, son dişli oranlarına bakmak lazım.Redüksiyon oranları nedir. Bence bu konu çok değişkene sahip. 1,6 ve 2,0 focusun şanzuman oranları farklıdır.Ama 5. vites her ikisinde de uzun oranlı şeçilmiştir. 90 km sabit hızda 1,6 lt araç 2,0 dan daha az yakacaktır. Ama 110-120 km ve sonrasında durum 2,0 lehine döner. tabi ki araçların yük ve diğer sürüş etkenleride önemlidir.

    Ben bahsettiğniz her iki focusuda kullandım, 1,6 1999 aldım, 2004 de sattım 130000 km yaptım, diğer 2,0 tek kapı akrabamda var halende duruyor, yine diğer bir 1,6 otomatik focusda yengemde var, şonuçta her ikisinide zaman zaman kullandım ve tüketim olarak yukarda bahsettiğimin dışında farklı bir durum görmedim.
    Yine bahsettiğiniz teorik dediğiniz fabrika değerlerini şehir dışı olanları defalarca yakaladım istanbul antalya kemer 740 km 38lt benzinle en az 6 defa gittim. Tabiki 10 saat hatta üstü yolculuk sürdü ama düzgün ayarlara sahip bir araç bu değerleri verir.
    Şehir içi derseniz şartların değişkenliğinden dolayı size katılabilirim, ama yinede focus 1,6 sı bile oldukça az yakan bir araçtır.Benim genel şehir içi ortalamam İstanbulda 8.8 lt civarındaydı. Tabi ki çok sıkışık trafikte fazla kalmıyordum. Güzergahım, acıbadem-samandıra arası tem kozyatağı e5 şeklinde bilenler bilir çok rahat olan bir trafikte değildir.
    Bunun dışında şu an kullandığım diesel araçlarımda da hepsinde fabrika verilerini şehir dışında harfiyen tutturuyorum. Ama çok sıkıcı bir sürüş şekli hep 85-95 km aralığında sürüş sabır işidir.Şehir içi içinde fabrika verisinin yazın 0.5 lt kışın 1.2lt üstünde yakıyorum.

    Son olarak aşağıdaki forumda da benzer konuda farklı görüşler belirtilmiş ama kullanıcıların kullanım şekline dikkat edince yüksek hızların ve devirlerin söz konusu olduğu anlaşılıyor. Sonuçta 2,0 uzun yolda 90 km üstü süratlerde avantajlı çıkması normal bir durumdur. Ama şehir işinde ve 90 km sabit hız şehir dışı testlerinde de pratiktede bu mümkün değil.Zira hacimsel olarak düşük hızlarda küçük motorların tüketim avantajı her zaman vardır.

    http://www.autoclubturkey.com/forum/archive/index.php/t-48536.html

    Fabrika Verileri
    Motor: Önde enlemesine yerlestirilmis, 4 silindirli, çok nokta enjeksiyonlu, 16 supapli, üstten çift egzantrikli ZETEC E Motor Hacmi: 1989 cc
    Çap/Strok: 84.8x88 mm Sıkıştırma Oranı: 10 :1
    Motor Gücü: 5750 d/d'de 96 kW (130 HP/DIN) Max. Tork: 3750 d/d'de 174 Nm
    Vites Oranları: 1-3.46, 2-2.13, 3-1.44, 4-1.02, 5-0.76, geri-3.46 Son Dişli: 4.06 :1
    Frenler: Önde ve arkada hava Bagaj Hacmi: 350 lt
    Boyut: 4152 / 1998 / 1430 mm Ağırlık: 1146 kg
    Lastikler: 195/60 R15

    Test Verileri
    Hızlanma Testi Esneklik (60-100 km/s) Testi

    0-50 km/s: 3.3 sn 4.Viteste: 9.5 sn
    0-100 km/s: 9.2 sn 5.Viteste: 13 sn
    0-130 km/s: 15.3 sn Max. Hız: 201 km/s
    Dönme Çapı: 10.9 m

    Gürültü Testi Diğer

    3.vites 50 km/s: 61 dB(A) 100 - 0 km/s Frenleme Süresi: 40 m/3.3 sn
    4.vites 100 km/s: 67 dB(A) Yakıt Tüketimi: 9.6 lt/100 km
    5.vites 130 km/s: 70 dB(A) Depo Kapasitesi: 55 lt
    Azami Menzil: 572 km





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 23 Nisan 2008; 13:13:08 >




  • 2000 model 1.6 sıralı lpg aracım normalde 180-200, dikkatli kullanırsam 160kr. yakıyor
    en son 40ytl lpg ile 240 km gitti bence çok iyi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: arda_tirmas

    2000 model 1.6 sıralı lpg aracım normalde 180-200, dikkatli kullanırsam 160kr. yakıyor
    en son 40ytl lpg ile 240 km gitti bence çok iyi


    Selamlar,

    Ben LPG uygulamlarına fabrikasyon olmadığı sürece sıcak bakmıyorum.Motora kesinlikle zarar veriyor.Bakmayın bugün en kötü motor bile 200000 km yapıyor, bu yüzden 100000 km lpg li kullanılmış bir araçta çok ciddi problemler yaşanmaması normal bir durum.
  • 670 km araçta 2 yetişkin bir çocuk 120 km/sa hızı fazla aşmadan 37 litre benzin...
    2005 f1 collection
  • maxfocus haklı. 90 km. sabit hızda karşılaştırırsak 1.6 , 2.0 dan az yakar. ama 100 ün üstüne çıkarsanız 2.0 lehine döner. 120 den sonra bu fark dahada artar.
  • selam bende 2004 focus1.6i coll. var şehir dışında 270 şehir içi 310--320 civarı (km) yakıtı var normal heralde bence..
  • şehir içi güzel ama ş.dışı biraz fazla değilmi. performanslı kullanıyorsanız başka tabi.
  • arkadaşlar daha 2 gün önce denedim full doldurdum 260 km şehirdışı 26 km şehiriçi kullandım. tekrar fulledim 50 ytl lik mazot aldı yani km'de 0,175 yakmış sizce nasıl. araç 2008 collection sedan tdci.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: gallows20

    arkadaşlar daha 2 gün önce denedim full doldurdum 260 km şehirdışı 26 km şehiriçi kullandım. tekrar fulledim 50 ytl lik mazot aldı yani km'de 0,175 yakmış sizce nasıl. araç 2008 collection sedan tdci.


    Fazla geldi bana 260 km şehir içi mi? Benim 2004 benzinli focus litresi 3.39 dan yuzde 20-25 şehir içi yüzde 75 şehir dışı 23 kr yakıyor..toplam ölçtüğüm km 675(şehir içi fazla sıkışık trafik değil ) şehir dışı da 110-120 km hızlarda..
  • MERHABA SAYIN FORD SEVENLER ;
    FORDMARKALI ARAÇLARINIZ İÇİN GEREKLİ CIKMA VE YENİ PARÇALARIMIZLA HİZMETİNİZDEYİZ...
  • 1,6i hp benzinli aracım tam depo ile ş.içi trafiğinde tahmini kaç km yol yapar
  • 600-650
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kayabrt

    1,6i hp benzinli aracım tam depo ile ş.içi trafiğinde tahmini kaç km yol yapar




    2005 focus collection 100-115 km/sa 46,5 litre benzin ile 820 km yaptım. Konya-Ordu
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.