Şimdi Ara

Fotoğraf çekim teknikleri, püf noktaları, basit öneriler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
8.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arakdaslar @ karenin arkadasımıza pm atarak fotograf çekim yöntemleri püf noktalarını sormustum ve cevap olarak bunu forumda yazmamızı bu sayede daha fazla arkadasın faydalabileceğini, ve daha çok kişinin tecrübelerini aktarabileceeğini söyledi.
    Evet arkadaslar burada fotograf cekerken amatorlere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz? ya da gibi bir bilgiye ihtiyacınız var?
    örneğin ben başlayım. gece çekimlerinde flash kullanmak vacip ancak eğer flash kullanmamız gereken bir durum varsa, örneğin obje çok parlıyorsa veya bir bebek fotografı çekiyorsak veya ... baska bir nedenle flashı kısmak gerekiyorsa veya hiç kullanmamız gerekiyorsa ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz? ve cevap yazarken makinenin fazla mauele imkan vermediğini düşünerek cevaplar verebilirseniz çok sevinirim.
    Başka püf nokta olarak gördüşünüz şeyler varsa çok sevinirim. teşekkürler.







  •  Fotoğraf çekim teknikleri, püf noktaları, basit öneriler

    merhaba arkadaşlar hekimusta dostumuz üstteki fotoğrafla ilgili olarak nasıl bir ayar yaptığımı sormuştu. ben de kendisine ve merak edenlere dilim döndüğünce cevap vermeye çalışayım. katkıda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. bilindiği üzere slr ve slr-like makinelerde gece fotoğrafı çekmek çok da zor değil, manuel ayara izin veren kimi kompakt makinelerde de gece fotoğrafları gayet güzel çıkıyor. ancak fx10 gibi manuel diyafram ve enstantene ayarının mümkün olmadığı makinelerde gece fotoğrafı biraz uğraş istiyor. makinenin kendi "gece manzara" ayarı az ışıklı koşullarda yetersiz kalıyor. bu ayarda diyafram minimum 2.8, pozlama süresi ise maksimum 8 saniye kadar uzatılabiliyor. ancak bazen makinenin verdiği değerler yetersiz kalabiliyor foto ya az ya da çok pozlanabiliyor. örneğin yukarıdaki örnek fotoda f durağı 2.8, poz süresi ise 5sn. bu değerlere poza +2 olarak müdahale ederek ulaştık. makinenin otomatik ayarlarına manuel olarak müdahale edemediğimizden pozlama ayarlarını ışığın durumuna göre -2..-1..0..+1..+2 değerleri arasında değiştirmek gerekiyordu. pozlama ayarı normalde 0 da durduğundan +'ya gelince pozlama artar ve foto daha aydınlık çıkar. örneğin makine aynı konuyu hiçbir müdahele yapmadan diyaframı 2.8, enstanteneyi ise 1.3 saniye olarak ayarlıyor ve şöyle bir görüntü ortaya çıkıyor.
     Fotoğraf çekim teknikleri, püf noktaları, basit öneriler

    görüldüğü gibi pozlama süresi kısa ve konu karanlık. oysa bunlar makinenin verdiği otomatik değerler.
    bu fiyata alınan bir makineden tabi ki çok doğru ölçümler yapması beklenemez ama ayarlarda ufak tefek değişikliklerle iyi sonuçlar almak mümkün herşey size kalmış. makinedeki gece modu ve sonuçlarına bağlı kalmak zorunda değiliz.
    gece çekimlerinde kullanabileceğimiz bir diğer çekim modu da yıldızlı gökyüzü. ancak bu modda enstantene değerler 15,30 ve 60 saniye olarak sabitlenmiş ve pozlama ayarlarına müdahale edemiyoruz. bu modda ışığın çok yetersiz olduğu durumlarda 15 saniye kullanılabilir 30 ve 60 saniye ancak adından da anlaşıldığı gibi yıldızlı gökyüzü çekimlerinde kullanılabilir.
    yukarıdaki aynı konuyu yıldızlı gökyüzü modunda 15saniye pozlayarak şöyle bir sonuç elde edilebilir.
     Fotoğraf çekim teknikleri, püf noktaları, basit öneriler

    görüldüğü gibi pozlama çok fazla ve ışık patlamaları var. çok daha karanlık bir ortam için daha uygun.
    edit: unutmuşum bu çekimler için tripod şart, şöyle ucuzundan 20-25 ytl'lik birşey yeter de artar. slr kullanmıyorsanız çok pahalı bir tripod'a gerek yok. bu söylediklerim tamamen kompakt makineler için geçerli olup slr slr-like ve manuel ayara izin veren kompak makineler de yanıltıcı olabilir.




  • Güzel bir topik açmışsın.. Umarım katılım genele yayılır ...herkes birşeyler yazar.. ..
  • @ karenin verdiğin bilgiler için teşekkürler. birkaç sorum daha olacak. geçe çekimlerinden başlamışken bu gibi fotoğraflarda flas kullanmayı taviseye edermisiniz? örneğin genel olarak senin fotoğrafında objeler uzakta ancak yakında bir nesne olsaydı bu flashlı çekimde muhtemelen patlamaya neden olurdu diye düşünüyorum. ayrıca bu sizin söyledğiniz şeyler ancak sabit objelerin fotoğrafında daha uygun gibi geliyor bana, nitetkim ilk fotografta bir arabanın far görüntüsünün hayali görüntüsünü fark ediyoruz. hareketli fotoğraflarda en azından objenin vanlı ve hareket edebileceği ihtimali olan fotoğraflarda ışık ayarını +1, +1,5, +2 seçeneklerinden birine getirmekten başka işimize yarayabilecek bir şey var mı? manuele imkan vermeyen compact makinelerde hazır çekim modlarından daha iyi görüntü elde edebilmenin yolları nelerdir? (not kullandığım makine tz3, biliyorum objenin durumu, renk yönü, miktarı, parlaklık gibi daha çok şey etkili olsa da genel olarak compact makinelerde basit ayarlarla daha iyi fotoğraf çekmenin yollarını söylerseniz sevinirim.
    Teşekkürler




  • quote:

    Orjinalden alıntı: karenin


    gece çekimlerinde kullanabileceğimiz bir diğer çekim modu da yıldızlı gökyüzü. ancak bu modda enstantene değerler 15,30 ve 60 saniye olarak sabitlenmiş ve pozlama ayarlarına müdahale edemiyoruz. bu modda ışığın çok yetersiz olduğu durumlarda 15 saniye kullanılabilir 30 ve 60 saniye ancak adından da anlaşıldığı gibi yıldızlı gökyüzü çekimlerinde kullanılabilir.
    yukarıdaki aynı konuyu yıldızlı gökyüzü modunda 15saniye pozlayarak şöyle bir sonuç elde edilebilir.

    görüldüğü gibi pozlama çok fazla ve ışık patlamaları var. çok daha karanlık bir ortam için daha uygun.




    Eğer böyle bir makina kullanıyorsanız, mesela 7-8 sn den sonra elinizle objektifin önünü kapatıp çekimi erken sonlandırabilirsiniz, veya 30 sn modunda 20 sn çekebilirsiniz.




  • benim verdiğim örneklerde flaşın bir etkisi olmaz, flaşı ancak 4-5 metre sağlıklı kullanabilirsin. yakındaki bir konu için gece portre çekimi modu var kullanabilirsin iyi sonuç veriyor. bu ayarda flaş açık oluyor ama makinenin pozlama ayarı patlamaları minumuma indirecek kadar iyi. denemeni tavsiye ederim. sabit nesnelerin çekiminde verdiğim ayarları kullanabilirsin hareketli gece çekimleri için de iso'yu arttırman gerekir ki kompakt makinelerin çoğunda iso 200'den sonra noise diye tabir edilen kumlanma olur. örneğin aynı fotolar iso 1200'de veya 3200'de (bunlar fantastik bir değerler kesinlikle işlevsel değil) çekerek görüntüyü dondurursun ama fotoğraf fotoğraftan başka herşeye benzer. yani kompaktların gece çekim kabiliyetleri hareketli nesnelerde kısıtlanıyor. ama genel ortam karanlık da olsa iyi aydınlatılmış sahneleri çekerken (tiyatro, konser, vs.) otomatik çekimde hareketi dondurabilirsin. en üstteki fotodaki arabayı sağlıklı bir şekilde dondurmak bizim makinelerde ne yazık ki mümkün değil. seninde dediğin gibi ışık çok önemli. aynı konuyu değişik ayarlarda defalarca çekip doğru ayarları bulana kadar pratik yapmak gerekiyor. bazen beyaz denge ayarına müdahale etmek gerekebiliyor. bir de zoomu arttırdıkça diyafram kısılacağından fotolar daha karanlık çıkacaktır. kapalı mekanlarda zoom yapmaktansa konuya yaklaşmak daha faydalı olur. bir de gündüz çekimlerinde vivid renk modunu kullanıyorum daha keskin ve net çıkıyor. şimdilik aklıma gelenler bunlar. iyi çekimler.
    quote:

    Orjinalden alıntı: hekimusta

    @ karenin verdiğin bilgiler için teşekkürler. birkaç sorum daha olacak. geçe çekimlerinden başlamışken bu gibi fotoğraflarda flas kullanmayı taviseye edermisiniz? örneğin genel olarak senin fotoğrafında objeler uzakta ancak yakında bir nesne olsaydı bu flashlı çekimde muhtemelen patlamaya neden olurdu diye düşünüyorum. ayrıca bu sizin söyledğiniz şeyler ancak sabit objelerin fotoğrafında daha uygun gibi geliyor bana, nitetkim ilk fotografta bir arabanın far görüntüsünün hayali görüntüsünü fark ediyoruz. hareketli fotoğraflarda en azından objenin vanlı ve hareket edebileceği ihtimali olan fotoğraflarda ışık ayarını +1, +1,5, +2 seçeneklerinden birine getirmekten başka işimize yarayabilecek bir şey var mı? manuele imkan vermeyen compact makinelerde hazır çekim modlarından daha iyi görüntü elde edebilmenin yolları nelerdir? (not kullandığım makine tz3, biliyorum objenin durumu, renk yönü, miktarı, parlaklık gibi daha çok şey etkili olsa da genel olarak compact makinelerde basit ayarlarla daha iyi fotoğraf çekmenin yollarını söylerseniz sevinirim.
    Teşekkürler




  • quote:

    Orjinalden alıntı: karenin

    benim verdiğim örneklerde flaşın bir etkisi olmaz, flaşı ancak 4-5 metre sağlıklı kullanabilirsin. yakındaki bir konu için gece portre çekimi modu var kullanabilirsin iyi sonuç veriyor. bu ayarda flaş açık oluyor ama makinenin pozlama ayarı patlamaları minumuma indirecek kadar iyi. denemeni tavsiye ederim. sabit nesnelerin çekiminde verdiğim ayarları kullanabilirsin hareketli gece çekimleri için de iso'yu arttırman gerekir ki kompakt makinelerin çoğunda iso 200'den sonra noise diye tabir edilen kumlanma olur. örneğin aynı fotolar iso 1200'de veya 3200'de (bunlar fantastik bir değerler kesinlikle işlevsel değil) çekerek görüntüyü dondurursun ama fotoğraf fotoğraftan başka herşeye benzer. yani kompaktların gece çekim kabiliyetleri hareketli nesnelerde kısıtlanıyor. ama genel ortam karanlık da olsa iyi aydınlatılmış sahneleri çekerken (tiyatro, konser, vs.) otomatik çekimde hareketi dondurabilirsin. en üstteki fotodaki arabayı sağlıklı bir şekilde dondurmak bizim makinelerde ne yazık ki mümkün değil. seninde dediğin gibi ışık çok önemli. aynı konuyu değişik ayarlarda defalarca çekip doğru ayarları bulana kadar pratik yapmak gerekiyor. bazen beyaz denge ayarına müdahale etmek gerekebiliyor. bir de zoomu arttırdıkça diyafram kısılacağından fotolar daha karanlık çıkacaktır. kapalı mekanlarda zoom yapmaktansa konuya yaklaşmak daha faydalı olur. bir de gündüz çekimlerinde vivid renk modunu kullanıyorum daha keskin ve net çıkıyor. şimdilik aklıma gelenler bunlar. iyi çekimler.


    Bence hiçbir makinayla mümkün değil o açıdan Gece fotolarında, ışığın yetersizliğinden malum saniyelerle ifade edilen pozlama değerlerine ihtiyaç var.. O aracı dondurabilmek için en az 1/60 enstantane değeri vermek lazım cihaza, o değerde de emin ol her taraf zindan gibi gözükür
    EDIT: Sokak lambalarının aydınlatması fena durmuyo ama..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdish -- 25 Mart 2008; 0:18:55 >




  • teşekkürler. vivid konusunda sana hak veriyorum
  • Akadaşım ellerine sağlık ...gerçekten en çok beğendiğim açıklamalardan bi tanesi ...neden ersen ....bizim gibi amatörlerin anlayacağı dilden olmuş..ama önce amatör arkadaşlara tavsiyem fotoğrafçılıkta kullanılan terimleri öğrensinler bi yerlere not alsınlar sonrada bunları araştırsınlar ...terimleri bilmeden bu anlatılanları anlamak biraz zor oluyor ....ben 4. günümdeyüm ve daha yeni yeni anlamaya başladım ....pozlama süresi eenstanstene falan........,

    tekrar teşekkürler...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: spirit of nature

    Bence hiçbir makinayla mümkün değil o açıdan Gece fotolarında, ışığın yetersizliğinden malum saniyelerle ifade edilen pozlama değerlerine ihtiyaç var.. O aracı dondurabilmek için en az 1/60 enstantane değeri vermek lazım cihaza, o değerde de emin ol her taraf zindan gibi gözükür
    EDIT: Sokak lambalarının aydınlatması fena durmuyo ama..





    Büyük konuşma, dslr diye bişey var üstüne de çaktın mı 2.8 veya 1.8 1.4 sabiti bak nası duruyo o araba orda




  • quote:

    Orjinalden alıntı: PlutosDaddy


    quote:

    Orjinalden alıntı: spirit of nature

    Bence hiçbir makinayla mümkün değil o açıdan Gece fotolarında, ışığın yetersizliğinden malum saniyelerle ifade edilen pozlama değerlerine ihtiyaç var.. O aracı dondurabilmek için en az 1/60 enstantane değeri vermek lazım cihaza, o değerde de emin ol her taraf zindan gibi gözükür
    EDIT: Sokak lambalarının aydınlatması fena durmuyo ama..





    Büyük konuşma, dslr diye bişey var üstüne de çaktın mı 2.8 veya 1.8 1.4 sabiti bak nası duruyo o araba orda

    'Hiçbir makinayla' derken kompakt sınıfı kastetmiştim (Çevir, kaz yanmasın)Haklısın, dslr ların iso başarımınıda eklemek lazım..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

    quote:

    Orjinalden alıntı: spirit of nature

    Bence hiçbir makinayla mümkün değil o açıdan Gece fotolarında, ışığın yetersizliğinden malum saniyelerle ifade edilen pozlama değerlerine ihtiyaç var.. O aracı dondurabilmek için en az 1/60 enstantane değeri vermek lazım cihaza, o değerde de emin ol her taraf zindan gibi gözükür
    EDIT: Sokak lambalarının aydınlatması fena durmuyo ama..





    Büyük konuşma, dslr diye bişey var üstüne de çaktın mı 2.8 veya 1.8 1.4 sabiti bak nası duruyo o araba orda

    Vay be bir zamanlar "PlutosDaddy" abimiz vardı buralarda. Çok şey öğrendim kendisinden çok.





  • konu yeniymis gibiokuyorum 13 yıl

  • quote:

    Orijinalden alıntı: gunesindostu

    konu yeniymis gibiokuyorum 13 yıl

     Fotoğraf çekim teknikleri, püf noktaları, basit öneriler 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.